Antena 3 CNN Război în Israel Proteste şi mânie la graniţa Egiptului cu Gaza: „Nu-i spune război. Limbajul mă scoate din minţi! Nu e luptă egală!” | Corespondenţă CNN

Proteste şi mânie la graniţa Egiptului cu Gaza: „Nu-i spune război. Limbajul mă scoate din minţi! Nu e luptă egală!” | Corespondenţă CNN

Proteste, teamă, groază şi multă mânie. Asta a întâlnit corespondentul CNN, Clarissa Ward, la punctul de trecere Rafah, la graniţa dintre Egipt şi Fâşia Gaza. 

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Aşteaptă de zile în şir. Peste 200 de camioane, încărcate cu ajutoare de care Gaza are nevoie cu disperare, dar blocate în Egipt, la punctul de trecere Rafah.

Secretarul general al ONU, Antonio Gutrres, a sperat că venirea sa va aduce o victorie diplomatică foarte necesară.

În schimb, s-a trezit înconjurat de proteste, mulţimea înăbuşindu-i declaraţiile. 

Aceşti oameni strigă mereu: „Cu sângele nostru, cu sufletul nostru vom apăra Palestina!”.

E o mânie uriaşă, foarte multe emoţii, multe îndreptate împotriva Occidentului. Dar şi împotriva presei occidentale.

Cei de aici se tem că presa a favorizat vocile israelienilor în defavoarea palestinienilor. 

O manifestantă a început să ţipe la jurnalişti. O invităm să stea de vorbă cu noi. 

„Când peste 1.000 de copii palestinieni au murit, nu simţi acelaşi lucru când îţi spun că unul de-al tău a murit. Dar aceştia sunt ai noştri. E nedrept şi Egiptul nu vrea să fie de partea Palestinei. Toate televiziunile occidentale vorbesc pentru Israel. ONU e de partea Israel. Toate aceste instituţii `internaţionale` sunt cu Israelul. Cine  cu palestinienii? Nu-i spune război. Limbajul mă scoate din minţi! Nu e război! Nu e luptă egală! Nu e război”, declară femeia.

Mulţi sunt afectaţi personal. Un palestinian îşi arată cartea de identitate. 

„Nu pot lua legătura cu familia mea din Gaza. Am şapte surori. Tata, mama, bunica, unchi. Toată familia mea e acolo. Nu pot lua legătura cu ei. Nu ştiu dacă-s bine sau nu” spune bărbatul.
Soldaţii egipteni aşteaptă ordine. Protestele se înteţesc. În Egipt, în mod normal, e ilegal să se protesteze. 

Dar, azi, preşedintele egiptean le-a cerut oamenilor să iasă pe străzi. Totul devine rapid foarte haotic. Încearcă să-l scoată pe secretarul general ONU din această mulţime.

Ni se ordonă să ne întoarcem la microbuze. Suntem escortaţi, ieşim din mulţime, îndreptându-ne spre aeroport, unde sacii cu ajutoare stau pe pistă, atât de aproape, dar blocate, spune ONU, de „complicaţii” legate de cum să fie monitorizate camioanele care intră în Gaza şi cum să fie stabilit un coridor umanitar neîntrerupt.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile