Antena 3 CNN Externe Războiul lui Putin împotriva Ucrainei îi arată lui Xi pericolele unui atac asupra Taiwanului

Războiul lui Putin împotriva Ucrainei îi arată lui Xi pericolele unui atac asupra Taiwanului

Alexandra Ionescu
9 minute de citit Publicat la 17:40 08 Mar 2022 Modificat la 17:40 08 Mar 2022

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, oficialii americani au avertizat că China va căuta informații pentru un potențial atac asupra Taiwanului. După aproape două săptămâni, războiul lui Vladimir Putin pare mai degrabă un element de descurajare pentru Xi Jinping decât o foaie de parcurs.

Deși Taiwan și Ucraina sunt foarte diferite în multe privințe, ele sunt adesea comparabile datorită statutului lor de democrații aliniate cu SUA, revendicat de puterile autoritare. Așa cum Putin a amenințat mult timp cu acțiuni asupra Ucrainei, China a refuzat să excludă preluarea Taiwanului prin forță – și recent a intensificat activitatea militară în jurul insulei.

Cu toate acestea, experiența Rusiei în Ucraina de până acum sugerează că puterea de foc superioară nu ar fi suficientă pentru a garanta o victorie rapidă cu pierderi minime. În Taiwan, unde avertismentele privind o invazie chineză sunt constante, locuitorii au fost încurajați de luptele timpurii ale Rusiei.

Războiul lui Putin „trimite un semnal Chinei că nu va fi atât de ușor pe cât își imaginează să cucerească Taiwanul”, a spus Lin Chu-yin, un parlamentar al partidului de guvernământ care a petrecut ani de zile ca prezentator de știri TV în Taiwan. „Și, de asemenea, rupe mitul că cineva poate învinge cu ușurință o altă țară mai mică sau mai slabă din punct de vedere militar cu rachete.”

Până acum, armata Ucrainei a rezistat forțelor ruse din capitala Kiev și din alte locații strategice, iar guvernele din întreaga lume – inclusiv cele tradiționale reticente precum Germania, Japonia și Singapore – s-au alăturat unor sancțiuni fără precedent și interdicții de zbor împotriva Rusiei.

De asemenea, soldații lui Putin au șocat lumea trăgând fără discernământ în clădirile rezidențiale și chiar în cea mai mare centrală nucleară din Europa, deși Rusia insistă că urmărește doar ținte militare.

Poziția Chinei față de conflict s-a schimbat odată cu evenimentele de pe teren. Imediat după invazie, unii oficiali și-au exprimat bravada, înaltul diplomat chinez din Osaka, al treilea oraș ca mărime al Japoniei, afirmând că lovitura lui Putin a conținut o „mare lecție” pentru oponenții Beijingului din Taiwan.

„Cei slabi nu ar trebui să fie niciodată suficient de proști pentru a se lupta cu cei puternici”, a spus consulul general Xue Jian pe Twitter.

Beijingul și-a schimbat de atunci limbajul. În timp ce China a sprijinit Rusia la Organizația Națiunilor Unite – în conformitate cu declarația lui Xi și Putin de o așa-zisă prietenie fără limite luna trecută – guvernul său a spus, de asemenea, că sprijină suveranitatea Ucrainei și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la moartea civililor.

Totuși, când vine vorba de Taiwan, China are aceleași discursuri șocante ca întotdeauna. Luni, ministrul chinez de externe Wang Yi a respins comparațiile dintre Taiwan și Ucraina, declarând că una era o țară suverană, iar cealaltă este o parte „inalienabilă” a Chinei.

Apoi a emis o serie de avertismente clare împotriva apelurilor americane de a oficializa legăturile cu Taiwan în timp ce acuza SUA că formează o NATO indo-pacifică – repetând justificarea pe care Putin a folosit-o pentru a ataca Ucraina.

Iată ce s-ar putea întâmpla dacă China ar invada Taiwan

„Acest lucru nu numai că ar împinge Taiwanul într-o situație precară, dar va aduce și consecințe insuportabile pentru partea SUA”, a spus Wang la Beijing, la sesiunea anuală a Congresului Național al Poporului de la Beijing, legislativul Chinei.

El a adăugat mai târziu: „Taiwanul se va întoarce în cele din urmă la îmbrățișarea patriei”.

„Taiwanul se va întoarce în cele din urmă la patria mamă.”

În interviurile cu mai mult de o duzină de foști oficiali și observatori importanți din China-Taiwan, toți cu avertismentul că este încă prea devreme pentru a face evaluări concrete, cei mai mulți au considerat că războiul lui Putin descurajează Beijingul de la acțiunile militare, potrivit Bloomberg.

Mulți au citat o varietate de factori care l-ar face pe Xi să se răzgândească: dificultățile lui Putin de a obține o victorie rapidă, izolarea globală a Moscovei, un răspuns unitar din partea aliaților americani, potențialul de intervenție militară americană și riscurile unei reveniri interne.

Cu siguranță, o minoritate a spus că războiul îl poate încuraja pe Xi să invadeze Taiwan. Această tabără a considerat sancțiunile economice ca pe un preț mic de plătit pentru Beijing și a pus la îndoială dacă SUA vor interveni militar într-un conflict.

Mai mult, mișcarea lui Putin a arătat că liderii îmbătrâniți ai sistemelor politice strict controlate ar putea fi mai dispuși să-și asume riscuri care nu par raționale pentru observatorii din afară.

Calcul militar

Lupta Rusiei de a supune rapid Ucraina, în ciuda armatei sale superioare, este cel semn de avertizare pentru China. Așa cum Rusia și-a propus să-l înlăture rapid pe președintele Volodimir Zelenski, analiștii chinezi vorbesc adesea despre o victorie rapidă împotriva Taiwanului.

Hu Xijin, fost redactor-șef al Global Times susținut de Partidul Comunist, a scris în decembrie că o invazie chineză a Taiwanului se va termina în „câteva ore” din cauza lipsei de rezistență din partea Taiwanului și a lipsei une „reale asistențe” din partea SUA și a aliaților săi.

Cu toate acestea, evenimentele din Ucraina sugerează că aceste ipoteze ar putea fi optimiste. SUA au urmărit acumularea militară a lui Putin luni de zile, iar armata Rusiei a avut dificultăți în menținerea liniilor de aprovizionare, în ciuda faptului că împarte granițele terestre pe o zonă vastă.

Mai mult, Rusia încă nu a atins superioritatea aeriană, chiar dacă SUA și aliații săi au respins în mod explicit apelurile de a trimite trupe sau de a impune o zonă de excludere a zborului. Desigur, Rusia încă nu a desfășurat o mare parte din puterea sa aeriană.

„Criza din Ucraina va face Beijingul să se gândească de două ori la aventurismul militar”, a spus Wen-Ti Sung, lector la programul de studii din Taiwan al Universității Naționale Australiane.

„A crescut și mai mult pragul de superioritate militară locală de care Beijingul trebuie să se bucure înainte de a putea avea încredere că va câștiga într-un conflict”.

Navele de război și submarinele chineze ar trebui să traverseze cel puțin 130 de kilometri prin strâmtoarea Taiwan, unde SUA își trimit în mod regulat propriile nave navale.

Spre deosebire de Ucraina, SUA nu au exclus să intervină într-un conflict în strâmtoare, ceea ce înseamnă că Xi ar trebui să decidă dacă va elimina și bazele americane din regiune, escaladând instantaneu o invazie a Taiwanului într-un război între cele mai mari economii ale lumii.

Riscurile unei invazii pe insula principală Taiwan l-ar putea determina pe Xi să se concentreze pe acapararea zonelor periferice, la fel cum a procedat Putin pentru prima dată după regiunile separatiste ale Ucrainei, potrivit Kuo Yujen, director al Institutului de Cercetare a Politicii Naționale din Taiwan.

O astfel de mișcare, a spus el, „ar duce la dezbateri interne acerbe în Taiwan și va forța Taiwanul să caute discuții de pace cu China”.

Cu toate acestea, Xi însuși cunoaște „costurile enorme ale eșecului, inclusiv pentru soarta lui personală”, a spus Winston Lord, un fost ambasador al SUA în China.

„Un atac pe 100 de mile, cu o posibilă intervenție americană, este foarte riscant, în ciuda avantajelor militare chineze”, a spus el. „Și ocuparea Taiwanului este ca un câine care urmărește o mașină. Ce face odată ce reușește? Luptați cu o insurgență departe de țărmurile sale?

Impact economic

SUA și partenerii săi din întreaga lume au impus Rusiei sancțiuni fără precedent. La câteva zile după invazie, ei au separat marile bănci rusești din principalul sistem internațional de reglementări financiare, au oprit gazoductul Nord Stream 2, au furnizat arme Ucrainei și au impus sancțiuni lui Putin și cercului său apropiat.

Până și Germania, care s-a opus unor măsuri mai dure, s-a alăturat acestor sancțiuni.

Cu toate acestea, nu este clar dacă SUA și-ar putea permite să ia măsuri similare împotriva Chinei, a cărei economie este de aproximativ 10 ori mai mare.

În conflictul actual, SUA au încercat inițial să ofere scutiri pentru sectorul petrolului și gazelor din Rusia, deși prețurile au crescut în această săptămână din cauza rapoartelor conform cărora administrația Biden ia în considerare interzicerea petrolului rusesc.

„China este importantă din punct de vedere sistemic pe mai multe piețe și lanțuri valorice, în timp ce, în afară de petrol și gaze, Rusia practic nu este”, a spus Gabe Collins, membru la Institutul Baker de la Universitatea Rice.

„Deci, rămâne multă incertitudine cu privire la cât de decisiv ar putea fi adunat un răspuns economic împotriva RPC dacă aceasta ar invada Taiwan”.

În timp ce SUA au sancționat deja unele companii chineze și au încercat să blocheze vânzările de tehnologie strategică către firme precum Huawei Technologies Co., s-au oprit înainte de a lua măsuri care ar putea cauza prejudicii substanțiale economiei SUA. În 2020, administrația Trump a decis împotriva măsurilor de a retrage băncile din Hong Kong din sistemul de plăți în dolari americani din cauza temerilor de revenire la nivel intern.

Pentru a-l descuraja pe Xi să invadeze, comunitatea internațională ar trebui să izoleze China în mod diplomatic și să întrerupă toate relațiile comerciale pe termen nelimitat, a spus Oriana Skylar Mastro, un bursier la Universitatea Stanford și Institutul American de Întreprinderi care cercetează armata Chinei.

„Acest nivel de pedeapsă economică ar fi de râs pentru China”, a spus ea despre sancțiunile impuse Rusiei. „L-ar putea absorbi cu ușurință și ar merita beneficiul unificării cu Taiwan”.

În același timp, importanța relativ mai mare a Taiwanului pentru aprovizionarea globală cu cipuri face ca intervenția militară a SUA să fie mai probabilă, potrivit analiștilor Eurasia Group.

Ei au scris că rolul Taiwanului ca „pilot strategic” în strategia SUA pentru Indo-Pacific și importanța sa în lanțurile globale de aprovizionare cu semiconductori înseamnă că Washington ar putea fi „și mai dispus să suporte costuri pentru a apăra Taiwanul decât Ucraina”.

Propriul viitor al lui Xi

Cel mai mare pariu pentru Xi în orice invazie a Taiwanului este posibilitatea ca totul să meargă prost, punând în pericol propriul său viitor și al Partidului Comunist. În acest scop, invazia lui Putin conține câteva semnale îngrijorătoare.

În timp ce liderul rus a văzut semne de sprijin acasă, unele proteste interne au izbucnit în timp ce imaginile cu vărsări de sânge, victime civile și mesaje demoralizatoare de la soldații ruși trec prin cenzori.

Cetățenii ruși s-au aliniat la bancomate pentru a scoate numerar, iar unii au încercat să părăsească țara pe fondul zvonurilor că granițele vor fi închise, ceea ce l-a determinat pe Putin să spună că legea marțială va fi impusă doar „în cazul unei agresiuni externe”.

Partidul Comunist caută în mod tradițional stabilitatea, lucru care este valabil mai ales în acest an. Se așteaptă ca Xi să-și asigure un al treilea mandat care sfidează normele la un congres al partidului la sfârșitul acestui an, cimentându-și poziția alături de figuri istorice precum Mao Zedong și Deng Xiaoping.

„Xi trebuie să calculeze că o încercare de a lua înapoi Taiwanul prin forță brută prezintă un risc semnificativ pentru conducerea sa”, a spus Ben Schreer, director executiv al Institutului Internațional de Studii Strategice.

„Nu poate presupune că luarea Taiwanului ar fi mai ușoară decât invadarea Ucrainei de către Rusia. De fapt, opusul ar putea fi adevărat.”

Acțiunea militară în curând ar submina și celelalte obiective interne ale lui Xi de a transforma China într-o „mare țară socialistă modernă” până la jumătatea secolului. Xi însuși s-a concentrat pe un impuls pentru „prosperitate comună” pe măsură ce creșterea economică încetinește și a spus că „timpul și impulsul” sunt de partea Beijingului pentru „reunificarea” pașnică a Taiwanului.

Mai mult decât atât, China s-a prezentat adesea drept o putere globală „responsabilă”, arătând că îi pasă mai mult decât Rusiei să fie văzută ca un stat paria. Rămâne de văzut, de asemenea, dacă publicul Chinei ar tolera moartea și distrugerea pe scară largă care ar putea veni într-un conflict prelungit, în special dacă luptele se răspândesc pe continent.

Distrugerea cauzată de războiul Rusiei în Ucraina este probabil să impulsioneze mai multe solicitări pentru o rezoluție pașnică asupra Taiwanului, potrivit lui Ni Lexiong, un academic din Shanghai, care scrie frecvent despre strategia militară a Chinei.

„Odată ce începe o bătălie, totul devine foarte complicat și imprevizibil, iar lucrurile se schimbă în moduri neașteptate”, a spus el. „Nu este prea târziu pentru regiunile care nu au intrat încă în război, cum ar fi Asia, să-și dea seama că este mai bine să se așeze și să negocieze rațional în loc de o cale mai distructivă.”

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole