Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 737. Șeful Pentagonului avertizează: dacă Ucraina pierde războiul, NATO va lupta cu Rusia

Război în Ucraina, ziua 737. Șeful Pentagonului avertizează: dacă Ucraina pierde războiul, NATO va lupta cu Rusia

Redacția Antena 3 CNN
8 minute de citit Publicat la 22:00 01 Mar 2024 Modificat la 22:46 01 Mar 2024

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Scriitoarea rusă Ludmila Ulițkaia, clasificată drept „agent străin” / „A criticat războiul din Ucraina”
  • Rusia a fost exclusă oficial din una dintre cele mai vechi organizații internaționale, Comisia Dunării
  • Rusia va crește limita de vârstă pentru mobilizarea subofițerilor de la 51 la 65 de ani
  • Premierul olandez Mark Rutte a declarat că Olanda va contribui la finanțarea furnizării a 800.000 de obuze de artilerie pentru a ține în loc forțele rusești
  • Președintele Ucrainei Voldimir Zelenski și prim-ministrul olandez Mark Rutte au semnat vineri un acord de garantare a securității în Harkov
  • Canada a anunțat restricții privind importurile indirecte de diamante rusești de 1 carat și peste
  • Nicolae Ciucă, mesaj de sprijin pentru Chișinău, în contextul destabilizărilor de la Tiraspol
  • Șeful Pentagonului avertizează: dacă Ucraina pierde războiul, NATO va lupta cu Rusia
  • Lituania închide două puncte de trecere a frontierei cu Belarus
  • Ministrul finlandez al Apărării: Ucraina poate folosi arme furnizate de Finlanda pentru a lovi Rusia
  • Franța comandă 2.000 de drone kamikaze și promite 100 dintre ele Ucrainei, până la vară
  • Armata rusă atacă Herson de pe malul stâng al Niprului
  • România şi alte şapte state din UE cer noi sancţiuni contra Rusiei, după moartea lui Navalnîi
  • Rusia interzice exporturile de benzină timp de șase luni pentru "a stabiliza” prețurile la pompă
  • Comisia Europeană îl compară pe Vladimir Putin cu Stalin și-l consideră responsabil de toate consecințele în Ucraina
  • Ucraina susține că a identificat 511 suspecți de crime de război și a condamnat 81 de persoane

Update 22:30. Celebra scriitoare rusă Ludmila Ulițkaia, o voce critică a războiului din Ucraina, care trăiește în exil în Germania, a fost clasificată vineri de autoritățile ruse ca „agent străin”, un simbol al represiunii care afectează și artiștii, potrivit AFP.

Sute de persoane - activiști pentru drepturile omului, opozanți și jurnaliști independenți - au fost clasificate ca „agenți străini” în Rusia în ultimii ani, un statut care este însoțit de constrângeri administrative stricte și de obligația de a se identifica ca atare în toate comunicările publice.

Update 21:30. Comentariile lui Emmanuel Macron cu privire la posibila trimitere „oficială” de trupe militare în Ucraina au dezvăluit că membri ai diferitelor servicii occidentale există deja pe teren ucrainean, relatează Le Monde.

Update 20:30. Rusia a fost exclusă oficial din una dintre cele mai vechi organizații internaționale, Comisia Dunării, care reglementează navigația pe Dunăre, relatează Ukrainska Pravda, citându-l pe ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Update 19:30. Pe măsură ce invazia rusă continuă și în încercarea de a atenua nevoia de mobilizare suplimentară, Rusia va crește limita de vârstă pentru mobilizarea subofițerilor de la 51 la 65 de ani, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Update 18:30. Premierul olandez Mark Rutte a declarat că Olanda va contribui la finanțarea furnizării a 800.000 de obuze de artilerie pentru a ține în loc forțele rusești, potrivit Reuters.

”Olanda va contribui la inițiativa Republicii Cehe de a achiziționa 800.000 de obuze de artilerie”, a declarat el într-o conferință de presă, precizând că acestea vor ajunge în câteva săptămâni.

Update 17:30. Președintele Ucrainei Voldimir Zelenski și prim-ministrul olandez Mark Rutte au semnat vineri un acord de garantare a securității în Harkov, relatează Reuters.

Zelenski a spus într-o postare pe X că documentul include 2 miliarde de euro în ajutor militar în acest an, precum și asistență suplimentară pentru apărare în următorii zece ani.

”Sunt recunoscător primului ministru Rutte pentru acest acord, care va consolida protecția Ucrainei, inclusiv a orașului Harkov, unde ne-am întâlnit astăzi”, a spus Zelenski.

Update 16:30. Canada a anunțat, vineri, restricții privind importurile indirecte de diamante rusești de 1 carat și peste, într-o mișcare coordonată cu alte țări din Grupul celor șapte (G7), relatează Reuters.

Cea mai recentă restricție se adaugă la interzicerea diamantelor rusești anunțată în decembrie și le va oferi canadienilor ”o asigurare suplimentară că diamantele pe care le achiziționează nu sprijină războiul ilegal al Rusiei”, a declarat ministerul canadian de externe într-un comunicat.

Update 15:30 Președintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a spus, vineri, în cadrul întrevederii avute cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, că țara noastră va sprijini în continuare țara vecină şi îi va acorda asistența de care are nevoie în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

"Bucureștiul va sprijini în continuare Chișinăul, la fel ca până acum. Acesta a fost mesajul meu pentru Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova. Continuăm să acordăm toată asistenţa de care este nevoie în procesul de aderare la Uniunea Europeană, pe parte tehnică, legislativă şi diplomatică.

Noi, Partidul Național Liberal, vom face tot posibilul pentru urgentarea proiectelor de interconectare a celor două maluri ale Prutului, pe plan rutier şi energetic. De exemplu, autostrada A8 Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni este un proiect de interes crescut la Chişinău, pentru că are şi rolul de a asigura Republicii Moldova o legătură de mare viteză cu Vestul continentului", a scris Ciucă, vineri, pe Facebook.

El a subliniat că România asigură deja o parte din consumul de gaz al Republicii Moldova.

Update 11:20 Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, e de părere că, dacă Ucraina va pierde războiul cu Rusia, NATO va lupta împotriva Rusiei.

Secretarul american al Apărării a mai adăugat că aprobarea unei finanțări mai mari pentru Kiev este un factor important pentru a preveni o situație critică.

Declarația a fost făcută în timpul unei audieri a lui Austin în Comisia pentru Servicii Armate a Congresului.

Update 10:32 Lituania a închis alte două puncte de trecere a frontierei cu Republica Belarus vecină, invocând rațiuni de securitate.

Punctele de trecere de la Lavoriskes şi Raigardas au fost închise, vineri, până la notificări ulterioare, în urma unei decizii luate de guvernul de la Vilnius în această lună.

Ministrul de interne al Lituaniei, Agne Bilotaite, a declarat că măsura este menită să asigure controale mai bune asupra transportului de mărfuri şi de persoane la frontieră şi să contracareze tentativele de a importa și exporta bunuri vizate de sancţiuni, precum și traficul ilegal.

În 2023, guvernul de la Vilnius a închis punctele de trecere de la Sumskas şi Tverecius.

În aceste condiții, mai sunt deschise la ora actuală doar două dintre cele șase puncte de trecere de la frontiera lungă de aproape 680 de km dintre Lituania, membră a Uniunii Europene şi NATO, şi statul vecin autoritar Belarus.

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse, care trăiește în exil, în Lituania, a criticat închiderea punctelor de trecere a frontierei, susținând că astfel se ridică o nouă "cortină de fier".

Update 09:30 Ministerul Forțelor Armate din Franța va comanda 2.000 de muniții teleghidate de concepție națională în următoarele săptămâni, dintre care primele 100 urmează să fie livrate Ucrainei cel târziu până la vară.

Anunțul a fost făcut de ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.

"Am luat decizia de a comanda 2.000 de muniții teleghidate, atât pentru nevoile armatei franceze, cât şi pentru Ucraina", a declarat ministrul cu ocazia unei vizite la fabrica de drone Delair Lebege, la periferia orașului Toulouse.

"Dronele kamikaze sunt absolut fundamentale în desfășurarea operațiunilor şi vor putea constitui o completare la tunul Caesar (livrat Ucrainei de Franța, n.r.) în materie de artilerie", a explicat el.

Confruntat cu o penurie de muniții de artilerie, Kievul a recurs pe scară largă la drone încărcate cu explozivi, inclusiv la drone mici provenite de pe piaţa civilă.

Comanda anunțată de ministerul francez se înscrie în cadrul proiectului denumit Colibri, menit să dezvolte o dronă capabilă să opereze pe o rază de 5 kilometri, la un cost unitar mai mic de 20.000 de euro.

Update 08:00. Trupele ruse au deschis focul, vineri dimineață, asupra orașului Herson, de pe malul stâng al Niprului, afirmă Roman Mrochko, șeful Administrației Militare Municipale, potrivit Ukrinform, citat de Mediafax. 

„Herson este sub focul inamicului! Armata rusă bombardează orașul de pe malul stâng ocupat temporar. S-au auzit o serie de explozii în raioanele litorale”, transmite Roman Mrochko, șeful Administrației Militare Municipale.

Mrochko i-a îndemnat pe localnici să rămână atenți și să stea departe de ferestre.

O dronă rusă a explodat în curtea unui bloc de apartamente din Beryslav, regiunea Herson, doi civili fiind răniți.

Update 00:01 Ucraina poate folosi arme furnizate de Finlanda pentru a lovi teritoriul rusesc, a declarat joi ministrul finlandez al Apărării, Antti Hakkanen, informează The Kyiv Independent.

Finlanda nu a impus restricții în ceea ce privește ajutorul său militar acordat Ucrainei, a adăugat Hakkanen.

Finlanda a aprobat în februarie cel de-al 22-lea pachet de ajutor pentru apărare acordat Ucrainei, în valoare de aproximativ 190 de milioane de euro.

Ca și în cazul pachetelor sale de ajutor anterioare, Helsinki nu a dezvăluit ce a inclus în pachete sau când a fost livrat din motive de securitate.

Hakkanen a declarat că restricțiile au fost stabilite în principal de țările care au furnizat Ucrainei sisteme de arme cu rază lungă de acțiune.

"Ucraina ar trebui să lovească, de asemenea, ținte militare de pe partea rusă, dacă este necesar.

În caz contrar, aceste obiective militare vor lovi pe partea ucraineană.

Aceasta este o luptă defensivă absolut legală, pe care o duce Ucraina.

Carta ONU permite atacarea țintelor militare dincolo de frontierele terestre”, a declarat Jukka Kopra, membru al parlamentului finlandez.

"În acest moment, țările mari care, printre altele, au furnizat sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, desigur, au și ele dreptul de a specifica modul în care ar trebui folosite”, a declarat Hakkanen, adăugând că Finlanda poartă discuții constante cu țările aliate cu privire la restricțiile privind ajutorul militar acordat Ucrainei.

Hakkanen a îndemnat, de asemenea, țările aliate să furnizeze Ucrainei mai multe rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv sisteme germane Taurus.

"Îndemn Germania să se gândească serios la acest lucru. Guvernul german știe că acestea ar avea o importanță enormă.

Dacă vor să ajute Ucraina să câștige, ar putea să le furnizeze”, a spus el. Finlanda a oferit deja 1,8 miliarde de euro în ajutor militar Ucrainei de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Război în Ucraina, 29 februarie 2024 |  Vladimir Putin: "Consecințele pentru potențialii invadatori ai Rusiei vor fi mult mai tragice decât în trecut"

Război în Ucraina, 28 februarie 2024 |  Ursula von der Leyen: "Pentru UE, amenințarea unui război nu e exclusă"

Război în Ucraina, 27 februarie 2024 | Radu Tudor: NATO și UE nu vor discuta niciodată, instituțional, trimiterea de trupe în Ucraina

Război în Ucraina, 26 februarie 2024 | Zelenski: Milioane de oameni vor fi uciși dacă Ucraina nu primește ajutorul militar blocat de republicani în Congresul SUA

Război în Ucraina, 25 februarie 2024 | Șeful Armatei ucrainene și ministrul Apărării, vizită în apropierea liniei de front

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole