Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 162. Ucraina, indignată după ce Amnesty International a acuzat-o că foloseşte tactici militare ce pun în pericol populaţia civilă

Război în Ucraina, ziua 162. Ucraina, indignată după ce Amnesty International a acuzat-o că foloseşte tactici militare ce pun în pericol populaţia civilă

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 21:02 04 Aug 2022 Modificat la 22:45 04 Aug 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Trei noi nave care transportă cereale vor părăsi Ucraina vineri
  • Ministrul ucrainean de externe, ''indignat'' de acuzele aduse de Amnesty International
  • Rușii au ucis opt oameni care așteptau autobuzul într-o stație din Donețk 
  • Oficiali occidentali citați de CNN arată aproximativ 20.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului
  • Amnesty International, acuzații grave la adresa Ucrainei
  • Zelenski vrea ca Beijingul să convingă Moscova să înceteze războiul în Ucraina
  • Urgența sanitară devine tot mai gravă în Ucraina
  • Zelenski vrea să discute cu liderul chinez Xi Jinping pentru a contribui la încheierea războiului
  • ONU va înființa o misiune de anchetă privind atacul asupra închisorii în care au murit cel puțin 50 de prizonieri ucraineni
  • ONU: centrala nucleară ucraineană Zaporojia a scăpat de sub control
  • Rusia ar fi trimis, marți, Ucrainei un "cadou" de aproape 100 de milioane de dolari sub forma unui tir de rachete de croazieră, susține Kievul
  • Rusia acuză SUA că alege țintele pentru HIMARS-urile din Ucraina

Update 4 august 2022, ora 22:40 Ministrul turc al apărării Hulusi Akar a declarat joi seară că trei noi nave care transportă cereale vor părăsi Ucraina vineri, relatează agenţia de presă de stat Anadolu, preluată de AFP.

"Plecarea celor trei nave este planificată datorită muncii intensive a Centrului de coordonare comun (CCC)", a afirmat ministrul, fără a preciza porturile de plecare ale navelor.

O primă încărcătură de cereale exportate de Ucraina de la începutul invaziei ruseşti pe 24 februarie a părăsit portul Odesa luni.

După o inspecţie efectuată de experţi turci, ruşi şi ucraineni în largul portului Istanbul miercuri, nava şi-a reluat drumul către destinaţia sa finală, Liban.

Această inspecţie a marcat încheierea "fazei test" a operaţiunilor de aplicare a acordului internaţional semnat în iulie la Istanbul în vederea soluţionării crizei alimentare mondiale, a subliniat miercuri secretariatul CCC.

Stabilit la Istanbul, acest centru supervizează exporturile de cereale ucrainene şi veghează la stricta aplicare a acordului semnat la 22 iulie între Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU.

Update 4 august 2022, ora 20:40 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba şi-a manifestat joi ''indignarea'' după ce organizaţia Amnesty International a acuzat armata ucraineană că pune în pericol civilii prin amplasarea de trupe în zone rezidenţiale în războiul provocat de agresiunea rusă, relatează agenţiile Reuters şi AFP.

Armata ucraineană stabileşte baze militare în şcoli şi spitale şi lansează atacuri din zone populate, o tactică ce încalcă dreptul umanitar internaţional, semnalează Amnesty International într-un raport redactat după vizite efectuate între lunile aprilie şi iulie pe frontul din estul Ucrainei.

''Am documentat un tipar al forţelor ucrainene de a pune în pericol civilii şi de a încălca legile războiului când acţionează în zone populate'', remarcă în document secretara generală a acestei organizaţii, Agnes Callamard.

Aceste constatări au generat reacţii vehemente din partea oficialilor ucraineni, care au acuzat Amnesty International inclusiv că preia ''propaganda'' rusească.

''Sunt indignat, la fel ca şi voi, de raportul Amnesty International. Îl consider injust'', a spus într-un mesaj video pe Facebook ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Acesta a susţinut că Amnesty International ''creează un fals echilibru între opresor şi victimă, între ţara ca a distrus sute de mii de civili, oraşe, teritorii şi ţara care se apără cu disperare''.

''Încetaţi să creaţi această realitate falsă, în care toată lumea este puţin vinovată pentru ceva şi începeţi să relataţi sistematic adevărul despre ceea ce Rusia reprezintă cu adevărat astăzi!'', a indicat ministrul Kuleba.

Cu puţin timp înaintea mesajului acestuia, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a susţinut că ''vieţile oamenilor'' sunt ''prioritare'' şi că populaţia oraşelor din proximitatea liniei frontului sunt evacuate, el acuzând Amnesty de participare la o ''campanie de dezinformare şi propagandă'' ce validează argumentele Kremlinului.



Update 4 august 2022, ora 18:43 Cel puțin opt persoane au fost ucise, iar alte patru au fost rănite, joi, după ce tiruri ale artileriei ruse au lovit o stație de autobuz din Toreţk, printre alte obiective civile.

Torețk este o localitate din regiunea Doneţk, situată în apropiere de linia frontului, într-o zonă aflată sub controlul Kievului.

Anunțul privind bilanțul preliminar al victimelor a fost făcut de guvernatorul regional ucrainean  Pavlo Kirilenko.

"Conform primelor informații de care dispunem, este vorba de un tir de artilerie care a atins o stație de transport în comun, unde se aflau mai mulți oameni", a scris Kirilenko pe Telegram.

Potrivit oficialului, trei din cei patru răniți sunt copii.

Imagini din surse locale, în care se văd cadavrele unora dintre victime, circulă de mai multe ore pe rețelele sociale.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 11:00, ora locală, iar al patrulea rănit este un preot de la o biserică din apropiere, care a fost avariată şi ea, alături de alte clădiri rezidențiale, potrivit agenției ucrainene Ukrinform.

Update 4 august 2022, ora 16:20 Oficiali occidentali citați de CNN estimează că până la 20.000 de soldați ruși au fost uciși de când Moscova a început invadarea Ucrainei, pe 24 februarie.

Ei au adăugat că alți 55.000 de soldați ruși au fost răniți.

Astfel, numărul total al soldaților Moscovei care au fost scoși din luptă se ridică la aproximativ 75.000 de victime.

"Ritmul luptelor a încetinit și statisticile au încetinit și ele", au precizat oficialii citați de CNN.

Numerele vehiculate sunt în concordanță cu cele evocate, săptămâna trecută, de un membru al Congresului american.

"Am fost informați că peste 75.000 de ruși au fost fie uciși, fie răniți, ceea ce este un număr uriaș. Sunt sume incredibile investite în forțele lor terestre și peste 80% din forțele lor terestre sunt blocate și epuizate", a declarat pentru CNN Elissa Slotkin, membră a Camerei Reprezentanților.

Estimarea o depășește net pe cea anunțată de șeful Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns.

Acesta a indicat recent că aproape 15.000 de militari ruși și-au pierdut viața în Ucraina, în timp ce aproximativ 45.000 au fost răniți

Elissa Slotkin, o democrată din Michigan, face parte din Comisia de Apărare a Camerei și a vizitat recent Ucraina.

Update 4 august 2022, ora 14:20 Forțele ucrainene au pus civilii în pericol prin stabilirea bazelor militare și operarea sistemelor de armament în zone rezidențiale populate, inclusiv în școli și spitale, în cadrul eforturilor de respingere a invaziei ruse.

Concluzia aparține organizației Amnesty International și este menționată într-un comunicat difuzat joi.

Potrivit Amnesty International, astfel de tactici încalcă dreptul umanitar internațional și pun în pericol populația, deoarece transformă obiectivele civile în ținte militare.

"Am documentat un model al forțelor ucrainene care pune în pericol civilii și încalcă legile războiului atunci când acestea operează în zone populate. "A fi într-o poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de obligația de a respecta dreptul internațional umanitar", a declarat Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International. 

Între lunile aprilie și iulie, cercetătorii Amnesty International au investigat atacurile rusești efectuate în regiunile Harkov, Donbas și Nikolaev.

Raportul Amnesty International a fost dur criticat de consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

Reiterând faptul că Moscova că încearcă să "discrediteze Forțele Armate ale Ucrainei în ochii societăților occidentale", Podoliak a scris pe Twitter că "e păcat că organizații precum Amnesty (International) participă la această campanie de dezinformare și propagandă".

"Singurul lucru care reprezintă o amenințare pentru ucraineni este armata (rusă) de călăi și violatori care vin în (Ucraina) pentru a comite genocid. Apărătorii noștri își protejează națiunea și familiile. Viețile oamenilor sunt prioritare pentru Ucraina, de aceea evacuăm locuitorii orașelor din prima linie", a continuat oficialul ucrainean.

Update 4 august 2022, ora 13:20 Volodimir Zelenski vrea să discute cu președintele Chinei pentru încetarea războiului din Ucraina.

Liderul de la Kiev îndeamnă China să-și utilizeze influența politică și economică asupra Rusiei, pentru o încetare a focului.

"Este un stat foarte puternic. Este o economie puternică. Deci poate influența din punct de vedere politic și economic Rusia. În plus, China este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU", a spus președintele Ucrainei.

Rusia și China au declarat "o alianță fără limite", cu ocazia vizitei lui Vladimir Putin la Jocurile Olimpice de la Beijing, înainte de invazia din Ucraina.

Cele două puteri nucleare susțin că parteneriatul lor strategic este menit să contrabalanseze influența globală a Statelor Unite ale Americii.

Totuși, relația celor două state nu este atât de perfectă pe cât ar dori Moscova.

Presa internațională a semnalat, în contextul sancțiunilor fără precedent impuse de Occident Rusiei, că producătorul chinez de echipamente electronice Huawei și-a închis, săptămâna aceasta, magazinul online de pe piața rusă, în pofida declarațiilor Moscovei și Beijingului, de consolidare a relațiilor economice și diplomatice.

La începutul lunii iunie, presa rusă a relatat că Huawei a început să închidă punctele de vânzare oficiale din țară.

Update 4 august 2022, ora 11.20. Urgența sanitară devine tot mai gravă în Ucraina. Angajații din sănătate sunt epuizați, bombardamentele în exces, iar iarna se apropie, alimentând îngrijorările OMS.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că Ucraina se confruntă cu o urgență sanitară tot mai gravă. Au avut loc 434 de atacuri asupra spitalelor din țară, din cele 615 atacuri de acest fel raportate în acest an la nivel mondial, scrie Reuters.

Coordonatorul de urgență al OMS pentru Ucraina, Heather Papowitz, a declarat că echipele de asistență medicală din multe zone s-au obișnuit să lucreze cu „rachete la ferestre”. "Într-un fel, a cam dispărut de la știri... dar este o urgență de sănătate publică", a declarat Papowitz.

Rusia neagă că vizează civili, dar multe orașe ucrainene au fost distruse și mii de oameni au fost uciși. Ucraina și aliații săi occidentali acuză forțele rusești de crime de război.

Update 4 august 2022, ora 10.40. Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a contribui la încheierea războiului cu Rusia, a declarat președintele Volodimir Zelenskiy pentru South China Morning Post, citat de The Guardian.

Într-un interviu acordat South China Morning Post, liderul ucrainean a îndemnat China să își folosească influența politică și economică uriașă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptelor. 

"Este un stat foarte puternic. Este o economie puternică. Așa că poate influența politic, economic Rusia. Iar China este un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU", a declarat Zelenski.

Zelenski a declarat pentru SCMP că Ucraina a cerut în mod oficial o discuție cu președintele Xi, dar că până acum nu a avut succes.

Update 4 august 2022, ora 09.30. Preşedintele Ucrainei a reacţionat, după ce primul transport de cereale al ţării sale a ajuns în siguranţă la Istanbul. Acest transport nu înseamnă nimic - economia Ucrainei este în comă, s-a plâns Volodimir Zelenski, care avertizează că ţara trebuie să exporte mult mai mult pentru a-şi ajuta situaţia financiară grav afectată de războiul cu Rusia. Vasul, încărcat cu 26.000 de tone de porumb, care a poposit în Istanbul are ca destinaţie finală Libanul.

Plecarea din Odesa a primei nave încărcate cu cereale ucrainene a fost una cu peripeţii. După o perioadă lungă de negocieri intense, presărate adesea cu bombardamente, porturile au fost deblocate în sfârşit de forțele ruse. Lumea întreagă a aşteptat cu sufletul la gură sosirea vasului pe ţărmurile Turciei, stat în care, spre sfârşitul lunii trecute, a fost semnat acordul menit să contribuie la stabilizarea piețelor alimentare globale.

Imediat după sosirea navei în portul din Istanbul, a reacţionat şi preşedintele Volodimir Zelenski. Potrivit acestuia, prima navă de cereale plecată din Ucraina nu ar reprezenta de fapt "nimic" pentru economia ţării sale, aflectate grav de război. Ucraina, spune el, trebuie să exporte minimum 10 milioane de tone de cereale pentru a contribui la reducerea deficitului bugetar, care se ridică la 5 miliarde de dolari pe lună.

"Scopul nostru acum este ca astfel de transporturi să aibă loc în mod regulat. Pentru ca atunci când o navă părăsește docul, să fie și alte nave, atât cele care se încarcă, cât și cele care se apropie de port. Continuitatea și regularitatea sunt principii necesare de care au nevoie toți consumatorii produselor noastre agricole.", a spus Zelenski.

Update 4 august 2022, ora 08.20. Au reînceput bombardamentele în regiunile Nikolaev și Harkov din Ucraina. O persoană a fost ucisă, iar o alta a fost rănită în urma atacului lansat de ruși asupra oraşului Ciuguev din regiunea Harkov. Iar în oraşul Nikolaev, mai multe magazine, dar şi un cămin studenţesc au fost distruse.

Între timp, vin declaraţii importante din fieful rusesc. Kremlinul este dispus să negocieze o soluţie "paşnică" la conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Ruşii par că-şi concentrează tot mai mult tehnica militară în sudul Ucrainei, anunţă presa locală. Imagini cu un transport de tancuri pregătite pentru luptă dinspre Crimeea spre sudul Ucrainei au circulat pe reţelele sociale.

Update 4 august 2022, ora 07.38. Forţele armate ucrainene au publicat imagini cu sistemele de rachete HIMARS în acţiune, după ce Rusia a anunţat că a distrus jumătate dintre lansatoarele deţinute de Kiev.

Update 4 august 2022, ora 07.35. Rusia a transformat centrala nucleară de la Zaporojie în depozit de muniţie. Cea mai mare centrală nucleară din Europa este în continuare sub controlul forţelor ruse, iar ucrainenii nu pot ataca de teama unor scurgeri de radiaţii.

Rusia a construit „poduri-fantomă” în Ucraina sperând ca în acest fel să ocolească sistemele de armament de înaltă precizie furnizate de Occident şi care au pus beţe în roate eforturilor de război ale Moscovei în sud, relatează The Telegraph.

Forţele Kievului au folosit lansatoarele de rachete HIMARS trimise de SUA pentru a lovi podurile de peste râul Dnipro, în regiunea Herson aflată în mare parte sub control rusesc, în cadrul pregătirilor pentru o anticipată contraofensivă majoră a Ucrainei în această zonă.  



Asigurătorii estimează că este nevoie de cel mult 50 milioane de dolari pentru acoperirea transporturilor de cereale din Ucraina, potrivit Sky News.

Sectorul asigurărilor din Londra se pregătește să acopere transporturile de cereale și îngrășăminte din Ucraina printr-un coridor sigur, au declarat surse din industrie.

Estimările specialiștilor arată că pentru aceste călătorii ar putea fi nevoie de o asigurare de până la 50 de milioane de dolari.

Piața londoneză a asigurărilor maritime a plasat regiunea Mării Negre pe lista de risc ridicat, iar costurile de asigurare au crescut vertiginos.

Pentru fiecare călătorie, vapoarele vor avea nevoie de mai multe tipuri de asigurare pentru încărcătură și pentru navă.

De asemenea, asigurătorii percep o primă suplimentară pentru intrarea în astfel de zone.

Război în Ucraina, 3 august | ONU: Centrala nucleară ucraineană Zaporojia a scăpat de sub control

Război în Ucraina, 2 august | Ucrainenii susţin că au recucerit 53 de aşezări în regiunea Herson, ocupată în mare parte de ruşi

Război în Ucraina, 1 august | SUA va trimite arme în Ucraina în valoare de 550 milioane de dolari

Război în Ucraina, 31 iulie | Volodimir Zelenski a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk

Război în Ucraina, 30 iulie | Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului | Armata ucraineană atacă în regiunea Herson

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole