Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Ambasadoarea SUA la NATO afirmă că declaraţiile "iresponsabile" ale lui Trump îi pun în pericol pe soldaţii americani
- Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri în timpul invaziei sale în Ucraina
- Reprezentatul SUA la NATO: "O invitație de aderare pentru Ucraina la summit-ul din vară nu este de așteptat"
- Kievul spune că Rusia cumpără terminale Starlink "în țări arabe"
- Reprezentatul SUA la NATO: Afrimațiile lui Donald Trump sunt periculoase și iresponsabile
- Premierul Estoniei, plasat de Rusia pe lista cu persoane căutate
- Zelenski: Asistența americană aduce mai aproape pacea justă în Ucraina
- Senatul SUA a adoptat pachetul de ajutor pentru Ucraina și Israel
- Oficial estonian: Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul și acumulează trupe la frontierele sale cu NATO
- Senatul SUA, aproape de adoptarea unui proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina
- Ucraina mulţumeşte țării noastre pentru cele 15 pachete de ajutoare militare: ”Trăiască România!”
- Zelenski intenționează să facă un turneu în statele vest-europene ca să discute despre arme și garanții de securitate
- Centrala electrică din Dnipro din Ucraina, avariată de un atac al Rusiei
- Ucraina anunță că a distrus 16 drone Shahed din cele 23 lansate de Rusia în timpul nopții
Update 22:55 - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat marţi că a vorbit prin telefon cu Paul Whelan, un fost puşcaş marin închis de 5 ani în Rusia pentru spionaj, transmit AFP şi Reuters.
"Ieri am vorbit cu Paul Whelan prin telefon", a spus Blinken, afirmând că eforturile Statelor Unite de a-i obţine eliberarea continuă "în fiecare zi".
"Şi le vom continua până când el şi Evan Gershkovich şi toţi ceilalţi americani aflaţi injust în detenţie se vor putea reîntâlni cu apropiaţii lor", a adăugat Blinken.
Update 21:30 - Ambasadoarea Statelor Unite la NATO, Julianne Smith, a criticat ferm declaraţiile fostului preşedinte american Donald Trump despre cheltuielile pentru apărare ale ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, spunând că acestea sunt "periculoase şi, sincer, iresponsabile", relatează dpa.
"Încurajarea Kremlinului să atace orice aliat NATO sau teritoriu al Alianţei îi pune cu adevărat în mare pericol pe soldaţii noştri, soldaţii americani, şi pe soldaţii aliaţilor noştri", a declarat marţi Julianne Smith la Bruxelles.
Donald Trump, favorit pentru a deveni candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, a declarat sâmbătă la un eveniment de campanie în Carolina de Sud că Statele Unite ar putea să nu îşi protejeze aliaţii din NATO care nu alocă fonduri suficiente pentru apărare împotriva unei potenţiale invazii ruse.
Update 20:00 Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri în timpul invaziei sale în Ucraina.
Estimarea aparține Institutului Internațional pentru Studii Strategice, cu sediul la Londra.
Conform sursei citate, pierderile ruse reprezintă echivalentul întregului inventar activ de tancuri de care dispunea Moscova înainte de război.
Institutul britanic a precizat, pe de altă parte, că Rusia dispune în depozite de suficiente vehicule blindate de calitate inferioară pentru înlocuiri care acoperă ani de război.
Sursa citată mai adaugă că Ucraina a suferit, de asemenea, pierderi grele de la începutul invaziei din februarie 2022, dar a rezistat grație sprijinului din Occident.
Update 19:22 Reprezentata Statelor Unite la NATO, Julianne Smith, a afirmat marţi că nu se aşteaptă ca Alianţa să adreseze Ucrainei o invitaţie de aderare la summitul programat în iulie la Washington.
"Nu mă aştept ca Alianţa să adreseze o invitaţie în această conjunctură", a spus ea, răspunzând unei întrebări într-o discuţie cu jurnalişti.
Ucraina, care luptă împotriva invaziei ruse, şi-a afirmat în mod clar obiectivul de a deveni membru al alianţei militare conduse de SUA.
Update 19:00 Forțele ruse cumpără în țări arabe terminale Starlink de internet prin satelit, produse de compania lui Elon Musk.
Informația provine de la agenția de spionaj militar din Ucraina.
Serviciul de internet furnizat de SpaceX s-a dovedit vital pentru comunicațiile Kievului pe câmpul de luptă, însă oficialii ucraineni au declarat că și forțele ruse se bazează din ce în ce mai mult pe Starlink în operațiunile de pe front.
Update 18:40 Liderul majorității democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer, s-a declarat, marți, încrezător că legea ajutorului de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan va trece de Camera Reprezentanților cu sprijinul bipartizat, în cazul în care va fi supusă la vot și nu va fi blocată.
Senatul american, unde democrații dețin majoritatea, a adoptat, marți, proiectul respectiv.
Update 18:00 Moscova i-a pus pe premierul estonian, Kaja Kallas, și pe alți oficiali din statele baltice pe o listă de persoane căutate, notează presa internațională.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a precizat că secretarul de stat estonian, Taimar Peterkop, ministrul lituanian al Culturii, Simonas Kairys și șefa guvernului de la Tallinn sunt acuzați de "distrugerea monumentelor soldaților sovietici".
Este vorba despre monumentele comemorative dedicate sovieticilor care au luptat în perioada celui de-al Doilea Război mondial, monumente îndepărtate de autoritățile estoniene.
Kaja Kallas a declarat, marți, că decizia Moscovei nu o va reduce la tăcere și că va continua să sprijine Ucraina.
"Voi continua să sprijin cu putere Ucraina. Voi continua să militez pentru creșterea apărării Europei", a spus ea.
În paralel, autoritățile de la Tallinn au avertizat asupra unei iminente consolidări militare a Moscovei de-a lungul graniței ruso-estoniene.
Update 17:00 Reprezentantul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith, a catalogat drept "periculoasă și iresponsabilă" afirmația fostului președinte american Donald Trump, potrivit căreia SUA nu-și vor proteja aliații de invazia Rusiei.
Trump a reiterat această idee la un miting electoral în Carolina de Sud, când a mărturisit că i-a transmis liderului unei "mari țări" din Europa că Statele Unite nu vor interveni în cazul în care țara respectivă va fi atacată de Rusia, pentru că guvernul european respectiv "nu și-a achitat facturile", adică nu a alocat cel puțin 2% din PIB pentru Apărare.
Julianne Smith a spus că aceste remarci ale fostului președinte pun în pericol personalul militar aliat.
Update 16:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat votul Senatului american, care a adoptat un proiect de lege ce prevede un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
"Asistența americană aduce mai aproape pacea justă în Ucraina și restabilește stabilitatea globală, ceea ce duce la creșterea securității și prosperității pentru toți americanii și pentru întreaga lume liberă", a scris Zelenski pe rețeaua X.
Proiectul de asistență trebuie adoptat și în Camera Reperzentanților, unde republicanii, mulți dintre ei reticenți față continuarea ajutorului pentru Kiev, dețin majoritatea.
Update 15:00 Senatul american a adoptat un pachet de cheltuieli de urgență care ar urma să ofere ajutor militar Ucrainei și Israelului, să reaprovizioneze sistemele de armament ale Statelor Unite și să furnizeze alimente, apă și alte ajutoare umanitare civililor din Gaza.
Aproximativ 60 de miliarde de dolari ar urma să fie alocate pentru sprijinirea Ucrainei în fața invaziei ruse, de la care se împlinesc doi ani luna aceasta.
Aproximativ 14,1 miliarde de dolari ar urma să meargă pentru a sprijini Israelul și operațiunile militare americane din regiune.
Ca răspuns la amenințarea reprezentată de China, proiectul de lege include circa 1,9 miliarde de dolari pentru armele americane furnizate Taiwanului și aproximativ 3,3 miliarde de dolari pentru construcția de submarine, în contextul unui parteneriat de securitate cu Australia și Regatul Unit.
Soarta proiectului de lege în Camera Reprezentanților, unde republicanii sunt majoritari, este incertă, remarcă presa internațională.
Update 13:32 Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul și acumulează trupe și tehnică de luptă la frontierele sale cu NATO.
Estimarea aparține Serviciul de Informații Externe din Estonia și se adaugă altor avertismente similare lansate de oficiali militari din țări NATO, care au indicat pericolul crescut al unei agresiuni rusești pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.
"Rusia a ales o cale care înseamnă o confruntare pe termen lung, iar Kremlinul anticipează un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu", a declarat Kaupo Rosin, șeful serviciului estonian, cu ocazia publicării raportului privind amenințările la adresa securității naționale.
Rosin a adus drept argument planurile cunoscute ale Rusiei, de a-și dubla numărul de forțe staționate de-a lungul graniței sale cu Finlanda, Estonia, Lituania și Letonia.
Șeful spionilor estonieni a estimat, pe de altă parte, că un atac militar din partea Rusiei rămâne "foarte puțin probabil" pe termen scurt, în principal pentru că Rusia trebuie să mențină trupe în Ucraina.
De asemenea, probabilitatea atacului rusesc ar scădea dacă țările europene ar fi capabile să egaleze acumularea de forțe rusești, a adăugat oficialul estonian.
"Dacă nu suntem pregătiți, probabilitatea (unui atac militar rusesc) va fi mult mai mare", a conchis Kaupo Rosin.
Estonia și celelalte state baltice și-au majorat cheltuielile militare la peste 2% din valoarea PIB după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014.
Update 12:00. Senatul SUA, aproape de adoptarea unui proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina
Senatul SUA, condus de democrați, a pregătit luni terenul pentru adoptarea finală a unui pachet de ajutor de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, pe fondul îndoielilor tot mai mari privind soarta legislației în Camera Reprezentanților, controlată de republicani, scrie Reuters.
Senatul a votat cu 66-33, depășind o marjă de 60 de voturi, pentru a elimina ultimul obstacol procedural și a limita dezbaterile asupra măsurii cu 30 de ore înainte de un vot de adoptare care ar putea avea loc miercuri.
Dar lucrurile s-ar putea mișca mai repede. Opozanții republicani ai legislației urmau să se pronunțe împotriva acesteia în Senat în cursul nopții, au declarat consilieri. O astfel de mișcare care i-ar putea permite liderului majorității din Senat, Chuck Schumer, să facă demersuri pentru adoptarea finală marți dimineață.
Adoptarea ar trimite legislația doar în Camera Reprezentanților, unde președintele Mike Johnson a declarat că majoritatea sa republicană dorește ca legislația să includă prevederi conservatoare pentru a aborda fluxul de migranți care traversează granița dintre SUA și Mexic.
„În absența faptului că nu am primit nicio modificare a politicii de frontieră din partea Senatului, Camera va trebui să continue să își facă propria voință cu privire la aceste chestiuni importante”, a declarat Johnson chiar înainte ca Senatul să înceapă votul.
„America merită mai mult decât status quo-ul Senatului”, a declarat Johnson, care a sugerat în trecut că Camera ar putea împărți legislația în proiecte de lege separate. Republicanii au cerut de luni de zile ca pachetul de ajutor să includă pe lângă ajutor suplimentar pentru Israel și Ucraina, și o abordare asupra problemei numărului mare de migranți care sosesc la granița dintre SUA și Mexic.
Președintele democrat Joe Biden a cerut de luni de zile Congresului să grăbească acordarea de noi ajutoare Ucrainei și partenerilor americani din Indo-Pacific, inclusiv Taiwanului. După atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, el a cerut, de asemenea, fonduri pentru aliatul american, alături de ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza.
Oficialii ucraineni au avertizat cu privire la lipsa de arme, în condițiile în care Rusia continuă atacurile.
Dar pentru a deveni lege, proiectul de lege trebuie să treacă atât de Cameră, cât și de Senat, iar Camera nu a adoptat niciun ajutor major pentru Ucraina de când republicanii au preluat controlul Camerei în ianuarie 2023.
Update 11:15. Ucraina mulţumeşte țării noastre pentru cele 15 pachete de ajutoare militare: ”Trăiască România!”
România a trimis până acum Ucrainei 15 pachete de ajutoare militare şi va ajuta la antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane F-16, informează Centrul pentru Comunicare Strategică, o organizaţie oficială a guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformării. Stratcom Center a publicat pe rețeaua X un videoclip de mulţumire la adresa țării noastre.
„Nu doar graniţa comună, ci şi istoria comună dintre România şi Ucraina reprezintă fundamentul parteneriatului nostru de o viaţă. Le mulţumim prietenilor noştri români pentru că ne-au fost alături încă de la început în lupta împotriva tiraniei”, este mesajul postat de Stratcom Center pe X, potrivit News.ro. „Ucraina vă va susţine întotdeauna”, le promit ucrainenii românilor.
În videoclipul de aproape un minut care însoţeşte mesajul sunt imagini de la demonstraţii pro-ucrainene din România, de la întâlniri ale preşedinţilor Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski în timp ce-şi dau mâna.
Acestea alternează cu „cartoane” pe care scrie în limba engleză: „România este unul dintre cei mai apropiaţi vecini ai noştri şi unul dintre partenerii care ne-au susţinut cel mai mult”, „România a trimis Ucrainei 15 pachete de ajutor militar”, „Ne va antrena piloţii pe noile avioane F-16”.
Sunt prezentate, de asemenea, imagini cu vehicule militare şi cu sisteme de rachete antiariene.
Clipul are ca fundal sonor melodia patriotică „Trăiască România”.
Apar, de asemenea, imagini din februarie 2024 cu refugiaţi, Stratcom reamintind: „România a găzduit zeci de mii de refugiaţi”.
„Ucraina nu va uita niciodată generozitatea vecinului nostru. Mulţumesc, România”, se spune în mesajul de final al videoclipului.
România nu a dezvăluit public ce ajutor militar exact a trimis Ucrainei, ceea ce a dat naştere unor dezbateri şi controverse.
Update 10:20. Zelenski intenționează să facă un turneu în statele vest-europene ca să discute despre arme și garanții de securitate
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski plănuiește să viziteze în curând mai multe state din vestul Europei pentru a face apel la creșterea ajutorului pentru Kiev, relatează surse citate de agenția de știri americană Bloomberg, notează Ukrainska Pravda.
Zelenski este așteptat să participe la Conferința de Securitate de la Munchen din 16-18 februarie, iar în acest context ar urma să aibă loc turneul său prin mai multe capitale occidentale, spun sursele citate.
Astfel, el ar putea să ajungă la Paris, Berlin și Londra, iar, în cadrul discuțiilor, Zelenski intenționează să insiste asupra ajutorului militar pentru țara sa și pe semnarea de acorduri care să ofere garanții de securitate.
Pe fondul războiului care se desfășoară de aproape doi ani în Ucraina, vizitele lui Zelenski nu sunt anunțate în avans din rațiuni de securitate.
Update 09:15. Centrala electrică din Dnipro din Ucraina, avariată de un atac al Rusiei
Rusia a atacat marți cu rachete și drone orașul Dnipro din centrul Ucrainei, avariind o centrală electrică și întrerupând alimentarea cu apă a unor locuitori, au declarat oficiali ucraineni și mass-media, potrivit Reuters.
Orașul cu puțin sub un milion de locuitori a fost atacat de o rachetă și de patru drone care se apropiau dinspre sud, est și nord, a declarat Forțele Aeriene ucrainene pe aplicația de mesagerie Telegram.
Cel mai mare furnizor privat de energie din Ucraina, DTEK, a declarat că o centrală termică a fost afectată semnificativ. Nu au existat victime, a adăugat acesta.
Compania nu a precizat unde se află centrala electrică, dar compania de apă din Dnipro a declarat pe Telegram că „din cauza întreruperilor de curent” alimentarea cu apă a fost parțial suspendată, iar mass-media ucrainene au declarat că o centrală electrică din Dnipro a fost lovită.
Primarul din Dnipro, Borys Filatov, a declarat că infrastructura a fost lovită, dar nu a oferit alte detalii.
Reuters nu a reușit să verifice în mod independent aceste rapoarte. Nu a existat un răspuns din partea Ministerului rus al Apărării la o solicitare de comentarii.
Atât Rusia, cât și Ucraina și-au intensificat atacurile aeriene departe de linia frontului în ultimele luni, vizând infrastructura energetică, militară și de transport critică a celeilalte părți.
Update 07:58. Ucraina anunță că a distrus 16 drone Shahed din cele 23 lansate de Rusia în timpul nopții
În noaptea de 13 februarie, apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 16 drone Shahed din cele 23 lansate de forțele ruse, anunță Forțele Aeriene, citate de Ukrainska Pravda.
„În noaptea de 13 februarie 2024, inamicul a atacat cu 23 de UAV-uri de atac de tip Shahed-136/131 din zonele Primorsko-Akhtarsk – Federația Rusă, Capul Chauda – Crimeea”, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei.
Ca urmare a activității de luptă, au fost distruse 16 UAV-uri de atac inamice în cadrul regiunilor Dnipropetrovsk, Zaporojie și Herson, mai precizează Ucraina.
Oleksandr Ruvin, directorul Institutului de cercetare științifică și criminalistică de la Kiev, a scris pe canalul său Telegram că institutul său a finalizat o analiză preliminară a fragmentelor de rachetă provenite din atacul rusesc din 7 februarie.
"Vedem elemente care sunt caracteristice rachetei 3M22 Zircon. Piese și fragmente ale motorului și ale mecanismelor de direcție au marcaje specifice”, a scris el.
Ministerul rus al Apărării nu a comentat informațiile.
Racheta Zircon are o rază de acțiune de 1.000 km și se deplasează cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, potrivit Rusiei.
Moscova anunțase că a finalizat testarea rachetei Zircon în iunie 2022, iar președintele rus Vladimir Putin a descris-o ca făcând parte dintr-o nouă generație de sisteme de armament fără rival.
Dacă se confirmă utilizarea sa în Ucraina, arma ar putea reprezenta o provocare suplimentară pentru Ucraina.
Război în Ucraina, 12 februarie 2024 | Scandalul Starlink pentru Rusia: Kremlinul neagă că folosește terminalele lui Elon Musk
Război în Ucraina, 11 februarie 2024 | Volodimir Zelenski a numit un nou șef al forțelor terestre ucrainene
Război în Ucraina, 10 februarie 2024 | Atac cu drone la Harkov: Șapte civili, printre care trei copii, au fost uciși
Război în Ucraina, 9 februarie 2024 | Ucraina acuză Rusia că a folosit substanțe toxice în peste 200 de atacuri, numai în ianuarie
Război în Ucraina, 8 februarie 2024 | Zelenski îl numește pe Oleksandr Syrsky comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei