Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 488 | Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea Doneţk, lângă frontul din estul Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 488 | Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea Doneţk, lângă frontul din estul Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 488. Evgheni Prigojin transmite salutări tuturor și transmite CNN că va răspunde la întrebări când "va avea o comunicare adecvată". Între timp, oficialii belaruși spun că nu au detalii despre statutul lui Prigojin în Belarus.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Rebeliunea armată ar fi fost suprimată oricum, a spus Vladimir Putin
  • Volodimir Zelenski s-a deplasat astăzi în regiunea Doneţk, lângă frontul din estul Ucrainei
  • Principala motivație a Rusiei în război este să păstreze pământul pe care l-a acaparat deja, a spus un oficial ucrainean
  • Scandal de corupție în Ucraina! Șeful recrutărilor din Odessa s-a îmbogățit în urma războiului
  • Ucraina anunță că nivelul apei în regiunea Herson a revenit la normal
  • Vladimir Putin a avut luni prima sa apariţie publică după revolta mercenarilor din gruparea Wagner
  • Forțele ucrainene anunță că au preluat controlul unei localități la granița dintre Donețk și Zaporojie
  • Revolta Wagner are consecințe devastatoare asupra liderilor ruși, estimează ministrul german de Externe
  • Ucraina anunță că a distrus rachete Kalibr și drone Shahed în ultimul raid aerian masiv efectuat de armata rusă
  • "Exilarea lui Prigojin nu rezolvă situația. Vom asista la schimbări în Rusia", spune analistul militar Marius Crăciun 
  • Un mort și cel puțin șapte răniți în Herson, după un bombardament rusesc asupra zonelor rezidențiale (responsabil ucrainean)
  • Primarul Moscovei anunță încetarea restricțiilor de securitate instituite după rebeliunea mercenarilor Wagner
  • Parlamentul rus vrea să reglementeze gruparea Wagner, în urma insurecției ratate de sâmbătă
  • Antony Blinken: "Rusia, dezorientată după rebeliunea armată a mercenarilor Wagner"
  • Serghei Șoigu anunță că a vizitat trupele ruse din Ucraina, după ce rebeliunea Wagner, menită să-l dea jos, a eșuat
  • Gruparea Wagner evită să spună dacă Evgheni Prigojin a ajuns sau nu în Belarus, conform înțelegerii cu Lukașenko

Update 22:07 Rebeliunea armată ar fi fost suprimată oricum, a spus Vladimir Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în discursul adresat națiunii, din această seară, că rebeliunea armată ar fi fost suprimată oricum, făcând referire la Grupul Wagner.

"Solidaritatea civilă a arătat că orice șantaj și încercări de a organiza o revoltă internă se vor sfârși cu înfrângere”, a spus președintele Rusiei.

Ultimil mesaj al lui Vladimir Putin către națiune a fost sâmbătă dimineața, în timp ce forțele Evgheni Prigojin și Wagner și-au lansat marșul spre Moscova.

Update 22.04 Volodimir Zelenski s-a deplasat astăzi în regiunea Doneţk, lângă frontul din estul Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat astăzi în regiunea Doneţk, lângă frontul din estul Ucrainei, a anunţat preşedinţia ucraineană într-un comunicat, într-un moment în care armata sa desfăşoară o contraofensivă în această zonă şi în sud.

Volodimir Zelenski a vizitat unităţi ale forţelor armate ale grupului operaţional şi strategic Hortiţea, alături de comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, şi a acordat decoraţii unor soldaţi, potrivit preşedinţiei ucrainene.

"Ţin să vă mulţumesc, să vă recompensez pe toţi şi să strâng mâna cu o mare gratitudine, vouă, familiilor voastre, părinţilor voştri. Ucraina este mândră de fiecare dintre voi", a declarat şeful statului ucrainean, adresându-se militarilor.

În timpul deplasării sale, Volodimir Zelenski s-a oprit la o benzinărie şi a făcut mai multe selfie-uri cu militari prezenţi acolo, potrivit unor imagini difuzate pe canalul Telegram. Preşedintele ucrainean vizitează constant forţele armate ale ţării sale, lângă sau chiar pe front, spre deosebire de omologul său rus Vladimir Putin, care are numai rare apariţii publice.

Update 21:56 Principala motivație a Rusiei în război este să păstreze pământul pe care l-a acaparat deja, a spus un oficial ucrainean

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a declarat astăzi că principala motivație a Rusiei este păstrarea terenurilor pe care le-a confiscat deja.

„Motivația „de a nu pierde” terenurile confiscate va fi mult mai puternică decât motivația de a sechestra mai multe terenuri”, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, într-o postare pe Telegram.

"Le este din punct de vedere psihologic mai ușor să îndure o ofensivă fără succes decât pierderea pământurilor cucerite. Acest lucru îi demoralizează și îi demotivează iremediabil. Sarcina Federației Ruse acum este de a opri ofensiva noastră cu orice preț. Prin aruncarea în aer a barajelor, a câmpurilor miniere, a bombardamentelor continue, a sabotajului, a campaniilor de informare și chiar a retoricii nucleare", a spus aceasta.

Totodată, ea a recunoscut că este o perioadă dificilă pentru trupele ucrainene, deoarece își continuă ofensiva.

"Trupele noastre trec printr-un moment foarte greu acum. Este foarte greu. Dar merg înainte. În mod constant", a spus Hanna Maliar

Update 20:42 Scandal de corupție în Ucraina! Șeful recrutărilor din Odessa s-a îmbogățit în urma războiului.

Scandal uriaş de corupţie în Ucraina, după ce s-a descoperit că şeful recrutărilor din Odessa deţine proprietăţi de milioane de euro în afara ţării. Preşedintele Zelenski însuşi a cerut ca acesta să fie destituit. Evgeny Borisov, șeful Centrului de Mobilizare al Ministerului Apărării in Odesa ar fi cumpărat vile și mașini în Spania, în valoare de peste patru milioane de euro.

Averea lui ar fi explodat chiar în timpul războiului din Ucraina, existând suspiciuni că banii ar fi fost obținuți prin fapte de corupție. Deși acestea nu sunt momentan dovedite, jurnaliștii de investigații ucraineni au descoperit o vilă de peste partu milioane de euro cumpărată de mama acestuia, în Marbella, Spania, dar și o clădire de birouri care ar valora două milioane de euro, achiziționată de soția acestuia.

Totodată, bărbatul a cumpărat o mașină scumpă în vederea folosirii ei în transportul umanitar, însă, jurnaliștii de investigații au fotografiat-o pe soția acestuia folosind autoturismul de lux. După ce cazul a explodat în presa Ucraina, președintele Zelenski a venit cu anunțul prin care a cerut demiterea comisarului militar. Totodată, acesta a cerut verificarea celorlalți șefi de comisariate locale într-o încercare de a opri corupția la nivel înalt din țară.

Uptate 19:42 La trei săptămâni după distrugerea uriaşului baraj de la Kahovka de pe fluviul Nipru, Ucraina a anunțat astăzi că nivelul apei a revenit la normal.

În apropiere de capitala regională Herson, nivelul fluviului Nipru a fost în această dimineaţă de 33 de centimetri, a anunţat pe Telegram autoritatea ucraineană de gestionare a situaţiilor de criză. Acest nivel corespunde valorilor măsurate în zonă înainte ca barajul să fie distrus. În acelaşi timp, rezervorul de la Kahovka a secat, potrivit echipelor de salvare ucrainene. Astfel, Nipru, al treilea fluviu ca lungime din Europa, este doar un pârâu în unele locuri în aval de barajul distrus.

Operatorul ucrainean Ukrhidroenergo a anunţat că după eliberarea completă a regiunii, se vor construi rapid baraje temporare şi, prin urmare, mai multe regiuni ale ţării urmează să fie alimentate cu apă.

Update 17:15 Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni prima sa apariţie publică după revolta mercenarilor din grup:rea Wagner, adresându-se, într-o înregistrare video difuzată de Kremlin, în cadrul unui forum dedicat industriei şi tineretului, informează AFP.

Înregistrarea video îl arată pe preşedintele Putin aşezat la un birou, fără a se putea preciza unde şi când a avut loc filmarea. În intervenţia sa, Vladimir Putin nu menţionează revolta armată care a zguduit Rusia, însă evocă "provocările" cu care se confruntă industria rusă din cauza sancţiunilor occidentale.

Update 15:15 Generalul (r) Marius Crăciun a comentat la Antena 3 CNN situația creată în urma rebeliunii armate a mercenarilor Wagner.

Chiar dacă aceștia nu au reușit, momentan, să-și atingă obiectivul declarat public - înlăturarea conducerii "corupte și incompetente" de la Ministerul rus al Apărării - partida nu este jucată, consideră generalul Crăciun.

"În opinia mea, cel mai periculos scenariu pentru Putin, cel puțin pentru momentul actual, este alăturarea militarilor din armată și din servicii la puciștii Wagner și crearea, în felul ăsta, a efectului bulgărelui de zăpadă care tot crește. Pentru moment, acest scenariu a fost evitat. 

Exilarea lui Prigojin în în Belarus nu cred că rezolvă problema. Este doar o amânare. Mai avem o certitudine: rușii nu mai pot ascunde sub preș (realitățile din armată și de pe front, n.r.), pentru că televiziunile din Rusia au transmis live. Rușii au văzut cum fraternizează cei din anumite orașe cu Prigojin și cu echipa lui. Guvernul lui Putin este într-o situație critică, pentru că trebuie să încerce să-și păstreze autoritatea.

Și, probabil, vom asista și la schimbări în armată și în serviciile secrete. Chiar dacă ați prezentat că Serghei Șoigu s-a dus să controleze frontul, să se arate în fața celor care luptă acum cu ucrainenii, cred că se pregătesc niște schimbări.

Vă dați seama că Putin nu-și permite să numească pe cineva în care nu are încredere și își va pune tot oameni din camarila lui, pentru că își dă seama că eșafodajul ăsta, al structurilor de securitate din Rusia, este puternic vătămat de aceste ultimele trei-patru zile în care rușilor nu le-a venit să-și creadă ochilor și urechilor, asistând la aceste evenimente", a anticipat Crăciun.

Update 14:00 Ucraina a recâștigat controlul asupra Rivnopil, o așezare din sud-estul regiunii Donețk, la granița cu regiunea Zaporojie, susține Ganna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina.

"Mergem înainte", a anunțat ea într-o postare, luni, pe Telegram.

Tot luni, într-o înregistrare video postată online de Centrul de Presă al Forțelor terestre "Tavria", un militar ucrainean afirmă: "Soldații Batalionului 2 din Brigada 31 Mecanizată au eliberat localitatea Rivnopil. Orcii (termen depreciativ utilizat a adresa rușilor, n.r.) fug, noi avansăm. Glorie Ucrainei!"

Anterior, purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Andrii Kovalov, a declarat că trupele Kievului au înregistrat un succes parțial pe direcția Rivnopil-Staromaiorske și își consolidează pozițiile câștigate.

Update 13:00 Invazia Rusiei în Ucraina are consecințe devastatoare asupra liderilor ruși, estimează ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.

"Vedem cum consecințele devastatoare ale războiului de agresiune rusesc se răsfrâng și asupra sistemului de putere al lui Putin.

Vedem fisuri masive în propaganda Rusiei", a declarat Baerbock, luni, la sosirea la o reuniune a Uniunii Europene desfășurată în Luxemburg.

Ea a estimat că lupta pentru putere dintre președintele rus Vladimir Putin și Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat Wagner, a fost "doar un act într-un spectacol rusesc" și că rămâne neclar "ce alte acte vor urma în acest spectacol".

Update 11:30 O persoană a fost ucisă și alte șapte, între care o femeie însărcinată, au fost rănite după ce orașul Herson a fost lovit, luni, de un bombardament puternic lansat de armata rusă, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale.

Oficialul ucrainean a scris că mai multe zone rezidențiale din sudul orașului au fost lovite de 17 obuze.

La nord-est de Herson, rușii au bombardat, de asemenea, satele Antonivka și Burgunka, a adăugat el.

Update 11:00 Forțele aeriene ucrainene au anunțat, luni, că au interceptat 13 ținte aeriene în timpul nopții, între care două rachete de croazieră Kalibr, șapte drone de atac Shahed și alte patru vehicule aeriene fără pilot.

Nimeni nu a fost rănit în atacurile, care au avariat ferestrele a două clădiri de apartamente, a declarat Natalia Gumeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului militar Sud al Ucrainei.

Eforturile de apărare aeriană au fost îngreunate de condițiile meteorologice dificile, a precizat ea.

Update 10:30 Toate restricțiile de securitate impuse la Moscova în urma insurecției mercenarilor Wagner au luat sfârșit.

"Ridicăm toate restricțiile legate instituirea regimului de operațiune antiteroristă", a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pe Telegram.

Primarul le-a mulțumit cetățenilor pentru "calmul de care au dat dovadă" și a precizat că festivitățile de absolvire a liceelor vor avea loc pe 1 iulie, după ce mai multe evenimente au fost anulate, sâmbătă. 

O echipă a CNN a remarcat faptul că Piața Roșie din Moscova era blocată, duminică, la o zi după ce șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat încetarea revoltei armate declanșate cu scopul declarat de a înlătura conducerea Ministerului rus al Apărării.

Obstacole metalice blocau accesul în centrul orașului și erau vizibili mai mulți ofițeri de securitate.

În contextul rebeliunii Wagner, autoritățile au declarat nelucrătoare ziua de luni zi în capitala rusă, cu "excepția autorităților și întreprinderilor cu foc continuu, a complexului militar-industrial și a serviciilor comunitare".

Update 10:00 Rusia este dezorientată, după revolta eșuată a grupării paramilitare ruse Wagner, spune secretarul american de stat Antony Blinken.

El avertizează însă că este prematur să se facă predicții pe seama posibilelor evoluții din țară.

La rândul său, Casa Albă a reacționat cu prudență la evenimentele petrecute sâmbătă în Rusia.

Președintele Joe Biden a respins speculațiile potrivit cărora Statele Unite ar fi susținut revolta Wagner pentru a destabiliza Rusia.

Update 09:30 După insurecția ratată a grupării Wagner, parlamentul din Rusia vrea să reglementeze gruparea de mercenari.

Șeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat a declarat că nu crede că gruparea va fi interzisă, relatează Antena 3 CNN.

Oficialul citat spune că există semne de întrebarea față de liderii Wagner, însă nu şi față de luptători. De la apariția sa publică, statutul grupării Wagner a fost învăluit în mister.

În primele zile ale invaziei în Ucraina, informațiile din presa rusă subliniau caracterul secret al operațiunilor militare desfășurate de Wagner.

Presa internațională scria la acea vreme despre un complot pus la cale de mercenari, vizând asasinare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Șeful Wagner, Evghenii Prigojin, a declarat că a înființat gruparea paramilitară în 2014 pentru a-i proteja pe rușii din Donbas. In luna ianuarie a acestui an, Prigojin a înregistrat Wagner ca afacere și a deschis un sediu în Sankt Petersburg.

Update 09:00 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat trupele ruse implicate în campania militară din Ucraina.

Informația a fost comunicată, luni, de Ministerul rus al Apărării, citat de CNN.

Conform instituției ruse, Șoigu ar fi fost informat de comandantul districtului militar Vest, general-colonelul Nikiforov, "cu privire la situația actuală, natura acțiunilor inamicului și îndeplinirea sarcinilor de luptă de către forțele armate ruse".

Nici ministerul, nici presa de stat nu au precizat când a avut loc vizita în Ucraina.

Anunțul vine după ce șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat, sâmbătă, un marș spre Moscova al combatanților săi, cu scopul declarat de a da jos conducerea Ministerului rus al Apărării, în frunte cu Serghei Șoigu.

Rebeliunea armată s-a încheiat în aceeași zi, după ce președintele Vladimir Putin l-a acuzat pe Prigojin de trădare într-un discurs televizat și după ce Aleksandr Lukașenko a confirmat un acord care-i permite fondatorului grupării de mercenari să se refugieze în Belarus.

Update 08:00 La aproape două zile după ce șeful grupării de mercenari "Wagner", Evgheni Prigojin, a oprit marșul spre Moscova, nu se știe dacă acesta a ajuns în Belarus, conform înțelegerii negociate cu liderul acestui stat, Aleksandr Lukașenko.

Ultimele imagini în spațiul public cu șeful Wagner datează de sâmbătă și au fost filmate în Rostov pe Don, orașul unde mercenarii săi au ocupat comandamentul militar și și-au lăudat reușita spunând că nu au fost nevoiți să tragă niciun foc de armă.

Prigojin a fost filmat într-un automobil, înconjurat de oameni care-l aclamau, înainte să plece din oraș.

La întrebările formulate de CNN, serviciul de presă al grupării paramilitare a refuzat să spună dacă șeful Wagner a mai ajuns sau nu în Belarus.

"Toate întrebările dumneavoastră i-au fost transmise lui Evgheni Prigojin. El salută pe toată lumea şi va răspunde întrebărilor atunci când va avea o comunicare adecvată", a transmis serviciul de presă al grupării Wagner.

Nici guvernul de la Minsk nu a dat detalii despre situația celui supra-numit, până recent, "bucătarului lui Putin", în virtutea relației vechi și privilegiate cu liderul de la Kremlin.

Decizia lui Prigojin de a abandona încercările de a răsturna prin forță conducerea Ministerului rus al Apărării a venit pe neașteptate, în timp ce combatanții săi se apropiau de Moscova.

Este adevărat că, la nivel public, comandații militari din armata regulată nu i s-au alăturat, așa cum, probabil, șeful Wagner se aștepta să se întâmple.

Prigojin declarase pe tot parcursul zilei de sâmbătă că nu se va opri până când nu îl va da jos pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, pe care l-a acuzat în repetate rânduri de incompetență și de obstrucționarea grupării de mercenari.

Biden a vorbit cu Zelenski și a reafirmat sprijinul SUA pentru Ucraina, potrivit Casei Albe

Președintele american Joe Biden și omologul ucrainean Volodimir Zelenski au discutat duminică, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Potrivit CNN, cei doi șefi de stat au vorbit despre contraofensiva în curs de desfășurare a Ucrainei, iar președintele Biden a reafirmat sprijinul neclintit al SUA, inclusiv prin continuarea ajutorului de securitate, economic și umanitar. 

Liderii au discutat, de asemenea, despre evenimentele recente din Rusia. 

Zelenski a menționat pe Twitter convorbirea telefonică și a precizat că pe agenda discuției s-au aflat situația de pe front și despre procesele care au loc în Rusia.

"Lumea trebuie să pună presiune asupra Rusiei până când ordinea internațională va fi restabilită", a scris Zelenski.

Război în Ucraina, 25 iunie Rebeliunea lui Evgheni Prigojin, considerată o acțiune fără sens de către oficialii ucraineni

Război în Ucraina, 24 iunie Rusia avertizează Occidentul să nu încerce să profite de rebeliunea grupului Wagner

Război în Ucraina, 23 iunie Consiliul UE a adoptat formal noi sancţiuni împotriva Rusiei 

Război în Ucraina, 22 iunie Putin avertizează că Ucraina nu și-a epuizat "potențialul ofensiv"

Război în Ucraina, 21 iunie Putin a anunțat dezvoltarea "triadei nucleare" care garantează securitatea Rusiei

Subiecte în articol: Război Ucraina
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile