- Șefa Comisiei Europene îl îndeamnă pe Vladimir Putin să prelungească acordul cu cereale ucrainene la Marea Neagră
- Joe Biden reafirmă că Ucraina va fi membră NATO. Vladimir Putin suține că această situație va genera noi tensiuni
- Oficialii ucraineni susțin că aproximativ 200 de soldați ruși ar fi fost uciși în recenta lovitură din sud
- CNN: Companii importante din Occident fac afaceri bănoase în Rusia, după 500 de zile de război
- CNN: Ucrainenii de pe front spun că nu pot câștiga cu arme din epoca sovietică
- Disidentul Aleksei Navalnîi, obligat să asculte zilnic în închisoare același discurs al lui Vladimir Putin
- Munițiile cu dispersie din SUA au ajuns în Ucraina
- Rusia va trata prezența avioanelor F-16 în Ucraina ca amenințare nucleară
- Răspunsul Ucrainei, după ce Serghei Lavrov a avertizat că avioanele F-16 vor fi tratate drept "amenințare nucleară"
- Hackerii ruși au fost aproape să compromită summit-ul de la Vilnius
- Joe Biden anunţă menţinerea susţinerii pentru Ucraina :"Ne aflăm într-un moment de inflexiune în istorie"
- Dispute între Marea Britanie şi Ucraina. Ben Wallace îi cere lui Zelenski să fie recunoscător pentru armamentul primit din Occident
- Rusia vrea să expună armament NATO distrus în Ucraina la ușile ambasadelor statelor care l-au furnizat
- Șeful spionilor ruși spune că a vorbit la telefon cu șeful CIA despre "ce e de făcut cu Ucraina"
- Un oficial de la Moscova dezvăluie ce s-a întâmplat cu generalul Surovikin, suspectat că a sprijinit rebeliunea Wagner
- Consilierul lui Biden: "Invitarea Ucraieni în NATO acum înseamnă război Rusia - NATO"
- Kremlinul avertizează statele G7 să nu ofere Ucrainei garanții de securitate
Update 21.40 Șefa Comisiei Europene îl îndeamnă pe Vladimir Putin să prelungească acordul cu cereale ucrainene la Marea Neagră
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a îndemnat astăzi pe președintele rus Vladimir Putin să prelungească acordul care permite exportul de cereale ucrainene la Marea Neagră, subliniind că nerespectarea acestui lucru ar duce la insecuritate alimentară globală.
"Lumea are nevoie de el. Rusia are responsabilitatea de a îl prelungi, altfel insecuritatea alimentară globală ar fi consecința. Așa că acum mingea este în terenul președintelui Putin, iar lumea urmărește asta”, a spus Ursula von der Leyen.
În cadrul unei conferințe de presă, von der Leyen a spus că așteaptă cu nerăbdare să discute despre acordul cu cereale și alte probleme cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, inclusiv despre schimbările climatice.
Update 20.35 Joe Biden reafirmă că Ucraina va fi membră NATO. Vladimir Putin suține că această situație va genera noi tensiuni
Preşedintele SUA, Joseph Biden, a reafirmat astăzi că Ucraina va deveni membră a NATO la un moment dat, deşi la summitul de la Vilnius nu a fost avansat un termen clar, iar preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat că perspectivele de integrare în Alianţa Nord-Atlantică produc "noi tensiuni".
"Întrebarea nu este dacă Ucraina va adera sau nu la NATO, ci când va putea adera. Vor adera la NATO", a declarat preşedintele Biden astăzi, într-un discurs rostit în Finlanda.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat astăzi că perspectivele integrării Ucrainei în NATO generează noi tensiuni. "Aceste perspective creează noi tensiuni pe scena mondială", a declarat Vladimir Putin.
Update 20.19 Oficialii ucraineni susțin că aproximativ 200 de soldați ruși ar fi fost uciși în recenta lovitură din sud
Aproximativ 200 de soldați ruși și comandantul orașului ocupat Tokmak ar fi fost uciși într-o lovitură recentă asupra unei baze rusești, a declarat un oficial ucrainean.
"Forțele noastre de apărare au lucrat cu succes la pozițiile ocupanților din Tokmak”, a declarat Ivan Fedorov, primarul orașului ocupat Melitopol, din sudul Ucrainei, pe Telegram.
Fedorov se află pe teritoriul stăpânit de armata ucraineană și afirmațiile sale nu pot fi confirmate, dar el a susținut că informațiile spun că o bază rusă de la o fabrică de forjare din oraș a fost lovită.
Nu există nicio modalitate de a confirma afirmațiile și nu există în prezent nicio dovadă vizuală a unui atac asupra fabricii. Cu toate acestea, o rețea de socializare pro-rusă a declarat marți că "AFU îl bombardează masiv pe Tokmak. În mod preliminar, au fost înregistrate 6 lovituri”. Un oficial desemnat de rusi din Zaporojie, Vladimir Rogov, a vorbit și el despre o serie de explozii în oraș în aceeasi zi, postând un videoclip cu incendii într-o zonă deschisă care nu a putut fi geolocalizată.
Update 19:00 CNN îl citează pe profesorul Jeffrey Sonnenfeld de la Universitatea Yale, care a realizat un studiu ce surprinde situația firmelor străine în Rusia, la un an și patru luni și jumătate de la invazie.
"Sunt companii care au anunțat că pleacă și apoi au revenit spunând: 'Oh, e prea mult deranj'. Este profit pe timp de război și de fapt ajută, din păcate, la alimentarea mașinăriei de război a lui Putin", arată profesorul Sonnefeld.
Cercetările sale au relevat că, deși multe companii și-au respectat angajamentele și au scos miliarde de dolari din Rusia, unii jucători importanți nu au făcut acest lucru.
Printre cei rămași, Heineken. Firma olandeză are șapte unități în Rusia, 1800 de angajați și încă lansează noi mărci acolo.
Heineken numește războiul o "tragedie umană teribilă" și pretinde că firma rămâne "hotărâtă să plece", dar până în prezent nu ar fi obținut aprobarea autorităților de reglementare rusești pentru a-și vinde activele.
Pe listă se mai află Mondelez, compania care produce, printre altele, Oreo. Cu trei mii de angajați și produse care circulă în continuare pe piețele rusești, compania este boicotată de unii europeni, chiar dacă luna trecută a declarat, într-un comunicat, că "își reduce activitatea" în Rusia.
Alți jucători importanți sunt Unilever, Phillip Morris și Nestle, care s-a angajat anul trecut să vândă doar produse "esențiale" în Rusia.
Update 17:30 De la începutul contraofensivei, la jumătatea lunii mai, armata ucraineană a eliberat de sub ocupația rusă aproximativ 168 de kilometri pătrați de teritoriu.
Noii recruți trimiși pe front sunt plini de energie, dar armele lor, multe dintre ele, sunt "obosite", datând din epoca sovietică, relatează corespondentul CNN Ben Wedeman.
"Este o perioadă de tranziție la cele mai recente arme sosite din vest", spune el, în timp ce imaginile arată "la lucru" o mitralieră americană de calibrul 50.
Wedeman a filmat un exercițiu menit să reunească trupele proaspăt întoarse de pe frontul din jurul Bahmut cu noii recruți.
Kalsa Mazin, un comandant ucrainean, indică disproporția dintre mijloacele aruncate în luptă de cele două armate.
"Rușii au o cantitate imensă de arme sovietice vechi. Ei aruncă masiv cu metal. Nu-i putem învinge în acest fel. Avem nevoie de calitate și precizie", spune el.
În apropiere, alți recruți repetă un asalt, sărind dintr-un vechi transportor blindat de trupe din epoca sovietică, sub privirea atentă a sergentului Mikola, care a servit în armata URSS.
Mikola a condus un tractor timp de zeci de ani înainte de a se întoarce în armata ucraineană în urmă cu un an și are un sfat simplu pentru noii recruți: "mișcați-vă repede și stați cu capul la cutie".
În ceea ce privește NATO, sfatul este "doar să se miște repede", spune bătrânul soldat ucrainean.
Update 16:33 Disidentul rus Alexei Navalnîi dezvăluie că a fost forțat să asculte același discurs rostit de președintele rus Vladimir Putin timp de peste 100 de zile, relatează presa internațională.
Discursul durează o oră și 46 de minute și a fost difuzat de responsabilii penitenciarului astfel încât să poată fi auzit în celula lui Navalnîi.
Politicianul de opoziție, în vârstă de 47 de ani, a fost informat de către ofițerii de penitenciar că discursul este difuzat deoarece conține "instrucțiuni privind munca educativă".
Rostită inițial în cadrul Adunării Federale de la Moscova, cuvântarea președintelui rus susține, printre altele, că "operațiunea militară specială" din Ucraina a fost efectuată pentru a "elimina amenințarea reprezentată de regimul neonazist".
Lui Navalnîi i s-a spus că discursul va fi difuzat pe toată durata anului 2023 "în scop educativ".
Fostul lider al opoziției anti-Putin ispășește o pedeapsă de 11 ani și jumătate pentru mai multe fapte pentru care instanța l-a găsit vinovat, inclusiv fraudă.
Luna trecută, lui Navalnîi i s-au adus noi acuzații legate de participare la activitatea unei organizații extremiste iar o eventuală nouă condamnare i-ar putea aduce până la 30 de ani de închisoare.
Update 15:28 Ucraina a primit controversatele muniții americane cu dispersie.
Informația a fost confirmată la CNN de un general ucrainean responsabil pentru desfășurarea de trupe pe o mare parte a frontului sudic.
Ofițerul de rang înalt a precizat că forțele Kievului încă nu au folosit aceste muniții pentru contraofensiva în curs de desfășurare.
"Tocmai le-am primit. Nu le-am folosit încă, dar ele pot schimba radical câmpul de luptă. Inamicul înțelege, de asemenea, că, odată cu obținerea acestor muniții, vom avea un avantaj. Inamicul va renunța la acea parte a terenului în care este posibil să fie folosite aceste muniții", a declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, comandantul Operațiunii Forțelor Inter-arme "Tavria", într-un interviu acordat, joi dimineață, jurnalistului CNN Alex Marquardt.
Munițiile americane cu dispersie vin sub forma proiectilelor de artilerie de 155 mm.
"Aceasta este o armă foarte puternică. Rușii cred că o vom folosi în toate zonele frontului. Acest lucru este foarte greșit. Dar ei sunt foarte îngrijorați", a subliniat generalul ucrainean.
Oleksandr Tarnavski a arătat că obuzele cu dispersie sunt interzise în zonele dens populate, chiar dacă sunt ocupate de forțele rusești.
Update 14:30 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că țara sa va considera eventualele livrări de F-16 în Ucraina drept o "amenințare a Occidentului în sfera nucleară".
"Am informat puterile nucleare - SUA, Marea Britanie și Franța - că Rusia nu poate ignora capacitatea acestor avioane de a transporta arme nucleare", a declarat Lavrov pentru Lenta.ru, un site rus de știri rus pro-Kremlin, notează CNN.
"Forțele noastre armate nu pot stabili dacă fiecare avion de acest tip este echipat sau nu pentru utilizarea de arme nucleare. Simplul fapt al apariției acestui tip de avion în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei va fi privit de noi ca o amenințare în sfera nucleară din partea Occidentului", a explicat ministrul rus.
Până în prezent, niciun guvern nu s-a angajat să furnizeze Ucrainei aceste avioane de fabricație americană.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu premierul olandez Mark Rutte și a declarat în urma întâlnirii că s-a stabilit ca Olanda să înceapă antrenarea piloților ucraineni în luna august pe acest tip de avion de luptă.
La rândul său, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că va dura "mai multe luni" până când Ucraina va fi capabilă să desfășoare avioane F-16.
Update 13:00 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a reacționat după ce omologul rus, Serghei Lavrov, a avertizat că eventualele livrări de avioane americane F-16 pentru Kiev vor fi considerate "amenințare nucleară".
Kuleba a scris pe Twitter că "Ucraina va primi avioanele F-16 conform programului".
"Singura amenințare pentru Rusia sunt soldații ucraineni. De ei ar trebui să se teamă cel mai mult Putin și compania", a continuat ministrul ucrainean.
11 țări partenere Ucrainei au semnat un memorandum care definește condițiile pentru pregătirea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16.
În memorandum se precizează că la programul de pregătire vor participa piloți, tehnicieni și personal de sprijin din Ucraina.
În plus, există posibilitatea de a include și alte tipuri de avioane de luptă în programul de pregătire.
Piloții ucraineni vor începe antrenamentul pe F-16 în luna august în Danemarca.
Update 12:00 Hackerii ruși au fost aproape să compromită summit-ul de la Vilnius.
Potrivit Antena 3 CNN, un grup de hackeri ruși a publicat informații confidențiale despre pregătirile pentru reuniune.
Aceste date clasificate au fost distribuite abia la finalul summitului, când pe internet au apărut 29 de dosare care conțineau diverse informații despre securitatea liderilor NATO, inclusiv prezentări, protocoale și numele personalului militar.
Specialiștii spun că informațiile apărute nu reprezintă un pericol, dar situația ar fi fost cu totul alta dacă acest lucru s-ar fi întâmplat înaintea reuniunii.
Update 9:15 Ucraina este cu un pas mai aproape de NATO după summitul istoric de la Vilnius. Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că va întări sprijinul pentru ţara vecină împotriva agresiunii ruseşti. Liderii NATO i-au spulberat însă speranţele lui Volodimir Zelenski în privinţa unei primiri imediate.
Şi Suedia mai are de aşteptat până când va fi membru cu drepturi depline. Preşedintele turc Recep Erdogan a anunţat că parlamentul din ţara sa va ratifica tratatul abia în octombrie, atunci când aleşii se vor întoarce din vacanţă.
Volodimir Zelenski a fost pus la punct după ce s-a arătat iritat de refuzul aliaţilor de a primi Ucraina în NATO. Joe Biden a transmis clar că nu se pune problema aderării până când nu se va încheia războiul cu Rusia.
"Şi toţi aliaţii noştri au căzut de acord că viitorul Ucrainei se află în NATO. Nu cred că este o surpriză pentru niciunul dintre noi. Sper că nu este o surpriză pentru dumneavoastră, domnul preşedinte. Vom ajuta Ucraina să construiască o apărare puternică şi capabilă pe uscat, în aer şi pe mare, care va fi o forţă de stabilitate în regiune şi va descuraja orice ameninţare", a declarat Joe Biden, preşedintele Statelor Unite ale Americii.
Iar Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că, deşi Ucraina nu va deveni deocamdata membru al alianţei, ea va putea fi prezentă la luarea deciziillor.
Aliaţii au vorbit si despre situaţia Republicii Moldova. NATO a solicitat Rusiei printr-un comunicat să își retragă urgent trupele din Transnistria.
Update 8:35 Cel puțin o persoană a murit în urma unor atacuri cu drone de fabricație iraniană în Kiev și în împrejurimi, au declarat oficialii, citați de Reuters.
Atacurile au declanșat incendii în mai multe cartiere din Kiev și au provocat moartea unei persoane.
Primarul Vitali Klitschko a anunțat că trupul unui rezident a fost recuperat când serviciile de urgență au stins un incendiu în districtul istoric Podil din capitală.
Conform acestuia, un incendiu a avut loc într-o clădire de apartamente din Podil. El a mai spus că două persoane au fost rănite într-o clădiriede apartamente din districtul Darnytskyi, în estul orașului.
Alte două persoane au fost rănite în districtul Shevchenkivskyi.
Șeful administrației militare de la Kiev, Serhiy Popko, a descris asaltul ca fiind un „atac în masă” al dronelor Shahed, de fabricație iraniană.
„Forțele antiaeriene au identificat și distrus aproximativ 10 ținte străine”, a scris Popko pe Telegram.
Imaginile de pe site-ul administrației militare arătau clădiri cu zone arse sau fațade deteriorate.
Cele trei zile de atacuri au coincis cu un summit NATO din Lituania, lăudat de președintele Volodimir Zelenski pentru că a oferit Ucrainei „o bază de securitate”.
Update 00:00 Joe Biden și Volodimir Zelenski au discutat despre aranjamentele de securitate pentru Ucraina. Ucraina ar putea primi de la SUA rachete cu rază lungă de acțiune ATACM, a declarat un general american, citat de Sky News.
Casa Albă a făcut publice detalii despre întâlnirea dintre Joe Biden și Volodimir Zelenski la summitul NATO de astăzi.
Mai exact, cei doi au discutat despre „pregătirea SUA de a începe negocierile cu Ucraina privind angajamentele bilaterale de securitate”.
Ei au vorbit, de asemenea, despre contraofensiva continuă a Kievului și despre sprijinul SUA pentru efort. Într-un discurs anterior, pe măsură ce summitul NATO din Lituania se apropie de sfârșit, Biden a spus că angajamentul SUA față de Ucraina „nu va șovăi”.
"Angajamentul nostru față de Ucraina nu se va slăbi. Vom susține libertatea astăzi, mâine și atâta timp cât va fi nevoie", a spus președintele american mulțimilor în fața Universității Vilnius din capitală, notează Sky News
Război în Ucraina, 12 iulie | Joe Biden anunţă menţinerea susţinerii pentru Ucraina :"Ne aflăm într-un moment de inflexiune în istorie"
Război în Ucraina, 11 iulie | NATO a decis: Ucraina va fi invitată să adere la alianţă!
Război în Ucraina, 10 iulie | Vladimir Putin s-a întâlnit, în secret, cu Evgheni Prigojin
Război în Ucraina, 9 iulie | Explozie puternică în Melitopol, orașul ocupat de ruși
Război în Ucraina, 8 iulie | Kremlinul reacţionează la întoarcerea comandanţilor Azovstal din Turcia