Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Prima încărcătură autorizată de cereale ucrainene de la începutul războiului, a ajuns marţi seară la Istanbul
- Ucrainenii susţin că au recucerit 53 de aşezări în regiunea Herson
- Putin își mai ridică un palat la Marea Neagră
- Peste 10 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul războiului
- Cinci străini care au luptat de partea Ucrainei în Donbas vor fi judecați de separatiștii din Donețk
- Reacția Moscovei la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan
- Rușii au bombardat un microbuz cu civili în Herson
- Explozii auzite în Nikolaev (Mykolaiv) în cursul nopții
- SUA afirmă că Rusia folosește un "scut nuclear" în Ucraina, riscând un accident teribil
- Rusia își mobilizează flota de război în Marea Neagră, conform noii doctrine navale
- Ucraina anunță sosirea sistemului de artilerie MARS II, donat de Germania
Update 2 august, ora 21:45 Prima încărcătură autorizată de cereale ucrainene de la începutul războiului, pe 24 februarie, a ajuns marţi seară la Istanbul, relatează AFP.
Plecat de la Odesa, în sudul Ucrainei, luni dimineaţă, cu 26.000 de tone de porumb cu destinaţia Liban, Razoni, un cargo sub pavilionul Sierra-Leone, urmează să petreacă noaptea la ancoră în largul coastelor Turciei şi va fi inspectat miercuri dimineaţă de o echipă internaţională la intrarea în Bosfor, a precizat Ministerul turc al Apărării.
Este primul export autorizat în virtutea acordului semnat pe 22 iulie la Istanbul între Ucraina şi Rusia, datorită unei medieri a Turciei şi sub egida ONU, pentru a debloca porturile ucrainene şi a uşura presiunea asupra pieţelor agricole.
Update 2 august, ora 21:00 Ucraina a recucerit 53 de aşezări în regiunea Herson, ocupată în mare parte de ruşi, a declarat marţi guvernatorul regional, potrivit Reuters.
Rusia a capturat zone din sudul Ucrainei în prima fază a invaziei sale din 24 februarie. Ucraina desfășoară acum o contraofensivă majoră pentru recuperarea teritoriilor pierdute folosind arme cu rază lungă de acțiune primite din Occident pentru a lovi liniile de aprovizionare rusești.
„De acum, 53 de așezări au fost confirmate ca fiind eliberate”, a declarat guvernatorul regiunii Herson pentru televiziunea națională.
Cifra prezentată de ucraineni indică un ritm accelerat al câștigurilor în regiune, după ce luni anunțaseră că au recucerit 44 de localități.
Update 2 august, ora 18:59 Preşedintele rus Vladimir Putin îşi mai ridică un palat.
Viitoarea construcție este localizată pe o plajă la Marea Neagră aflată în Georgia, în autoproclamata republică Abhazia.
Este locul în care inclusiv liderul sovietic Stalin venea să îşi petreacă vacanţele.
Informația privind noul palat al liderului de la Kremlin este confirmată chiar de liderul autoproclamatei republici Abhazia.
Acesta spune că însuși Vladimir Putin i-a ordonat să îi pună la dispoziţie un teren aflat lângă staţiunea Pitsunda.
Kremlinul ar fi semnat deja, în secret, un contract de închiriere pe 49 de ani a zonei.
Noul palat al lui Putin în Georgia stârnește proteste pe plan local
La dispoziția președintelui rus s-ar afla, astfel, 186 de hectare de pământ, 115 hectare de apă și o tabără militară din apropiere, aflată sub controlul Serviciului Federal de Protecție.
În zona respectivă se află o vilă ridicată pe vremea lui Iosif Stalin şi folosită de-a lungul anilor de mai mulţi lideri sovietici.
Decizia de a-i asigura lui Vladimir Putin un loc de odihnă în Abhazia stârnit nemulţumirea localnicilor, care au ieşit în stradă ca să ceară blocarea înţelegerii.
În vârstă de 69 de ani, liderul rus efectuat cel puțin două vizite în regiunea separatistă din Georgia, una în 2013, iar alta în 2017.
Putin mai are un palat imens, în valoare de un miliard de dolari. Potrivit dezvăluirilor făcute de opozantul Aleksei Navalnîi, palatul se află pe un domeniu de 7.000 de hectare, pe coasta rusă a Mării Negre.
Update 2 august, ora 15:50 Peste 10 milioane de persoane au ieșit din Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie, până marți, 2 august, potrivit ONU.
Numărul de 10 milioane a fost atins marți, a anunțat Agenția ONU pentru Refugiați.
Un total de 10.107.957 de treceri de frontieră dinspre Ucraina au fost înregistrate începând cu 24 februarie, arată datele oficiale ale agenției.
Update 2 august, ora 14:50 Cinci combatanți străini care au luptat de partea Ucrainei pentru apărarea orașului Mariupol vor fi judecați în așa-numita Republică Populară Donețk (RPD) sub acuzația că sunt mercenari străini.
Cei cinci sunt un suedez, un croat și trei britanici.
"Instanța de Apel a Curții Supreme a RPD a primit un dosar penal împotriva cetățenilor străini Mathias Gustavsson, Vjekoslav Prebeg, John Harding, Dylan Healy, Andrew Hill, care sunt acuzați de 'mercenarism'", a transmis marți instituția într-un comunicat citat de CNN.
Data și ora audierilor nu au fost încă stabilite, adaugă sursa citată, pe baza relatărilor presei ruse.
Alți doi britanici și un cetățean marocan au fost judecați și condamnați la moarte pe 9 iunie în așa-numita Republică Populară separatistă Donețk.
Cei trei au fost capturați în Donbas, fiind, de asemenea, acuzați că sunt mercenari străini care au luptat de partea forțelor ucrainene.
Update 2 august, ora 13:50 Moscova a reacționat, marți, la anticipata vizită a șefei Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.
Marți, în jurul orei 14, avionul la bordul căruia se afla înaltul oficial american se afla în zona arhipelagului Filipinelor, la o distanță mai mare de 1.000 de kilometri de Taiwan.
"Washingtonul aduce destabilizare în lume. SUA au provocat numeroase conflicte, fără a rezolva niciunul în ultimele decenii", a scris pe Telegram Maria Zaharova (foto), purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Anterior, Beijingul a avertizat asupra impactului politic "șocant" al vizitei lui Pelosi la Taipei, declarând că armata chineză "nu va sta cu mâinile încrucișate" în cazul în care consideră că sunt amenințate "suveranitatea și integritatea teritorială" a țării.
China consideră că teritoriul insular autoguvernat de la Taipei și sprijinit militar de SUA îi aparține.
Doi oficial - unul din guvernul de la Taipei și unul din guvernul SUA - au confirmat pentru CNN că Nancy Pelosi este hotărâtă să viziteze Taiwanul, ca parte a turneului său asiatic, în ciuda îngrijorărilor Casei Albe cu privire la un răspuns militar al Beijingului.
Oprirea la Taipei - prima în ultimii 25 de ani a unui șef al Camerei Reprezentanților SUA - nu figurează pe itinerarul oficial și vine în contextul în care relațiile chino-americane sunt la un nivel scăzut, notează CNN.
Update 2 august, ora 12:50 Cel puțin trei persoane şi-au pierdut viața după ce un microbuz care transporta refugiați din regiunea Herson a fost bombardat de forțele ruse.
Anterior, șeful administrației militare Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, a anunțat că două persoane au murit.
Potrivit Comandamentului Operațional Sud, trupele ruse au tras cu armament anti-tanc asupra microbuzului cu civili în apropiere de localitatea Dovhove.
Conform sursei citate, alte cinci persoane au fost rănite și au fost transportate la spital.
Refugiații din vehicul fugeau din satul Starosillia, ocupat de forțele ruse, relatează Ukrainka Pravda.
Incidentul are loc în contextul unei contraofensive de amploare declanșate de forțele Kievului pentru recuperarea regiunii Herson.
Update 2 august, ora 12:00. Volodimir Zelenski trage un semnal de alarmă: ”E prea devreme să ne bucurăm”
Volodimir Zelenski trage un semnal de alarmă după ce primul transport cu cereale a părăsit portul Odesa.
Președintele ucrainean spune că, deși este un lucru foarte bun faptul că portul funcționează din nou, asta nu înseamnă că lasă garda jos.
”În acest moment este prea devreme să tragem o concluzie și să facem preziceri în legătură cu evenimentele viitoare.
Portul a început să funcționeze, exportul a început și poate fi numit primul semnal pozitiv că există șanse să oprim răspândirea crizei alimentare din lume.
Acum totul depinde de implementarea parametrilor de securitate ai inițiativei care este responsabilitatea partenerilor noștri, Națiunile Unite și Turcia.
Nu ne putem face iluzii că Rusia se va abține din a încerca să disturbe exporturile ucrainene”, a declarat Volodimir Zelenski.
Update 2 august, ora 11:00. Explozii auzite în Mykolaiv în cursul nopții
Orașul Mykolaiv din sudul Ucrainei a fost supus unor atacuri în noaptea de luni spre marți, a declarat primarul Oleksandr Sienkevych, citat de Sky News.
”În jurul orei 4 dimineața, în Mykolaiv, explozii puternice au răsunat în mai multe cartiere ale orașului”, a scris primarul pe Telegram.
Potrivit primelor informații, o persoană a fost rănită.
[GAL layout="5"]Update 2 august, ora 10:00. SUA trimit armament de 550 milioane de dolari în Ucraina
Statele Unite că vor trimite noi arme forţelor ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse, în valoare de 550 milioane de dolari, inclusiv muniţie pentru lansatoarele de rachete, relatează France Presse.
Între timp, de la Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că militarii ucraineni pot să facă faţă orice atac al ruşilor.
Trupele Moscovei au început deja să se mute din estul în sudul Ucrainei. Totodată, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică este în alertă din cauza pericolului ocupării Centralei Nucleare Zaporojie de militarii ruşi.
Directorul agenţiei, Rafael Grossi, a cerut accesul experţilor pentru a evita producerea unei adevărate tragedii.
Update 2 august, ora 8:30. "Nu pot exista câștigători într-un război nuclear, iar un asemenea conflict nu ar trebui dezlănțuit niciodată!" - Este declaraţia surprinzătoare făcută de Vladimir Putin într-o scrisoare adresată participanților la o conferință privind Tratatul de Neproliferare Nucleară.
Temerile internaţionale privind riscul unei confruntări nucleare au crescut de când Rusia a invadat Ucraina. La acea vreme, Vladimir Putin a făcut nenumărate referiri la arsenalul nuclear al Rusiei şi a avertizat orice posibile puteri externe ostile să se abţină de la orice tentativă de a interveni.
Câteva zile mai târziu, el a ordonat ca forţele nucleare ale Rusiei să fie plasate în stare de alertă.
Update 2 august, ora 8:00. SUA afirmă că Rusia folosește un "scut nuclear" în Ucraina, riscând un accident teribil
Statele Unite au declarat că Rusia folosește cea mai mare centrală nucleară din Ucraina ca "scut nuclear" prin staționarea trupelor acolo, împiedicând forțele ucrainene să riposteze și riscând un accident nuclear teribil, scrie Reuters.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul este "profund îngrijorat" de faptul că centrala din Zaporizhzhia este acum o bază militară rusă folosită pentru a trage asupra forțelor ucrainene din apropiere.
"Bineînțeles că ucrainenii nu pot riposta cu focuri de armă, ca nu cumva să aibă loc un accident teribil în care să fie implicată centrala nucleară", a declarat Blinken reporterilor după discuțiile privind neproliferarea nucleară de la Națiunile Unite de la New York, luni.
Acțiunile Rusiei au mers dincolo de folosirea unui "scut uman", a spus Blinken, numindu-l "scut nuclear".
Update 2 august, ora 7:30. Prima navă încărcată cu cereale, care a plecat din portul Odesa de la începutul războiului din Ucraina, ajunge astăzi în strâmtoarea Bosfor.
Vasul transportă 26.000 de tone de grâne şi se îndreaptă spre Liban. Nava ar urma să fie inspectată la Istanbul, sub autoritatea Centrului Comun de Coordonare, care a fost inaugurat oficial săptămâna trecută, conform acordului semnat de Ucraina şi Rusia, cu medierea Turciei şi a Organiţiei Naţiunilor Unite.
Plecarea navei după ce Rusia a blocat portul Odesa luni întregi. Mai mult, a doua zi după semnarea acordului de la Istanbul, Rusia a lansat patru rachete de croazieră asupra unor elemente de infrastructură ale portului.
Odată ajuns la Istanbul, vasul va fi supus inspecţiei unei echipe mixte formate din oficiali ruşi, ucraineni, turci şi din partea Naţiunilor Unite, iar apoi se va îndrepta spre Liban.
Armata Ucrainei a bifat o nouă victorie. Un tanc rusesc a fost localizat cu ajutorul unei drone și apoi distrus de o rachetă lansată de sistemul Stugna-P. Iată imaginile.
Război în Ucraina, 1 august | SUA va trimite arme în Ucraina în valoare de 550 milioane de dolari
Război în Ucraina, 31 iulie | Volodimir Zelenski a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk
Război în Ucraina, 30 iulie | Război în Ucraina, ziua 157 | Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului | Armata ucraineană atacă în regiunea Herson
Război în Ucraina, 29 iulie | Război în Ucraina, ziua 156 | Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass | 40 de prizonieri din Azovstal, uciși într-un bombardament
Război în Ucraina, 28 iulie | Senatul SUA a cerut ca Rusia să fie declarată sponsor al terorismului | Turcia îşi atribuie rol de arbitru în negocierile de pace între Rusia şi Ucraina