Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 780. Situaţia de pe frontul de Est s-a ''deteriorat considerabil'', susţine comandantul şef al armatei Kievului

Război în Ucraina, ziua 780. Situaţia de pe frontul de Est s-a ''deteriorat considerabil'', susţine comandantul şef al armatei Kievului

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 21:40 13 Apr 2024 Modificat la 22:36 13 Apr 2024

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Forțele ruse au atacat o ambulanță în Kupiansk din regiunea Harkiv
  • Cancelarul Olaf Scholz merge în China. ”Este important să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva Ucrainei”
  • Ucraina a început construirea a două noi reactoare nucleare în vestul ţării
  • Zelenski mulțumește Germaniei pentru livrarea de rachete Patriot într-un "moment critic"
  • Armata rusă revendică ocuparea unui sat în apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei
  • SUA acuză China că stimulează mașina de război a Rusiei în Ucraina
  • Situaţia de pe frontul de Est s-a ''deteriorat considerabil'', susţine comandantul şef al armatei Kievului
  • Piloţi de vânătoare ucraineni, pregătiţi în Franţa
  • Rezerviștii din Moscova sunt convocați la antrenamente militare 
  • Rușii au ocupat încă un sat din regiunea Donețk
  • Zeci de mii de ruși, militari sau civili, ajutați de organizații internaționale să ajungă în străinătate
  • Primarul Kievului, Vitali Kliciko: "Acesta nu este război, este terorism"
  • Ucraina ar putea primi un laser militar britanic cu care să doboare dronele ruseşti
  • Rusia trimite în Ucraina militari din Flota Pacificului pentru a compensa pierderile suferite

Update 22:30. Forțele ruse au atacat o ambulanță în Kupiansk din regiunea Harkiv, rănind o persoană, a informat administrația militară a regiunii Harkiv pe 13 aprilie, relatează Kyiv Independent.

Kupiansk, un punct logistic crucial care a fost ocupat pentru scurt timp de Rusia în 2022, a fost recent supus atacurilor grele, pe măsură ce Rusia și-a intensificat eforturile ofensive în zonă.

Update 21:40. Cancelarul german Olaf Scholz a plecat sâmbătă pentru o vizită oficială de trei zile în China, în timpul căreia se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping, după opriri în oraşele Chongqing şi Shanghai, relatează dpa.

Şeful guvernului german urmează să ajungă marţi la Beijing unde va discuta despre războiul din Ucraina, tensiunile dintre China şi Taiwan şi chestiuni legate de comerţ.

Ţările occidentale au încercat să izoleze Moscova în urma invaziei din Ucraina, însă Beijingul rămâne cel mai important aliat al Kremlinului, deşi îşi reafirmă poziţia neutră în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. Conducerea chineză nu a condamnat niciodată în mod explicit invazia rusă şi acuză Occidentul pentru acest conflict.

"Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva vecinului său, Ucraina", a declarat Scholz pentru ziarul Tageszeitung înainte de plecarea sa în China.

Update 20:20. Ucraina a început să construiască două noi reactoare, de fabricaţie americană, la o centrală nucleară din vestul ţării, în condiţiile în care infrastructura energetică ucraineană este atacată masiv de Rusia, relatează AFP şi dpa.

Joi, muncitori ai centralei de la Hmelnîţkîi au turnat primul metru cub de beton pentru noile reactoare, care vor folosi tehnologie americană, un gest simbolic realizat lângă steagurile Ucrainei şi Statelor Unite.

Proiectul îşi propune să îmbunătăţească securitatea energetică a Ucrainei şi să reducă dependenţa sa de tehnologia nucleară rusă.

Printre invitaţii la ceremonie s-au numărat preşedintele operatorului ucrainean Energoatom, Petro Kotin, ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galuşcenko, şi ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink.

Din motive de securitate, Energoatom le-a cerut jurnaliştilor să aştepte până sâmbătă pentru a face publică această lansare.

Ceremonia a avut loc la câteva ore după ce un atac rus a distrus o centrală energetică în apropiere de Kiev.

"Acesta este răspunsul nostru pentru terorişti, acesta este răspunsul nostru pentru invadatori", a spus ministrul Galuşcenko.

"Astăzi vorbim despre viitor, despre stabilitate", a spus el, descriind dezvoltarea centralei de la Hmelnîţkîi drept cel mai important proiect de modernizare din Ucraina după cel de-al Doilea Război Mondial.

În ianuarie, Ucraina a anunţat planuri privind construirea de noi reactoare pentru a compensa pierderea centralei de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de forţele ruse din martie 2022.

Centrala de la Hmelnîţkîi dispune deja de două reactoare care se află în funcţiune, iar alte două, de concepţie sovietică, sunt parţial construite.

Cele două noi unităţi sunt construite în cooperare cu compania americană de energie nucleară Westinghouse Electric. Ele sunt reactoare de tip AP1000 cu o durată de viaţa de cel puţin 60 de ani, a precizat compania.

Unităţile vor avea fiecare o capacitate de peste 1.100 de megawaţi.

Cu şase reactoare în funcţiune, centrala de la Hmelnîţkîi va deveni cea mai mare din Europa, depăşind-o pe cea de la Zaporojie, a spus Petro Kotin.

Energoatom şi Westinghouse nu au precizat însă când reactoarele vor fi operaţionale.

Centrala de la Hmelnîţkîi este situată în vestul Ucrainei, o zonă relativ sigură, însă încă vizată cu regularitate de atacurile ruse, în condiţiile în care aici se află o bază aeriană importantă.

Update 19:20. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit cancelarului german Olaf Scholz pentru livrarea unui sistem de rachete Patriot suplimentar.

De asemenea, liderul de la Kiev i-a mulțumit cancelarului german și pentru faptul că Berlinul a furnizat Ucrainei mai multe rachete de apărare antiaeriană într-un "moment critic", relevă Reuters.

"O conversație productivă cu cancelarul german Olaf Scholz. Fac apel la toți ceilalți lideri ai statelor partenere să urmeze acest exemplu", a arătat Zelenski pe Telegram.

Update 17:30. Armata rusă a revendicat sâmbătă ocuparea unui sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei, un nou avans în cadrul unei ofensive pe care a declanşat-o în regiune, relatează AFP.

Ministerul rus al Apărării a afirmat într-un comunicat că soldaţii săi au eliberat Pervomaiske, localitate aflată la sud-vest de Avdiivka ocupată în februarie. Rusia revendică cu regularitate avansuri în zonă, în faţa unei armate ucrainene lipsită de muniţii şi care întâmpină dificultăţi în a recruta, notează France Presse.

Şeful statului major ucrainean Oleksandr Sîrski a anunţat anterior în cursul zilei de sâmbătă că ruşii presează şi în direcţia localităţii Ciasiv Iar din est, care se află sub "un foc constant".

Sîrski a estimat sâmbătă că "situaţia pe frontul de est s-a deteriorat considerabil în ultimele zile".

"Asta se datorează în special unei intensificări semnificative a ofensivei duşmanului după alegerile prezidenţiale din Rusia", care au avut loc la jumătatea lui martie, a scris el pe Telegram.

Update 15:00. China sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina, ajutând Moscova în cea mai mare consolidare militară de după epoca sovietică, furnizând tehnologie pentru drone și rachete, imagini din satelit și mașini-unelte, au declarat înalți oficiali americani, citați de Reuters.

Cu toate acestea, Ambasada Chinei în SUA a declarat că nu a furnizat armament niciunei părți, adăugând că nu este „un producător sau o parte implicată în criza din Ucraina”.

Oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că președintele american Joe Biden a abordat această problemă cu președintele chinez Xi Jinping în cadrul recentei lor convorbiri telefonice și că este un subiect de discuție cu aliații SUA din Europa și din întreaga lume.

Un oficial a declarat că materialele chinezești acoperă lacunele critice din ciclul de producție de apărare al Rusiei și ajută Moscova să întreprindă „cea mai ambițioasă expansiune a apărării sale de la epoca sovietică încoace și într-un termen mai rapid decât am crezut că este posibil la începutul acestui conflict”.

„Părerea noastră este că una dintre cele mai schimbătoare mișcări de care dispunem în acest moment pentru a sprijini Ucraina este de a convinge RPC (China) să nu mai ajute Rusia să își reconstituie baza industrială militară. Rusia ar avea dificultăți în a-și susține efortul de război fără contribuția RPC”, a declarat oficialul.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze a declarat pentru Reuters că schimburile comerciale normale dintre China și Rusia nu ar trebui să fie interferate sau restricționate.

„Îndemnăm partea americană să se abțină de la a denigra și de la a face țapi ispășitori relația normală dintre China și Rusia”, a declarat Liu Pengyu.

Unele dintre informațiile furnizate de oficialii americani în cadrul unei ședințe de informare cu reporterii s-au bazat pe informații declasificate. Aceștia au schițat o gamă largă de moduri în care China ajută Rusia în războiul de doi ani împotriva Ucrainei, fără a oferi asistență letală.

Președintele Joe Biden a făcut presiuni asupra republicanilor care controlează Camera Reprezentanților din SUA pentru a aproba o infuzie majoră de fonduri pentru furnizarea de arme Ucrainei, care se luptă să respingă rușii.

Update 13:00. Situaţia de pe frontul de Est s-a "deteriorat considerabil în cursul ultimelor zile", a afirmat sâmbătă şeful statului major ucrainean Oleksandr Sîrski, care a vorbit despre o "intensificare" a ofensivei armatei ruse, care încearcă să avanseze în special în direcţia Ceasiv Iar, relatează AFP.

"Situaţia de pe frontul de Est s-a deteriorat considerabil în ultimele zile. Asta se datorează în special unei intensificări semnificative a ofensivei duşmanului după alegerile prezidenţiale din Rusia", care au avut loc la jumătatea lui martie, a scris el pe Telegram.

Armata rusă atacă poziţiile ucrainene în sectoarele Lîman şi Mahmut "cu grupuri de asalt susţinute de vehicule blindate", precum şi la Pokrovsk, a spus el.

"Asta a fost posibil datorită timpului cald şi uscat, care a făcut ca majoritatea zonelor deschise să fie accesibile tancurilor", a explicat Oleksandr Sîrski.

În pofida pierderilor, armata rusă desfăşoară "noi unităţi blindate", ceea ce îi permite să realizeze "succese tactice".

Ruşii şi-au intensificat presiunea în jurul Ciasiv Iar în ultimele zile, această localitatea din Est aflându-se acum "sub un foc constant", potrivit Kievului.

Localitatea se află la mai puţin de 30 km sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din regiune aflat sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic pentru armata ucraineană.

Oleksandr Sîrski a afirmat că zonele "cele mai problematice" au fost întărite, în special cu mijloace de apărare antiaeriene.

"Chestiunea superiorităţii tehnice asupra duşmanului în domeniul armelor de înaltă tehnologie se pune din nou", a spus el.

Şeful statului major a vorbit şi despre "ameliorarea calităţii formării personalului militar".

Kievul le cere de luni de zile aliaţilor săi occidentali mai multe muniţii şi sisteme de apărare antiaeriană.

Ajutorul a ajuns însă să se epuizeze din cauza blocajelor politice de la Washington, ceea ce îi constrânge pe militarii ucraineni să economisească muniţiile.

Armata ucraineană întâmpină de asemenea dificultăţi în efectuarea de recrutări, în faţa unor forţe ruse mai numeroase şi mai bine echipate.

Update 11:00. Viitori piloţi de vânătoare ucraineni care ar putea zbura cu avioane americane F-16 sunt antrenaţi în sudul Franţei de către forţele aeriene, a anunţat vineri ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu pentru jurnalul Ouest France, scrie AFP.

Piloţii primesc o "pregătire generală, pe Alpha Jet (avion militar de concepţie franco-germană), care le permite piloţilor ucraineni să dobândească elemente de bază ale pilotajului unui avion de luptă", a declarat ministrul.

În total, 12 ucraineni, dintre care unii au primit o pregătire anterioară în Marea Britanie, se află în prezent, într-o locaţie nedezvăluită, în "antrenament avansat" pentru "mai multe luni" cu scopul de a învăţa cum să piloteze un avion de luptă, potrivit unei surse militare.

Ei se vor alătura apoi unor programe de instruire specifice pe F-16 în ţările aliate ale Ucrainei care deţin astfel de avioane, aşteptate de Kiev să îi fie livrate, a adăugat aceeaşi sursă.

Lecornu a reamintit vineri că armata franceză au reuşit să adapteze bombele aer-sol ghidate AASM pe avioanele de clasă sovietică deţinute de ucraineni.

"Nu este totul să ai un avion dacă nu ai piloţi pregătiţi şi muniţiile care merg cu el. Am preluat conducerea cu aceste bombe AASM pentru a putea furniza aceste muniţie Ucrainei", a subliniat el.

Mai multe ţări precum Olanda, Danemarca şi România încearcă să ajute Ucraina să-şi antreneze piloţii pe F-16 după unda verde dată de Statele Unite.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie 2022, Franţa a pregătit 10.000 de militari ucraineni pe teritoriul său naţional şi în Polonia. 

Update 09:00.  Ministerul rus al Apărării a convocat un număr mai mare decât în mod normal de rezerviști pentru instrucție militară, informează The Moscow Times.

Conform sursei citate, patru întreprinderi din regiunea Moscova sunt îngrijorate că riscă să-și suspende parțial activitatea din cauza convocării angajaților lor la antrenamente militare.

Creșterea numărului de convocări la antrenamente militare este posibilă și în alte regiuni ale Rusiei. Ordinul emis în acest sens de președintele rus Vladimir Putin a intrat în vigoare la 1 martie, dar informațiile despre numărul de rezerviști convocați și locul desfășurării antrenamentelor sunt clasificate, notează The Moscow Times.

În același timp, ordinul de mobilizare „parțială” anunțat în septembrie 2022 nu are o dată de expirare, ceea ce înseamnă că este aplicat în continuare.

Update 08:00. Rușii au ocupat încă un sat din regiunea Donețk.

Potrivit DeepState, rușii au cucerit satul Bohdanivka, pe direcția Bahmut, și au făcut mici progrese către Ceasiv Iar, principalul lor obiectiv imediat în zonă.

Update 00:01 Oficiali americani de rang înalt au declarat, la adăpostul anonimatului, că speră ca țările europene să facă presiuni asupra Chinei pentru ca aceasta să-și reducă sprijinul militar pentru Rusia.

Declarațiile vin în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz, a cărui țară menține legături economice foarte strânse cu China, urmează să se deplaseze la Beijing, de sâmbătă, pentru o vizită de trei zile.

Se știe, potrivit oficialilor SUA, că Moscova a achiziționat masiv componente electronice, mașini-unelte și explozivi din China, în timp ce entități chineze și ruse lucrează pentru a produce, împreună, drone pe teritoriul rus.

Informațiile Administrației Biden arată că în ultimele trei luni ale anului 2023, mai mult de 70% din importurile de mașini-unelte ale Rusiei au venit din China.

Acest lucru le-a permis rușilor să-și mărească producția de rachete balistice. Americanii au nominalizat compania chineză Dalian Machine Tool Group printre furnizorii Rusiei și au adăugat că grupurile Wuhan Global Sensor Technology, Wuhan Tongsheng Technology şi Hikvision au furnizat sisteme optice utilizate pe tancurile rusești.

Alte companii implicate în operațiuni care ajută efortul de război al Rusiei sunt, potrivit informațiilor SUA, iRay Technology şi North China Research Institute of Electro-Optics.

China ar mai livra Rusiei motoare de drone şi sisteme de propulsie pentru rachete de croazieră, precum şi nitroceluloză, folosită la fabricarea muniției de artilerie, și imagini de recunoaștere utilizate pentru pregătirea atacurilor de pe front.

Război în Ucraina, 12 aprilie 2024 | Zeci de mii de ruși, militari sau civili, ajutați de organizații internaționale să ajungă în străinătate

Război în Ucraina, 11 aprilie 2024 | Rusia a distrus o mare termocentrală în apropiere de Kiev

Război în Ucraina, 10 aprilie 2024 | Atac aerian lansat de ruși asupra regiunii Harkov

Război în Ucraina, 9 aprilie 2024 | "Războiul este aici!" Șeful diplomației europene cere crearea unui Fond de Apărare pentru țările de pe continent

Război în Ucraina, 8 aprilie 2024 | Zelenski: Ucraina pierde războiul dacă ajutorul de zeci de miliarde din SUA nu este aprobat de Congres

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole