Antena 3 CNN Actualitate Război la cel mai înalt nivel în Uniunea Europeană. Laura Codruța Kovesi ameninţă cu judecata

Război la cel mai înalt nivel în Uniunea Europeană. Laura Codruța Kovesi ameninţă cu judecata

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 23:26 18 Mai 2024 Modificat la 00:11 19 Mai 2024

Primul este dosarul Pfizergate. Sunt investigate mesajele dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer în dosarul achizițiilor de vaccinuri anti-COVID.

Politico a scris că Parchetul European a preluat ancheta procurorilor belgieni care o cercetau pe Ursula von der Leyen pentru imixtiune în funcțiile publice, ștergerea unor SMS-uri, corupție și conflict de interese.

Procurorii Laurei Codruța Kovesi investighează modul în care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a negociat cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, achiziția de vaccinuri anti-COVID în UE, însă nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz, conform documentelor legale consultate de publicația citată.

Procurorii Laurei Codruța Kovesi au preluat ancheta deschisă de autoritățile belgiene și de aici a pornit scandalul între Parchetul European și justiția din Belgia.

"În ceea ce privește investigația pe care noi o desfășurăm, este într-adevăr un caz complex. Sunt implicate activități investigative pe teritoriul mai multor țări, care trebuie verificate. Până în momentul în care nu avem ceva concret de comunicat,  nu vom comunica. Cu siguranță, în momentul în care o să putem spune ceva public vom zice. Dar ancheta este în curs. Acest sistem pe care noi îl avem în cadrul Parchetului European, cu camere permanente care monitorizează periodic investigația, face ca să fim siguri că în fiecare dosar se lucrează cu ritmicitate", a spus Laura Codruța Kovesi.

Ancheta inițială a fost deschisă de autoritățile judiciare belgiene din orașul Lies la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobistul local Frédéric Baldan.

Acum, autoritățile din Belgia acuză că cercetarea acestor infracțiuni sunt de competența lor și că parchetul lui Kovesi ar fi preluat fără drept această anchetă, având în vedere că procedura penală belgiană susține că dacă presupusele infracțiuni sunt comise pe teritoriul său, intră în competența sa.

Urmează ca în decembrie să fie luat o decizie clară. Dar contextul este unul interesant, pentru că de aici mergem spre cel de-al doilea conflict uriaș.

Laura Codruța Kovesi amenință că va da în judecată Comisia Europeană

Al doilea conflict uriaș este direct între cele două șefe din Uniune, Kovesi și Ursula von der Leyen. Șefa EPPO susține că executivul european îi privează pe procuror de mijloacele necesare pentru a-și desfășura activitatea în mod eficient, punând presiune asupra bugetului său, în special asupra sumelor cheltuite pentru IT.

"În urmă cu patru ani am apărut în faţa dumneavoastră pentru prima dată în calitate de procuror-şef european. V-am cerut să acordați EPPO suficiente resurse pentru a face o treabă bună. Doi ani şi jumătate după începerea operațiunilor noastre am arătat clar că amploarea fraudei care afectează bugetul UE a fost grav subestimată.

De ce? Pentru că detectarea fraudei UE  a fost insuficientă, iar raportarea fraudei a fost inexactă. În ceea ce privește detectarea, având în vedere comentariile din mass-media cu privire la raportul nostru anual s-ar putea  avea impresia că, cu cât avem mai multe investigații într-o anumită ţară, cu atât riscul este mai mare. Acesta este un mod greșit de a privi statisticile noastre. Pentru mine nu există ţări curate", spunea Laura Codruța Kovesi.

Atunci când EPPO a fost lansat în vara anului 2021, Comisia a fost de acord să furnizeze facilități IT fără a fi indicată o dată de încheiere. În prezent, Comisia a informat EPPO că dorește să retragă sprijinul IT. Suma de bani implicată este de aproximativ 5 milioane de euro.

"Această muzică mică despre cum se luptă cu frauda şi corupția este bună în teorie, dar problematică în practică, mai ales în timpul campaniilor electorale şi trebuie să înceteze. Dacă vrei să afectezi serios capacitatea de operare a organizaţiilor criminale, trebuie să scoatem din ecuație infractorii cu gulere albe.

Poate vă amintiți de judecătorul italian de investigații Giovanni Falcone pentru celebrul său motto "urmărește banii". EPPO permite să facem un pas mai departe şi să ne concentrăm asupra banilor. Strategia noastră ar trebui să fie aceea de a paraliza capacitatea financiară a grupurilor de crimă organizată. Un EPPO independent, puternic şi eficient este aici pentru a ne ajuta", a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Răspunsul Comisiei Europene

Purtătorul de cuvânt spune că există disponibilitatea de a continua să sprijine serviciile IT ale EPPO în viitorul apropiat, în condiții specifice. De asemenea, Comisia a negat orice încercare de a interveni în independența EPPO și a declarat într-un comunicat că a sprijinit în mod constant activitățile Parchetului încă de la început și respinge cu tărie orice insinuare conform căreia decizia Comisiei în cadrul procedurii bugetare ar avea vreo legătură cu vreo investigație a PPO.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole