Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 91. SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații financiare despre Hamas

Război în Israel, ziua 91. SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații financiare despre Hamas

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 17:18 05 Ian 2024 Modificat la 22:13 05 Ian 2024

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Ministrul francez de externe: "Nu depinde de Israel să determine viitorul Gazei"
  • Imaginile din satelit arată că o parte din Rafah din sudul Gazei devine aglomerată de persoane strămutate
  • Maree umană la Sanaa în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza
  • Armata israeliană intensifică atacurile în centrul şi sudul Fâşiei Gaza
  • Orientul Mijlociu stă pe un butoi de pulbere. Situaţia ar putea deveni tot mai gravă
  • SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații financiare despre Hamas
  • Hezbollah spune că atacurile sale împotriva Israelului au avut ca scop "să forțeze încetarea asaltului din Gaza"
  • Atacurile israeliene au provocat zeci de victime, ziua trecută, susține Ministerul Sănătății controlat de Hamas
  • O nouă rețea de tuneluri care ducea la o instalație folosită de Hamas pentru fabricarea de arme a fost distrusă de armata israeliană
  • O dronă a explodat în apropierea unor nave pe una dintre cele mai aglomerate rute din Marea Roșie
  • Liderul Hamas ucis la Beirut era omul de legătură cu Iran şi Hezbollah
  • Liderul Hezbollah amenință Israelul cu un război "fără limite și fără reguli"
  • SUA critică acuzația emisă de Africa de Sud la adresa Israelului, privind genocidul din Gaza
  • Hamas dispune în continuare de "capacităţi importante" în Fâşia Gaza, afirmă Casa Albă
  • Secretarul de stat american Antony Blinken, o nouă vizită în Israel
  • Armata israeliană confirmă moartea unui ostatic în cursul unei operaţiuni de salvare
  • Mossadul promite să se răzbune împotriva Hamas pentru atacul din 7 octombrie
  • Israelul negociază în secret cu Congo să-i mute pe palestinienii din Fâşia Gaza în această ţară

Update 22:00. Ministrul francez de externe: "Nu depinde de Israel să determine viitorul Gazei"

Gaza este pământ palestinian și viitorul său nu depinde de Israel să decidă, a declarat vineri ministrul francez de externe Catherine Colonna pentru CNN, după ce doi miniștri israelieni au cerut relocarea populației din Gaza în afara enclavei.

„Nu depinde de Israel să determine viitorul Gazei, care este pământul palestinian. Trebuie să revenim la principiul dreptului internațional și să-l respectăm”, a spus Colonna.

Asemenea apeluri sunt "iresponsabile” și "ne îndepărtează de o soluție”, a spus Colonna, adăugând că o astfel de retorică este, de asemenea, împotriva intereselor pe termen lung ale Israelului. Ea și-a subliniat sprijinul pentru soluția celor două state.

"Gaza este pământ palestinian, care vrea să devină parte a viitorului stat palestinian. Susținem soluția cu două state, care este singura opțiune viabilă”, a spus ea.

"Gaza și Cisiordania trebuie să facă parte împreună din viitorul stat palestinian”. Franța se angajează să evite orice escaladare ulterioară a situației de către toate părțile, inclusiv în zonele învecinate precum Libanul și Marea Roșie, potrivit Colonna.

Este obligația pentru o țară democratică precum Israel să respecte legea internațională și să protejeze populația civilă în timp ce își exercită drepturile de autoapărare, a spus ea. "Civilii" nu sunt responsabili pentru crime și trebuie protejați”, a spus Colonna.

Update 21:00 Imaginile din satelit arată că o parte din Rafah din sudul Gazei devine aglomerată de persoane strămutate

Furnizorul de imagini prin satelit Maxar a publicat o nouă imagine care arată cât de aglomerată a devenit o parte din Rafah din sudul Gazei, pe măsură ce oamenii se deplasează în zonă din părțile centrale și de nord ale teritoriului. Imaginea, făcută pe 3 ianuarie, arată o zonă din Rafah – aproape de granița cu Egiptul – care acum se umple cu corturi și alte adăposturi improvizate.

Update 20:00 Maree umană la Sanaa în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza

O mulţime uriaşă de yemeniţi a participat vineri la un marş de solidaritate cu palestinienii din Gaza, în capitala Sanaa, aflată sub controlul rebelilor houthi, potrivit unor imagini difuzate de AFPTV. Manifestaţii săptămânale au fost organizate de rebelii yemeniţi la Sanaa de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas declanşat de atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

Susţinuţi de Iran, inamicul Israelului, rebelii houthi au intensificat atacurile în Marea Roşie împotriva navelor comerciale, pe care le consideră legate de Israel, şi au revendicat atacurile cu rachete care au fost interceptate în această zonă tranzitată de 12% din comerţul maritim mondial. Potrivit purtătorului de cuvânt al rebelilor houthi, Mohammad Abdel Salam, manifestaţia de vineri de la Sanaa "este cea mai mare" de la începutul mitingurilor săptămânale.

Steaguri palestiniene şi pancarte cu mesaje de sprijin pentru palestinieni au fluturat pe acest val uman, din care a apărut sloganul "Moarte Americii, moarte Israelului".Manifestaţii importante au avut loc şi în alte guvernorate yemenite aflate sub controlul rebelilor houthi care ocupă zone mari ale ţării. În război din 2014, Yemenul, teatrul uneia dintre cele mai grave crize umanitare din lume, conform ONU, a avut o acalmie fragilă din aprilie 2022

Update 19:00 Armata israeliană intensifică atacurile în centrul şi sudul Fâşiei Gaza

După aproape trei luni de lupte, armata israeliană afirmă că își intensifică operațiunile în centrul și sudul Fâșiei Gaza. Intensificarea mișcărilor IDF în teritoriul asediat i-a determinat pe oficialii susținuți de Hamas să actualizeze numărul morților și al răniților. În prezent, se spune că mai mult de 22 de mii de locuitori din Gaza au fost uciși de la izbucnirea conflictului în octombrie, iar aproape 56 de mii au fost răniți, majoritatea fiind femei și copii.

Update 18:00. Orientul Mijlociu stă pe un butoi de pulbere. Situaţia ar putea deveni tot mai gravă

În prezent, regiunea se confruntă cu mai multe conflicte active. Acestea includ războiul dintre Israel și Hamas, dar și instabilitatea din Irak, Yemen și Siria. Atacurile recente din Iran și Liban adaugă și ele pericol la un context deja extrem de tensionat. La toate acestea se adaugă rivalitatea între Iran și Arabia Saudită, care se manifestă prin proxii în diverse țări.

Statul Islamic a revendica responsabilitatea pentru cele două explozii care a ucis aproape 100 de persoane și au rănit zeci de oameni. La o ceremonie în Iran pentru comemorarea comandantului QaSem Soleimani și a contrazis cifrele oficiale ale autorităților de la Teheran, spunând că numărul victimelor este de trei ori mai mare pentru ISIS, ca Sem Solemani a fost un dușman care încerca să distrugă gruparea.

Update 17:00 SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații financiare despre Hamas

SUA oferă până la 10 milioane de dolari pentru informații despre cinci finanțatori Hamas. De asemenea, americanii caută informații care ar putea duce la perturbarea mecanismelor financiare ale grupului militant palestinian, a anunțat vineri Departamentul de Stat, potrivit Reuters.

Cei cinci finanțatori sunt Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb, Walid Mohammed Mustafa Jadallah și Muhammad Ahmad 'Abd Al-Dayim Nasrallah, care au fost desemnați anterior teroriști globali de către SUA, a spus departamentul prin intermediul unui comunicat.

Primul finanțator, cunoscut sub numele de Hamza, are sediul în Sudan, a gestionat numeroase companii din portofoliul de investiții al Hamas și a fost implicat în transferul a aproape 20 de milioane de dolari către Hamas, a spus departamentul. El este legat de președintele sudanez Omar Bashir și de grupuri islamiste care subminează stabilitatea în Sudan, potrivit Departamentului de Stat.

Trei dintre agenții Hamas citați - Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb și Walid Mohammed Mustafa Jadallah fac parte din rețeaua de investiții a grupului în Turcia, a mai spus departamentul.

Nasrallah are legături strânse cu entități iraniene și a fost implicat în transferul a zeci de milioane de dolari către Hamas, inclusiv aripa sa militară, a transmis agenția.

Recompensele vor fi oferite pentru informații despre orice sursă de venit pentru Hamas, donatori importanți, instituții financiare care facilitează tranzacțiile pentru Hamas, companii-paravan și scheme criminale de care beneficiază organizația, a precizat Departamentul de Stat.

Update 16:00 Hezbollah spune că atacurile sale împotriva Israelului au avut ca scop "să forțeze încetarea asaltului din Gaza".

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat vineri că atacurile grupării împotriva Israelului au ca scop "să exercite presiuni asupra guvernului inamic și să pună capăt asaltului asupra Gaza".

Hezbollah a efectuat peste 670 de atacuri asupra pozițiilor israeliene, vizând 48 de locații și 17 așezări, potrivit lui Nasrallah într-un discurs video susținut vineri. Nasrallah a afirmat că aceste operațiuni au dus la un număr semnificativ de victime militare israeliene.

Forțele de Apărare ale Israelului au raportat nouă victime de-a lungul frontierei de nord începând cu 7 octombrie. "Un număr mare de soldați israelieni au fost uciși sau răniți de la începutul acestor confruntări în curs.... Hezbollah a distrus un număr mare de vehicule israeliene, precum și tancuri", a declarat Nasrallah.

Liderul Hezbollah a avertizat că locuitorii din nordul Israelului vor fi primii care vor suferi consecințele în cazul unui conflict mai amplu, Nasrallah a avertizat că dacă Israelul va avea succes în Gaza "sudul Libanului va fi următorul".

Update 14:00. Atacurile israeliene au provocat zeci de victime, ziua trecută, susține Ministerul Sănătății controlat de Hamas.   

Pe măsură ce operațiunile militare israeliene și atacurile aeriene continuă în mai multe părți din Gaza, Ministerul Sănătății controlat de Hamas a oferit o actualizare cu privire la numărul total de victime începând cu 7 octombrie. 

Raportul Ministerului emis vineri indică 162 de decese și 296 de răniți în ultimele 24 de ore. Un număr puțin mai mare decât media din ultimele zile.

Potrivit Ministerului, numărul morților din operațiunile militare israeliene din 7 octombrie a ajuns acum la 22.600 de persoane. Ministerul nu face distincție între civili și combatanți, dar atât ministerul din Gaza, cât și omologul său din Cisiordania ocupată sugerează că aproximativ 70% dintre cei uciși sau răniți sunt femei și copii, scrie CNN.

Update 12:30. Israelul va continua războiul cu o „nouă abordare a luptei” până la întoarcerea ostaticilor și dezmembrarea Hamas, spune Ministerul Apărării. 

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a descris planul privind modul în care Gaza va fi condusă odată ce Hamas va fi înfrânt, înainte de o vizită a secretarului de stat american Antony Blinken în regiune. 

Gallant a dezvăluit joi planul, înainte de a-l înainta cabinetului de război al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, care a fost împărțit în ultimele săptămâni în privința viitorului Gaza după înlăturarea Hamas, care conduce acolo din 2007. 

Conform planului, războiul Israelului în teritoriu va continua până când se va asigura întoarcerea ostaticilor luați pe 7 octombrie, va demonta „capacitățile militare și de guvernare” ale Hamas și va elimina orice amenințări militare rămase. 

Documentul emis de Gallant a fost intitulat „viziune pentru faza 3” a războiului. De asemenea, în document se subliniază faptul că ideile sunt politicile lui Gallant și nu cele oficiale, care trebuie stabilite de cabinetele de război și securitate ale Israelului. 

În planul său pentru următoarea etapă a războiului din Gaza, el a descris modul în care forțele israeliene vor trece la o „nouă abordare de luptă” aparent redusă în nordul Gazei, continuând în același timp să lupte împotriva Hamas în sudul teritoriului „pentru atât timp” cât este necesar.” 

Declarația lui Gallant spune că, în nord, forțele israeliene vor trece la o nouă abordare care include raiduri, distrugerea tunelurilor, „activități aeriene și terestre și operațiuni speciale”. Scopul ar fi distrugerea prezenței rămase a Hamas, scrie The Guardian

Update 11:00. O nouă rețea de tuneluri care ducea la o instalație folosită de Hamas pentru fabricarea de arme a fost distrusă de armata israeliană. 

”Ca parte a luptelor terestre din centrul Fâșiei Gaza, luptătorii FDI au atacat o bază Hamas, care includea o rețea subterană ramificată, conectată la o fabrică subterană de producție de arme.

Existau mai multe trape pentru a îngreuna accesul. În spatele ușilor se aflau materiale explozive, utilaje și alte unelte, din care se creau rachete cu rază lungă de acțiune și alte mijloace de război folosite pentru desfășurarea de ani de zile a operațiunilor teroriste pe teritoriul statului Israel.

Alaltăieri am aruncat în aer rețeaua de tuneluri a sitului de producție din centrul Fâșiei Gaza și toate utilajele.

Deteriorarea siturilor de producție și a capacității de lansare a rachetelor de către Hamas și reducerea acesteia, așa cum se face pe tot parcursul războiului, continuă să fie unul dintre principalele obiective ale operațiunii militare”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene. 

Update 09:30. O dronă a explodat în apropierea unor nave pe una dintre cele mai aglomerate rute din Marea Roșie. Marina SUA susține că drona aparține rebelilor Houthi și anunță că nu sunt pagube sau victime în urma exploziei, potrivit Sky News, citat de Mediafax. 

Atacul a avut loc la o zi după ce 12 țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, i-au avertizat pe rebelii Houthi cu privire la „consecințele” pe care le vor suporta dacă nu încetează să țintească nave comerciale.

„A venit la câteva mile de navele care operează în zonă – nave comerciale și nave ale marinei americane – și am privit cu toții cum a explodat”, a declarat viceamiralul Brad Cooper, care conduce forțele navale americane în Orientul Mijlociu.

Grupul Houthi, care controlează o mare parte din Yemen și sunt susținuți de Iran, consideră că atacurile reprezintă un protest față de operațiunile militare ale Israelului în Gaza.

Rebelii au lansat mai multe atacuri asupra navelor comerciale în Marea Roșie începând din noiembrie. Transportul internațional a fost grav perturbat, mai multe companii suspendându-și călătoriile prin Marea Roșie.

Update 08:00. Trei israelieni care erau considerați dispăruți sunt ținuți, de fapt, ostatici în Gaza. Este anunțul făcut de purtătorul de cuvânt al armatei. Numărul total de prizonieri din enclavă a ajuns la 136 de persoane. 

Numărul doi al grupării teroriste Hamas a fost înmormântat

Numărul doi al grupării teroriste Hamas, ucis într-un presupus atac israelian la periferia Beirutului, a fost înmormântat. Un oficial american din domeniul Apărării susține că Israel este în spatele atacului care, până acum, nu a fost însă revendicat.

Cert e că teroristul ucis era considerat de Israel unul dintre principalii fondatori ai Brigăzilor Al-Qassam, aripa militară a Hamas, în Cisiordania ocupată. Într-o primă reacție la atacul cu drone care a omorât, în total, 7 oameni, teroriștii promit să se răzbune.

"Este o provocare pentru țările arabe și islamice, așa că forțele de rezistență vor lovi ținte israeliene peste tot, a transmis Hamas pe Telegram.

Război în Israel, 4 ianuarie 2024 | Liderul Hamas ucis la Beirut era omul de legătură cu Iran şi Hezbollah

Război în Israel, 3 ianuarie 2024 | Armata israeliană confirmă moartea unui ostatic în cursul unei operaţiuni de salvare

Război în Israel, 2 ianuarie 2024 | Hamas nu mai eliberează ostatici până la încheierea "agresiunii"

Război în Israel, 1 ianuarie 2024 | Israelul anunţă că trece la o nouă fază a războiului din Fâșia Gaza

Război în Israel, 31 decembrie 2023 | Hamas şi Israel, la un pas de acord pentru eliberarea a 40 de ostatici

Etichete: Război în Israel
Citește mai multe din Război în Israel
» Citește mai multe din Război în Israel
TOP articole