Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 507. Putin recunoaște că a încercat, dar nu a reușit, să-l înlăture pe Prigojin după revolta Wagner

Război în Ucraina, ziua 507. Putin recunoaște că a încercat, dar nu a reușit, să-l înlăture pe Prigojin după revolta Wagner

Redacția Antena 3 CNN
8 minute de citit Publicat la 22:20 15 Iul 2023 Modificat la 23:44 15 Iul 2023

  • Putin spune că a încercat, dar nu a reușit, să-l înlăture pe Prigojin după revolta Wagner
  • Președintele Bulgariei atacă Kievul: „Ucraina insistă să lupte în acest război”
  • Putin a discutat cu președintele sud-african despre acordul privind cerealele
  • Președintele sud-coreean promite sprijin sporit pentru Ucraina
  • FSB acuză Ucraina că a ordona uciderea șefei televiziunii de propagandă a statului rus, RT
  • Mercenari Wagner cu fețe acoperit au început să-i instruiască pe militarii din Belarus
  • Zelenski nu vede un pericol de invazie din partea mercenarilor Wagner ajunși în Belarus
  • Rusia a crescut intensitatea bombardamentelor la granița de nord a Ucrainei, spune un polițist de frontieră ucrainean
  • Antony Blinken: Rusia nu manifestă intenția de modificare a abordării în conflictul cu Ucraina

Update 22:20 Președintele Vladimir Putin a spus că a căutat și nu a reușit să-l înlocuiască pe Evgheni Prigojin ca lider al luptătorilor Wagner în Ucraina, după ce șeful mercenarului i-a respins propunerea în timpul unei întâlniri de la Kremlin în această lună.

Versiunea lui Putin asupra evenimentelor, care a apărut într-un interviu pentru ziarul Kommersant, a fost o recunoaștere surprinzătoare că președintele rus încă negocia o preluare a grupului de mercenari Wagner. 

Update 21:00 Rumen Radev, președintele Bulgariei, a declarat, în timpul unei conferințe de presă, în care a vorbit despre recentul summit NATO, că a dorit "să spună clar că Ucraina insistă să lupte în acest război. Dar ar trebui să fie de asemenea clar că factura este plătită de întreaga Europă", a spus președintele Bulgariei.

Radev face eforturi să țină Bulgaria în afara sprijinului militar comun al UE pentru Ucraina.

La rândul ei, Ambasada Ucrainei la Sofia susține că Kievul face toate eforturile posibile pentru a restabili pacea și a respins poziția lui Radev potrivit căreia furnizarea de arme Ucrainei alimentează și prelungește războiul.

"A pune războiul pe seama Ucrainei, care a fost atacată în mod perfid de vecinul său nordic, este una dintre cele mai comune teze de susținere a propagandei rusești și a războiului hibrid în Europa", a declarat ambasada.

Radev s-a arătat deranjat și de faptul că vizita liderului ucrainean Volodimir Zelenski la Sofia, săptămâna trecută, nu a fost convenită cu el, fiind pus în fața faptului împlinit, dar că nu a vrut să dea un semnal rău.

"În această situație, cel mai ușor ar fi fost să nu am o astfel de întâlnire, dar acesta nu este un semnal bun pentru Bulgaria, mai ales față de cei 300.000 de bulgari din Ucraina", a comentat el.

Zelenski s-a întâlnit în Bulgaria cu Guvernulpro-NATO și pro-UE al premierului Nikolai Denkov, care susține exportul de armament în Ucraina.

Update 19:20 Președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa, în cadrul căreia s-a discutat despre acordul privind cerealele din Marea Neagră, care urmează să expire luni, și despre un summit în Africa de Sud, a anunțat sâmbătă Kremlinul.

Reuters notează că posibila participare a lui Putin la summitul BRICS este delicată pentru ambele țări din cauza unui mandat de arestare emis împotriva sa în martie de către Curtea Penală Internațională (CPI).

Mandatul înseamnă că statele membre ale CPI - printre care se numără și Africa de Sud - sunt obligate să îl aresteze dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor. Rusia a declarat la momentul respectiv că mandatul este „scandalos” și nul din punct de vedere juridic, deoarece Rusia nu este membră a CPI.

Kremlinul nu a spus încă public dacă Putin intenționează să participe la summit. În declarația de sâmbătă, Kremlinul a precizat că Ramaphosa l-a informat pe Putin despre pregătirile pentru eveniment.

În ceea ce privește acordul privind cerealele, care expiră luni, Putin i-a reiterat lui Ramaphosa că angajamentele de a elimina obstacolele din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu au fost încă îndeplinite, arată Kremlinul.

Rusia a declarat în repetate rânduri că, din acest motiv, nu vede motive pentru a reînnoi acordul, încheiat inițial în urmă cu un an pentru a permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale din Marea Neagră.

Kremlinul susține că Putin și Ramaphosa vor purta, de asemenea, discuții bilaterale în marja unui summit Rusia-Africa care va avea loc la Sankt Petersburg la sfârșitul acestei luni.

Update 18:00 Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, aflat sâmbătă într-o vizită la Kiev, s-a angajat să sporească asistența umanitară și militară neletală pentru Ucraina.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele sud-coreean a spus că Seulul va extinde amploarea livrărilor față de anul trecut, când a furnizat materiale precum căști și veste antiglonț.

De asemenea, Yoon a adăugat că ajutorul umanitar va fi majorat la 150 de milioane de dolari în 2023, de la 100 de milioane de dolari anul trecut. Președintele Volodimir Zelenski i-a mulțumit omologului său sud-coreean pentru vizită, prima din istoria relațiilor dintre cele două țări.

Președintele sud-coreean a efectuat sâmbătă o vizită surpriză în Ucraina. Potrivit The Guardian, Yoon a vizitat Bucha și Irpin, orașe în care au fost găsite cadavre de civili pe străzi și au fost descoperite gropi comune, după ce trupele rusești s-au retras anul trecut. El a depus flori la un monument dedicat celor morți în război, potrivit Mediafax.

Update 16:00 Serviciul de securitate federal din Rusia, FSB, a anunțat, sâmbătă, că a dejucat "comploturi susținute de Ucraina" vizând uciderea a două personalități de televiziune.

Conform agenției de știri Interfax, citată de The Guardian, FSB a reținut, vineri, un număr nespecificat de persoane care ar fi efectuat recunoașteri în apropierea locuințelor și locurilor de muncă ale Margaritei Simonian și Kseniei Sobceak.

Simonian este șefa postului de stat RT, fost "Russia Today", și o susținătoare vocal a războiului Rusiei în Ucraina.

Sobceak, care lucrează, la rândul său, în televiziune, a candidat în 2018 la alegerile prezidențiale din Rusia.

Potrivit FSB, suspecții reținuți în presupusele comploturi ar fi recunoscut că au pregătit atacuri asupra celor două femei în numele Ucrainei și că li s-a promis o recompensă de 1,5 milioane de ruble - echivalentul a mai puțin de 17 mii de dolari - pentru fiecare victimă.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei, care în trecut a negat orice implicare în asasinarea unor personalități pro-război din Rusia.

Update 14:30 Mercenarii din gruparea Wagner condusă de Evgheni Prigojin au început să facă instrucție cu soldații armatei din Belarus.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Minsk.

Potrivit presei din Belarus, ar fi vorba de 400 de combatanți, găzduiți în tabăra organizată la circa 100 de kilometri de Minsk.

În reportajul video publicat de autoritățile belaruse, mercenarii care participă la antrenamentele din Belarus au fețele acoperite.

Ei le dau soldaților din forțele terestre instrucțiuni privind folosirea armamentului, după care fac instructajul de prim ajutor.

"Acesta este un nou mod de a antrena trupele teritoriale. În viitor, conducerea forțelor armate va decide cu privire la utilitatea acestor antrenamente", spune, în materialul video, Maxim Paevski, șeful Apărării teritoriale în cadrul Statului Major al armatei belaruse.

Antrenamentele au loc la un poligon din apropierea orașului Osipovici, situat la 90 de kilometri de Minsk.

Aici, din ordinul președintelui Aleksandr Lukașenko, acolo unde se află o bază militară pregătită special pentru combatanții lui Evgheni Prigojin.

Lukașenko le-a oferit acestora refugiu în Belarus, după rebeliunea armată oprită în data de 24 iunie.

Update 13:30 Conform informațiilor Departamentului american al Apărării, majoritatea trupelor Wagner ar fi încă în Ucraina, în teritoriile ocupate de ruși, dar nu mai participă activ la lupte.

Prezența Wagner în Belarus nu îngrijorează, deocamdată, Kievul.

La o reuniune recentă cu șefii armatei și ai serviciilor secrete, președintele Volodimir Zelenski a estimat că nu există nicio amenințare de invazie din partea Belarusului.

Update 12:30 Forțele ucrainene anunță că au doborât 10 drone rusești în întreaga țară, vineri și în cursul nopții de vineri spre sâmbătă.

Într-o postare pe Telegram, oficialii Kievului au arătat că Moscova a trimis în timpul nopții șase drone Shahed, de fabricație iraniană, spre sudul și estul Ucrainei, dintre care patru au fost doborâte.

Nu au fost oferite imediat detalii în legătură cu eventuale victime și pagube, în urma acestor atacuri. 

În regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, unde forțele de apărare au declanșat o contraofensivă pentru a recuceri teritoriile ocupate de ruși, au avut loc 45 de atacuri aeriene și de artilerie de vineri și până în prima parte a zilei de sâmbătă, a declarat guvernatorul Iuri Malașka.

De asemenea, forțele rusești au bombardat provincia vecină, Herson, de 70 de ori în aceeași perioadă.

Rușii au utilizat mortiere, artilerie, drone, tancuri, aviație și lansatoare de rachete multiple, a precizat, sâmbătă, guvernatorul Oleksandr Prokudin. Potrivit acestuia, atacurile nu s-au soldat cu victime civile.

Update 09:30 Vizită-surpriză la Kiev a unui șef de stat care încă nu a trimis arme Ucrainei

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a ajuns, sâmbătă, la Kiev, pentru un dialog cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Informația este difuzată de agenția de presă sud-coreeană Yonhap.

Vizita, care nu a fost anunțată public în prealabil, are loc după ce liderul de la Seul a participat săptămâna aceasta la summitul NATO de la Vilnius și a făcut o vizită oficială în Polonia.

Coreea de Sud, aliată a Statelor Unite și exportatoare de arme tot mai activă, este supusă unor presiuni pentru livrarea de armament către Ucraina.

Conducerea de la Seul a rezistat până acum, furnizându-le ucrainenilor doar ajutoare umanitare și financiare.

Update 00:01 Potrivit Reuters, care a făcut publice fragmente din interviul său, Kirilo Budanov a declarat că mercenarii ruşi s-au îndreptat spre o bază nucleară în căutarea unei arme atomice de mărimea unui rucsac. Mai multe surse ruseşti care au vorbit apoi cu Reuters au confirmat unele părţi ale acestei relatări.

Mai mult, Budanov a subliniat, ca urmare unui sondaj interceptat de serviciile sale, efectuat de Ministerul rus de Interne, că şeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, se bucura în continuare de sprijin în Rusia.

Şi deși nu a oferit vreo dovadă în acest sens, Budanov a ţinut să reamintească cum a prezis momentul când Rusia va declanșa invazia  asupra Ucrainei.

"Cine s-a dovedit a avea dreptate? Noi! Avem propriile noastre surse. În cele mai apropiate birouri (n.r ale lui Vladimir Putin), ca să spunem aşa. De aceea, de obicei, ştim ce se întâmplă", a spus Kirilo Budanov.

Cine este Kirilo Budanov

Kirilo Budanov, şeful serviciul de spionaj al armatei ucrainene (GUR), are 37 de ani şi grad de general maior. 

Kirilo Budanov a absolvit Institutul Forţelor Terestre din Odesa în 2007, după care a servit în cadrul forţelor speciale ale Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina. 

Război în Ucraina, 14 iulie "Mai puțin de doi kilometri avans într-o săptămână" | Contraofensiva ucraineană, relatată chiar de Kievsie

Război în Ucraina, 13 iulie Ucraina a primit controversatele muniții americane cu dispersie

Război în Ucraina, 12 iulie Joe Biden anunţă menţinerea susţinerii pentru Ucraina :"Ne aflăm într-un moment de inflexiune în istorie"

Război în Ucraina, 11 iulie NATO a decis: Ucraina va fi invitată să adere la alianţă!

Război în Ucraina, 10 iulie Vladimir Putin s-a întâlnit, în secret, cu Evgheni Prigojin

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole