Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 763. Ministrul de Externe din Ungaria: "Credem că Rusia nu poate fi învinsă în războiul din Ucraina"

Război în Ucraina, ziua 763. Ministrul de Externe din Ungaria: "Credem că Rusia nu poate fi învinsă în războiul din Ucraina"

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 15:17 27 Mar 2024 Modificat la 21:59 27 Mar 2024

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Comisia parlamentară a Ucrainei respinge demobilizarea după 36 de luni de serviciu fără aprobarea comandamentului
  • Polonia dublează sprijinul pentru Ucraina în cadrul iniţiativei Cehiei
  • Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a reţinut doi agenţi FSB
  • Peste 400.000 de ucraineni strămutaţi din cauza războiului trăiesc la Kiev
  • Ministrul suedez de Externe: NATO trebuie să creeze mai multe "dificultăţi strategice" pentru Rusia
  • Laureați Nobel: Putin este o "amenințare directă și clară pentru întreaga umanitate”
  • Ucraina: Varşovia evocă o apropiere de kiev asupra agriculturii
  • Rusia a bombardat masiv regiunea Harkov
  • Ucraina anunță că a capturat spioni FSB la Kiev și la Odesa
  • Autoritățile ruse examinează cererea unor parlamentari de la Moscova, de anchetare a "organizării de atacuri teroriste" de către SUA și aliații lor
  • Ministrul de Externe din Ungaria: "Credem că Rusia nu poate fi învinsă în războiul din Ucraina"
  • Kîrgîzstan își îndeamnă cetățenii să evite Rusia, după atacul de la Crocus City Hall
  • Ucraina primește bani de la FMI
  • Șeful FSB spune că Ucraina a recrutat și antrenat teroriști islamiști pentru atacul de la Moscova
  • Autoritățile ruse opresc căutările la mall-ul atacat de teroriști și anunță ultimul bilanț al victimelor
  • Justiția rusă prelungește detenția jurnalistului american Evan Gershkovich până la 30 iunie
  • Zelensky se întâlnește la Kiev cu președintele Parlamentului estonian
  • Oleksii Danilov a declarat că ”monstrul rusesc va fi anihilat”, în primul său mesaj după ce președintele Volodimir Zelenski l-a înlocuit, marți, din funcție
  • Ucrainenii susțin că au scufundat sau dezactivat o treime din navele de război ale Rusiei
  • Importurile zilnice de energie electrică ale Ucrainei vor atinge cel mai mare nivel în acest an

Update 22:00. Comisia parlamentară a Ucrainei respinge demobilizarea după 36 de luni de serviciu fără aprobarea comandamentului

Comisia parlamentară pentru Securitate Naţională şi Apărare a respins amendamentul privind demobilizarea după 36 de luni de serviciu fără aprobarea Comandamentului Comandamentului Suprem în Stat Major în noul proiect de lege privind mobilizarea, a declarat la 27 martie deputatul Oleksii Honcharenko.

Comisia pentru securitate naţională şi apărare a parlamentului ia în considerare, de asemenea, opţiunea demobilizării după 36 de luni, însă doar dacă 18 dintre acestea au fost petrecute pe front, potrivit deputatului, scrie The Kyiv Independent

Update 21:00. Polonia dublează sprijinul pentru Ucraina în cadrul iniţiativei Cehiei

Polonia a decis să îşi dubleze sprijinul în cadrul iniţiativei Cehiei de a achiziţiona muniţie pentru Ucraina, a declarat ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, la 27 martie, la Riga, potrivit The Kyiv Independent. Oficialul nu a oferit o cifră specifică.

Update 20:00. Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a reţinut doi agenţi FSB

Serviciul de securitate ucrainean SBU a declarat miercuri că a reţinut doi agenţi ai agenţiei de informaţii a Rusiei, acuzaţi că au transmis locaţia unor obiective militare sensibile forţelor inamice, potrivit Kyiv Post.

"Infractorii au încercat să identifice locaţiile trupelor ucrainene, iar apoi să trimită ocupanţilor coordonatele relevante pentru a ajusta atacurile aeriene", a precizat acesta.

Update 19:00. Peste 400.000 de ucraineni strămutaţi din cauza războiului trăiesc la Kiev

Capitala ucraineană Kiev adăposteşte peste 400.000 de persoane strămutate din cauza războiului. Asta potrivit potrivit comisarului pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean. Refugiaţii nu primesc sprijin suficient, susţine comisarul.

Comisarul Dmytro Lubinets a spus că nu există suficiente programe de sprijin pentru a-i ajuta pe cei strămuţi la Kiev.

"După ce am străbătut numeroase regiuni ale Ucrainei, am găsit programe regionale de sprijin cu resurse financiare alocate. Cu toate acestea, nu este cazul la Kiev. Această absenţă mă surprinde", a spus el, potrivit Sky News.

Numărul total de persoane strămutate în interiorul Ucrainei este de circa 5 milioane.

Update 18:00. Ministrul suedez de Externe: NATO trebuie să creeze mai multe "dificultăţi strategice" pentru Rusia

Ministrul suedez de externe, Tobias Billström, a declarat, în cadrul unui interviu pentru Euractiv, că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei trebuie oprită şi a subliniat importanţa de a sprijini Kievul în faţa ameninţărilor continue din partea Moscovei.

"Trebuie să înţelegem că Rusia este un vecin care se comportă iresponsabil, care ameninţă lumea cu ameninţări nucleare iresponsabile şi cu ideea de a-şi recrea fostul imperiu în detrimentul unor state suverane independente (...) Trebuie să punem capăt acestui lucru", a spus Billström, potrivit Euractiv.

Update 17:00. Laureați Nobel: Putin este o "amenințare directă și clară pentru întreaga umanitate”

Un grup de 39 de laureați ai Premiului Nobel, printre care se numără și scriitoarea originară din România Herta Müller, au publicat o scrisoare deschisă în care denunță regimul președintelui rus Vladimir Putin, despre care afirmă că reprezintă o „amenințare directă și clară pentru întreaga umanitate” și cer mai mult sprijin pentru Ucraina, relatează Meduza.

"În urmă cu doi ani, Vladimir Putin a declanșat o agresiune neprovocată, la scară largă, împotriva Ucrainei, care a dus la moarte și distrugere nemaivăzute de la al Doilea Război Mondial. Acest război este însoțit de o suprimare din ce în ce mai brutală a vieții politice și a libertății de exprimare în Rusia însăși. Recent, lumea a fost șocată de moartea lui Alexei Navalnîi, principalul adversar politic al lui Putin”, notează scrisoarea în introducerea sa.

Update 16:00. Ucraina: Varşovia evocă o apropiere de kiev asupra agriculturii

Varşovia a anunţat "o anumită apropiere" a poziţiilor faţă de Kiev în problema importurilor şi tranzitului produselor agricole ce divizează cele două ţări, în ajunul unei reuniuni guvernamentale bilaterale, informează miercuri France Presse.

"Putem spune că există o anumită apropiere de poziţii, dar desigur (...) fiecare luptă pentru sine", a declarat pentru AFP ministrul polonez al agriculturii Czeslaw Siekierski, care urmează să se întâlnească cu omologul său ucrainean Mîkola Solski după amiază.

Potrivit acestuia, întâlnirea celor două guverne, programată joi la Varşovia şi ale cărei detalii încă nu au fost dezvăluite, se va concentra în special pe agricultură, comerţ, economie şi sprijin militar pentru Ucraina. Polonia se numără printre cei mai mari susţinători ai Ucrainei de la declanşarea ofensivei ruse în februarie 2022, dar relaţiile lor au fost umbrite în ultimele luni de dispute comerciale.

În septembrie, Polonia a prelungit embargoul asupra cerealelor ucrainene, sfidând Bruxellesul care anunţase anterior încetarea restricţiilor.

Update 15:21Rusia a bombardat în ultimele 24 de ore regiunea Harkov din Ucraina cu rachete de croazieră, drone kamikaze, artilerie și mortiere. 

Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a declarat că patru persoane au fost rănite în aceste atacuri, inclusiv doi agenți de securitate în vârstă de 60 de ani. 

Celelalte două victime sunt o femeie de 56 de ani, în satul Oleksandrivka, și un bărbat de 55 de ani în Kupiansk.

Aproximativ 78 de gospodării din satul Ciornolozka au rămas fără electricitate în urma unui atac cu rachete. 

Atacurile asupra regiunii Harkov s-au intensificat în ultima vreme, o centrală termică și toate substațiile electrice din oraș fiind distruse luna aceasta. 

Update 14:24 Serviciul ucrainean de securitate, SBU, a anunțat, miercuri, că a arestat doi spioni care transmiteau Moscovei poziția unor obiective militare sensibile.

"În urma unei operațiuni speciale, doi agenți FSB au fost arestați la Kiev și Odesa. Infractorii au încercat să identifice amplasamentele militarilor ucraineni, apoi să transmită ocupanților coordonatele respective pentru ajustarea atacurilor aeriene", se spune într-un comunicat SBU.

Cei doi agenți "au fost arestați în flagrant delict, în timp ce spionau ținte potențiale pentru ocupanți", iar unul fotografiase o centrală termoelectrică, susține sursa citată.

Cei doi suspecți riscă închisoarea pe viață.

Potrivit datelor ONU actualizate la sfârșitul anului trecut, în Ucraina au fost deschise peste 6600 de dosare penale pentru "colaborare sau alte infracțiuni legate de război" din februarie 2022, când a început invazia rusă.

Update 13:39 Autoritățile ruse au anunțat că vor analiza o cerere formulată de membri ai Parlamentului de la Moscova, care solicită să se investigheze "organizarea, finanțarea și desfășurarea de acte teroriste" de către SUA și alte țări occidentale.

Aleksandr Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate rus, FSB, a declarat ieri că, în opinia sa, Ucraina a fost implicată în atacul terorist de la sala de concerte Crocus din Moscova, iar SUA și Marea Britanie au ajutat executanții atentatului.

Organizația teroristă Stat Islamic a revendicat atacul soldat cu 139 de morți și a distribuit imagini din timpul masacrului.

Totuși, mai mulți oficiali ruși de rang înalt, inclusiv președintele Vladimir Putin, au susținut, în mesaje publice, ideea că Ucraina ar fi, cumva, implicată.

Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a replicat pe platforma X celor mai recente acuzații de la Moscova privind implicarea Occidentului în atacul de la Crocus City Hall, afirmând că acestea sunt niște "prostii absolute".

Update 12:21 Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a salutat cooperarea "extrem de eficientă" a țării sale cu Rusia în sectorul energetic și a reiterat poziția Budapestei că Rusia nu poate fi înfrântă în Ucraina.

Szijjarto s-a aflat în Rusia pentru a participa la forumul energetic "Atomexpo 2024", organizat la Soci.

"Aș dori să observ că Ungaria și Rusia au o cooperare extrem de eficientă în sectorul energetic. Fie că ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că fără Rusia, o aprovizionare stabilă cu energie pentru Ungaria ar fi imposibilă. Fără resursele energetice rusești, nu am fi capabili să acoperim suficient nevoile țării de gaze, petrol și combustibil nuclear", a spus ministrul ungar într-un amplu interviu acordat agenției ruse TASS.

Întrebat cu privire la opoziția Ungariei față de ajutorul militar pentru Ucraina, ministrul de la Budapesta a răspuns:

"Poziția noastră este foarte clară atunci când vine vorba de războiul din apropierea noastră. Credem că Rusia nu poate fi învinsă în acest război. Dar, în același timp, pe măsură ce transporturile de arme din Occident continuă, nici Rusia nu poate obține o victorie majoră. Aceasta înseamnă că negocierile trebuie să aibă loc (...) Abordarea noastră este că o încetare a focului și negocierile trebuie stabilite și începute cât mai curând posibil.

Știm cu toții că într-o situație atât de critică, nu numai acțiunile, ci și cuvintele sunt de mare importanță. Prin urmare, când vine vorba de posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina în numele unor țări membre NATO, acest lucru este cu adevărat periculos pentru că nu vrem să ne confruntăm cu amenințarea unui Al Treilea Război Mondial".

Update 11:11 Ministerul de Externe al Kîrgîzstanului își îndeamnă cetățenii să-şi amâne călătoriile nenecesare în Rusia, după atacul de la sala de concerte din Moscova, soldat cu moartea a 139 de oameni.

Ministerul citat le mai cere cetățenilor kîrgîzi să se asigure că au asupra lor, în permanență, toate documentele necesare și să respecte ordinele autorităților ruse.

Patru bărbați din Tadjikistan au fost arestați și puși sub acuzare pentru atacul terorist de vineri seară, care a amplificat sentimentul anti-migranți deja existent în Rusia, în special față de  numeroșii muncitori din țările predominant musulmane din Asia Centrală, notează presa internațională.

Un bărbat născut în Kîrgîzstan a fost plasat, marți, în arest preventiv, fiind acuzat că a oferit cazare celor patru presupuși atacatori.

Alte trei persoane de origine tadjică, suspectate de complicitate, se află, de asemenea, în arest preventiv.

Organizația jihadistă Statul Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru atac și a publicat secvențe video din timpul masacrului.

Update 10:11 Ucraina a primit aproape 700 de milioane de lire sterline de la Fondul Monetar Internațional.

Anunțul a fost făcut de premierul ucrainean Denîs Șmîgal.

Șeful guvernului a precizat pe Telegram că finanțarea a reprezentat a treia etapă din acordul cu organismul financiar internațional.

"Fondurile vor ajuta la acoperirea cheltuielilor bugetare prioritare și la menținerea stabilității macrofinanciare. Ucraina continuă să-și îndeplinească cu succes obligațiile față de parteneri", a spus prim-ministrul de la Kiev.

Acordul FMI cu Ucraina, care acordă acces la peste 14 miliarde de euro, în tranșe, a fost aprobat la 31 martie anul trecut.

Partenerii au promis Ucrainei încă 112 miliarde de euro până în 2027, dintre care 5 miliarde de euro de la FMI în 2024.

Update 08:45 Rusia insistă asupra faptului că Ucraina este implicată în atacul sângeros de la Moscova.

Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei susține că are informații potrivit cărora teroriștii de la Crocus City Hall au fost recrutați și antrenați de Ucraina 

"În acest moment, pot spune doar că am primit informații preliminare care indică faptul că acea parte (teroriștii, n.r.) a fost recrutată pentru a pregăti acest atac.

Știm faptul că partea ucraineană a studiat și antrenat militanți în Orientul Mijlociu, știm că au mers în locațiile teroriștilor, au lucrat cu ei și i-au antrenat.

Adică, aceștia sunt mercenari, aceștia sunt islamiști recrutați de partea ucraineană pentru a se angaja în activități de luptă împotriva Rusiei", a afirmat directorul FSB, Aleksandr Bortnikov.

Update 08:16 Autoritățile din Moscova au pus capăt căutărilor printre ruinele de la Crocus City Hall, locul atentatului de vineri, revendicat de Statul Islamic. Ultimul bilanț oficial se ridică la 139 de morți și 90 de răniți.

Între timp, anchetatorii i-au interogat pe membrii familiilor celor patru suspecți arestați și puși sub acuzare iar președintele din Belarus a venit cu informații noi legate de planul de fugă al atacatorilor. Astfel, Aleksandr Lukașenko susține că autorii atacului ar fi încercat să fugă mai întâi în Belarus, dar nu au putut şi şi-au schimbat traseul.

Încă din primele ore de după atentat, reprezentanți de rang înalt din aparatul de stat al Rusiei au rostogolit informația că teroriștii plănuiau să fugă în Ucraina. Șeful FSB, Aleksandr Bortnikov, susține că aceștia urmau să fie primiți "ca niște eroi" de ucraineni.

Update 00:01 Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu o delegație estoniană condusă de Lauri Hussar, președintele parlamentului estonian, potrivit Kyiv Independent..

”Am discutat despre asistența suplimentară pentru Ucraina din partea Estoniei și a altor parteneri, precum și despre progresele înregistrate în pregătirea unui acord bilateral de securitate”, a declarat Zelenski, potrivit canalului său Telegram.

De asemenea, Oleksii Danilov, fostul secretar al Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat că „monstrul rusesc va fi anihilat”, în primul său mesaj după ce președintele Volodimir Zelenski l-a înlocuit marți din funcție.

Război în Ucraina, 26 martie 2024 | Vladimir Putin: "De ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina?"

Război în Ucraina, 25 martie 2024 | Rușii au lansat peste 1.000 de bombe, drone și rachete într-o săptămână

Război în Ucraina, 24 martie 2024 | Donald Tusk speră că atacul de la Moscova nu va fi ”un pretext” pentru ”escaladarea violenţei”

Război în Ucraina, 23 martie 2024 | Medvedev: Rusia îi va ucide pe liderii ucraineni dacă se află în spatele atacului de la Moscova

Război în Ucraina, 22 martie 2024 | Rusia a trimis peste 150 de rachete și drone asupra Ucrainei în ultimul atac nocturn

Etichete: Razboi in Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole