Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Rușii au redeschis portul din Mariupol pentru a fura mărfurile ucrainenilor | Antrenamente NATO la Cincu: "Suntem pregătiți pentru orice scenariu!"

Război în Ucraina | Rușii au redeschis portul din Mariupol pentru a fura mărfurile ucrainenilor | Antrenamente NATO la Cincu: "Suntem pregătiți pentru orice scenariu!"

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 17:20 28 Mai 2022 Modificat la 23:08 28 Mai 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Militarii NATO se pregătesc la Cincu pentru orice scenariu
  • Fostul președinte al Ucrainei spune că a fost împiedicat să iasă din țară
  • Rușii au redeschis portul din Mariupol pentru a fura mai bine din oraș
  • Peste 4.000 de civili, printre care şi 261 de copii, victime ale războiului
  • Ucraina afirmă că trupele sale s-ar putea retrage din regiunea estică, pe măsură ce Rusia avansează
  • Ministrul rus de finanțe a anunțat că țara va primi venituri suplimentare din petrol și gaze de un trilion de ruble în acest an, iar banii vor fi cheltuiți pentru invazia Ucrainei
  • Rușii repară căile ferate din nordul Ucrainei, pentru a-și susține rutele de aprovizionare, spune armata ucraineană
  • Rachetă rusă, doborâtă de un avion de vânătoare ucrainean deasupra orașului Cernăuți 
  • 22 de milioane de tone de cereale, blocate de Rusia prin capturarea porturilor ucrainene, spune Volodimir Zelenski

Update 28 mai 2022, ora 23.08. Forțele rusești și-au intensificat sâmbătă asaltul asupra orașului ucrainean Șievierodonețk, după ce au afirmat că au capturat centrul feroviar din apropiere, Lyman, în timp ce Kievul și-a intensificat apelurile pentru armament cu rază de acțiune mai lungă din partea Occidentului.

Forțele invadatoare par a fi aproape de a cuceri întreaga regiune Luhansk din Donbas, unul dintre cele mai modeste obiective de război pe care Kremlinul și le-a stabilit după ce a renunțat la asaltul asupra Kievului în fața rezistenței ucrainene, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că trupele sale și forțele separatiste aliate dețin în prezent controlul deplin asupra orașului Lyman, locul unde se află un nod de cale ferată la vest de râul Siverskyi Donets, în regiunea Donețk, care se învecinează cu Luhansk.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat că bătălia pentru Lyman continuă, a relatat site-ul ZN.ua, citat de Reuters.

Update 28 mai 2022, ora 22.15. În timpul unei discuții telefonice, liderii Franței și Germaniei i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin să poarte „negocieri serioase directe” cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie BBC. De asemenea, Scholz și Macron i-au cerut lui Putin eliberarea luptătorilor de la Azovstal.

Olaf Scholz și Emmanuel Macron au avut o conversație de 80 de minute cu președintele rus Vladimir Putin sâmbătă dimineață.

Cei doi lideri europeni „au insistat asupra unei încetări imediate a focului și a unei retrageri a trupelor rusești”, a precizat biroul cancelarului german.

Macron și Scholz l-au îndemnat pe Putin să poarte „negocieri directe serioase cu președintele ucrainean și să (găsească) o soluție diplomatică la conflict”.

Update 28 mai 2022, ora 18.35. Întâlnire secretă în Lituania, la care au participat zeci de oficiali din numeroase ţări. În total, 70 de persoane au participat la întâlnirea la care s-a discutat planul pentru Rusia fără Vladimir Putin la conducere.

Update 28 mai 2022, ora 18.30. Ce planuri au ruşii pentru următoarea etapă a războiului, după ce şi-au atins obiectivele în estul ţării. Forţele armate au apăsat pedala de acceleraţie şi au cucerit mai multe oraşe din estul Ucrainei.

Update 28 mai 2022, ora 17:20 Având peste 50 de kilometri pătrați, baza de la Cincu deține toate instalațiile necesare pentru exerciții și scenarii de luptă NATO.

De aproximativ două luni, aici au loc de trei ori pe săptămână antrenamente de mare intensitate, cu participarea militarilor francezi, belgieni, români, polonezi și americani.

"Franța, națiune-cadru a Forței de Reacție Rapidă a NATO desfășurată în România, a decis să-și instaleze cartierul său general la Cincu, pentru o durată de cel puțin cinci ani", relatează corespondentul ziarului Le Figaro.

"Postul meu de comandant urmează să fie transferat de la Constanța la Cincu. Această mobilizare efectuată de urgență la sfârșitul lunii februarie 2022 este pe cale să se transforme într-o forță cu prezență permanentă (...) până la stabilizarea situației. Este o decizie luată de șeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard, şi de președintele Republicii, Emmanuel Macron", declară pentru Le Figaro colonelul Minguet, comandantul grupului tactic franco-belgian.

Exercițiile militare se desfășoară într-un cadru natural deosebit, aproape de zonele folosite pentru pășunat.

"Presiunile sunt din ce în ce mai mari, nivelul de instrucție a crescut, ne antrenăm mai des și sunt mai multe exerciții", explică locotenentul Valentin, comandantul contingentului român din zonă.

Omologul său polonez, comandantul Przemyslaw, spune că este mândru să facă antrenamente alături de "frații români și francezi".

"Sunt militar de 22 de ani. Dacă vrei pacea, trebuie să te pregătești de război. Noi suntem pregătiți pentru orice scenariu", explică el.

Update 28 mai 2022, ora 15.55. Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov.

"Apărarea de coastă a țării noastre nu numai că va fi întărită de rachetele Harpoon, dar acestea vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate", a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că rachetele Harpoon shore-to-ship vor fi utilizate alături de rachetele ucrainene Neptun în apărarea coastei țării, inclusiv a portului sudic Odesa.

Reznikov a declarat că livrările de rachete Harpoon au fost rezultatul cooperării între mai multe țări, precizând că livrările din Danemarca au avut loc "cu participarea prietenilor noștri britanici".

Update 28 mai 2022, ora 14.50. În Severodonetsk au loc lupte de stradă, forțele ruse încercând să preia controlul orașului, afirmă guvernatorul regional.

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a postat pe Telegram că forțele ruse au "suferit pierderi semnificative și au fost forțate să se retragă" în Severodonetsk și în zonele din apropiere. Cu toate acestea, trupele ruse continuă să atace orașul, a precizat el.

"Inamicul a tras asupra Severodonețkului de mai multe ori, de cel puțin trei ori - foarte puternic, iar în unele locuri au izbucnit lupte de stradă", a spus el, adăugând că 14 clădiri înalte au fost avariate.

Update 28 mai 2022, ora 14:40. Fostul președinte ucrainean Petro Poroşenko, oponent al lui Volodimir Zelenski, a anunțat că i s-a refuzat ieșirea din țară pentru o deplasare în Lituania.

Poroșenko a spus, sâmbătă, că această decizie riscă să rupă "armistițiul politic" din Ucraina, în plină invazie rusă.

Fostul președinte, care a condus țara între 2014 şi 2019, este în prezent liderul formațiunii Solidaritatea Europeană, al doilea cel mai mare partid din parlament, aflat în opoziție.

Conform serviciului său de presă, lui Poroșenko "i-a fost refuzată ieșirea din Ucraina" în condițiile în care acesta trebuia să ia parte la Adunarea Parlamentară a NATO de la Vilnius și primise "toate permisiunile formale pentru a părăsi țara", ca membru permanent al delegației ucrainene.

"Există riscul ca prin această decizie autoritățile să fi rupt armistițiul politic stabilit în vreme de război cu forțele de opoziție, ce reprezintă un pilon al unității naționale în fața agresiunii ruse", a adăugat serviciul de presă al fostului președinte.

După invazia rusă din 24 februarie, pe care Moscova o consideră "operațiune specială" vizând "demilitarizarea şi denazificarea" Ucrainei, majoritatea forțelor politice ucrainene au lăsat deoparte disputele și s-au unit pentru a apăra țara.

Update 28 mai 2022, ora 14:00. O navă a intrat în portul ucrainean Mariupol pentru prima dată de când Rusia a capturat orașul iar un purtător de cuvânt al portului a confirmat pentru agenția TASS că vasul va încărca 2.700 de tone de metal, înainte de a se deplasa spre orașul rus Rostov pe Don.

Oficialul local nu a precizat unde a fost produs metalul transportat.

Liudmila Denisova, Avocatul Poporului din Ucraina, a scris pe Telegram că acest transport echivalează cu un jaf comis de Rusia.

"Continuă jafurile în teritoriile ocupate temporar în Ucraina. După furtul de cereale ucrainene, ocupanții au recurs la furtul de produse metalice din Mariupol", a comentat ea.

Rusia a preluat recent controlul total la Mariupol, după ce peste 2.400 de luptători ucraineni s-au predat la oțelăria Azovstal.

Update 28 mai 2022, ora 13.16. Rusia ia în calcul noi bombardamente în Kiev. Vladimir Putin vrea să cucerească toată ţara până la toamnă, arată noi informaţii care, totuşi, ar putea fi doar zvonuri de propagandă.

Specialiştii au explicat că regiunile Kiev şi Harkov s-au dovedit prea puternice pentru a fi cucerite, cel puţin până acum.

Update 28 mai 2022, ora 13.07. Ministerul rus al Apărării transmite că orașul Lyman din regiunea Donețk este "sub controlul deplin" al trupelor Moscovei și al separatiștilor din Donbas.

Anunțul vine la o zi după ce separatiștii pro-ruși au anunțat că au capturat complet orașul, care este un important nod feroviar situat la vest de Severodonețk.

Lyman oferă acces strategic la poduri feroviare și rutiere peste râul Doneț.

Update 28 mai 2022, ora 11.25. Forțele ruse au pierdut în Ucraina, până sâmbătă, circa 30.000 de militari, 207 avioane și 1.330 de tancuri, conform unei informări a armatei urainene prezentată de publicația Kiev Independent.

Rușii au mai pierdut 174 de elicoptere, 3.258 de vehicule blindate, 13 nave, 628 de unități de artilerie, 503 drone, 203 lansatoare de rachete și 93 de sisteme de apărare anti-aeriană.

Alte pierderi privesc 2.226 de vehicule și cisterne de carburant, 48 de echipamente speciale și 116 rachete.

Update 28 mai 2022, ora 10.30. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că regiunea estică Donbas va fi "din nou ucraineană",  în contextul în care forțele ruse continuă să avanseze progresiv în sud-estul țării.

În discursul său de vineri noaptea, Zelenski a numit situația actuală din Donbas drept "foarte dificilă" și a invocat creșterea puterii de foc și a numărului de militari mobilizați de Rusia în regiune.

"De aceea trebuie să ne creștem apărarea, să ne creștem rezistența, iar Donbasul va fi din nou al Ucrainei. Chiar dacă Rusia va aduce toată suferința și ruina în Donbas, vom reconstrui fiecare oraș, fiecare comunitate. Nu există o alternativă reală", a subliniat Zelenski.

Update 28 mai 2022, ora 09.53. Guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat sâmbătă dimineață că în regiunea estică se află aproximativ 10.000 de soldați ruși.

"Acestea sunt (unitățile) care se află permanent în regiunea Lugansk, care încearcă să atace și încearcă să obțină câștiguri în orice direcție pot", a declarat Gaidai la televiziunea ucraineană.

Update 28 mai 2022, ora 09.17. Preşedintele Joe Biden a criticat în termeni duri războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina, despre care a spus că vrea să şteargă cultura şi identitatea ucraineană.

Update 28 mai 2022, ora 09.15. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un discurs, că Rusia a reuşit să ocolească majoritatea sancţiunilor impuse de ţările lumii din cauza jocurilor de culise şi a lipsei unei unităţi la nivel mondial.

Update 28 mai 2022, ora 09.10. Peste 4000 de civili au murit în războiul din Ucraina până în prezent.

Un raport arată că printre victime se numără şi 261 de copii.

Update 28 mai 2022, ora 08.00. Forțele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă din regiunea Luhansk pentru a evita să fie capturate, a declarat un oficial ucrainean, în timp ce trupele ruse continuă să avanseze în estul țării, relatează Reuters.

O retragere l-ar putea aduce pe președintele rus Vladimir Putin mai aproape de obiectivul său de a cuceri în întregime regiunile Luhansk și Donețk din estul Ucrainei. Trupele sale au câștigat teren în cele două zone cunoscute sub numele de Donbas.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că trupele ruse au intrat în Sievierodonetsk, cel mai mare oraș din Donbas încă deținut de Ucraina, după ce au încercat să prindă în capcană forțele ucrainene timp de câteva zile. Gaidai a declarat că 90% din clădirile din oraș au fost avariate.

Ministrul rus de finanțe a anunțat ieri că țara va primi venituri suplimentare din petrol și gaze de un trilion de ruble în acest an, menționând că vor fi cheltuite pentru invazia în curs de desfășurare a Ucrainei.

”Ne așteptăm să primim până la un trilion de ruble (14,4 miliarde de dolari) în venituri suplimentare din petrol și gaze, conform previziunilor pe care le-am elaborat împreună cu Ministerul Dezvoltării Economice”, a spus ministrul de finanțe Anton Siluanov în cadrul declarațiilor care au fost difuzate la televiziunea de stat.

Siluanov a mai precizat că banii vor fi cheltuiți pentru ”plăți suplimentare” către pensionari și familiile cu copii, precum și pentru a continua desfășurarea unei ”operațiuni speciale” în Ucraina.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei, susţinută de Moscova, a decis să rupă toate legăturile cu Rusia ca urmare să invadării Ucrainei, proclamându-se astfel ”independentă”. ”Nu suntem de acord cu poziţia patriarhului Kirill al Moscovei cu privire la război”, a spus biserica într-un comunicat, după ce a ţinut un consiliu axat pe ”agresiunea” Rusiei împotriva Ucrainei. Cu acest prilej, instituţia a declarat „independenţa şi autonomia deplină a ortodocşilor din Biserica Ucrainei”.

Putin, ”pregătit să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina”, spune cancelarul Austriei.  Karl Nehammer a declarat că Vladimir Putin i-a spus că Moscova este pregătită să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina și ”că ar trebui să existe progrese” în această privință.

”Președintele rus ne-a asigurat că Crucea Roșie Internațională trebuie și ar trebui să aibă acces la prizonierii de război. Desigur, el cere și accesul la prizonierii de război ruși din Ucraina”, a spus Nehammer. ”Dacă el este într-adevăr gata să negocieze este o întrebare complexă”, a adăugat acesta.

În cursul zilei de vineri, o rachetă rusească a fost doborâtă de un avion de vânătoare ucrainean deasupra regiunii Cernăuți  Anunțul a fost făcut de şeful Administraţiei Militare Regionale Cernăuţi, Serghii Osaciuk. ”Un avionul de vânătoare al Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei a lovit în ţinta inamicului din spaţiul aerian deasupra regiunii Cernăuţi. Le mulţumim aviatorilor militari ucraineni”, a scris oficialul ucrainean pe rețelele de socializare.

Orașul asediat Sievierodonetsk din estul Ucrainei pare să fie aproape complet înconjurat de atacurile forțelor ruse. Rusia a continuat să obțină câștiguri progresive în ofensiva sa din regiunea Donbas, susținută de focul de obuze. Oficialii ucraineni neagă faptul că orașul Severodonețk din Lugansk este înconjurat, dar au recunoscut că forțele ruse dețin o parte a orașului.

Autoritățile ucrainene au emis declarații diferite și cu privire la controlul lor asupra orașului strategic Lyman din regiunea Donețk. Un consilier prezidențial a spus că a avut informații neverificate conform cărora Ucraina l-a pierdut, în timp ce forțele armate ale Ucrainei au spus că trupele ruse încearcă să-și consolideze pozițiile în oraș.

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că au fost lupte grele în jurul orașului după ce trupele ucrainene s-au retras la o nouă linie de apărare. Mass-media rusă a raportat că separatiștii pro-ruși au avut câștig de cauză.

Zece persoane au fost ucise și cel puțin 35 au fost rănite, după ce rachetele rusești au lovit vineri dimineață regiunea Dnipropetrovsk din centrul-estul Ucrainei, potrivit rapoartelor. Guvernatorul regional Valentyn Reznichenko a spus că salvatorii trebuie să caute posibili supraviețuitori.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Kremlinul că a comis un „genocid” în estul țării. El a spus că Ucraina nu este nerăbdătoare să vorbească cu președintele rus, Vladimir Putin, dar că trebuie să facă față realității, că este necesar să pună capăt războiului. Rusia nu pare să fie pregătită pentru discuţii serioase de pace, a adăugat el.

Război în Ucraina, 27 mai Putin, ”pregătit să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina”, spune Austria | Rușii au capturat orașul Lyman

Război în Ucraina, 26 mai Situație critică la Donețk și Lugansk | Serghei Lavrov, un nou avertisment pentru Occident

Război în Ucraina, 25 mai Belarus recunoaște că livrează arme Rusiei | ONU admite că Rusia ar putea lovi Ucraina cu arme nucleare

Război în Ucraina, 24 mai Rusia lansează un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în estul țării | Zelenski a anunțat condiția revenirii la negocierile cu Rusia

Război în Ucraina, 23 mai Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de lansare anti-navă Harpoon | Aproximativ 13.000 de anchete privind crime de război în Ucraina sunt în curs de desfăşurare

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole