Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Putin ar putea decide o lovitură nucleară în Herson dacă pierde războiul, avertizează analiștii internaționali
- Instituirea legii marțiale în regiunile anexate ilegal de Rusia se suprapune cu evacuarea civililor din Herson
- Vladimir Putin decretează legea marțială în teritoriile din Ucraina anexate ilegal și instituie restricții de circulație în Rusia
- Putin îi numește pe liderii ucraineni "susținători ai lui Hitler", după ce a instituit legea marțială în teritoriile anexate
- O țară din Uniunea Europeană ridică un gard la granița cu Rusia
- După mobilizarea lui Putin, rușii trimiși în Ucraina fără uniforme se întorc acasă în sicrie
- Propaganda rusă îndeamnă armata Moscovei să ia România la țintă
- Ursula von der Leyen: atacurile cu rachete aupra Ucrainei sunt acte de „teroare pură”
- Ruşii au respins o tentativă ucraineană de preluare a centralei nucleare de la Zaporojie
- 30% din infrastructura elecritică a Ucrainei a fost distrusă în doar câteva zile
- SUA, Marea Britanie şi Franţa vor ridica la ONU problema dronelor iraniene furnizate Rusiei
Update 23:30. Ucraina va restricționa joi furnizarea de energie electrică în întreaga țară.
Ucraina va restricționa joi furnizarea de energie electrică în întreaga țară după ce Rusia a lovit mai multe centrale electrice, a declarat miercuri un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, citat de Reuters.
„Mâine, 20 octombrie, vor fi introduse restricții de furnizare a energiei electrice în toată Ucraina. Astăzi, inamicul a distrus din nou instalațiile de generare a energiei electrice”, a anunțat pe Telegram Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului cancelariei lui Zelenski.
„Începând cu ora 7.00 și până la ora 23.00, este necesar să se reducă la minimum utilizarea energiei electrice ... dacă nu se face acest lucru, trebuie să vă pregătiți pentru pene de curent temporare”, a scris el, adăugând că iluminatul stradal în orașe va fi limitat.
Operatorul rețelei ucrainene Ukrenergo a declarat ulterior că întreruperea energiei electrice va fi limitată la ziua de joi și a invocat o lipsă de capacitate în sistem.
„Nu excludem ca, odată cu apariția vremii reci, să vă cerem ajutorul și mai des”, a precizat Ukrenergo într-o postare pe Telegram.
Update 22:30. Norvegia acuză că în spatele incidentelor cu drone se află „servicii secrete” străine.
Premierul norvegian Jonas Gahr Store a acuzat miercuri „servicii de informaţii străine” că se află în spatele unei serii recente de zboruri „inacceptabile” de drone în ţară, arătând indirect cu degetul spre Rusia.
Anterior, miercuri, poliţia norvegiană anunţase arestarea unui rus, fiul unui apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, acuzându-l că a pilotat ilegal o dronă în arhipelagul Svalbard, situat în regiunea geopolitică strategică Arctica.
Acesta a fost al şaptelea rus arestat în ultimele zile, suspectat că a pilotat ilegal drone sau a făcut fotografii în zone restricţionate din această ţară scandinavă, care are graniţă cu Rusia în nordul extrem, relatează France 24.
„În mod evident, este inacceptabil ca serviciile secrete străine să zboare cu drone deasupra aeroporturilor norvegiene”, a declarat Store pentru televiziunea publică norvegiană NRK.
Comentariile sale au venit la doar câteva ore după ce o dronă a fost observată în apropierea aeroportului din Bergen, al doilea oraş ca mărime din Norvegia, suspendând pentru scurt timp traficul aerian.
Împreună cu alte câteva naţiuni occidentale, Norvegia a interzis ruşilor şi entităţilor ruseşti să survoleze teritoriul său după invazia Moscovei în Ucraina, fie că este vorba de drone sau aeronave.
Încălcarea acestei interdicţii se pedepseşte cu trei ani de închisoare, în timp ce fotografierea neautorizată cu pedeapse de un an.
O serie de zboruri misterioase de drone au fost observate în Norvegia în ultimele săptămâni.
Combinate cu presupusul sabotaj asupra conductelor Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, observaţiile au determinat Oslo să consolideze securitatea în jurul infrastructurii strategice, în special a platformelor sale petroliere şi de gaze offshore.
Ultimul rus arestat în Norvegia a fost identificat ca fiind Andrei Yakunin, fiul fostului şef al Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin, un apropiat al lui Putin.
În vârstă de 47 de ani şi având cetăţenie britanică şi rusă, Andrei Yakunin a fost arestat luni la Hammerfest, în nordul Norvegiei, potrivit poliţiei.
„Suspectul a recunoscut că a utilizat o dronă în Svalbard”, a declarat Anja Mikkelsen, oficial al poliţiei.
Update 20:30. Reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema utilizării dronelor iraniene în Ucraina.
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se reuneşte, miercuri seară, într-o sesiune extraordinară, pentru a discuta despre cazul dronelor iraniene utilizate de armata rusă în Ucraina, dar nu este aşteptată nicio decizie, întrucât Rusia poate bloca prin veto orice proiect de rezoluţie dezagreat.
Reuniunea Consiliului de Securitate ONU se va derula fără prezenţa publicului, potrivit cotidianului Le Monde.
Uniunea Europeană a anunţat miercuri că a obţinut "dovezi" care demonstrează că drone utilizate de Rusia pentru atacuri asupra Ucrainei provin din Iran, iar instituţiile de la Bruxelles pregătesc sancţiuni împotriva Teheranului.
Decizia privind aplicarea de sancţiuni Iranului este aşteptată săptămâna viitoare. Conform unor diplomaţi UE, Uniunea Europeană va sancţiona opt oficiali şi entităţi din Iran.
Armata ucraineană susţine că a doborât 223 de drone de fabricaţie iraniană în ultimele cinci săptămâni.
Update 18:30 Informațiile venite de pe frontul din Ucraina semnalează că armata rusă pregătește o lovitură masivă într-una dintre regiunile recent anexate.
Este vorba despre Herson.
Aici sunt importante efective ruse și tot aici autoritățile impuse de Moscova au început evacuarea civililor, în fața contraofensivei forțelor Kievului.
Ceea ce rușii numesc "evacuări voluntare", ucrainenii spun că sunt, de fapt, deportări ale civililor.
În acest context, mai mulți analiști internaționali iau în calcul că Herson ar putea fi locul în care Vladimir Putin ar urma să folosească o armă nucleară tactică.
Potrivit agenției Reuters, care citează surse din interiorul Kremlinului, în prezent Vladimir Putin încă deține "pe deplin" controlul puterii de decizie.
Președintele rus este însă presat de oamenii din jurul său care mizează totul pe cartea victoriei militare.
Astfel, dacă Putin pierde mai mult teren în Ucraina şi este, practic, înfrânt - așa cum a fost în asaltul ratat asupra Kievului, la începutul invaziei - el riscă să fie înlăturat rapid de la putere.
Update 17:30 Update Decretarea legii marțiale în regiunile ucrainene anexate de Rusia se suprapune cu declanșarea unei evacuări masive a civililor din Herson.
Legea marțială va intra în vigoare la miezul nopții de joi.
Rușii justifică evacuările invocând contraofensiva militarilor ucraineni.
"Vă reamintesc că în Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk, precum și în regiunile Herson și Zaporojie, legea marțială era introdusă înainte de intrarea (acestor regiuni) în Rusia. Acum trebuie să oficializăm acest regim în cadrul legislației ruse, așa că am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru entități constitutive ale Federației Ruse", a spus președintele rus.
"În mod obișnuit, legea marțială înseamnă că armata preia controlul iar civilii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus. Deja vedem efectele acestei situații în Herson, în sudul Ucrainei, unde autoritățile ruse care controlează acel oraș au trimis mesaje text tuturor ucrainenilor rezidenți ca să îi informeze că trebuie să părăsească orașul", arată corespondentul CNN Nic Robertson.
Aproximativ 60 de mii de oameni vor fi relocați în Rusia şi pe malul stâng al Niprului, în așteptarea contraofensivei ucrainiene.
Întreg procesul va dura 6 zile.
"Este necesar să părăsim zonele indicate, pentru ca militarii să lucreze cu calm și să nu se gândească la faptul că civilii îi încurcă, pentru a le permite militarilor să-și facă treaba eficient și cu mai puține pierderi pentru populația civilă", susține Vladimir Saldo, guvernator impus de Moscova în Herson.
"Acțiunile și planurile noastre ulterioare cu privire la orașul Herson vor depinde de situația tactică militară pe care o vom întâmpina. Voi spune din nou: lucrurile sunt deja foarte grele începând de astăzi", a declarat, la rândul său, Serghei Surovikin, comandant al trupelor ruse din Ucraina.
Update 16:12 Președintele Vladimir Putin a semnat miercuri un al doilea decret care impune, printre altele, restricții de circulație către și dinspre opt regiuni ruse adiacente Ucrainei.
Restricțiile de circulație se aplică regiunilor Krasnodar, Belgorod, Briansk, Voronej, Kursk și Rostov, situate la granița cu Ucraina, și precum și Crimeei și Sevastopolului, anexate de Rusia în 2014.
Acest al doilea decret a fost, și el, publicat pe site-ul Kremlinului.
Documentul prevede "introducerea și menținerea unui regim special de intrare și ieșire (...) precum și restrângerea libertății de circulație" în teritoriile menționate.
El a fost publicat după decretul care impune legea marțială în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova pretinde că le-a anexat - Lugansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia - dar pe care nu le controlează în totalitate.
Purtătorul de cuvânt prezidențial Dmitri Peskov a declarat că Rusia nu intenționează să închidă granițele, ca urmare a introducerii legii marțiale în patru regiuni.
Update 15:45 Vladimir Putin s-a referit, miercuri, la autoritățile de la Kiev numindu-le "susținători ai lui Hitler" care încearcă să constituie o "rezistență banditească".
Putin a reluat acuzațiile - neinfirmate de Kiev - potrivit cărora serviciile de securitate ale Ucrainei au pus la cale explozia care a avariat Podul Crimeei și au organizat "acte teroriste și în alte zone, în special asupra instalațiilor nucleare", relatează BFMTV.
Președintele rus a decretat, miercuri, legea marțială în teritoriile ucrainene anexate ilegal, între care se numără și regiunea Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, pentru bombardarea căreia Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc.
Tot miercuri, liderul rus a recunoscut că "există o problemă" cu plata celor mobilizați pe frontul din Ucraina.
El a anunțat că a semnat un document "pentru a face să avanseze lucrurile" și a promis soldaților 190.000 de ruble pe lună.
Suma reprezintă aproximativ 3.000 de euro.
Soldații ruși "trebuie să simtă că toată țara este în spatele lor", a comentat Putin.
Update 15:10 Președintele rus Vladimir Putin a decretat legea marțială în regiunile anexate ilegal prin așa-zisele referendumuri desfășurate în septembrie.
Acestea au fost denunțate drept "o farsă" de Kiev și de comunitatea internațională.
Cele patru regiuni ucrainene anexate sunt Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.
Putin a anunțat instituirea legii marțiale în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al Federației Ruse, care a fost transmisă la televiziune.
Măsura intră în vigoare de joi, de la miezul nopții.
Legislația rusă spune că legea marțială se instaurează în cazul unei agresiuni împotriva țării sau în cazul în care există amenințarea imediată a unei agresiuni.
Între motivele care susțin o asemenea măsură se numără:
- Invazia trupelor străine sau atacul trupelor străine asupra rușilor, oriunde s-ar produce aceste atacuri
- Bombardamente efectuate de trupe străine sau alte utilizări de arme împotriva Rusiei
- Trimiterea de către statele străine a grupărilor militare pe teritoriul rus
- Blocarea porturilor sau coastelor rusești de către trupele străine
- Permisiunea unui stat străin de a-i fi folosit teritoriul pentru a ataca Rusia
- Legea rusă ia în calcul și acțiunile unui stat care semnalează în mod direct pregătirea pentru agresiune.
Introducerea legii marțiale presupune și mobilizarea și organizarea apărării teritoriale.
Introducerea legii marțiale alimentează speculațiile că ofensiva ucraineană în teritoriile ocupate de armata rusă va fi folosită de Moscova drept pretext pentru escaladarea conflictului la un alt nivel, eventual prin utilizarea demonstrativă unei arme de distrugere în masă, cum ar fi o încărcătură nucleară tactică.
Update 14:13 Bărbații ruși proaspăt mobilizați, slab instruiți și echipați, mor în număr mare pe frontul din Ucraina.
"Sicriele au început să vină!", titrează New York Times, într-un material care documentează și analizează efectele măsurii prin care Putin și-a propus să aducă 300.000 de noi combatanți în sprijinul trupelor epuizate de acest conflict ce împlinește în curând opt luni.
Conform sursei citate, rețelele sociale din Rusia sunt pline de filmări și fotografii care surprind problemele majore ale mobilizării decretate de autoritățile ruse.
Într-o astfel de înregistrare, câțiva soldați mărturisesc că au fost trimiși la război după doar 11 zile de instruire militară.
În acest timp, ei ar fi ținut arma în mână la un singur antrenament.
Sunt și ruși care povestesc că au fost trimiși la luptă în hainele civile cu care au venit de acasă, pentru că armata Moscovei duce lipsă nu doar de armament viabil, ci și de uniforme.
Update 13:40 Vladimir Soloviov, considerat de mulți propagandistul TV preferat de președintele rus Vladimir Putin, a menționat România ca țintă a unui atac al Rusiei.
În propria sa emisiune TV, Soloviov s-a declarat iritat de înarmarea Ucrainei cu ajutorul aliaților din Occident.
El a îndemnat la atacarea tuturor bazelor statelor europene și NATO unde ar urma să fie pregătiți militari ucraineni.
De asemenea, Soloviov a îndemnat la bombardarea aerodromurilor NATO folosite pentru livrarea ajutorului militar destinat Ucrainei.
"Poate că e timpul să le explicăm celor din Vest, care devin tot mai obraznici pe măsură ce vorbim, că bazele în care îi antrenează în prezent pe ucraineni, cele din Franța, Polonia, Germania, Marea Britanie... Poate ar trebui să le spunem că noi considerăm ținte legitime aerodromurile poloneze unde aterizează avioane cu ajutorul SUA și al Marii Britanii, bazele din România și așa mai departe. Nu vedeți cum ei (occidentalii, n.r.) extind în permanență raza de acțiune și complexitatea armelor furnizate?", i-a întrebat el pe invitații din studio.
Aceștia, mai ponderați, i-au reamintit realizatorului TV că atacarea unui stat NATO activează Articolul 5 din Tratatul alianței - cel care garantează apărarea colectivă - și au sugerat ca această decizie să fie lăsată conducerii armatei ruse.
Update 13:20 Un gard la granița cu Rusia este văzut drept o soluție de parlamentarii unui stat european care a fost invadat de trupele Moscovei în secolul trecut.
Formațiunile politice reprezentate în Parlamentul din Finlanda s-au pus de acord asupra construirii unui gard pe porțiuni ale frontierei cu statul rus.
"Este vorba despre a ne asigura că frontiera este bine controlată și că putem influența preventiv situații ce ar putea apărea la graniță", a declarat șefa guvernului finlandez, Sanna Marin, după o reuniune cu lideri de partid desfășurată marți seară.
Guvernul vrea acum să elaboreze propuneri pentru un proiect pilot care să fie votat de Parlament în cursul acestui an, a adăugat șefa cabinetului de la Helsinki.
Votul privind construcția finală a gardului urmează să aibă loc anul viitor.
Construcția ar putea avea între 130 și 260 km de-a lungul graniței, conform propunerii formulate de Serviciul de pază a frontierei.
Asta înseamnă între 10% și 20% din lungimea totală a frontierei comune, de 1.340 kilometri,
Costurile estimate se ridică la sute de milioane de euro iar lucrările ar urma să dureze 3-4 ani.
Finlanda a simțit în al Doilea Război Mondial ce înseamnă vecinătatea cu Rusia: țara a fost invadată de armata sovietică la 30 noiembrie 1939, act care dus la excluderea Uniunii Sovietice din Liga Națiunilor.
Iosif Stalin, conducătorul URSS, își propusese să cucerească întreaga țară, dar a sfârșit prin a se mulțumi cu câteva teritorii în zona lacului Ladoga.
Războiul s-a încheiat la 14 martie 1940 cu pierderi uriașe pentru sovietici. Armata roșie a contabilizat circa 160.000 de morți și dispăruți.
Trupele finlandeze au suferit pierderi estimate la 23.000 de morți.
Merită amintită și disproporția forțelor armate: finlandezii au opus 180.000 de militari unei forțe de invazie de 450.000 de soldați.
Update 12:45 Noile atacuri cu drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina sunt „acte de teroare pură" care echivalează cu crime de război, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Sky News.
Liderul european a vorbit despre crime de război și teroare.
„Ieri am văzut din nou atacurile țintite ale Rusiei împotriva infrastructurii civile. Acest lucru marchează un alt capitol într-un război deja foarte crud. Regulile internaționale sunt foarte clare. Acestea sunt crime de război. Atacurile țintite asupra infrastructurii civile cu scopul clar de a lipsi bărbați, femei, copii de apă, electricitate și încălzire în perspectiva iernii, acestea sunt acte de teroare pură și trebuie să le numim ca atare", a declarat Ursula von der Leyen.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți că 30% din centralele electrice din Ucraina au fost distruse de la 10 octombrie, când a început o nouă rundă de atacuri.
Update 12:10 CNN a intrat în depozitul în care sunt dronele iraniene doboorâte de ucraineni.
"Ar trebui să ne amintim că însuşi faptul că Rusia a apelat la Iran pentru o astfel de asistenţă reprezintă recunoaşterea de către Kremlin a falimentului său militar şi politic. Timp de decenii, au cheltuit miliarde de dolari pentru complexul lor militar-industrial, iar în cele din urmă au mers să se încline în faţa Teheranului pentru a obţine drone şi rachete destul de simple.", a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski.
Imagini exclusive cu dronele iraniene folosite de ruşi împotriva Ucrainei.
Update 11:38 În portul Herson a început evacuarea locuitorilor, a anunțat administrația orașului Oleshky, citată de TASS.
"În Herson, a început relocarea organizată a locuitorilor pe celălalt mal al râului Nipru. În acest scop, au fost lansate feriboturi care transportă oameni din Herson la Oleshky și la Hola Prystan. De asemenea, acolo a fost amplasat un punct de cazare temporară, unde salvatorii vor aloca deja o destinație pentru călătorie - aceasta va fi aleasă în funcție de dorința persoanei în cauză", a precizat administrația într-un mesaj pe canalul său de Telegram.
Și pe rețelele de socializare au apărut imagini cu evacuarea civilitor filmate de presa rusă.
Agenția rusă de presă TASS relatează că marți guvernatorul interimar al regiunii Herson, impus de Moscova, Volodimir Saldo, a anunțat că „civilii din partea dreaptă a regiunii vor fi evacuați pe malul stâng al râului Nipru din cauza amenințării de inundații care ar putea avea loc dacă armata ucraineană va ataca centrala hidroelectrică Kakhovka.”
Update 11:10 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat reţinerea de către forţele ruse a altor doi angajaţi ucraineni de la centrala nucleară Zaporojie (din sudul Ucrainei), aflată sub controlul Rusiei, relatează miercuri DPA.
Un director adjunct al centralei nucleare şi alţi doi angajaţi au fost reţinuţi recent. În timp ce directorul adjunct a fost eliberat, ceilalţi doi sunt sechestraţi, indică AIEA.
Directorul general al agenţiei, Rafael Grossi, şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la recentele reţineri a altor doi membri ai personalului, sechestrări confirmate de AIEA.
„Aceasta este o altă evoluţie îngrijorătoare care sper sincer că va fi rezolvată rapid”, a adăugat el, citat de Agerpres.
Câţiva experţi AIEA se află la centrala Zaporojie pentru monitorizarea situaţiei. Deşi aceasta se află sub controlul forţelor ruse, ea activează în continuare cu personal ucrainean.
Update 10:16 O tentativă de a prelua controlul asupra centralei nucleare din Zaporijie cu ajutorul unor ambarcaţiuni încărcate cu forţe speciale ucrainene a fost respinsă, potrivit unuia dintre oficialii instalaţi de Rusia în estul ocupat al Ucrainei.
Agenţia de ştiri de stat RIA Novosti îl citează pe Vladimir Rogov, unul dintre liderii instalaţi de Rusia în Zaporizhzhia, care a declarat următoarele: „Noaptea trecută, un grup mare de bărci de debarcare, pline cu militanţi ai forţelor de operaţiuni speciale, au părăsit regiunea sudică a oraşului Zaporizhzhia şi alte direcţii. Tentativa de debarcare a fost respinsă.
Rogov a declarat pentru agenţia de ştiri că aproximativ 30 de bărci au participat la tentativa de debarcare, dar că situaţia este sub control şi că nu există planuri de evacuare a Enerhodar, aşezarea ataşată la ZNPP. RIA nu a publicat nicio dovadă care să susţină afirmaţiile, în afară de cuvintele lui Rogov.
Forţele ruseşti au ocupat cea mai mare centrală nucleară din Europa încă din primele zile ale războiului. Atât Ucraina, cât şi Rusia s-au acuzat reciproc că au tras asupra centralei şi că au riscat un accident nuclear. Încercările de a face ca zona să fie declarată zonă demilitarizată din motive de siguranţă nucleară au eşuat.
Centrala ZNPP este situată în Zaporizhzhia, una dintre regiunile pe care Rusia a pretins că le "anexează".
Update 09:15 Forțele ucrainene au doborât 12 drone Shahed-136 în regiunea Nikolaev în noaptea de marți spre miercuri, potrivit Comandamentul Operațional "Sud" al Ucrainei, citat de guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitaliy Kim, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit lui Kim, 11 drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană, iar o alta a fost împușcată de trupele Gărzii Naționale.
Regiunea Zaporojie a fost atacată în cursul nopții de marți spre miercuri, Rusia lovind ”infrastructura critică" dintr-un sat, potrivit guvernatorului regional Oleksandr Starukh, potrivit The Guardian.
"Un incendiu a izbucnit la instalație, care a fost stins rapid de salvatori. Nu există victime", a precizat el.
Update 08:20 Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Kryvyi Rih, a declarat miercuri dimineață că forțele ruse au lovit o instalație energetică din orașul Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk, transmite The Kyiv Independent. Mai multe localități din regiune și o zonă din orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, Krivoi Rog, au rămas fără energie electrică.
Update 08:00 SUA, Marea Britanie şi Franţa intenţionează să ridice problema presupusele transferuri de arme iraniene către Rusia în cadrul unei reuniuni cu uşile închise, miercuri, a Consiliului de Securitate al ONU, după ce Ucraina a acuzat că obţinerea de drone de către Rusia a încălcat o rezoluţie a Consiliului, transmite Reuters.
Cele trei ţări consideră, la rândul lor, că astfel de transferuri încalcă rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate. Conform informaţiilor furnizate de diplomaţi sub protecţia anonimatului, SUA, Marea Britanie şi Franţa au comunicat restului membrilor Consiliului că vor cere unui oficial al ONU să informeze cu privire la această problemă, potrivit Agerpres.
Update 07:30 Şeful administraţiei instalate de Moscova în regiunea ucraineană ocupată Herson a anunţat miercuri că în jur de 50.000-60.000 de locuitori vor fi evacuaţi în Rusia şi pe malul stâng al Niprului, transmite Reuters, citând TASS. Evacuarea va dura circa şase zile, a indicat guvernatorul numit de Moscova, Vladimir Saldo.
Adjunctul său, Kirill Stremousov, le-a transmis civililor să evacueze în cel mai scurt timp posibil oraşul Herson, unde forţele ucrainene ar putea declanşa o ofensivă în orice moment. Forţele ruse au fost împinse în spate 20-30 km în ultimele săptămâni şi riscă să rămână imobilizate pe malul drept (vestic) al Niprului.
Forţe ucrainene „vor începe în scurt timp o ofensivă împotriva oraşului Herson”, a declarat Stremousov într-o postare pe Telegram în cursul nopţii. „Vă cer să îmi luaţi cuvintele în serios şi să înţelegeţi ce înseamnă: evacuarea cât mai rapid posibil”, a adăugat el.
Generalul rus Surovikin recunoaște că situația este „tensionată” pentru trupele sale din Ucraina
„Inamicul nu renunță să ne atace. Armata rusă a declarat marți că situația de pe teren în Ucraina este „tensionată” pentru trupele sale în fața contraofensivei ucrainene, după mai multe eșecuri majore în est și sud, potrivit AFP și Reuters.
Șeful serviciilor de informații ucrainene, Kirilo Budanov, predicții despre finalul războiului:
Ucraina va înregistra „victorii semnificative”, până la sfârșitul anului, iar războiul se va termina până la începutul verii următoare, a spus şeful serviciilor de informații ucrainene, Kirilo Budanov, notează CNN.
„Înfrângerea Rusiei este inevitabilă. Nu poate fi oprită, iar ea va duce la distrugerea Rusiei. Vom face progrese semnificative până la sfârșitul anului. Acestea vor fi victorii semnificative. Veți vedea curând”, a spus, marţi, maiorul-general Kirilo Budanov.
Budanov a mai spus că „la sfârșitul primăverii, războiul ar trebui să se termine. Până începe vara, totul se va fi terminat”.
Printre victorii, oficialul ucrainean a spus că speră că vor include și orașul Herson din sud, acolo unde Ucraina a făcut progrese semnificative în ultimele săptămâni.
Război în Ucraina, 18 octombrie | Marea Britanie și Franța continuă colaborarea cu aliații pentru a sprijini Ucraina
Război în Ucraina, 17 octombrie | Bombardamentele rusești au întrerupt alimentarea cu electricitate a centralei Zaporojie
Război în Ucraina, 16 octombrie | Clădirea administrației orașului Donețk a fost lovită de obuze
Război în Ucraina, 15 octombrie | Vladimir Putin ameninţă cu o catastrofă globală dacă NATO intră în confruntare cu Rusia
Război în Ucraina, 14 octombrie | Scenariul "escaladării verticale", care implică arma nucleară în Ucraina, ar putea fi pus în practică în două săptămâni