Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Ministrul german de Externe: Ucraina are nevoie de mai multe rachete cu rază lungă de acţiune
- SUA "se joacă cu focul" în "războiul indirect", afirmă un înalt oficial rus
- Raid rusesc asupra oraşului Harkov, cel puţin 2 morţi şi 13 răniţi
- Aproximativ 4.500 de prizonieri ucraineni sunt pe cale să se înroleze în schimbul eliberării condiţionate
- Putin: Legitimitatea lui Zelensky? Curtea Constituţională de la Kiev trebuie să se exprime
- Sursele ucrainene: bombele ghidate rusești au ucis doi civili și au rănit 13 în Harkov
- UE lansează sancţiuni împotriva altor patru ziare ruseşti: Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestia şi Rossiyskaya Gazeta
- Volodimir Zelenski a promulgat legea care permite înrolarea de pușcăriași în armată
- Vladimir Putin rupe tăcerea în legătură cu noua ofensivă a Rusiei în Harkov
- Rusia a trimis în spațiu "Kosmos 2553", o armă menită să declanșeze o explozie nucleară pe orbită joasă
- Un atac ucrainean cu drone a provocat un incendiu la o rafinărie din Krasnodar
- Sora lui Kim Jong Un neagă că Phenianul ar furniza Moscovei rachete, la o zi după ce SUA au sancționat entități din Rusia exact pentru acest lucru
- Presa internațională publică imagini cu distrugerile provocate de ucraineni pe un aerodrom militar din Crimeea
- General NATO: Rusia nu are capacitatea de a înfrânge defensiva ucraineană în Harkov
- China: susținem o conferință de pace cu Moscova şi Kiev pentru soluționarea politică a crizei din Ucraina
- Comandant NATO: Rusia nu dispune de forțele necesare pentru o pătrundere în Harkov
- Ucraina a lovit un aeroport militar rus din Crimeea pentru a doua oară în 24 de ore
- Putin vorbește despre "pace" în vizita sa din China
- Vladimir Putin și Xi Jinping semnează un plan comun de aprofundare a cooperării
- Ucraina susține că a redus ritmul ofensivei ruseşti la Harkov
- Kremlinul denunță drept "inutil" summitul din Elveția pentru pace în Ucraina
Update 22:00. Ministrul german de Externe: Ucraina are nevoie de mai multe rachete cu rază lungă de acţiune
Ucraina are nevoie de mai multe arme cu rază lungă de acţiune pentru a lupta împotriva avansurilor ruseşti în nordul regiunii Harkov, în timp ce situaţia din zonă rămâne ,,extrem de dramatică", a declarat vineri ministrul de externe al Germaniei, notează The Guardian.
Forţele ruseşti au făcut incursiuni de cel puţin câţiva kilometri în regiune în ultimele zile, forţând trupele Kievului, care sunt depăşite de efective, să încerce să ţină linia pe un nou front, în timp ce Moscova exercită o presiune tot mai mare pe frontul din est.
Este important să se taie rutele de aprovizionare ruseşti şi să se ofere Ucrainei arme ,,care pot fi folosite pe distanţe medii şi lungi", a declarat Annalena Baerbock în marja unei reuniuni a miniştrilor de externe de la Strasbourg.
Update 21:00. SUA "se joacă cu focul" în "războiul indirect", afirmă un înalt oficial rus
SUA "se joacă cu focul" în ceea ce priveşte "războiul indirect" cu Rusia, a avertizat un diplomat de rang înalt.
Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, a declarat pentru agenţia de ştiri TASS: ,,Avertizăm că se joacă cu focul. Ei se află de mult timp într-o stare de război indirect cu Federaţia Rusă", potrivit Sky News.
Comentariile sale reflectă îngrijorarea Rusiei cu privire la sprijinul continuu al Occidentului pentru Ucraina, comentariile recente fiind considerate de Moscova ca o schimbare agresivă.
Update 20:00 Raid rusesc asupra oraşului Harkov, cel puţin 2 morţi şi 13 răniţi
Două persoane au murit şi 13 au fost rănite într-un atac rusesc asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de guvernatorul regiunii cu acelaşi nume, Oleg Sinegubov, pe Telegram. „Conform datelor preliminare, ocupanţii au lovit de două ori”, în special „în cartierul Holodnohirski din Harkov”, a scris guvernatorul, care a raportat ulterior că au existat cel puţin „două morţi şi 13 răniţi”.
Update 19:00. Aproximativ 4.500 de prizonieri ucraineni sunt pe cale să se înroleze în schimbul eliberării condiţionate
Potrivit ministrului adjunct al Justiţiei ucrainean, Olena Visoţka, în Ucraina există aproximativ 4.500 de prizonieri care au acceptat să meargă pe front în schimbul eliberării condiţionate. Rbc-Ucraina o raportează. Potrivit Ministerului Justiţiei, la 15 mai 2024, în închisorile ucrainene erau 27.471 de prizonieri, inclusiv 1.538 de femei.
Update 18:00. Putin: Legitimitatea lui Zelensky? Curtea Constituţională de la Kiev trebuie să se exprime
Problema legitimităţii lui Vladimir Zelenski ca preşedinte al Ucrainei după expirarea mandatului său trebuie rezolvată de sistemul politic şi juridic al Ucrainei însuşi. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat acest lucru într-o conferinţă de presă. Ria Novosti o relatează. „Este o chestiune de evaluare şi această evaluare trebuie făcută în primul rând de către Curtea Constituţională şi, într-adevăr, de sistemul politic al Ucrainei însuşi”, a spus liderul de la Kremlin, subliniind că legitimitatea preşedintelui ucrainean este importantă şi pentru Moscova. în cazul unei eventuale semnări de documente.
Update 17:00 Sursele ucrainene: bombele ghidate rusești au ucis doi civili și au rănit 13 în Harkov
Autoritățile ucrainene susțin că bombele ghidate rusești au ucis doi civili și au rănit 13 în Harkov. Atacul a avut loc vineri. Patru răniți sunt în stare gravă, au mai anunțat ucrainenii. Bombele ghidate rusești au ucis vineri cel puțin două persoane și au rănit alte 13 în orașul Harkov, au declarat oficialii locali, citați de Reuters. Guvernatorul regional a spus că este vorba despre civili.
"Dintre cei 13 răniți, patru sunt în stare gravă”, a anunțat guvernatorul Oleh Syniehubov pe Telegram. Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, și regiunea înconjurătoare au fost frecvent vizate de atacurile rusești. Loviturile au devenit mai intense în ultimele luni, lovind infrastructura civilă și energetică.
Update 16:00. UE lansează sancţiuni împotriva altor patru ziare ruseşti: Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestia şi Rossiyskaya Gazeta
Consiliul UE a decis astăzi să suspende circulaţia în Uniunea Europeană a altor patru instituţii media care răspândesc şi susţin propaganda rusă şi războiul de agresiune împotriva Ucrainei: Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestia şi Rossiyskaya Gazeta. „Aceste mass-media se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federaţiei Ruse şi au fost esenţiale şi instrumentale în desfăşurarea şi susţinerea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi pentru destabilizarea ţărilor vecine”.
Update 15:48 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat, vineri, legea care permite pușcăriașilor să servească în armată.
De asemenea, el a promulgat o altă lege care mărește amenzile pentru cei care nu se supun regulilor de mobilizare.
Ucraina încearcă astfel să acopere deficitul de oameni pe front.
Unii analiști militari spun că lipsa de militari reprezintă cea mai mare provocare a Kievului în fața unui inamic mult mai numeros.
Recrutarea printre condamnații încarcerați ar urma să sporească efectivele Kievului doar cu câteva mii de soldați, dintr-un posibil grup de până la 20.000 de candidați.
Noua legislație nu permite persoanelor condamnate pentru infracțiuni grave să se înroleze. Astfel, condamnații pentru uciderea cu premeditare a cel puțin două persoane, pentru viol, violență sexuală, infracțiuni împotriva securității naționale și fapte grave de corupției sunt excluse de la înrolare.
Update 15:00 Președintele rus Vladimir Putin a comentat în legătură cu ofensiva lansată de trupele Moscovei în regiunea ucraineană Harkov, în urmă cu o săptămână.
Potrivit liderului de la Kremlin, capturarea capitalei regionale Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, nu face parte din planul "operațiunii speciale".
În schimb, el a reiterat ideea creării unei "zone-tampon", care să ferească de bombardamentele ucrainene anumite regiuni de la frontiera de vest a Rusiei.
Vladimir Putin a făcut declarațiile într-o conferință de presă susținută în China, unde efectuează, de ieri, o vizită de stat de două zile.
"Cu privire la ceea ce se întâmplă în direcția Harkov: asta este, de asemenea, vina lor (a ucrainenilor, n.r.), deoarece au bombardat și continuă, din păcate, să bombardeze cartierele rezidențiale din zonele ruse de frontieră, inclusiv Belgorod.
Acolo mor civili. Este evident. (Ucrainenii) trag direct în centrul orașului, spre zonele rezidențiale. Și am spus public că, dacă situația continuă, vom fi forțați să creăm o zonă de securitate, o zonă-tampon. Și asta facem acum", a spus Putin.
Update 13:27 Cu câteva săptămâni înainte de invazia Ucrainei, Rusia a lansat în spațiu misiunea Kosmos 2553, cu scopul de a testa componente ale unui sistem antisatelit bazat pe arme nucleare.
Informația este difuzată de publicația americană The Wall Street Journal, WSJ, și preluată de majoritatea presei internaționale.
Lansarea din februarie 2022 a dus pe orbita Pământului un dispozitiv nenuclear, la care poate fi atașat însă o componentă nucleară, în vederea detonării în spațiu.
Într-un astfel de scenariu, al exploziei atomice pe orbită joasă, Moscova va avea posibilitatea de a distruge sute de sateliți "într-un sector dominat de dispozitive ale guvernului american și ale companiei SpaceX", arată sursa citată.
Potrivit WSJ, Kosmos 2553 se deplasează în continuare în jurul Pământului pe o orbită "neobișnuită".
Nu este clar cât de mult a avansat planul rusesc de a atașa o armă nucleară la acest satelit.
Update 11:17 Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a negat, din nou, că țara sa ar trimite arme în Rusia.
Potrivit agenției nord-coreene KCNA, citată de presa internațională, Kim Yo Jong a afirmat că "teoria" schimbului de arme între Coreea de Nord și Rusia este "absurdă, construită din prejudecăți și ficțiuni", iar armele tactice ale țării sale, precum lansatoarele de rachete, nu sunt destinate exportului, ci apărării.
Joi, Statele Unite au anunțat noi sancțiuni vizând două persoane și trei companii din Rusia, acuzate de facilitarea transferului de arme între Phenian și Moscova, inclusiv rachete balistice destinate frontului din Ucraina.
Un raport prezentat Consiliului de Securitate ONU, consultat de presa internațională, a concluzionat că resturile unei rachete care a căzut în orașul ucrainean Harkov în data de 2 ianuarie anul curent proveneau de la o rachetă balistică nord-coreeană de tip Hwasong-11.
Update 10:04 Presa internațională publică imagini din satelit care înfățișează, aparent, distrugerile produse de un atac ucrainean la o bază aeriană din Crimeea ocupată de Rusia.
Este vorba despre baza Belbek.
Fotografiile, realizate de compania Maxar, sunt datate 15 mai 2024.
În imagini sunt vizibile mai multe avioane militare distruse sau avariate, precum și clădiri și un depozit de combustibil, afectate de loviturile ucrainene.
[GAL layout="3"]Update 09:30 Oficialii din regiunea rusă Krasnodar au confirmat un nou atac cu drone lansat de Ucraina asupra unei rafinării de petrol.
Atacul a provocat un incendiu la rafinăria Tuapse.
Autoritățile ruse susțin că au reușit să aducă focul sub control și că, momentan, nu au fost consemnate victime.
Între timp, Ministerul rus al Apărării a comunicat că forțele sale antiaeriene și flota din Marea Neagră au distrus în cursul nopții trecute 102 drone ucrainene și șase ambarcațiuni fără pilot.
Ca urmare a acestui atac, o substație electrică a fost avariată, a precizat guvernatorul din Sevastopol, anunțând că, în urma incidentului, vor exista pene de curent.
De asemenea, cursurile în școli și grădinițe au fost anulate, a adăugat acest oficial.
Update 08:30 Forțele armate ale Rusiei nu au capacitatea de a face progrese majore în regiunea Harkov din estul Ucrainei.
Estimarea aparține generalului NATO, șeful trupelor alianței în Europa, generalul Christopher Cavoli.
"Rușii nu au numărul necesar de militari pentru a face un avans strategic. Ei nu au nici abilitățile de a face acest lucru, de a opera la scara necesară pentru a exploata orice progres în avantajul lor strategic. Ei au capacitatea de a face progrese locale și au făcut câteva", a spus Cavoli.
Joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat în capitala regională Harkov și a spus că trupele sale țin, în general, sub control situația, care rămâne însă dificilă, după ce Rusia a lansat o ofensivă aici în data de 10 mai, sporind în mod semnificativ presiunea asupra forțelor Kievului.
Update 00:01 Președintele chinez Xi Jinping l-a întâmpinat pe omologul său rus, Vladimir Putin, la Beijing în prima vizită în străinătate din noul mandat prezidențial al acestuia.
Liderul chinez a declarat că legăturile între țările lor "nu sunt doar în interesul fundamental al Chinei și Rusiei, ci sunt benefice și pentru pace", iar "China este gata să colaboreze cu Rusia pentru (...) a susține dreptatea în lume".
Potrivit lui Xi, China pledează pentru convocarea unei conferințe internaționale de pace cu participarea Rusiei și Ucrainei, care să ia în calcul toate opțiunile pentru a promova o soluționare politică rapidă a crizei.
Xi a estimat că "ambele părți sunt de acord că o soluție politică la criza din Ucraina este calea de urmat", iar China "speră că pacea și stabilitatea vor fi restabilite rapid pe continentul european", Beijingul având intenția de a continua să joace "un rol constructiv" în acest sens.
Război în Ucraina, 16 mai 2024 | Volodimir Zelenski anunță, din Harkov, că situația rămâne dificilă în regiunea în care rușii au deschis un nou front
Război în Ucraina, 15 mai 2024 | Vladimir Putin cere creşterea producţiei de armament
Război în Ucraina, 14 mai 2024 | Armata ucraineană a anunțat că a doborât 18 drone de atac Shahed și o rachetă balistică Iskander
Război în Ucraina, 13 mai 2024 | Vladimir Putin l-a exclus pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, din noul guvern
Război în Ucraina, 12 mai 2024 | Rusia revendică ocuparea altor 4 sate în Harkov. Tupele ruse desfăşoară "operaţiuni ofensive limitate"