Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 676. Rusia anunță că a lovit Ucraina ca răspuns la atacul din Belgorod. Țintele civile, negate de ruși

Război în Ucraina, ziua 676. Rusia anunță că a lovit Ucraina ca răspuns la atacul din Belgorod. Țintele civile, negate de ruși

Război în Ucraina, ziua 676. Moscova a anunţat că a lovit ţinte "militare" în oraşul ucrainean Harkov, în timp ce autorităţile locale insistă că rachetele au vizat clădirile civile.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Trei scenarii pentru războiul din Ucraina în 2024 | "Războiul va dura, dar nu la infinit"
  • Festivitățile de Revelion din Rusia au fost anulate după atacul din Belgorod
  • Discursul lui Putin de Anul Nou 
  • Rusia recunoaște că a lovit Ucraina ca răspuns la atacul din Belgorod 
  • Ucraina a doborât 21 din cele 49 de drone lansate spre teritoriul său, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică
  • Lavrov susține că, până acum, Rusia a condamnat la închisoare peste 200 de luptători ucraineni capturați
  • Harkov, ținta unui atac cu drone rusești. Răspunsul Rusiei după lovitura din Belgorod 
  • SUA, despre bombardarea orașului Belgorod: "Putin a ales acest război"
  • Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra oraşului Belgorod
  • Polonezii nu au găsit resturile rachetei care a intrat în spațiul aerian al țării venind din Ucraina
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a fost "informat" în legătură cu atacul ucrainean asupra oraşului Belgorod
  • Peste 100 de persoane au fost rănite în urma atacurilor armatei ucrainene asupra regiunii Belgorod, anunţă Ministerul rus pentru Situații de Urgență
  • Atacuri ucrainene în Rusia: Cel puţin patru morţi, transmit autorităţile locale
  • Bilanțul celor uciși de atacul aerian rusesc masiv de vineri a ajuns la 39 de morți.

Update 22:00 Jurnaliștii de la BBC s-au întrebat ce se va întâmpla cu conflictul dintre Rusia și Ucraina în 2024? Perspectivele pentru încheierea războiului din Ucraina rămân sumbre. Comparativ cu această perioadă a anului trecut, Vladimir Putin este mai puternic, mai mult politic decât militar

Invazia rusă a Ucrainei din 2022 a dus la întoarcerea unui război major pe continentul european. Cursul conflictului din 2023 a marcat faptul că și războiul din era industrială a revenit, este de părere Michael Clarke, fost director general al Royal United Services Institute.

Rusiei îi lipsește o capacitate decisivă, revoluționară, de a invada Ucraina și va face tot ce poate pentru a păstra ceea ce ocupă în prezent, folosind timpul pentru a-și consolida apărarea, în timp ce speră ca Occidentul să-și piardă voința de a continua să susțină Ucraina, este de părere Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa.

Dar Ucraina nu se va opri. Este într-o luptă pentru supraviețuirea sa și înțelege ce va face Rusia dacă se oprește. Mai multe națiuni europene vorbesc acum despre necesitatea de a intensifica ajutorul, în lumina temerilor că în SUA sunt probleme.
 

Update 19:00 Ceremoniile dedicate Anului Nou din Rusia au fost anulate după atacul asupra orașului Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, potrivit Sky News.

Focul de artificii și concertul din Piața Roșie din Moscova au fost anulate pentru al doilea an consecutiv.Decizia a fost luată ca urmare a atacului de sâmbătă, asupra orașului Belgorod, din cauza căruia au murit 24 de persoane.

Hotărâri asemănătoare au luat administrațiile din numeroase orașe rusești. În unele cazuri au fost anulate doar focurile de artificii. Măsura ar putea duce la o creștere a audienței discursului televizat de Anul Nou al președintelui rus Vladimir Putin.

Update 18:00 

Update 17:20 

Update 16:00 

Update 15:00 Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că relaţiile dintre Beijing şi Moscova s-au consolidat în 2023, în timpul unui schimb de mesaje de Noul An cu omologul său rus Vladimir Putin duminică, a informat presa de stat chineză, citată de AFP.

Privind înapoi cu Putin la anul care se încheie, preşedintele chinez a spus că "baza materială şi publică a relaţiei noastre a devenit mai puternică", potrivit televiziunii de stat CCTV.

"În faţa schimbărilor fără precedent din ultimul secol şi a condiţiilor regionale şi internaţionale turbulente, relaţiile China-Rusia au menţinut o dezvoltare sănătoasă şi stabilă şi au făcut progrese constante în direcţia corectă", a spus Xi.

"Sub conducerea noastră comună, încrederea politică reciprocă dintre cele două părţi s-a aprofundat, coordonarea noastră strategică a fost consolidată, iar cooperarea reciproc avantajoasă a continuat să producă noi rezultate", a adăugat el.

Volumul comerţului bilateral a depăşit 200 de miliarde de dolari (180 de miliarde de euro), peste ţintă, a spus el.
China, a mai afirmat Xi, aşteaptă cu nerăbdare să sărbătorească cea de-a 75-a aniversare de la crearea relaţiilor bilaterale în 2024.

În timpul unei vizite la Beijing la începutul lunii decembrie a premierului rus Mihail Mişustin, Xi a declarat că menţinerea unor relaţii strânse cu Moscova este o "alegere strategică".

Cei doi aliaţi şi-au consolidat legăturile în timp ce ţările occidentale au întors spatele Moscovei după invazia Ucrainei.

Cele două regimuri subliniază, de asemenea, importanţa relaţiei personale dintre cei doi lideri, Xi numindu-l pe Putin un "bun prieten", potrivit Agerpres.

Update 13:20 Moscova a anunţat, duminică, faptul că a lovit ţinte "militare" în oraşul ucrainean Harkov, autorităţile locale insistând că este vorba de clădiri civile, ca represalii pentru atacul fără precedent care a ucis 24 de persoane cu o zi în urmă la Belgorod, în Rusia, potrivit AFP.

"Ca răspuns la acest act terorist, forţele armate ruse au lovit centre de luare a deciziilor şi instalaţii militare" în Harkov, a transmis, duminică, Ministerul rus al Apărării.

Guvernatorul regiunii ucrainene, Oleg Sinegubov, a declarat însă că rachetele au vizat, sâmbătă seara, un hotel, clădiri rezidenţiale, clinici şi spitale, rănind 28 de persoane.

Printre ei se numără doi adolescenţi şi un britanic, care era consilierul de securitate al unei echipe de jurnalişti germani, conform autorităţilor ucrainene.

Rusia a recunoscut că a vizat un "fost complex hotelier", Palatul Harkov, dar a declarat că acesta găzduieşte membri ai serviciilor de informaţii militare şi ai forţelor armate ucrainene "implicaţi" în atacul de la Belgorod, precum şi "mercenari străini".

Moscova neagă întotdeauna că vizează ţinte civile în Ucraina.

Primarul Harkovului, Igor Terehov, a declarat că atacurile cu drone au avariat, de asemenea, "cafenele, clădiri rezidenţiale şi birouri", dar nu au existat victime.

Duminică, Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski urmează să ţină discursuri aşteptate de Anul Nou, după un 2023 marcat de eşecul contraofensivei de vară a Ucrainei şi de îngheţarea aproape totală a liniei frontului.

Această situaţie este cu atât mai îngrijorătoare din perspectiva Kievului, cu cât ajutorul occidental începe să se epuizeze, atât în Europa, cât şi în Statele Unite, crescând riscul unei opriri a fluxului de muniţii şi fonduri, potrivit Agerpres.

Update 12:00 Ucraina a anunţat că a doborât 21 din cele 49 de drone lansate spre teritoriul său în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, adăugând că şase rachete ghidate au vizat, de asemenea, oraşul nord-estic Harkov, după un atac fără precedent asupra oraşului rus Belgorod cu o zi înainte, relatează AFP.

Forţele aeriene au declarat că au înregistrat 49 de drone Shahed, de fabricaţie iraniană, care au vizat în special regiunile Harkov, Herson, Mikolaiv şi Zaporojie, dintre care 21 au fost "distruse".

Armat nu a precizat dacă cele şase rachete şi-au atins ţinta.

De partea cealaltă, tot duminică, Ministerul rus al Apărării a anunţat că a lovit "centre de luare a deciziilor şi instalaţii militare" în Harkov, în nord-estul Ucrainei, ca represalii pentru atacul fără precedent asupra oraşului rus Belgorod din ziua precedentă.

"Ca răspuns la acest act terorist, forţele armate ruse au lovit centre de luare a deciziilor şi instalaţii militare", a transmis ministerul pe Telegram, în timp ce Kievul a declarat că au fost lovite clădiri rezidenţiale, un hotel şi cafenele.

De la începutul conflictului, Rusia a negat în mod constant că a vizat ţinte civile, potrivit Agerpres.

Update 10:15 Instanţele din Rusia au condamnat la închisoare peste 200 de luptători ucraineni de când Moscova şi-a început operaţiunea militară în Ucraina, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat agenţiei de ştiri de stat RIA, publicat duminică, potrivit Reuters.

"Instanţele Federaţiei Ruse au condamnat deja peste 200 de reprezentanţi ai formaţiunilor armate ucrainene la ani grei de închisoare pentru comiterea de atrocităţi", a afirmat Lavrov. Ambele părţi se acuză reciproc că au comis numeroase atrocităţi în războiul pe care Rusia l-a început cu o invazie pe scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022.

Organizaţia Naţiunilor Unite a găsit dovezi continue ale crimelor de război şi ale încălcărilor drepturilor omului comise de autorităţile ruse, inclusiv tortură, viol şi deportarea de copii. În martie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, susţinând că deportarea forţată a copiilor ucraineni de către Moscova este o crimă de război.

"Pe calea noastră către justiţie, principalul rezultat al anului este, fără îndoială, mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pentru Putin", a declarat sâmbătă procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, citat într-un comunicat cu bilanţul pe anul 2023.

"O decizie istorică şi un semnal clar că nimeni nu poate fi mai presus de lege", a adăugat el.

Procuratura Generală a Ucrainei a înregistrat peste 121.000 de crime de agresiune şi crime de război ruseşti de la începutul războiului, potrivit site-ului său.


ONU a constatat, de asemenea, mai multe cazuri în care autorităţi ucrainene au comis încălcări ale drepturilor omului ale persoanelor pe care le-au acuzat de colaborare cu autorităţile ruse. Lavrov a declarat pentru RIA că principalul organ de anchetă al Rusiei, Comitetul de Investigaţii, a iniţiat 4.000 de procese penale împotriva a aproximativ 900 de ucraineni.

"Printre ei nu sunt numai membri ai asociaţiilor naţionaliste radicale, reprezentanţi ai forţelor de securitate ucrainene şi mercenari, ci şi reprezentanţi ai conducerii militare şi politice a Ucrainei", a spus Lavrov.

"Cei care au fost puşi sub acuzare în absenţă au fost incluşi pe lista internaţională de persoane urmărite", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Update 09:20 Rusia a lansat noi atacuri asupra Ucrainei, la primele ore ale zilei de duminică, la o zi după atacul, pus pe seama Kievului, care a ucis 22 de persoane în oraşul rus Belgorod şi la care Moscova a promis un răspuns, relatează AFP.

"Ca urmare a atacului nocturn cu drone ruseşti asupra Harkovului, clădiri din centrul oraşului au fost avariate. Nu este vorba de instalaţii militare, ci de cafenele, clădiri rezidenţiale şi birouri", a scris primarul oraşului, Ihor Terehov, pe Telegram, fără a menţiona victime.

"În ajunul Anului Nou, ruşii vor să ne intimideze oraşul, dar nu ne este frică", a adăugat el.

Lovitura vine la o zi după un atac imputat armatei ucrainene care a ucis 22 de persoane şi a rănit 109 sâmbătă la Belgorod, un oraş rusesc la aproximativ 80 km nord de Harkov şi la 30 km de graniţa cu Ucraina, potrivit guvernatorului local.

Acesta a fost cel mai mortal atac asupra civililor din Rusia de la începutul conflictului în februarie 2022, iar Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că nu va rămâne "nepedepsit".

Ucraina efectuează în mod regulat lovituri în Rusia, în special în regiunile cele mai apropiate de teritoriul său, dar numărul morţilor este de obicei mult mai mic.

La o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU de la New York, Moscova a acuzat Kievul că a comis un "act deliberat de terorism" şi "a folosit muniţii cu dispersie".

A fost "un atac nediscriminatoriu şi deliberat asupra unei ţinte civile", a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, acuzând Kievul că a vizat un centru sportiv, un patinoar şi o universitate.

Aliaţii Ucrainei au replicat că vina pentru război este a preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Există sute de mii de soldaţi ruşi în Ucraina. Nu există niciun soldat ucrainean în Rusia", a declarat reprezentantul britanic Thomas Phipps. "Dacă Rusia vrea să dea vina pe cineva pentru moartea ruşilor în acest război, ar trebui să înceapă cu preşedintele Putin", a adăugat el.

Atacul de la Belgorod a avut loc la o zi după bombardamente deosebit de intense în Ucraina, în care au murit 40 de persoane, dintre care 17 în capitala Kiev, potrivit autorităţilor.

Sâmbătă, noi lovituri ruseşti au vizat teritoriul ucrainean, omorând trei persoane în regiunile Herson, Zaporojie şi Cernigov, conform mai multor autorităţi locale. În Harkov, 26 de persoane au fost rănite sâmbătă.

Duminică, Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski urmează să ţină discursuri aşteptate de Anul Nou, după un 2023 marcat de eşecul contraofensivei de vară a Ucrainei şi de îngheţarea aproape totală a liniei frontului.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare din perspectiva Kievului, cu cât ajutorul occidental începe să se epuizeze, atât în Europa, cât şi în Statele Unite, crescând riscul unei opriri a fluxului de muniţii şi fonduri.

Sâmbătă, Volodimir Zelenski a făcut un nou apel către aliaţii săi, spunând că înarmarea Ucrainei este "o modalitate de a proteja vieţi".

"Fiecare manifestare a terorii ruseşti dovedeşte că nu putem întârzia în a oferi asistenţă celor care luptă", a spus el, potrivit Agerpres.

Patru drone Shahed de fabricaţie iraniană au vizat oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei în cursul nopţii, potrivit purtătorului de cuvânt al procurorului regional, Dmitro Ciubenko.

Update 08:10 Reprezentantul Statelor Unite ale Americii a declarat, la ședința Consiliului de Securitate al ONU, convocată după ce Ucraina a lovit orașul rusesc Belgorpd, că responsabilitatea pentru astfel de consecințe ale războiului îi revine președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

John Kelly, consilier al misiunii SUA la ONU, a declarat că „acesta este un război care are ca scop capturarea teritoriului suveran al unui alt stat membru al ONU.
Kelly a mai spus că președintele rus ar trebui să spună direct rușilor ce preț plătesc cu adevărat pentru războiul rusesc din Ucraina.

„Putin trebuie să fie și sincer cu poporul său cu privire la costul real și în creștere al războiului său”, a subliniat reprezentantul SUA.  Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în urma atacului de sâmbătă de la Belgorod, soldat cu cel puțin 21 morți, relatează Obozrevatel.

Numărul deceselor ca urmare a atacului lansat de forţele armate de la Kiev asupra regiunii ruseşti Belgorod se ridică la 18, dintre care doi copii, în timp ce cel puţin 111 au fost răniţi, după cea mai recentă actualizare, făcută sâmbătă seară.

Este ceea ce transmite Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, după cum a raportat agenţia Tass.

Moscova ameninţă să se răzbune pentru raidul asupra Belgorod

Rusia a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, acuzând Ucraina că vizează ţinte civile într-un atac cu rachete şi rachete asupra oraşului Belgorod.

A fost un atac, a spus Moscova, care "nu va rămâne nepedepsit". Atacul a avut loc la o zi după ce Ucraina a suferit o ploaie de atacuri ruseşti cu rachete asupra mai multor oraşe, inclusiv capitala Kiev, care au costat vieţile a 39 de oameni.

Război în Ucraina, 30 decembrie 2023Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra oraşului Belgorod

Război în Ucraina, 29 decembrie 2023NATO monitorizează situația din Polonia, după ce o rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian al țării | Stoltenberg: ”NATO rămâne vigilentă”

Război în Ucraina, 28 decembrie 2023Ucraina poate produce mai mult armament decât poate comanda Ministerul Apărării | Politician: ”Nu mai vrem să fim victime ale circumstanțelor, ca în cazul SUA”

Război în Ucraina, 27 decembrie 2023Înfrângere pentru Ucraina. Orașul Mariinka nu mai există

Război în Ucraina, 26 decembrie 2023Rușii pierd până la 400 de persoane pe zi lângă Avdiivka. ”S-au predat nu doar cu bucurie, ci aproape fără luptă”

Subiecte în articol: Război Ucraina
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile