Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 68. Șeful diplomaţiei israeliene: Israelul va continua războiul în Gaza ''cu sau fără sprijin internaţional''

Război în Israel, ziua 68. Șeful diplomaţiei israeliene: Israelul va continua războiul în Gaza ''cu sau fără sprijin internaţional''

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 22:30 13 Dec 2023 Modificat la 09:55 14 Dec 2023

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Benjamin Netanyahu: ''Nimic nu ne va opri'', Israelul va continua războiul ''până la victorie'
  • Tal Haimi, israelianul cu cetățenie română, răpit de Hamas, a murit
  • Armata israeliană testează inundarea cu apă din mare a tunelurilor din Fâșia Gaza
  • Șeful diplomaţiei israeliene: Israelul va continua războiul în Gaza ''cu sau fără sprijin internaţional''
  • Ministrul de Interne Cătălin Predoiu şi omologul israelian - întâlnire în prezenţa familiilor unor ostatici deţinuţi de Hamas
  • SUA şi Regatul Unit anunţă noi sancţiuni împotriva unor responsabili ai Hamas
  • Ministrul de Externe al Israelului: "Vom continua războiul împotriva Hamas cu sau fără sprijin internațional"
  • Joe Biden, prima întâlnire cu familiile ostaticilor americani, ținuți în Gaza
  • ONU a votat pentru încetarea imediată a focului în Gaza. Reacția României
  • O celulă teroristă care voia să lanseze rachete spre Israel, descoperită de IDF în Shejaiya
  • Un comandant și opt soldați israelieni, uciși într-un singur incident, în nordul Fâșiei Gaza
  • Premierul israelian Netanyahu constată diferențe de opinie față de americani, privind administrarea Fâșiei Gaza post-conflict
  • Joe 
  • Iranul cere un referendum pentru a decide viitorul Israelului și al teritoriilor palestiniene

Update 21.30 "Nimic nu ne va opri" pe calea "victoriei" în războiul împotriva Hamas, nici moartea soldaţilor şi nici "presiunile internaţionale" pentru o încetare a focului, a declarat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

"Vom continua până la final. Nu există nicio îndoială. Spun acest lucru şi în lumina marii suferinţe" cauzate de pierderile militare, dar şi "în lumina presiunilor internaţionale", a afirmat Netanyahu în cursul unei vizite la o bază militară în sudul Israelului. "Nimic nu ne va opri. Vom merge până la capăt, până la victorie, nimic mai puţin", a adăugat el.

La rândul său, liderul Hamas Ismail Haniyeh a calificat drept "iluzie" orice soluţie politică în Fâşia Gaza fără participarea "mişcărilor de rezistenţă" palestiniene.

"Orice aranjament în Gaza sau cu privire la cauza palestiniană fără Hamas sau mişcările de rezistenţă este o iluzie", a declarat Ismadl Haniyeh, cu sediul în Qatar, într-un discurs televizat.

Ismail Haniyeh a subliniat totuşi că este dispus să discute "o încetare a agresiunii în Gaza". Potrivit acestuia, Hamas este pregătit pentru discuţii "pe o cale politică ce va asigura dreptul poporului palestinian la un stat independent cu Ierusalimul drept capitală".

Update 21.45 Un israelian cu cetățenie română, Tal Haimi, răpit de Hamas în 7 octombrie, a murit, a anunțat miercuri Ambasada Israelului la București.

„Suntem profund îndurerați de vestea care confirmă decesul lui Tal Haimi, israelianul cu cetățenie română, răpit de teroriștii Hamas pe 7 octombrie. Soția lui Tal, Ella Haimi, a venit la București la sfârșitul lunii octombrie pentru a cere sprijinul României în scopul intensificării demersurilor privind eliberarea ostaticilor”, se arată pe pagina de Facebook a Ambasadei Israelului la București.

„Ella, suntem alãturi de tine și de rudele tuturor celor uciși în mod barbar de teroriștii Hamas!”, transmit reprezentanții ambasadei.

Președintele Senatului Nicolae Ciucă, dar și premierul Marcel Ciolacu s-au întâlnit în luna octombrie cu Ella Halmi.

Update 20.45 Forţele armate israeliene au început să inunde cu apă din mare tunelurile din Fâşia Gaza folosite de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează agenția de presă DPA, citând presa de peste Atlantic.

În unele tuneluri este pompată apă din mare pentru a se verifica dacă metoda este potrivită pentru distrugerea pe scară largă a sistemului subteran, transmite CNN, citând un oficial american care deține informații despre acest subiect. „The Wall Street Journal” relatează de asemenea despre această activitate a forţelor israeliene.

Se estimează că reţeaua de tuneluri a Hamas are o lungime totală de aproximativ 500 de kilometri. Cu toate acestea, armata israeliană presupune că mulţi dintre cei 135 de ostatici răpiţi din Israel şi aflaţi încă în Gaza sunt ţinuţi în tuneluri. Israelul informase Statele Unite că va inunda doar tuneluri unde nu este suspectată prezenţa ostaticilor.

Marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele american Joe Biden a fost întrebat în legătură cu inundarea anumitor tuneluri din Fâșia Gaza. „Există aserţiuni care se fac... că nu există ostatici în aceste tuneluri. Dar eu nu ştiu asta cu certitudine, ceea ce ştiu însă este că moartea oricărui civil este o tragedie”, a răspuns liderul de la Casa Albă.

Consiliul Naţional de Securitate de la Casa Albă şi armata israeliană nu au răspuns la solicitarea DPA de a comenta acest subiect.

Update 19.30 Şeful diplomaţiei israeliene Eli Cohen a declarat miercuri că războiul împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas din Fâşia Gaza va continua "cu sau fără sprijin internaţional" şi că un armistiţiu este exclus în acest stadiu, informează AFP.

"Israelul îşi va continua războiul împotriva Hamas, cu sau fără sprijin internaţional", a declarat Eli Cohen într-un comunicat, după apelurile internaţionale presante pentru încheierea unui armistiţiu. "În acest stadiu, aceasta ar fi un cadou pentru organizaţia teroristă Hamas şi i-ar permite să ameninţe din nou locuitorii Israelului", a adăugat el, cu referire la atacul sângeros al mişcării islamiste din 7 octombrie.

Update 18.00 Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere, miercuri, cu o delegaţie condusă de ministrul israelian de Interne, Moshe Arbel, din care au făcut parte şi membri ai familiilor unor cetăţeni români (având dublă cetăţenie) răpiţi şi ţinuţi ostatici de Hamas.

"Întrevederea a avut loc cu ocazia vizitei pe care oficialul israelian o efectuează în România, în contextul situaţiei actuale de securitate din Orientul Mijlociu. Partea israeliană a adresat mulţumiri pentru solidaritatea pe care România a manifestat-o în contextul conflictului provocat de Hamas începând cu 7 octombrie", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, miercuri, AGERPRES.

La rândul ei, partea română a mulţumit autorităţilor israeliene pentru sprijinul acordat în vederea repatrierii cetăţenilor români care se aflau în Israel la începutul crizei.

"De asemenea, a fost evidenţiată necesitatea de a continua împreună eforturile pentru eliberarea rapidă şi în siguranţă a tuturor ostaticilor rămaşi, oricât de greu sau de complex ar fi acest proces", arată sursa citată.

Ministrul Afacerilor Interne a transmis familiilor prezente un mesaj de solidaritate şi a reiterat sprijinul pentru întreprinderea tuturor eforturilor care pot fi făcute pentru a contribui la eliberarea tuturor ostaticilor.

"România susţine intensificarea demersurilor pentru permanentizarea opririi focului şi pentru identificarea de soluţii diplomatice în vederea reluării Procesului de Pace şi pledează pentru respectarea strictă a dreptului internaţional şi a dreptului internaţional umanitar", precizează MAI.

În cadrul discuţiilor, cei doi interlocutori au salutat nivelul bun al cooperării bilaterale şi au evidenţiat importanţa consolidării acesteia şi reluării proiectelor avute pe rol odată ce situaţia de securitate se va normaliza. 

Update 16.45 SUA şi Regatul Unit au anunţat miercuri o nouă serie de sancţiuni împotriva unor responsabili Hamas şi persoane afiliate, afirmând că doresc să lupte împotriva finanţării organizaţiei islamiste, în plin război în Fâşia Gaza, informează AFP.

Aceasta este a patra serie de sancţiuni decisă de Washington de la începutul războiului declanşat de Hamas împotriva Israelului, pe 7 octombrie, şi a doua pentru Londra. Cele două ţări clasifică mişcarea islamistă palestiniană la putere în Gaza drept organizaţie teroristă.

Sancţiunile anunţate miercuri "vizează responsabili-cheie care pun în aplicare programul violent al Hamas, reprezentând interesele grupării în străinătate şi gestionând finanţele sale", a dezvăluit Trezoreria americană în comunicatul său.

Sancţiunile britanice "împotriva Hamas şi Jihadului Islamic vor continua să taie accesul lor la fonduri şi să le izoleze şi mai mult", potrivit afirmaţiilor ministrului britanic al afacerilor externe David Cameron, citat în comunicatul Londrei.

Guvernul britanic vizează nominal şapte persoane, printre care Mahmoud Zahar, prezentat drept "un responsabil al Hamas în Gaza şi un cofondator" al mişcării.

Ali Baraka, prezentat de Washington drept responsabil pentru relaţiile externe ale Hamas, aflat în prezent în Liban, este vizat de sancţiuni din partea ambelor ţări.

Persoanele vizate de sancţiunile Trezoreriei americane au îngheţate activele lor financiare în SUA, iar instituţiile financiare străine care lucrează cu persoanele vizate ar putea fi la rândul lor sancţionate de către SUA.

"Rămânem hotărâţi, cu aliaţii şi partenerii noştri, să folosim puterile noastre pentru a submina capacitatea Hamas de a finanţa noi atacuri şi de a destabiliza şi mai mult regiunea", a declarat în comunicat subsecretarul pentru Antiterorism şi Informaţii Financiare al Trezoreriei SUA, Brian Nelson.

Update 15.42 Ministrul de Externe al Israelului: "Vom continua războiul împotriva Hamas cu sau fără sprijin internațional"

Ministrul de Externe al Israelului, Eli Cohen, a afirmat că țara sa își va continua războiul în Gaza, indiferent dacă are sau nu sprijin internațional.

"Israelul va continua războiul împotriva Hamas cu sau fără sprijin internațional. O încetare a focului în stadiul actual este un cadou pentru organizația teroristă Hamas și îi va permite să se întoarcă și să amenințe locuitorii Israelului”, a declarat oficialul israelian pentru Reuters.

Această declarație vine în contextul în care ONU a votat pentru o încetare imediată a focului în Gaza. Totodată, președintele Joe Biden, cel mai apropiat aliat al Israelului, l-a avertizat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, că își pierde sprijinul internațional.

Update 14.48 Joe Biden, primă întâlnire cu familiile ostaticilor americani, ținuți în Gaza

Președintele american Joe Biden se va întâlni astăzi cu membrii familiilor tuturor celor opt americani care se presupune că ar fi ținuți ostatici de Hamas în Gaza, a anunțat Casa Albă.

Întâlnirea va fi prima pe care președintele o va avea cu familiile ostaticilor, deși unii vor participa virtual, a spus un oficial american.

Update 11.47 ONU a votat pentru încetarea imediată a focului în Gaza. Reacția României

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a votat pentru a cere o încetare imediată umanitară a focului în Fâșia Gaza.

O majoritate de 153 de state au votat pentru rezoluţia de încetare a focului în sesiunea specială de urgenţă a Adunării Generale de ieri, în timp ce 10 au votat împotrivă şi 23 s-au abţinut, între care și țara noastră.

Scurta rezoluţie de marţi cere o încetare a focului, ca toate părţile să respecte dreptul internaţional şi accesul umanitar la ostatici, precum şi eliberarea "imediată şi necondiţionată” a acestora. În special, conţine un limbaj mai puternic decât în cazul votului din octombrie în care adunarea a cerut un "armistiţiu umanitar susţinut”.

Deşi votul adunării generale este semnificativ din punct de vedere politic şi este văzut ca având o valoare morală, nu este obligatoriu, spre deosebire de o rezoluţie a Consiliului de Securitate.

Votul, salutat drept "istoric” de ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, are loc în momentul în care războiul dintre Isreal şi Hamas intră în a treia lună şi în timp ce medicii şi grupurile de ajutor avertizează asupra situaţiei umanitare din Gaza aflată sub asediu.

Hamas a salutat cererea Adunării Generale a Naţiunilor Unite DE încetare imediată a focului în Gaza. Izzat Al-Rishq, membru al Biroului Politic Hamas, a cerut comunităţii internaţionale să menţină presiunea asupra a ceea ce el a numit forţe de ocupaţie şi a cerut respectarea deciziei ONU.

Update 10.12 O celulă teroristă care voia să lanseze rachete spre Israel, descoperită de IDF în Shejaiya

Trupele armatei israeliene au identificat o celulă teroristă în zona Shejaiya, care era în drum pentru a lansa rachete spre Israel.

Trupele au direcționat o aeronavă IAF pentru a lovi celula teroristă și lansatorul de rachete.

"Forțele terestre, aeriene și navale ale IDF continuă lovituri precise asupra țintelor teroriste și infrastructurii din Fâșia Gaza, cu peste 250 de ținte teroriste lovite în ultima zi”, scrie serviciul de presă al IDF.

Update 08.19 Un comandant și opt soldați israelieni, uciși într-un singur incident, în nordul Fâșiei Gaza

Opt soldați israelieni, și un comandant de batalion, au fost uciși într-un singur incident în nordul Gazei, a anunțat armata israeliană.

Colonelul Tomer Grinberg, comandantul batalionului 13 al Brigăzii Golani, s-a numărat printre cei uciși, se arată în comunicat.

Detaliile incidentului, care marchează una dintre cele mai mari pierderi de vieți omenești pentru forțele israeliene în timpul ofensivei lor în derulare în enclavă, nu au fost făcute publice imediat.

Cinci din cei opt soldați decedați făceau parte dintr-o brigadă, iar ceilalți trei erau de la Unitatea Tactică de Salvare și de la Școala de Inginerie de Luptă.

Regimentul a luptat în cartierul Shejaia din orașul Gaza, unde au avut loc bătălii aprige în ultimele zile. Toți au fost uciși în luptele din nordul Gazei, a precizat IDF.

Armata susține că 114 militari au fost uciși de când Israelul a început operațiunile terestre în Gaza pe 20 octombrie.

 

Președintele SUA Joe Biden a declarat că Israelul începe să piardă sprijinul comunității internaționale, în timp ce țara continuă campania masivă de bombardamente în Gaza, transmite Sky News.

Până în prezent, SUA s-au dovedit a fi cel mai mare susținător al Israelului pe scena mondială, însă relația începe să se tensioneze pe măsură ce numărul victimelor civile crește ca urmare a acțiunilor forțelor de apărare israeliene.

"Încep să piardă acest sprijin”, a declarat Biden în cadrul unui eveniment de strângere de fonduri pentru campania electorală din Washington DC.

El a mai spus că premierul israelian Benjamin Netanyahu trebuie să își schimbe guvernul de linie dură, care a fost criticat pe scară largă pe scena internațională – în special de către statele arabe.

Anterior, Netanyahu a recunoscut că el și SUA au avut opinii diferite cu privire la Gaza post-război.

Război în Israel, 12 decembrie 2023 | Israelul anunță că a distrus o fabrică de armament a grupării Hamas în nordul Gaza

Război în Israel, 11 decembrie 2023 | Danemarca îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor

Război în Israel, 10 decembrie 2023 | Mișcarea palestiniană afirmă că niciun ostatic nu va ieși viu din Gaza fără negocieri

Război în Israel, 9 decembrie 2023 | Zeci de morți și peste 160 de răniți după ultimele raiduri aeriene din Gaza

Război în Israel, 8 decembrie 2023 | Întrunire ONU pentru solicitarea încetării focului armat

Etichete: Război în Israel
Citește mai multe din Război în Israel
» Citește mai multe din Război în Israel
TOP articole