Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Război între Macron și Meloni pentru funcțiile din UE. Italia și Franța se luptă pentru un post de vicepreşedinte al Comisiei

Război între Macron și Meloni pentru funcțiile din UE. Italia și Franța se luptă pentru un post de vicepreşedinte al Comisiei

Robert Kiss
2 minute de citit Publicat la 14:28 27 Iun 2024 Modificat la 14:29 27 Iun 2024

Vicepremierul şi ministrul de Externe italian Antonio Tajani a declarat, înaintea summitul-ului de joi-vineri de la Bruxelles, consacrat funcţiilor de top din UE, că nu a fost luată încă o decizie cu privire la votul Italiei pentru trio-ul propus - Ursula von der Leyen ca preşedintă a Comisiei Europene, Antonio Costa ca preşedinte al Consiliului European şi Kaja Kallas în fruntea diplomaţiei europene, informează ANSA, potrivit Agerpres. În același timp, Emmanuel Macron și Giorgia Meloni se luptă pentru o funcție de vicepreşedinte al Comisiei cu o influenţă economică importantă.

„Nu există încă o decizie cu privire la votul Italiei” referitor la funcţiile de conducere din UE, „nu au început încă negocierile”, a declarat Tajani la sosirea sa la reuniunea preliminară a Partidului Popular European (PPE).

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, i-a acuzat pe liderii UE că se comportă ca nişte „oligarhi” deoarece ignoră voinţa electoratului european, aminteşte ANSA.

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat, la sosirea la reuniunea grupului PPE că este „esenţială” implicarea Italiei în acest proces.„Italia este o ţară G7, este o ţară lider în Uniunea Europeană”, le-a declarat el reporterilor. „Apreciez cu adevărat întreaga contribuţie a guvernului italian sub conducerea (ministrului de externe) Antonio Tajani şi (a premierului) Giorgia Meloni şi, de aceea, consider că este fundamental pentru UE să existe un proces inclusiv privind numirile în UE, care să ia, de asemenea, în considerare, interesele italiene”.

Potrivit Financial Times, se pare că Italia şi Franţa se luptă pentru un post de vicepreşedinte al Comisiei cu o influenţă economică importantă, dar procesul este afectat de presupusa animozitate existentă între premierul Georgia Meloni şi preşedintele Emmanuel Macron.

Pe de altă parte, prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, favorită pentru a deveni următorul Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, a cerut joi să nu se anticipeze decizia privind alegerea sa în această funcţie, atrăgând atenţia asupra faptului că, în politică, pot apărea surprize, informează EFE.

„Să nu anticipăm deciziile. În politică se întâmplă surprize, aşa că nu se ştie niciodată”, a declarat lidera liberală într-o conferinţă de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu care s-a întâlnit joi la Bruxelles.

Kallas a declarat că în Estonia există o expresie care îndeamnă „să nu se vândă pielea ursului înainte de a-l vâna” şi că ea va urma acest principiu.

Kaja Kallas este marea favorită pentru a-i succede în funcţie spaniolului Josep Borrell. Săptămâna aceasta, cei şase lideri UE însărcinaţi cu negocierea celor mai importante poziţii în instituţiile europene au convenit să o propună pe politiciana estonă pentru funcţia de şef al diplomaţiei europene. Această desemnare va trebui însă confirmată de şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE la summitul care începe joi la Bruxelles. Dacă va trece cu succes de această etapă, Kallas va trebui să treacă ulterior şi de un vot în Parlamentul European. 

Citește mai multe din Uniunea Europeană
» Citește mai multe din Uniunea Europeană
TOP articole