Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 24 | Premierul Benjamin Netanyahu: "Acesta este un timp pentru război"

Război în Israel, ziua 24 | Premierul Benjamin Netanyahu: "Acesta este un timp pentru război"

Redacția Antena 3 CNN
13 minute de citit Publicat la 19:55 30 Oct 2023 Modificat la 21:07 30 Oct 2023

  • Netanyahu afirmă că Israelul face "progrese" în campania sa împotriva Hamas
  • Ministrul Apărării din Israel: Dacă nu se vor preda, cei din Hamas vor muri!
  • Armata israeliană a eliberat o femeie soldat
  • Şeful OMS cere un armistiţiu între Israel şi Hamas
  • Gruparea teroristă Hamas a publicat imagini cu trei dintre ostaticile sale
  • Portavionul american USS Dwight Eisenhower traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană
  • Cipru face pregătiri pentru un număr crescut de refugiați din Orientul Mijlociu
  • Ministerul Sănătății din Gaza: numărul morților de la începutul războiului a depășit 8.300
  • Israelul a efectuat lovituri cu aviația în Liban și Siria
  • Moscova dă vina pe Occident pentru incidentele anti-evreiești din Daghestan
  • O ostatică răpită din Israel de teroriștii din Gaza a fost găsită moartă
  • Negocierile pentru eliberarea ostaticilor stagnează din cauza solicitărilor Hamas
  • Israelul anunță că a eliminat zeci de agenți Hamas baricadați în Gaza
  • CNN a constatat că IDF a avansat peste trei kilometri în enclava palestiniană
  • Ministrul iranian de Externe susține că țara sa nu vrea să intre în război cu SUA.
  • Zeci de persoane din Rusia, arestate după ce au atacat un avion venit din Israel
  • Biden îl presează pe Netanyahu să protejeze civilii și să crească ajutorul pentru Gaza
  • Noi atacuri cu rachete au fost lansate din Liban către Israel
  • Mii de locuitori din Gaza au spart depozitele cu ajutoare, luând mâncare
  • Bilanţul morţilor în Fâşia Gaza depăşeşte 8.000, dintre care jumătate sunt copii

Update 21:00 - Gruparea islamistă Hamas pune condiţii pentru a permite plecările din Fâşia Gaza, a comunicat luni Departamentul de Stat al SUA prin purtătorul de cuvânt Matthew Miller, citat de Reuters.

"La fel cum credem că (Hamas) ar trebui să elibereze toţi ostaticii pe care îi deţin, credem că ar trebui (...) să îi lase să plece pe cetăţenii americani şi pe alţi cetăţeni străini, care sunt practic obligaţi să rămână în Gaza împotriva voinţei lor, deoarece Hamas nu îşi respectă răspunderea de a acţiona pe partea sa a punctului de trecere de la Rafah", la frontiera cu Egiptul, a declarat Miller presei.

Update 20:30 - Sute de tineri au fost ucişi de terorişti la festivalul de muzică din Israel, la graniţa cu Fâşia Gaza, în prima zi a războiului, pe 7 octombrie 2023.

Noi imagini au apărut, astăzi, cu filmul complet al atacului lansat de terorişti.

Update 19:40 - Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat luni seara că Israelul face progrese în campania sa militară împotriva Hamas în Gaza.

Referindu-se la o încetare a focului, el spune că Israelul nu va fi de acord cu aceasta.

Apelurile pentru încetarea focului sunt apeluri pentru ca Israelul să se predea Hamas, să se predea terorismului, să se predea barbariei. Acest lucru nu se va întâmpla, spune el. 

"Biblia spune că există un timp pentru pace și un timp pentru război", a declarat Netanyahu.

"Acesta este un timp pentru război", a adăugat premierul israelian.

Update 19:25 - Ministrul israelian al apărării a declarat luni că soldaţii săi lucrează cu determinare şi forţă.

"Soldaţii vor reuşi să atingă obiectivele. Teroriştii Hamas au doar două posibilităţi, să moară în luptă împotriva armatei israeliene sau să se predea fără condiţii", a declarat Yoav Gallant.

Update 19:15 - O tânără care este soldat în armata Israelului a fost eliberată, după ce fusese răpită de Hamas.

Soldatul Ori Megidish este în stare bună și s-a întâlnit cu familia sa.

Femeia militar, Ori Megidish, a fost răpită în dimineața zilei de 7 octombrie.

Update 19:05 - Benjamin Netanyahu a reacţionat după ce Hamas a difuzat o înregistrare video în care apar trei femei israeliene ţinute ostatice.

Premierul Netanyahu a catalogat actul drept o "campanie crudă de război psihologic a Hamas-ISIS", relatează ynetnews.com.

Adresându-se ostaticilor, el a spus: "Vă îmbrăţişez. Inimile noastre sunt cu toţi captivii. Facem totul pentru a-i aduce pe toţi înapoi acasă".

Update 17:45 Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut luni un armistiţiu între Israel şi Hamas, transmite AFP.

"O pledoarie umilă pentru încetarea focului şi pace", a scris el în reţeaua X.

"Fiind un copil captiv în umbra războiului, îi cunosc îndeaproape mirosul, sunetele şi imaginile", a afirmat oficialul, care este originar din regiunea Tigre din Etiopia, scena unor conflicte sângeroase în ultimele decenii.

Update 17:20 Forțele israeliene par să avanseze în două direcții în jurul orașului Gaza.

În nordul Fâșiei Gaza, armura israeliană a fost raportată că operează aproape de coasta Mediteranei, în timp ce Hamas a spus că a fost angajat în lupte grele cu forța de ocupație invadatoare în nordul Gazei.

Separat, rapoartele martorilor din interiorul Gazei descriu tancuri israeliene care tăiau drumul principal Salah al-Din nord-sud la sud de orașul Gaza.

Update 16:25 - Gruparea teroristă Hamas a publicat imagini cu trei dintre ostaticile sale din Gaza. Una dintre femeile filmate este fiica unui român. 

Cele trei ostatice îi cer premierului israelian Beniamin Netanyahu să le elibereze.

Analistul politic Bogdan Ficeac este de părere că ceea ce face Hamas acum face parte din jocul mediac. 

"Ei au tot interesul pentru a prelungi acest conflict, pentru a mai face astfel de episoade mediatice, pentru a mai elibera eventual doi-trei ostatici şi pe de altă parte au tot interesul să captureze alţi ostatici", a spus Bogdan Ficeac, luni, la Antena 3 CNN.

Update 16:00 - La această oră, tancurile armatei israeliene se află la marginea orașului Gaza, chiar în timp ce al doilea portavion american a ajuns in Mediterana - semn că Statele Unite se tem de escaladarea conflictului. 

De altfel, armata israeliană a început cea de-a doua etapă a războiului cu Hamas și luptă acum, pe trei fronturi, pentru că lansează atacuri și în Liban, respectiv Siria, unde se află militanți susținuți de Iran - țara care a avertizat Israelul că ofensiva terestră în Gaza - începută în weekend - depășește o limită. 

Sunt tensiuni și în Rusia, acolo unde președintele Vladimir Putin a convocat o ședință de urgență după ce mai mulți musulmani furioși au atacat un avion plin cu pasageri israelieni.

Update 15:08 Portavionul USS Dwight D. Eisenhower a trecut prin strâmtoarea Gibraltar, în drumul său spre estul Mediteranei.

Informația este difuzată de FleetMon, un serviciu de urmărire a navelor, citat de presa internațională.

Portavionul și navele care îl însoțesc au fost trimise în marș, din 14 octombrie, ca parte a unui efort "de a descuraja acțiunile ostile împotriva Israelului sau orice eforturi de extindere a acestui război în urma atacului Hamas asupra Israelului", după cum a precizat, la momentul respectiv, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. 

Portavionul Eisenhower și grupul său de atac se vor alătura formațiunii  portavionului USS Gerald R. Ford, aflat în zona Orientului Mijlociu de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.

Update 15:00 Cipru își extinde capacitatea de a găzdui refugiați, în timp ce se pregătește pentru un număr mare de persoane care fug de conflictul din Orientul Mijlociu, au declarat luni autoritățile, potrivit Reuters.

Numărul solicitanților de azil care sosesc din Orientul Mijlociu a crescut în ultimii ani, dar în vară a scăzut. În octombrie numărul a început să crească.

Aproximativ 500 de sirieni au sosit pe insulă în ultimele nouă zile pe ambarcațiuni care au pornit de pe coasta libaneză, un număr mai mare decât de obicei.

Cipru s-a bazat pe aprofundarea cooperării cu Beirut pentru a contribui la stoparea migrației ilegale prin interceptarea plecărilor din Liban. Dar, în contextul în care războiul dintre Israel și Hamas face ravagii și confruntările de la granița libaneză cu Israelul se intensifică, Cipru se teme că exodul ar putea lua amploare.

Insula se află la aproximativ 170 km vest de Liban, în punctul cel mai apropiat.

Autoritățile vor dubla capacitatea existentă de 1.000 de persoane a centrului său principal de primire, situat în apropiere de capitala Nicosia, a declarat Ministerul de Interne. De asemenea, Cipru a solicitat Uniunii Europene adăposturi și ofițeri bine antrenați pentru crizele cu refugiați.

Update 14:20 Forțele israeliene au lovit ținte din Siria și Liban, ca răspuns la tirurile lansate din aceste zone către statul evreu.

IDF a precizat că un avion a atacat ținte ale Hezbollah pe teritoriul libanez, inclusiv infrastructuri pentru dirijarea operațiunilor teroriste.

De asemenea, un avion de luptă a atacat lansatoare situata pe teritoriul sirian, a menționat sursa citată.

Update 13:45 Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a publicat, luni, date actualizate privind numărul victimelor.

Astfel, loviturile israeliene în Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie au 8.306 palestinieni, inclusiv 3.457 de copii, arată sursa citată.

Datele ministerului palestinian nu pot fi verificate în mod independent.

Update 12:45 Kremlinul susține că mulțimea de oameni care a luat cu asalt, duminică, un aeroport din Daghestan în căutarea unor pasageri evrei din Israel a recurs la violențe din cauza unei "influențe externe".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că au fost folosite imaginile larg răspândite ale crizei umanitare din Gaza pentru a agita populația din regiunea predominant musulmană din nordul Caucazului.

Autoritățile locale au declarat că 20 de persoane au fost rănite în incidentul din Mahacikala.

Președintele rus, Vladimir Putin, are luni pe agendă o reuniune în care se va discuta "încercările Occidentului de a folosi evenimentele din Orientul Mijlociu pentru a diviza societatea rusă".

Aeroportul Mahacikala din Daghestan s-a redeschis luni după-amiază, după ce a fost închis din cauza revoltei antisemite care a avut loc cu o zi înainte.

Update 12:20 Discuțiile pentru eliberarea celor 239 de ostatici deținuți de Hamas au intrat în impas după ce gruparea palestiniană a cerut Israelului să permită livrările de combustibil în Gaza.

Informația a fost difuzată în presa din SUA de un fost oficial american la curent cu negocierile.

Se estimează că printre ostatici se numără persoane cu pașapoarte din 25 de țări, inclusiv 54 de thailandezi, 15 argentinieni, 12 americani, 12 germani, șase francezi și șase ruși.

Discuțiile anterioare, mediate de Qatar, au dus la eliberarea a patru ostatici.

Update 11:20  O tânără cu cetățenie dublă, israeliană și germană, răpită la festivalul din Israel în atacul Hamas din 7 octombrie, a fost găsită moartă.

Anunțul a fost făcut luni de Ministerul de Externe al Israelului.

"Suntem devastați să anunțăm faptul că trupul lui Shani Louk, o tânără germano-israeliană în vârstă de 23 de ani, a fost găsit și identificat. Shani a fost răpită de la un festival de muzică. A fost torturată și plimbată prin Gaza de către teroriștii Hamas, a trăit orori de neînchipuit. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familia și prietenii lui Shani în acest coșmar inimaginabil. Fie ca amintirea ei să fie o binecuvântare", a transmis instituția citată.

Shani Louk a fost răpită de la festivalul Supernova de către militanții Hamas, după ce aceștia au atacat zona din sudul Israelului și au ucis sute de oameni.

O înregistrare video cu tânăra de 23 de ani a circulat în mediul online, după atac.

Victima a fost filmată pe jumătate dezbrăcată în spatele unui camion plin de bărbați înarmați.

Update 10:53 Zeci de combatanți Hamas care se baricadaseră în clădiri și tuneluri din Gaza au fost uciși în cursul nopții, într-o operațiune terestră a forțelor israeliene de apărare, IDF.

IDF a anunțat că un avion israelian ghidat de trupele terestre a lovit un punct de pregătire în interiorul unei clădiri aparținând Hamas, în care se aflau peste 20 de militanți.

Într-un alt atac israelian, un avion de vânătoare a lovit, de asemenea, zona Universității Al-Azhar, unde a fost identificată o poziție de lansare a rachetelor antitanc.

IDF susține că, în ultima zi, a bombardat peste 600 de ținte teroriste în Gaza iar o analiză a CNN arată că extinderea operațiunilor terestre a permis armatei israeliene să avanseze în enclavă mai mult de 3 kilometri.

În weekend, Israelul a anunțat că a intrat într-o "a doua etapă" a războiului său împotriva Hamas, iar duminică a precizat că operațiunea sa terestră în Gaza se va intensifica, după săptămâni de lovituri aeriene asupra teritoriului controlat de Hamas.

Update 09:19 Ministrul iranian de Externe susține că țara sa nu vrea să intre în război cu SUA.

Hossein Amir-Abdollahian a declarat într-un interviu pentru CNN că Iranul sa nu dorește extinderea conflictului dintre Israel și Hamas.

El a negat că Teheranul ar avea vreo legătură cu atacul grupării islamiste palestiniene împotriva statului evreu.

Într-o declarație anterioară, făcută chiar pe pământ american, la sediul Organizației Națiunilor Unite, Amir-Abdollahian a avertizat Statele Unite că "nu vor fi cruțate de foc, dacă genocidul din Gaza continuă".

"Noi nu vrem ca acest război să se extindă. Să legi atacurile (asupra forțelor SUA din regiune, n.r.) de Republica Islamică Iran fără a oferi vreo dovadă, este total greșit. În urmă cu două săptămâni, am fost în Irak, de asemenea în Siria și Liban.

Am putut vedea de aproape și personal că oamenii din regiune sunt foarte sensibili la evoluțiile din Palestina. Erau furioși. Ei nu primesc ordine de la noi. Ei acționează în funcție de propriul lor interes. De asemenea, ceea ce s-a întâmplat, ceea ce a fost executat de Hamas, a fost în totalitate palestinian. Ei au decis să își asume responsabilitatea pentru asta", a spus Amir-Abdollahian pentru CNN.

Declarația ministrului iranian vine în contextul în care, potrivit Pentagonului, grupuri afiliate cu Iranul au vizat forțele sau bazele americane din regiunea Orientului Mijlociu de cel puțin 15 ori până în prezent, începând cu 17 octombrie, și au rănit cel puțin 20 de militari americani.

Update 08:27 Israelul a redeschis cea de-a doua dintre cele trei conducte de apă care furnizează apă în Fâșia Gaza. 

Peste 28 de milioane de litri de apă vor ajunge zilnic din Israel în teritoriul controlat de Hamas.

Autoritățile de la Tel Aviv susțin că prin această măsură se va asigura necesarul de apă potabilă pentru populația din Gaza.

Totodată, 33 de camioane cu ajutoare au intrat ieri în Gaza, acesta fiind cel mai mare convoi umanitar care pătrunde în enclavă de la declanșarea războiului.

Update 08:00 Zeci de persoane au fost arestate în urma atacului de pe aeroportul din Daghestan care a vizat un avion ce venea din Israel.

Incidentul s-a declanșat după ce sute de manifestanți anti-Israel au luat cu asalt aeroportul Mahacikala, aflat într-o zonă a Rusiei cu populație musulmană, după aterizarea unui avion de la Tel Aviv.

Mai multe persoane au fost protejate de forțele de ordine în timpul violențelor.

Cel puțin 20 de persoane au fost rănite iar 60 de turbulenți au fost reținuți de autorități.

Autoritatea aviatică din Rusia a comunicat că mulțimea a fost evacuată și că aeroportul va rămâne închis până la 6 noiembrie.

Update 00:01 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a acuzat, duminică, gruparea Hamas de "manipulare psihologică" în problema ostaticilor pe care îi deține, după ce mișcarea islamistă s-a declarat gata să-i elibereze pe captivi în schimbul tuturor deținuților palestinieni încarcerați în Israel, relatează presa internațională.

"Poveștile publicate de Hamas fac parte din manipularea lor psihologică şi aceasta apasă puternic asupra întregii națiuni a Israelului. Teroriștii  Hamas îi folosesc în mod cinic pe cei care ne sunt dragi, pentru că sunt conștienți de durerea și presiunea pe care le provoacă astfel", a declarat Yoav Gallant, cu prilejul unei întâlniri cu familiile ostaticilor.

"Activitățile noastre pe teren fac parte din eforturile noastre de a-i readuce pe ostatici. Dacă Hamas nu resimte presiune militară, nimic nu va avansa. Ei încearcă să provoace prăbușirea societății israeliene din interior şi îi folosesc pe ostatici într-un mod brutal", a adăugat ministrul.

Potrivit ultimului bilanț al autorităților israeliene, circa 230 de ostatici răpiți de comandouri ale Hamas în timpul atacului de pe 7 octombrie ar fi ținuti în Fâșia Gaza. Acest atac de o amploare fără precedent pe teritoriul israelian a declanșat un război care s-a soldat cu mii de morți până în prezent.

Liderul Hamas în Fâșia Gaza, Yahya Sinwar, s-a declarat, sâmbătă, gata să încheie "imediat" un schimb între ostaticii pe care mișcarea sa îi deține și "toți deținuții" palestinieni încarcerați în Israel.

Potrivit Clubului deținuților palestinieni, o asociație care le apără drepturile, circa 5.200 de palestinieni sunt încarcerați în Israel, dintre care 559 ispășesc pedepse la închisoare pe viață.

Război în Israel, 29 octombrie 2023 | Tancurile israeliene intră adânc în Gaza: 450 de ţinte distruse într-o zi

Război în Israel, 28 octombrie 2023 | Israel îşi retrage personalul diplomatic din Turcia, după declaraţiile lui Erdogan

Război în Israel, 27 octombrie 2023 | Tancurile israeliene au trecut de gardul de frontieră în nordul Fâşiei Gaza

Război în Israel, 26 octombrie 2023 | Rusia cere grupării teroriste palestiniene să elibereze imediat cetăţenii străini ostatici din Gaza

Război în Israel, 25 octombrie 2023 | Israelul spune că mai mult de jumătate dintre ostatici au naționalitate străină

Etichete: Război în Israel
Citește mai multe din Război în Israel
» Citește mai multe din Război în Israel
TOP articole