Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Viktor Orban decretează starea de urgență în Ungaria, din cauza războiului din Ucraina
- Stocurile mondiale de grâu asigură consumul pentru doar 10 săptămâni, în contextul blocadei impuse de Rusia asupra porturilor ucrainene
- Ucraina primește rachetele anti-navă care ar putea schimba soarta războiului în Marea Neagră
- Un amiral american și un analist al Centrului american pentru Strategii Maritime dezvăluie adevăratul scop al invaziei ruse
- Rusia și China au trimis bombardiere strategice spre locul unde Joe Biden s-a întâlnit cu liderii Quad
- Aleksei Navalnîi îl numește pe Vladimir Putin "un hoț nebun care și-a înfipt ghearele în Ucraina"
- Suedia și Finlanda trimit delegații în Turcia, deși Erdogan le-a transmis celor două țări "să nu se obosească"
- Kremlinul spune că operațiunea din Ucraina nu are ”termene limită”, iar obiectivele vor fi îndeplinite
- Ministerul rus al Apărării a emis briefing-ul operațional pentru 24 mai
- Guvernatorul regiunii Lugansk a anunțat că rușii nu au reușit să ocupe orașul Severodonețk
- Rusia intensifică operațiunile în Donbas, spune Ministerul Apărării din Regatul Unit
- Rusia ar putea înființa o bază militară în regiunea Herson din Ucraina
- Volodimir Zelenski a făcut un bilanț al celor trei luni de război
- Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de lansare anti-navă Harpoon
Update 22:30 Rusia lansează un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în estul țării
Forțele rusești au dat marți un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în două orașe situate de-a lungul unui râu din estul Ucrainei, o bătălie care ar putea determina succesul sau eșecul principalei campanii a Moscovei în est, scrie Reuters.
La exact trei luni după ce președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, autoritățile din cel de-al doilea oraș ca mărime, Harkov, au redeschis metroul, unde mii de civili s-au adăpostit timp de luni de zile din cauza bombardamentelor neîncetate.
Dar bătăliile decisive ale ultimei faze a războiului continuă să se desfășoare mai la sud, unde Moscova încearcă să cucerească regiunea Donbas din două provincii estice, Donețk și Luhansk, și să prindă forțele ucrainene ca într-o menghină, pe principalul front estic.
Cea mai estică parte a buzunarului Donbasului controlat de ucraineni, orașul Sievierodonetsk, pe malul estic al râului Siverskiy Donets, și orașul geamăn Lysychansk, pe malul vestic, au devenit câmpul de luptă esențial în această zonă, cu forțele rusești care avansează din trei direcții pentru a le încercui.
Forțele rusești au preluat controlul asupra a trei orașe din regiunea Donețk, inclusiv Svitlodarsk.
Update, ora 21:30 Zelenski a anunțat condiția revenirii la negocierile cu Rusia
”Ucraina va reveni la negocieri cu Rusia, abia după ce va returna teritoriile ucrainene puse sub sechestru de invadatori, după 24 februarie”, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.
Zelenski a remarcat apartenența ucraineană a Crimeei și Donbasului, dar acum vede principala sarcină în eliberarea regiunilor capturate în 3 luni.
Update, 0ra 20:30 Occidentalii au fost admişi la procesul împtriva luptătorilor de la Azovstal
Reprezentanţii mai multor ţări, „inclusiv cele occidentale”, vor fi invitaţi să participe la procesul luptătorilor de la Azovstal. Şeful Republicii Populare Doneţk, Denis Puşilin, a declarat asta agenţiei de presă Interfax, precizând că „cel mai probabil, unul dintre primele procese va avea loc la Mariupol”.
Update, ora 20:00 Guvernul Ungariei își va asuma puteri speciale în contextul stării de urgență, pentru a putea răspunde mai rapid provocărilor create de războiul din Ucraina vecină.
Anunțul a fost făcut marți prim-ministrul Viktor Orban într-un clip video postat pe Facebook, transmite Reuters.
"Lumea este în pragul unei crize economice", a mai spus Orban în videoclip, reiterând că "Ungaria trebuie să rămână în afara războiului din Ucraina și să protejeze securitatea financiară a familiilor".
Liderul maghiar, care este la al patrulea mandat consecutiv de premier, după alegerile legislative din 3 aprilie, a mai folosit în trecut decretele care îi conferă puteri speciale: o dată din cauza crizei migrației din Europa și mai târziu, în timpul pandemiei de COVID-19.
Update, 19:30 Invazia Rusiei în Ucraina intră în a patra lună iar timpul până la epuizarea unor resurse esențiale pentru omenire este mult mai scurt, avertizează un expert în siguranță alimentară.
Este vorba despre rezervele mondiale de grâu, care mai ajung pentru aproximativ 10 săptămâni.
Sara Menker, director executiv al firmei Gro Intelligence, a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că războiul dintre Rusia și Ucraina "pur și simplu a adăugat gaz pe un foc care ardea de mult timp".
Update, ora 19:10 Ucraina a demarat o campanie de recrutare de voluntari care să lupte de partea sa în războiul declanșat de Rusia.
Unii dintre aceștia au fost trimiși acasă înainte de a pune piciorul pe front.
Sunt însă și combatanți cu experiență de luptă valoroasă, care au ajutat mult în efortul de respingere a atacurilor rusești.
Corespondentul CNN Sam Kiley a discutat cu un american care luptă în Ucraina. Nu singur, ci alături de camarazii cu care a participat la războaiele din Irak şi Afganistan.
După ani de experiențe în alte teatre de război, această echipă de veterani americani și britanici se află sub comandă ucraineană şi privește războiul din poziția forțelor care se apără.
Update, ora 18:20 Ucrainei va primi, pentru prima dată de la începutul războiului declanșat de Rusia, rachete anti-navă avansate.
Este vorba despre rachete Harpoon, de fabricație americană.
Danemarca a promis să expedieze în Ucraina astfel de proiectile și un lansator, transmite BBC.
Kievul a solicitat anterior acest tip de rachete Statelor Unite iar presa internațională semnala, săptămâna trecută, că există o discuție în acest sens la nivelul factorilor de decizie de peste Ocean.
Alte câteva țări s-au arătat dispuse să trimită rachete Harpoane în Ucraina, au declarat oficiali din administrația americană și surse din Congresul SUA.
Însă până la anunțul făcut de Danemarca, niciun stat nu a dorit să facă, primul, acest pas, din cauza potențialelor represalii din partea Rusiei, în cazul în care o navă din flota Moscovei ar fi scufundată de un astfel de proiectil.
Update, ora 17:35 Invazia Rusiei în Ucraina reprezintă punctul culminant al deceniilor de agresiune rusă în Marea Neagră, având scopul de a remodela status quo-ul regional și a aduce Moscovei dominația ca putere navală principală a Mării Negre.
Conculzia se desprinde dintr-o analiză realizată pentru Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA) de amiralul James Foggo, fost Comandant al Forţelor Navale ale SUA în Europa şi Africa şi al Comandamentului Forţelor Comune Aliate de la Napoli, şi de Benjamin Mainardi, analist la Centrul pentru Strategie Maritimă, semnalează jurnalistul Radu Tudor pe blogul său.
Update, ora 17:20 Fostul secretar de stat Henry Kissinger a sugerat, la Davos, Ucrainei "să dea dovadă de înțelepciune, așa cum a dat dovadă de eroism" iar statelor occidentale le-a transmis să nu comită greșeala de a împinge Rusia într-o alianță premanentă cu China.
Update, ora 17:00 Marea Britanie poartă discuții cu aliații pentru a trimite nave de război în Marea Neagră, pentru ridicare blocadei impuse de ruși, transmite Antena 3.
Update, ora 15:15 Kremlinul a reacționat marți, la o zi după demisia diplomatului Boris Bondarev, membru al misiunii ruse la Geneva, care a criticat războiul din Ucraina.
"Putem spune doar că domnul Bondarev nu mai este cu noi, mai degrabă, este împotriva noastră.
Are o poziție în care condamnă acțiunile conducerii ruse, iar acțiunile conducerii ruse sunt susținute de aproape întreaga populație a țării noastre.
Asta înseamnă că acest domn s-a pronunțat împotriva opiniei generale consolidate din țara noastră", a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin.
Update, ora 15:00 Rusia și China au trimis avioane de luptă spre locul unde președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu liderii țărilor din coaliția Quad.
"Două bombardiere chineze s-au alăturat altor două bombardiere ruse în Marea Japoniei și au efectuat un zbor comun spre Marea Chinei de Est", a declarat Nobuo Kishi, ministrul japonez al Apărării, care și-a exprimat "îngrijorarea profundă" în legătură cu acest incident, conform AFP.
Joe Biden s-a întâlnit marți, la Tokyo, cu ceilalți lideri Quad, o coaliție formată de SUA, India, Australia și Japonia pentru a contracara influența chineză în regiunea Indo-Pacifică.
Update, ora 13:30 O serie de declarații de o duritate fără precedent la adresa lui Vladimir Putin au fost formulate marți chiar într-o instanță de apel din Rusia.
Autorul declarațiilor este opozantul rus Aleksei Navalnîi, 45 de ani, aflat în prezent într-o colonie penitenciară.
El a făcut apel împotriva sentinței pronunțate în luna martie, prin care a fost condamnat la o nouă pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru "fraudă și sfidarea instanței".
Navalnîi susține că toate acuzațiile împotriva lui au fost fabricate pentru a-i stopa ascensiunea politică.
"Acesta este un război stupid pe care Putin l-a început. Acest război a fost construit pe minciuni", a declarat Navalnîi prin legătură video în fața unei curți de apel din Moscova.
"Veți suferi cu toții o înfrângere istorică", a estimat politicianul de poziție, afirmând că "Rusia lui Putin este condusă de hoți și infractori care au devenit dușmani ai poporului".
"Un nebun și-a băgat ghearele în Ucraina. Nu știu ce vrea să facă cu ea acest hoț nebun", a continuat el, cu referire la Putin.
Update, ora 12:30 Oficiali suedezi și finlandezi vor vizita Turcia, pentru a încerca să rezolve opoziția acestei țări față de aderarea la NATO a celor două state candidate.
Delegațiile din Suedia și Finlanda urmează să sosească în Turcia marți seară.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase anterior că niciuna dintre țări nu ar trebui "să se obosească" să mearcă în Turcia pentru a încerca să convingă guvernul de la Ankara să-și schimbe poziția, amintește BBC.
Erdogan acuză Suedia și Finlanda că a acordat găzduire militanților PKK - Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizație pe care regimul de la Ankara o consideră teroristă - și adepților lui Fetullah Gulen, suspectați că au încercat o lovitură de stat în Turcia, în 2016.
Fără sprijinul tuturor membrilor NATO - inclusiv Turcia - Suedia și Finlanda nu pot adera la alianța militară.
Update, ora 11:30 Kremlinul spune că operațiunea din Ucraina nu are ”termene limită” iar obiectivele vor fi îndeplinite
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat marți că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina și ”nu are termene limită”.
”Toate obiectivele stabilite de președinte vor fi îndeplinite. Nu poate fi altfel, pentru că adevărul, inclusiv adevărul istoric, este de partea noastră”, a spus Patrușev într-un interviu pentru ziarul rusesc Argumenty i Fakty, scrie The Guardian.
Update, ora 10:50 Ministerul rus al Apărării a emis briefing-ul operațional pentru 24 mai
”Rachete aeriene de înaltă precizie au lovit: trei posturi de comandă, 36 de zone de concentrare a forței de muncă și a echipamentelor militare... și șase depozite de muniții în zonele Minkovka, Bakhmut, Nikolaevka, Disputed și Krasny Liman din Donețk, inclusiv un depozit mare de pentru obuziere americane M-777 în Razdolovka”, au transmis oficialii ruși.
În plus, raportul susține că ”rachetele și artileria au lovit 84 de posturi de comandă, 463 de zone de concentrare a forței de muncă și echipamente militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și 137 de unități de artilerie și mortar aflate în poziții de tragere”.
Ministerul rus al apărării spune că trupele ruse au ucis peste 200 de soldați ucraineni peste noapte și că, în total, de la începutul invaziei, în 24 februarie 2022, ”178 de avioane, 125 de elicoptere, 995 de vehicule aeriene fără pilot, 320 de sisteme de rachete antiaeriene au fost distruse”.
Afirmațiile nu au putut fi verificate din surse independente.
Update, ora 10:20 Guvernatorul regiunii Lugansk a anunțat că rușii nu au reușit să ocupe orașul Severodonețk
Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, și-a prezentat raportul zilnic. De data aceasta, el a vorbit despre Severodonețk. Orașul a fost centrul operațiunilor rusești și se află la aproximativ 110 km de orașul Lugansk.
”Severodonețk deține apărarea - orașul este complet sub controlul autorităților ucrainene. Rușii și-au concentrat aproape toate forțele, și anume 25 de grupuri tactice de batalion pentru a lua orașul. Numărul bombardamentelor a crescut de multe ori. În satele din jur au loc bătălii. Este foarte greu să evacuezi oamenii”, a transmis oficialul ucrainean.
Update, ora 09:40 Rusia intensifică operațiunile în Donbas, spune Ministerul Apărării din Regatul Unit
Rusia își mărește intensitatea operațiunilor în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a transmis Ministerul Apărării din Regatul Unit în actualizarea zilnică a informațiilor.
Forțele ruse încearcă să încercuiască Severodonețk, Lyschansk și Rubijne. A existat o puternică rezistență ucraineană.
”Rusia a obținut însă unele succese localizate, în parte prin concentrarea unităților de artilerie”. Prin capturarea Severodonețkului de către Rusia, întreaga regiune Lugansk va fi plasată sub ocupație rusă, spune ministerul britanic.
Update, ora 08:45 Rusia ar putea înființa o bază militară în regiunea Herson din Ucraina
Administrația desemnată de Rusia a regiunii Herson din Ucraina va cere Moscovei să înființeze o bază militară pe teritoriul său, transmite agenția de presă rusă RIA Novosti, potrivit The Guardian. Rusia a capturat regiunea de sud a Ucrainei Herson la mijlocul lunii martie, care este adiacentă Crimeei, peninsulă pe care Moscova o controlează din 2014.
De atunci, a instalat o nouă administrație acolo și a început să introducă rubla rusă ca monedă, cu planuri de integrare a regiunii ca parte a teritoriului rus. ”Ar trebui să existe o bază militară rusă în regiunea Herson”, a declarat pentru RIA Kirill Stremousov, șeful adjunct al ceea ce Rusia numește ”administrația regională civil-militară” a Hersonului.
”Vom cere asta și asta își dorește întreaga populație. Acest lucru este esențial și va fi un garant al securității pentru regiune și locuitorii săi. Nu intenționăm să fim o republică independentă separată. Sarcina noastră principală este să fim subiect în cadrul Federației Ruse”, a adăugat acesta.
Stremousov a remarcat că orice rezultat al unui referendum ”oricum nu va fi recunoscut de țările occidentale” și a concluzionat că ”să-l ținem astăzi este o pierdere de timp”.
Update, ora 08:15 Volodimir Zelenski a făcut un bilanț al celor trei luni de război
1.500 de bombardamente şi 3 mii de atacuri aeriene. Acesta este bilanţul celor 3 luni de război declanşat de Rusia în Ucraina. Cele mai multe dintre atacuri au avut drept ţintă civili, acuză preşedintele Volodimir Zelenski, în cel mai recent mesaj video. Cel mai grav este acum în Donbas, unde ruşii atacă fără încetare. Iar următoarele săptămâni vor fi dificile, spune liderul de la Kiev.
"Înlăturarea dărâmăturilor de la Desna, regiunea Cernihiv, a fost finalizată. 87 de morți. Și au fost doar patru rachete. În total, din 24 februarie, armata rusă a lansat 1.474 de bombardamente asupra Ucrainei, folosind 2.275 de rachete diferite. Cele mai multe au lovit civili.
În mai puțin de trei luni, au existat deja peste 3.000 de lovituri aeriene ale avioanelor și elicopterelor rusești. Ce țară a rezistat la o asemenea amploare de atacuri?", a declarat preşedintele Ucrainei.
"Cea mai dificilă situație este acum în Donbas. Bakhmut, Popasna, Severodoneţk - în această direcție ocupatorii îşi concentrează cea mai mare parte din activitate în acest moment. Ei au organizat un masacru acolo și încearcă să distrugă toată viața. Nimeni nu a distrus Donbas, așa cum o face armata rusă acum.
Săptămânile următoare de război vor fi dificile și trebuie să fim conștienți de asta. Dar nu avem altă alternativă decât să luptăm. Să luptăm și să câștigăm. Eliberăm pământul și poporul nostru. Pentru că ocupanții vor să ne ia nu doar un lucru, ci tot ce avem. Inclusiv dreptul la viață pentru ucraineni", a adăugat Zelenski.
Invazia nu a fost succesul militar pe care Moscova l-a sperat și acum este în a doua fază. Cea mai mare parte a luptei s-a mutat spre est, după progresele eșuate ale Rusiei în centrul Ucrainei. Apărătorii se concentrează chiar pe reluarea unor zone cheie, mai aproape de granița cu Rusia, în timp ce Moscova își vede trupele înfrânte în câteva bătălii cheie.
Ajutorul occidental curge în Ucraina, NATO urmează să fie consolidată pe măsură ce țările încearcă să adere, iar primul soldat rus acuzat de crime de război a fost judecat.
Iată ce s-a întâmplat în mai multe domenii cheie de la începutul războiului.
Donbas
După săptămâni de lupte intense, regiunea de est a Ucrainei Donbas este „complet distrusă”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
El a acuzat Rusia de o „tentativă deliberată și criminală de a ucide cât mai mulți ucraineni” după ce un sat din Cernihiv a fost lovit cu rachete, lăsând mulți morți.
Oficialii din regiune spun că linia frontului este bombardată „zi și noapte”, forțele ruse care încearcă să străpungă liniile ucrainene.
Un oficial militar al NATO a declarat miercuri pentru CNN că alianța se așteaptă la un impas în următoarele câteva săptămâni. Dar oficialul a spus că NATO consideră că impulsul s-a schimbat semnificativ în favoarea Ucrainei și dezbaterea din cercurile NATO este acum asupra faptului dacă este posibil ca Kievul să recupereze Crimeea și teritoriile Donbas confiscate de Rusia și, respectiv, separatiștii susținuți de Rusia, în 2014.
Harkov
Forțele ucrainene au învins atacurile Rusiei în cel de-al doilea oraș al Ucrainei, Harkov, și au avansat spre graniță în mai multe locuri la nord și la est de oraș.
Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că eliberează sate de la periferia orașului. Avansurile lor au condus la expulzarea simbolică și jenantă a forțelor Kremlinului înapoi la propria graniță, în timp ce reprezentau amenințarea strategică de a tăia liniile de aprovizionare ale Rusiei în Ucraina și forțele acesteia mai la sud, în Donbas.
Herson
În fiecare zi, sute sau chiar mii de oameni încearcă să fugă din regiunea Herson, ocupată de ruși, din sudul Ucrainei.
Orașul a fost sub control rusesc încă de la începutul invaziei. Ucrainenii pleacă din mai multe motive: pentru a evita să fie reținuți sau pentru a scăpa de acțiunile grele ale forțelor ruse sau din cauza lipsei cronice de medicamente și alte produse de bază din Herson, care a căzut sub controlul Rusiei la scurt timp după invazie.
Săptămâna trecută, un convoi de aproximativ 1.000 de vehicule a încercat să părăsească Hersonul. În cele din urmă, rușii au lăsat convoiul să se miște, dar numai după ce l-au ținut într-un singur loc pentru cea mai mare parte a zilei.
Mariupol
Mariupol, un oraș-port de pe Marea Azov, a căzut în cele din urmă în mâinile forțelor ruse după săptămâni de bombardamente necruțătoare.
Orașul a fost scena unora dintre cele mai intense lupte de când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina. Acolo Rusia a efectuat lovituri mortale asupra unei maternități și a bombardat un teatru unde sute de civili au căutat refugiu.
Mariupol a devenit un simbol al rezistenței ucrainene, în timp ce apărătorii săi au rezistat la Azovstal, o fabrică de oțel, unde până la 1.000 de civili s-au adăpostit la un moment dat, cu stocurile de alimente și apă în scădere.
Armata ucraineană a anunțat luni seara că forțele sale și-au încheiat „misiunea de luptă” la Azovstal, cedând efectiv orașul forțelor ruse. Vineri, Ucraina a ordonat forțelor sale să nu mai apere uzina.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că aproape 2.000 de soldaţi ucraineni s-au predat la Azovstal. Cu orașul aflat acum aproape în totalitate sub controlul Rusiei, există îngrijorarea că dovezile oricăror potențiale crime de război - precum cele presupuse comise în Bucha și Borodianka -ar putea fi pierdute sau distruse.
Bucha
Mai multe dovezi ale potențialelor crime de război rusești apar în Bucha, orașul din nordul Ucrainei, lângă Kiev, capitală. O investigație a The New York Times a susținut că parașutiștii ruși au efectuat execuții sumare a cel puțin opt bărbați ucraineni în Bucha pe 4 martie.
Dovezi privind gropile comune și execuții civile în orașele Bucha și Borodianka au continuat să apară de la începutul lunii aprilie, după retragerea forțelor ruse din regiunea Kiev. Imaginile cu cadavrele împrăștiate pe străzile din Bucha au stârnit furia internațională și au alimentat apeluri pentru o anchetă asupra potențialelor crime de război ale Rusiei.
Soldat rus judecat pentru crime de război
Săptămâna trecută a început primul proces pentru crime de război în Ucraina de la începutul invaziei. Un soldat rus în vârstă de 21 de ani, pe nume Vadim Shishimarin, a pledat vinovat pentru uciderea unui bărbat de 62 de ani neînarmat. A fost condamnat la închisoare pe viață.
Diplomații se întorc
Misiunile diplomatice străine au început să revină la Kiev, după ce diplomații au fugit în masă din oraș la începutul conflictului. Steagul SUA a fost ridicat deasupra Ambasadei Statelor Unite pentru a marca reluarea oficială a operațiunilor, în timp ce Ministerul de Externe elvețian a anunțat că își va redeschide și ambasada.
SUA și Franța au început să trimită înapoi diplomați la Kiev la sfârșitul lunii aprilie.
Pachete de ajutoare masive pentru Ucraina
Parlamentarii americani au adoptat un proiect de lege care va trimite aproximativ 40 de miliarde de dolari Ucrainei pentru a plăti ajutorul militar și umanitar, inclusiv finanțare care va ajuta armata ucraineană și forțele naționale de securitate, va ajuta la completarea depozitelor de echipamente americane trimise în Ucraina și va oferi asistență medicală și de sănătate publică pentru refugiații ucraineni.
Președintele american Joe Biden a semnat pachetul de ajutor în timp ce se afla în Coreea de Sud.
Evoluții nordice
Rusia a încetat să mai trimită gaze naturale în Finlanda sâmbătă, la doar câteva zile după aceasta, iar Suedia a solicitat aderarea la NATO.
Helsinki și Stockholm au evitat, de zeci de ani, să se alăture alianței, dar au citat invazia Moscovei drept impulsul suprem pentru a face acest lucru acum.
Cele două țări și-au înaintat oficial cererile miercuri. Majoritatea membrilor NATO par gata să susțină ambele oferte, cu excepția Turciei.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că țara sa „va spune nu intrării Suediei și Finlandei în NATO”, citând sprijinul lor pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). PKK caută un stat independent în Turcia și se află într-o luptă armată cu Ankara de zeci de ani. A fost desemnată organizație teroristă de Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană.
Unii experți spun că Erdogan ar putea căuta concesii sau pentru a evidenția nemulțumirile pe care Turcia dorește să le aducă în atenția comunității internaționale.
Război în Ucraina, 23 mai Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de lansare anti-navă Harpoon | Aproximativ 13.000 de anchete privind crime de război în Ucraina sunt în curs de desfăşurare
Război în Ucraina, 22 mai Aproape 30.000 de militari ruși au murit în război
Război în Ucraina, 21 mai Oficialii ucraineni au recuperat cadavrele a cel puţin şase militari ruşi în Harkov | 170 de şcoli şi grădiniţe din aceeași regiune, distruse de ruşi
Război în Ucraina, 20 mai Zelenski mulțumește Irlandei | Italia propune un plan pentru încheierea războiului din Ucraina
Război în Ucraina, 19 mai Senatul SUA aprobă planul de asistenţă destinat Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari