Antena 3 CNN Externe AFP: Al Treilea Război Mondial a început deja la televiziunea rusă

AFP: Al Treilea Război Mondial a început deja la televiziunea rusă

3 minute de citit Publicat la 12:40 13 Oct 2016 Modificat la 12:40 13 Oct 2016

Al Treilea Război Mondial nu va avea probabil loc, dar pentru oricine îşi deschide televizorul în Rusia, el a început deja, relatează joi France Presse.

Pe primul post de televiziune de stat, prezentatorul celei mai vizionate emisiuni politice de duminică seara a anunţat că baterii antiaeriene ruseşti în Siria vor "doborî" avioane americane.

Pe canalul de ştiri Rossia-24, într-un reportaj se relatează despre pregătirea adăposturilor antinucleare la Moscova.

La Sankt-Petersburg, site-ul de informaţii Fontanka.ru informează că guvernul vrea să raţionalizeze pâinea pentru un viitor război în pofida explicaţiilor autorităţilor care susţin că vor pur şi simplu să stabilizeze preţul făinii.

Iar la radio se discută despre exerciţii de "apărare civilă" care au mobilizat, potrivit Ministerului Situaţiilor de Urgenţă, 40 de milioane de ruşi timp de o săptămână. În program: Evacuări de imobile şi exerciţii de stingere a incendiilor.

Pentru cineva care şi-a închis televizorul pentru a se plimba pe străzile Moscovei este posibil să nimerească peste unul din imensele graffiti "patriotice" ale artiştilor pro-Putin din organizaţia "Set" ce ornează de acum imobilele din capitala rusă, precum ursul - simbol al Rusiei - distribuind veste antiglonţ porumbeilor păcii.

În opinia AFP, cauza unei astfel de febre, a acestei ambalări privind un al "Treilea Război Mondial", ar fi întreruperea la 3 octombrie a negocierilor între Washington şi Moscova asupra conflictului sirian după eşecul unei încetări a focului pe care cele două puteri o negociaseră dur la Geneva în septembrie.

În acest context, bombele ruseşti şi siriene au transformat Alep în "iadul pe pământ", potrivit ONU şi suscită critici din partea Occidentului.

Pe teren, armata rusă a continuat în cursul săptămânii să-şi desfăşoare la baza sa navală, în portul sirian Tartus, baterii antiaeriene S-300 capabile să distrugă avioane de vânătoare, dar şi trimiţându-şi corvete echipate cu rachete care pot - teoretic - să scufunde nave de război. Altfel spus, o demonstraţie de forţă vizând nu jihadişti sau rebeli sirieni, ci Marina şi avioanele americane.

La Moscova, unde jurnaliştii ruşi şi occidentali se trezesc şi se culcă primind comunicatele Ministerului Apărării rus, climatul de confruntare se face simţit, amplificat de media. Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konaşenkov, adresează avertismente Casei Albe, Pentagonului, Departamentului de Stat.

"Amintesc 'strategilor' americani că rachetele antiaeriene S-300 şi S-400, care asigură acoperirea aeriană a bazelor ruseşti de la Hmeimim şi Tartus, au raze de acţiune care ar putea surprinde oricare aeronavă neindentificată", a declarat el la 6 octombrie într-o ameninţare cu greu mascată la adresa SUA.

La emisiunea postului de stat Rossia-1, prezentatorul Dmitri Kisiliov, şeful agenţiei de presă RIA Novosti, rezumă gândirea generalului Konaşenkov pentru "oamenii simpli ca dumneavoastră şi ca mine": "Vom doborî" avioanele americane. Apoi el dezvăluie "Planul B" al SUA în Siria. "Planul B este în mare că SUA vor să recurgă direct la forţă împotriva trupelor siriene ale preşedintelui Bashar al-Assad şi împotriva aviaţiei ruse", spune el.

"Trebuie să ne temem de provocări? Aşa au început SUA războiul în Vietnam", conchide Kisiliov înainte de a-i avertiza pe occidentali: Rachetele desfăşurate la Kaliningrad, enclava rusă din apropierea Poloniei, ar putea transporta focoase nucleare.

"Rusia actuală este mai mult decât pregătită, dar înainte de toate psihologic, pentru o nouă spirală a confruntării cu Occidentul", rezumă Gheorghi Bovt, într-un editorial difuzat pe site-ul de informaţii Gazeta.ru.

Politologul avansează două scenarii, ţinând seama de altfel de dificultăţile economice ale Rusiei. Primul, optimist, unde cele două puteri "se vor pune de acord asupra noilor condiţii de coexistenţă, în mare, o Ialta-2", referindu-se la împărţirea sferelor de influenţă între SUA şi Uniunea Sovietică la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Iar scenariul catastrofal arată că Rusia va reacţiona potrivit unei legi a străzii binecunoscute: "Dacă bătaia nu poate fi evitată, loveşte primul!"

Într-un interviu acordat RIA Novosti, ultimul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov şi iniţiatorul în urmă cu 30 de ani la Reykjavik, împreună cu preşedintele american Ronald Reagan, a începutului sfârşitului Războiului Rece avertiza recent: Lumea flirtează "periculos cu zona roşie".

Miercuri, primul semn de destindere după zile în şir de invective, Moscova anunţa o reuniune internaţională asupra Siriei, sâmbătă, la Lausanne, care capătă deja pentru secretarul de stat american John Kerry şi pentru ministrul de externe rus Serghei Lavrov caracteristicile unei întâlniri a ultimei şanse.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole