Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 565 | Casa Albă îndeamnă Coreea de Nord să nu dea arme Rusiei pe fondul călătoriei lui Kim Jong Un

Război în Ucraina, ziua 565 | Casa Albă îndeamnă Coreea de Nord să nu dea arme Rusiei pe fondul călătoriei lui Kim Jong Un

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 20:12 11 Sep 2023 Modificat la 20:14 11 Sep 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Casa Albă îndeamnă Coreea de Nord să nu dea arme Rusiei pe fondul călătoriei lui Kim Jong Un
  • Volodimir Zelenski: "Sunt pregătit emoţional pentru un război pe termen lung"
  • Ministrul german de externe a promis 21 de milioane de euro Ucrainei într-o vizită la Kie
  • Ucraina raportează progrese în est, în bătălia pentru satul de lângă aeroportul Donețk
  • Kremlinul a confirmat vizita în Rusia a liderului nord-coreean Kim Jong-Un
  • Forțele Kievului ar fi recuperat platformele de foraj aflate în apropiere de Crimeea
  • Mircea Geoană: "Nu există indicii că Rusia ar intenționa să atace un stat NATO"
  • Rusia a atacat cu drone și rachete orașul natal al lui Volodimir Zelenski
  • Kievul susține că a recuperat mai multe teritorii în est și sud
  • Ministrul german de Externe, vizită surpriză la Kiev
  • Rusia anunță că a doborât două drone deasupra regiunii Belgorod, la granița cu Ucraina
  • Kievul acuză Moscova de uciderea a doi lucrători umanitari
  • Forțele MApN continuă supravegherea zonelor aflate lângă porturile ucrainene
  • Ucraina, aproape să primească rachete cu rază lungă ATACMS de la SUA
  • Trupele ucrainene au avansat încă 1,5 kilometri pătraţi în jurul satului eliberat Robotîne, arată Kievul
  • Vladimir Putin, discuții telefonice cu liderul interimar din Mali despre criza din Niger
  • Problema acordului cu cereale ucrainene discutată la summitul G20

Update 20:11  Casa Albă îndeamnă Coreea de Nord să nu dea arme Rusiei pe fondul călătoriei lui Kim Jong Un

Casa Albă îndeamnă Coreea de Nord „să nu furnizeze sau să vândă arme Rusiei”, deoarece Phenianul și Moscova au declarat luni că Kim Jong Un va călători în Rusia la invitația lui Vladimir Putin.

„După cum am avertizat public, discuțiile despre arme dintre Rusia și RPDC sunt de așteptat să continue în timpul călătoriei lui Kim Jong-Un în Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, ca răspuns la anunțul Rusiei și Coreei de Nord.

„Îndemnăm RPDC să respecte angajamentele publice pe care Phenianul și-a luat de a nu furniza sau vinde arme Rusiei”.

Chiar săptămâna trecută, SUA au avertizat că Kim Jong Un ar putea călători în Rusia pentru a discuta despre un potențial acord de furnizare de arme țării în timp ce își duce războiul în Ucraina, iar Casa Albă a declarat că negocierile privind armele dintre cele două țări „înaintează în mod activ”.

” Secretarul de presă al Pentagonului Brig. Generalul Pat Ryder a declarat luni reporterilor la o conferință de presă că SUA rămân „îngrijorate” că Coreea de Nord ia în considerare să furnizeze arme și echipamente Rusiei.

Ryder nu a putut spune când și unde vor avea loc întâlnirile. Purtătorul de cuvânt a spus că furnizarea de arme și echipamente Rusiei va „servi doar la perpetuarea acestui război inutil și va duce la moartea ucrainenilor nevinovați”.

Mai mult context: Coreea de Nord se află deja sub sancțiunile Națiunilor Unite și ale SUA impuse pentru programul de arme de distrugere în masă al Phenianului.

Potențiala întâlnire Putin-Kim ar putea duce la Phenianul să pună mâna pe tipul de arme pe care sancțiunile i-au împiedicat accesul timp de două decenii, în special pentru programul său de rachete balistice cu capacitate nucleară.

De asemenea, vine după ce mai bine de un an și jumătate de război din Ucraina a lăsat armata rusă bătută, epuizată și având nevoie de provizii.

Update 18:00  Ucrainenii anunţă că războiul nu se va încheia curând, dar subliniază că sunt pregătiți de luptă pentru termen lung.

Locuitorii din Kiev au reacționat la avertismentul președintelui Volodimir Zelenski că războiul împotriva Rusiei ar putea continua de ceva timp.

Zelenski a spus pentru Economist într-un interviu:

„Trebuie să fiu pregătit, echipa mea trebuie să fie pregătită pentru războiul lung și din punct de vedere emoțional sunt pregătit”, a spus Volodimir Zelenski, citat de CNN. 

Iryna Shpundra, o mamă aflată în concediu de maternitate din Kiev, a spus că ea și copilul ei au petrecut un an și jumătate în străinătate, dar a insistat că „ucrainenii sunt puternici în spirit și sunt pregătiți pentru un război lung, pentru că pur și simplu nu îl putem opri cumva. Nu-i vom uita pe cei care au murit sau cei care acum luptă pentru noi.”

Shpundra a spus:

„Dacă lăsăm lucrurile așa cum sunt acum, vom oferi doar timpului inamicului nostru să se pregătească și să invadeze din nou, dar cu o brutalitate și mai mare. Ca mamă a unui copil mic, desigur, mi-aș dori să se termine cât mai curând posibil și să nu moară cei mai buni oameni ai noștri, dar realitatea este alta.”

Update 17:00. Ministrul german de externe a promis 21 de milioane de euro Ucrainei într-o vizită la Kiev

Germania promite un ajutor umanitar suplimentar de 20 de milioane de euro (aproximativ 21 de milioane de dolari) pentru ca Ucraina să se pregătească de iarnă, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock în timpul unei vizite surpriză luni la Kiev.

Baerbock’s a vizitat o stație de transformare din afara Kievului, care a suferit mai multe atacuri, deoarece joacă un rol major în furnizarea de energie electrică a regiunii.

Sursele de energie ucrainene au fost lovite de 1.500 de atacuri cu rachete „singur anul trecut”, iar țara se pregătea pentru iarna viitoare prin întărirea centralelor electrice, a declarat Baerbock în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba, luni, la Kiev.

Rusia „în mod evident plănuia din nou atacurile special pentru toamnă și iarnă”, a spus ea. Oficialii ucraineni au cerut Germaniei să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră Taurus pentru autoapărarea țării.

„Am fi putut realiza mai multe și am fi salvat mai multe vieți de soldați și civili ucraineni dacă am fi avut deja Taurus”, a spus Kuleba, adăugând că nu a existat un singur argument împotriva livrării rachetelor de croazieră Taurus din Germania, notează CNN. 

Cu toate acestea, Germania ezită să livreze rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, deoarece acestea ar putea fi folosite pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. Kuleba a spus că Ucraina se așteaptă ca companiile germane să participe la forumul industriilor de apărare care va avea loc în curând la Kiev.

În ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, Kuleba a rezistat ideii de a le dilua pentru a permite o revigorare a inițiativei de cereale de la Marea Neagră, așa cum a cerut Rusia. „Sunt conștient că există unele forțe care sprijină concesiile Rusiei în această cerere”, a spus Kuleba, dar reconectarea băncilor ruse la sistemul internațional de plăți SWIFT le-ar permite oficialilor ruși înalți să câștige zeci de milioane de dolari.

Update 16:30: Ucraina raportează progrese în est, în bătălia pentru satul de lângă aeroportul Donețk

Surse neoficiale pro-ruse din regiunea Donețk contestă afirmațiile ucrainene conform cărora și-au stabilit un punct de sprijin într-un sat la nord de orașul de est Donețk.

Donbas Operatsiya ZOV, un canal neoficial Telegram, a declarat că ucrainenii au luat o carieră în apropierea satului și poziții la nord de acesta. "De asemenea, încearcă să treacă prin grupuri mici. Asta-i tot. Nu există lupte în Opytne."

Canalul a adăugat: „Este rău că am distrus cariera? Da, nu e bine. Băieții de la Brigada 1 Sloviansk sunt pe drum să o ia înapoi.”

Comentariile au venit după ce ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a susținut luni că unitățile ucrainene au reușit să ia parte din satul Optyne, la nord de aeroportul Donețk.

„Deocamdată nu se știe ce se întâmplă în sat. Avem informații că mai sunt civili acolo”, a declarat un oficial ucrainean local, Vitalii Barabash, pentru Radio Liberty. Barabash a spus că soldații ucraineni au intrat în sat, dar a adăugat că „luptele sunt încă în desfășurare. Inamicul pune constant presiune, inamicul încearcă constant să recupereze terenul pierdut.”

Update 14:57 Kremlinul a confirmat că liderul nord-coreean Kim Jong-un va vizita Rusia "în zilele următoare".

"La invitația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, președintele Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong-un, va efectua o vizită oficială în Rusia în următoarele zile", a anunțat, luni, Kremlinul.

Președinția rusă nu a precizat nici data exactă a vizitei, nici dacă este planificată o întâlnire între Kim și Putin.

Update 13:56 Forțele Kievului ar fi recuperat platformele de foraj aflate în apropiere de Crimeea.

Informația provine din surse militare ucrainene, citate de presa internațională.

Este vorba despre platforme ocupate de Rusia din 2015, după invazia Crimeei, și care au fost folosite de atunci în scop militar, inclusiv pentru aterizarea elicopterelor.

Platformele, nominalizate de sursele militare ucrainene ca fiind "Petro Godovaleț", "Ukraina", "Tavrida" și "Sîvaș", ar fi fost recucerite de Ucraina la capătul unei operațiuni a forțelor sale armate.

Forțele speciale, care au efectuat operațiunea, au găsit pe platforme rachete și un radar care poate urmări navele ce se deplasează pe Marea Neagră.

"În timpul unei faze a acestei operațiuni, a avut loc o luptă între forțele speciale ucrainene care se deplasau cu bărci și un avion de luptă rus Suhoi Su-30. În urma luptei, aeronava rusă a fost avariată și forțată să se retragă", au precizat ucrainenii.

Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Update 12:29 Update 12:30 Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că nu există indicii privind intenția Federației Ruse de a ataca un stat membru al alianței.

"Nu sunt indicii ca Federația Rusă să aibă vreo intenție de a ataca un stat aliat, fie că este România, fie că este oricine altcineva. Şi acest lucru este dat de puterea şi de forța alianței noastre. Noi suntem primul element de descurajare (...)

Atunci când asculți la câteva sute de metri sau la câțiva kilometri dincolo de casa ta, de locul tău de muncă, zgomotul războiului, evident că asta îţi creează emoție, anxietate şi angoasă. Eu înțeleg acest lucru.

Dar nu există risc la adresa României, în sensul de a fi antrenați în acest conflict sau de a avea o extensie a acestui conflict către noi", a declarat Geoană, luni, în localitatea Răcari din județul Dâmbovița.

Oficialul NATO şi-a anunțat, totodată, intenția de a vizita zonele din județul Tulcea aflate în apropierea porturilor ucrainene atacate constant de drone ale Federației Ruse.

Update 11:30 Un atac masiv cu drone și rachete a fost lansat, luni, de forțele ruse asupra orașului natal al președintelui Volodimir Zelenski, Krivoi Rog. 

Mai multe rachete rusești și cel puțin 11 drone au vizat orașul în cursul dimineții, potrivit oficialilor ucraineni.

"Inamicul a atacat Ucraina, inclusiv orașul nostru, cu rachete și drone Shahed-136/131. Au fost două atacuri combinate", a spus Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare locale.

Loviturile au provocat incendii și cel puțin patru case au fost avariate, însă nu au fost semnalate victime, a adăugat acest oficial ucrainean.

Orașul natal al președintelui Zelenski este vizat frecvent de atacuri ale Rusiei. Penultimul a avut loc vineri, când o rachetă a lovit sediul poliției, ucigând un polițist.

Update 09:57 Autoritățile de la Kiev au anunțat, luni, că trupele ucrainene au recâștigat mai mult teritorii pe fronturile din est și sud în timpul contraofensivei militare.

Ministrul adjunct al Apărării, Ganna Maliar, a declarat că forțele Kievului au recucerit aproape doi kilometri pătrați de teren în ultima săptămână în jurul orașului Bahmut.

Potrivit oficialului citat, forțele Kievului au eliberat 49 de kilometri pătrați în apropiere de Bahmut, din iunie, de când a început contraofensiva.

Maliar a precizat că forțele ucrainene au capturat parțial un sat la sud de orașul Avdiivka, și au avut, de asemenea, un 'succes parțial' în apropierea satului Novomaiorske, în estul regiunii Donețk.

În ceea ce privește sudul, unde armata ucraineană încearcă să avanseze spre Marea Azov, Kievul a recucerit 1,5 kilometri pătrați în ultima săptămână, a mai spus Ganna Maliar.

Update 09:21 Ministrul german de externe Annalena Baerbock a sosit luni în capitala Ucrainei, într-o vizită surpriză.

Anunțul vizitei a fost făcută de Ministerul german de Externe.

La sosirea în gara din Kiev, Baerbock a declarat că Germania sprijină cu hotărâre Ucraina în eforturile sale de a adera la Uniunea Europeană.

"Extinderea UE este o consecință geopolitică necesară a războiului Rusiei. În mijlocul unei ploi de bombe, în fața tancurilor Rusiei, Ucraina a pornit cu încredere și hotărâre pe drumul spre Uniunea Europeană", a spus ministrul german.

"Cu un curaj și o determinare enormă, Ucraina apără, de asemenea, libertatea noastră, a tuturor. În timp ce Ucraina se pune în fața noastră, ea poate conta și pe noi", a adăugat Annalena Baerbock.

Aceasta este a patra vizită efectuată de ea în Ucraina, de când Rusia a lansat războiul împotriva vecinului său vestic, în urmă cu mai bine de un an și jumătate.

Update 08:01 Rusia a anunțat, luni, că a doborât două drone deasupra regiunii Belgorod, la granița cu Ucraina.

"Sistemele de apărare antiaeriană au distrus două drone ucrainene deasupra teritoriului regiunii Belgorod, în jurul orei 01:20, ora Moscovei", a precizat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

"Sistemul nostru de apărare a funcționat în cartierul urban Yakovlevsky: două drone aeriene au fost doborâte. Nu există victime", a menționat, la rândul său, guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov.

Regiunea Belgorod este situată în vestul Rusiei, la granița cu regiunea ucraineană Harkov.

Atacurile cu drone ucrainene împotriva orașelor ruseşti, în apropierea Ucrainei, în peninsula anexată Crimeea sau în Moscova s-au intensificat în ultimele luni, în paralel cu ofensiva terestră lansată de forțele Kievului la începutul lunii iunie.

Update 00:01 Kievul a acuzat, duminică, forţele ruse de uciderea a doi lucrători umanitari, un canadian şi o spaniolă, în estul Ucrainei, calificând moartea lor drept o "pierdere dureroasă şi ireparabilă", transmite AFP.

Potrivit ministerului ucrainean al Apărării, armata rusă i-a ucis pe Emma Igual, cetățeană spaniolă, şi pe Anthony Ignat, cetățean canadian, care lucrau pentru organizația nonguvernamentală Road to Relief. Emma Igual, în vârstă de 32 de ani, era directoare şi cofondatoare al respectivului ONG.

"Un proiectil a căzut peste vehiculul la bordul căruia se deplasa această cetățeană spaniolă", declarase anterior ministrul spaniol al afacerilor externe, Jose Manuel Albares, în marja summitului G20 din India.

Doi cetățeni germani care lucrau pentru această ONG au fost răniți în atac, a adăugat ministerul ucrainean în comunicatul său.

Anterior, Road to Relief a precizat că alți doi lucrători umanitari aflați în vehicul, originari din Germania şi Suedia, au fost grav răniți și spitalizați.

Atacul a avut loc sâmbătă dimineața în Chasiv Yar, în apropiere de Bahmut,

Regiunea Doneţk a cunoscut cele mai grave lupte de la invazia rusă lansată în februarie 2022, iar Moscova a revendicat anexarea teritoriului anul trecut.

Bătălia pentru Bahmut, localitate care a fost capturată de forțele rusești în luna mai, a rămas una dintre cele mai sângeroase din timpul invaziei, forțele ucrainene respingând acum liniile rusești de-a lungul flancurilor de nord şi de sud ale orașului.

În februarie, Pete Reed, un salvator american în vârstă de 33 de ani, a fost ucis în apropiere de Bahmut când vehiculul său a fost lovit de o rachetă.

În mai, jurnalistul AFP Arman Soldin a fost ucis de un tir de rachetă la Chasiv Yar. 

Război în Ucraina, 10 septembrie | Atac cu drone ucrainene în Crimeea, anunțat de autoritățile ruse

Război în Ucraina, 9 septembrie |  Război în Ucraina, ziua 563 | Șeful diplomației nipone, în vizită la Kiev

Război în Ucraina, 8 septembrie | Primele zece tancuri Leopard 1 trimise de Danemarca au ajuns în Ucraina

Război în Ucraina, 7 septembrie | Furie la Kremlin, după ce SUA au anunțat că trimit Ucrainei bani confiscați de la oligarhii ruși sancționați

Război în Ucraina, 6 septembrie | Bilanțul deceselor după atacul rusesc din orașul Kostiantynivka a ajuns la 17 morți și 32 de răniți. Un copil se află printre victime

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole