Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 796. ISW: Rusia nu dispune de forțele necesare pentru a cuceri orașul Harkov

Război în Ucraina, ziua 796. ISW: Rusia nu dispune de forțele necesare pentru a cuceri orașul Harkov

Redacția Antena 3 CNN
14 minute de citit Publicat la 21:00 29 Apr 2024 Modificat la 22:13 29 Apr 2024

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Atac rus cu rachete în Odesa, soldat cu cel puțin patru morți și 28 de răniți 
  • Bunicii de pe frontul ucrainean. Un grup de bărbați de peste 60 de ani se luptă cu rușii pe front cu arme recondiționate chiar de ei
  • Peste 30 de bărbaţi au murit în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera pentru a fugi de mobilizare
  • Uciderea a doi soldați ucraineni în Germania ar putea fi de natură politică, afirmă procurorii
  • Invazia Rusiei în Ucraina, un impuls de extindere pentru UE, spune președintele Consiliului European
  • Zelenski: Câteva arme americane au sosit, dar procesul trebuie să fie accelerat
  • Şeful NATO a sosit la Kiev într-o vizită surpriză
  • 57 de copii au fost uciși în Ucraina în luna martie
  • Jens Stoltenberg, vizită-surpriză la Kiev
  • ISW: Rusia nu dispune de forțele necesare pentru a cuceri orașul Harkov
  • Rusia anunță că a capturat încă un sat în Donețk
  • Telegram repune în funcție boții folosiți de ucraineni pentru raportarea pozițiilor și tehnicii militare rusești
  • Șeful armatei ucrainene: trupele ruse au obținut succese tactice pe front
  • Trupele ruse au vizat o instalație industrială din orașul Zaporojie
  • Rusia anunță cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka
  • Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut 466.150 de soldați de la începutul războiului
  • Rusia anunţă duminică că a interceptat şi distrus 17 drone ucrainene
  • Un hotel din orașul ucrainean Nikolaiev a fost lovit de o dronă lansată de ruși. Clădirea a fost distrusă

Update 22:10 Un atac rus cu rachete a provocat luni moartea a cel puţin patru persoane şi rănirea altor 28, în oraşul portuar Odesa, în sud-vestul Ucrainei, a anunţat guvernul regional, revizuind în creştere un prim bilanţ, informează AFP. "Trei femei şi un bărbat au fost ucişi. Potrivit unui bilanţ actualizat, 28 de persoane au fost rănite, printre care doi copii (...) şi o femeie însărcinată. Patru răniţi sunt în stare gravă, medicii luptă pentru viaţa lor", a anunţat guvernatorul Oleg Kiper pe Telegram.

Înainte de aceasta, el informase despre cel puţin doi morţi şi 17 răniţi în urma acestui atac rus şi a precizat că au fost avariate "clădiri rezidenţiale şi (alte) infrastructuri civile". Odesa, port la Marea Neagră vital pentru exporturile ucrainene, este vizat în mod regulat de atacuri ucigaşe cu rachete şi drone.

Între timp, în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, care este de asemenea frecvent ţinta bombardamentelor, un civil a fost rănit luni într-un atac rusesc, potrivit autorităţilor locale.

Guvernatorul regiunii cu acelaşi nume, Oleg Sinegoubov, a afirmat, tot pe Telegram, că un bărbat de 42 de ani a fost rănit de schije şi explozie într-un "atac cu rachete" rusesc.

Update 21:00 Bunicii ucraineni, care au fost uniți într-un grup tactic de companie de către Oleksandr Taran, în vârstă de 67 de ani, duc un război neoficial împotriva armatei lui Vladimir Putin. Aceștia sunt soldați care nu fac parte din Forțele Armate ale Ucrainei din cauza vârstei lor. Cu toate acestea, acest lucru nu îi împiedică pe „Lupii stepei” să apere regiunea Zaporojie și să susțină frontul cu propriul curaj și cu fondurile voluntarilor, scrie Reuters.

„Ne descurcăm datorită fondului de pensii”, a declarat râzând comandantul în vârstă de 68 de ani – al cărui apelativ este „Bunicul”.

Unitatea de voluntari a lui Taran, „Lupii Stepei“, este formată din zeci de bărbați ucraineni, majoritatea de peste 60 de ani, care sunt considerați prea bătrâni pentru a fi înrolați, dar care doresc totuși să lupte.

Mergând în spatele liniei frontului cu lansatoare de rachete montate pe camioane, aceștia primesc ordine de la comandanții de pe teren și lucrează cu alte trupe, contribuind la efortul militar în ciuda lipsei de sprijin oficial din partea armatei

Update 20:20 Peste 30 de bărbați au murit în timp ce încercau să treacă granița muntoasă din vestul Ucrainei, pentru a se sustrage de la mobilizare, a declarat reprezentantul Poliţiei de Frontieră din Ucraina, Andriy Demchenko, într-un interviu acordat Ukrinform, relatează The Kyiv Independent.

În conformitate cu legea marțială, bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu unele excepții, nu au voie să părăsească țara, deoarece pot fi chemați la serviciul militar.„În fiecare zi refuzăm trecerea frontierei pentru aproximativ 120 de persoane”, a declarat Demchenko.

Update 19:40 Procurorii germani au declarat că nu exclud un motiv politic în cazul uciderii a doi militari ucraineni de către un cetățean rus, în orașul Murnau. Procurorii germani au declarat luni că nu exclud un motiv politic în ancheta privind un cetățean rus arestat după ce a înjunghiat mortal, în weekend, doi soldați ucraineni, aflați în convalescență. Potrivit poliției, soldații ucraineni - care se aflau în recuperare în sudul Germaniei - au fost găsiți cu răni grave de cuțit în fața unui centru comercial din orașul bavarez Murnau sâmbătă seara.

Unul dintre ei, în vârstă de 36 de ani, a murit la fața locului, în timp ce celălalt, în vârstă de 23 de ani, a murit la spital, relatează Reuters. Un cetățean rus în vârstă de 57 de ani a fost arestat în locuința sa la scurt timp după comiterea faptei, a precizat poliția. Primele indicii sugerează că cei trei bărbați se cunoșteau. "Motivul crimei este momentan neclar, deși nu poate fi exclusă o motivație politică, și este investigat în toate direcțiile", a arătat biroul procurorului general din Munchen, care a preluat cazul. Pe de altă parte, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a dat instrucțiuni consulatului general din Munchen să monitorizeze cazul și să rămână în contact cu autoritățile germane.

Update 17:50 Războiul Rusiei în Ucraina întărește argumentele UE în favoarea unei noi extinderi, afirmă președintele Consiliului European, Charles Michel. Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a dat un nou impuls eforturilor Uniunii Europene de a admite mai multe țări, a declarat luni președintele Consiliului European, Charles Michel, adăugând că speră ca până în 2030 să se realizeze demersurile necesare pentru o nouă extindere a UE. Charles Michel a vorbit înaintea celei de-a 20-a aniversări, de miercuri, a extinderii UE cu 10 țări, în mare parte foste comuniste, cum ar fi Polonia și Ungaria, dar și cu insulele mediteraneene Malta și Cipru. Înaintea extinderii din 2004 UE număra 15 membri, relatează Reuters.

"A fost o chemare a istoriei pentru a uni țările europene", a declarat Michel în legătură cu extinderea din 2004, potrivit Reuters. "Douăzeci de ani mai târziu, ne confruntăm cu o provocare similară, deoarece există acest haos geopolitic, inclusiv din cauza acestui război al Rusiei împotriva Ucrainei. Iar înfruntarea acestui haos este strategia geopolitică pentru a ne reunifica din nou", a adăugat Michel.

Printre candidații actuali la aderarea la UE, care numără astăzi 450 de milioane de locuitori, se numără țări din Balcani, precum și Ucraina, Georgia și Moldova. Ucraina este de departe cel mai mare potențial membru, cu aproximativ 40 de milioane de locuitori și un sector agricol important. "Din cauza războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei, există un nou impuls, o revigorare a strategiei de extindere a UE", a declarat Michel.

Update 17:15 Noi loturi de arme din SUA au început să sosească în Ucraina, dar procesul trebuie să fie accelerat. Afirmația aparține președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Americanii au aprobat săptămâna trecută un pachet de ajutor militar în valoare de 61 de miliarde de dolari. Volodimir Zelenski a făcut declarația în timpul unei conferințe de presă de la Kiev la care a participat și șeful NATO, Jens Stoltenberg.

„Astăzi nu văd încă nimic pozitiv la acest punct. Există provizii – au început ușor. Acest proces trebuie să fie accelerat”, a spus Zelenski, potrivit Sky News. Un nou pachet de ajutor militar american de 61 de miliarde de dolari a fost aprobat săptămâna trecută, după luni de blocaj, în Camera Reprezentanților SUA.

Update 16:50 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sosit luni la Kiev într-o vizită neanunțată, relatează The Kyiv Independent. Cea de-a treia vizită a lui Stoltenberg în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei a avut loc pe fondul deteriorării situației pe câmpul de luptă.

Stoltenberg a declarat că întârzierea de aproape șapte luni a asistenței americane pentru Kiev „a avut consecințe reale”. Din cauza lipsei obuzelor de artilerie și a apărării antiaeriene, Ucraina a pierdut un oraș-cheie din linia întâi, Avdiivka, în februarie, și s-a retras spre vest din satele Berdychi, Semenivka și Novomykhailivka din regiunea Donețk la sfârșitul lunii aprilie.

Președintele Zelenski a declarat că a discutat cu Stoltenberg despre continuarea cooperării dintre Ucraina și NATO și despre „unificarea reală a forțelor noastre”. „Ucraina și alianța au atins cel mai înalt nivel de relații de la independența noastră, dar nu cel mai înalt posibil”, a declarat președintele.

Update 16:00  57 de copii au fost uciși în Ucraina în martie, anunță ministrul britanic al Apărării care utilizează o statistică ONU. Numărul este dublu în comparație cu luna precedentă. Și numărul adulților uciși a crescut. Numărul civililor uciși sau răniți în Ucraina în martie a fost de 604, potrivit ONU, care are o echipă de monitorizare în țară.

Cifra este cu 20% mai mare decât cea din februarie, anunță Sky News. Ministerul Apărării din Regatul Unit a anunțat că 57 de copii au fost uciși în martie, „dublu față de luna anterioară”. Moartea lor a fost „atribuită direct utilizării de către Rusia a loviturilor aeriene”, a transmis Ministerul Apărării. Raportul ONU evidențiază o creștere a loviturilor coordonate asupra infrastructurii ucrainene. În total, au existat 31.366 de victime civile în Ucraina începând cu 24 februarie 2022, a spus Ministerul Apărării. Dintre acestea, 10.810 de persoane au fost ucise și 20.556 au fost rănite.

Update 15:30 Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a întreprins, luni, o vizită neanunțată în prealabil în Ucraina, la Kiev, relatează presa internațională.

Stoltenberg a publicat pe contul său de pe rețeaua X o imagine în care este întâmpinat de președintele Volodimir Zelenski în capitala ucraineană.

"Situația este dificilă, dar nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă, în timp ce ajutorul suplimentar este pe drum. NATO își intensifică demersurile pe termen lung și pune Ucraina pe un drum ireversibil către alianță", a scris Stoltenberg drept comentariu la fotografia sa cu Zelenski.

Presa internațională notează că vizita sa în Ucraina este a treia a de la începutul invaziei ruse din februarie 2022.

Stoltenberg a ajuns la Kiev cu trenul, ca mulți alți oficiali occidentali.

Update 14:30 Update 14:30 Generalul Oleksandr Pivnenko, comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei, a declarat că nu exclude o reluare a tentativelor Rusiei de a cuceri Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării.

Harkov a fost ținta unor atacuri aeriene recente iar comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că amenințarea unei invazii determină Ucraina să aloce resurse suplimentare pentru apărarea orașului, cu prețul slăbirii dispozitivului defensiv în alte părți.

În acest context, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de reflecție cu sediul în SUA, estimează că armata rusă "nu dispune de forțele necesare pentru a cuceri orașul".

"Sîrski a menționat că forțele ucrainene și-au îmbunătățit recent pozițiile în apropiere de Sînkivka, la est de Harkov. Eficacitatea de luptă a rușilor poate fi pusă sub semnul întrebării din cauza incapacității lor de a cuceri Sînkivka, în ciuda atacurilor repetate cu infanterie și mijloace mecanizate", a estimat ISW.

Potrivit sursei citate, "o potențială viitoare ofensivă rusă pentru a cuceri Harkov ar reprezenta o provocare semnificativă pentru forțele rusești, deoarece acestea se vor confrunta cu forțe ucrainene mai bine echipate după sosirea asistenței militare americane".

Update 12:30 Ministerul rus al Apărării a anunțat, luni, că forțele sale au preluat controlul asupra satului Semenivka din regiunea estică Donețk.

Cu o zi înainte, instituția citată a comunicat că a capturat un alt sat ucrainean, Novobahmutivka.

Șeful armatei ucrainene a confirmat că luptele s-au intensificat în estul Ucrainei iar trupele sale au fost nevoite să se retragă în trei zone. 

Potrivit lui Oleksandr Sîrski, trupele rusești au obținut "anumite succese tactice" în satele Berdîci, Semenivka și Novomihailivka.

Update 10:30 Ucraina a anunțat, luni, că aplicația de mesagerie Telegram a restabilit accesul unui număr de chatboţi utilizați de serviciile de securitate ucrainene pentru a culege informații despre efortul de război al Rusiei.

Anterior, accesul acestor chatboți la rețea fusese suspendat pentru scurt timp.

Prin intermediul unui bot al aplicației de mesagerie, utilizatorii pot să trimită sau să ceară informații, iar o parte din boții guvernului ucrainean permit utilizatorilor să raporteze locurile unde se află echipamentele și personalul militar al Rusiei în Ucraina.

Aplicația Telegram, creată de Pavel Durov, născut în Rusia, actualmente rezident în Dubai, a blocat mai mulți boți folosiți de Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei, a comunicat serviciul de spionaj militar al Kievului, GUR, la scurt timp după miezul nopții de duminică spre luni.

Până dimineață, Centrul de comunicații strategice al Ucrainei a indicat că trei boți afectați, folosiți de serviciul de securitate SBU, de GUR şi de Ministerul Digitalizării, au fost, între timp, deblocați.

Un purtător de cuvânt al Telegram a spus ca boții "au fost dezactivați temporar din cauza unui test fals pozitiv, dar între timp au fost restabiliți", fără a oferi detalii suplimentare.

Update 08:30 Comandantul armatei ucrainene recunoaște că situația pe front s-a deteriorat, iar trupele ruse au obținut succese tactice în anumite sectoare ale frontului.

Potrivit lui Oleksandr Sîrski, forțele lui Vladimir Putin pun presiune de-a lungul întregii linii de front şi, pentru prima dată în mai multe luni, au înregistrat un avans în regiunea nordică Harkov.

Trupele ucrainene au fost nevoite să se retragă din trei sate din regiunea Doneţk.

Grupul ucrainean de monitorizare DeepState, care actualizează zilnic schimbările de poziții din zona de operațiuni, arată că forțele rusești au avansat în opt locații diferite de-a lungul a 25 de kilometri de front într-o perioadă de 24 de ore.

La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că forțele ruse au doborât 17 drone ucrainene deasupra teritoriului său, noaptea trecută.

Update 00:01 O decizie recentă luată de președintele Zelenski impune bărbaților să revină în Ucraina pentru a-și înlocui pașapoartele expirate, dar aceasta ridică preocupări în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, deoarece există riscul de a fi recrutați în armată. Ucrainenii stabiliți în străinătate şi-au exprimat nemulțumire față de această măsură și au declarat că nu vor să se întoarcă pentru a participa la război, considerând că legea este injustă.

Guvernul ucrainean a adoptat o serie de măsuri pentru a atrage noi recruți, inclusiv reducerea vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani. Cu toate acestea, anunțul făcut miercuri pare să fi generat confuzie, inclusiv în cadrul propriului guvern. Un oficial ucrainean a declarat pentru Telegraph că nici ei nu sunt siguri cum va funcționa legea, deoarece problemele precum scutirile pentru cei care nu pot servi în mod legitim nu par să fi fost clarificate.

De asemenea, legea a provocat reacții mixte din partea aliaților Ucrainei. De exemplu, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ministrul polonez al Apărării, a afirmat că "cetățenii ucraineni au obligații față de stat" și că Varșovia va ajuta "pentru a se asigura că cei care sunt supuși serviciului militar obligatoriu se duc în Ucraina". În schimb, autoritățile germane au declarat că unii bărbați ucraineni își vor putea prelungi șederea în țară chiar dacă le expiră pașapoartele, atâta timp cât există o modalitate de a-i identifica.

În practică, numeroși ucraineni au reușit să obțină scutiri, fie că au fost declarați inapți pentru serviciul militar, fie că au avut trei sau mai mulți copii, fie că au primit permisiunea specială de a călători din partea guvernului. Alții au încercat să plece ilegal peste granițele vestice ale Ucrainei. Potrivit Agenției de Statistică a Uniunii Europene, Eurostat, aproximativ 4,3 milioane de ucraineni trăiesc în țările UE, dintre care 860,000 sunt bărbați cu vârsta de 18 ani sau mai mult.

Surprinzător, legea a atras critici chiar și din partea unor soldați. „Sunt absolut de acord cu ei”, a declarat Nikita Ruzhenko, sergent de recrutare în cadrul brigăzii 113 din Ucraina, cu sediul la Harkov, când a fost întrebat ce părere are despre opiniile ucrainenilor care nu vor să se întoarcă. „Să le spui că au părăsit Ucraina, deci nu mai sunt ucraineni, nu este normal. Trebuie să-i invităm pe oameni înapoi, să-i întâmpinăm cu plăcere și nu să le spunem că nu sunt ucraineni. Este o prostie”, a completat el.

„Această lege nu va funcționa cum trebuie. Este un compromis politic și nimeni nu vrea să își asume responsabilitatea. Nu este bună pentru militari și nu este bună pentru civili. Este pentru toată lumea și pentru nimeni”, a fost de părere un alt militar activ.

Sergentul Ruzhenko, care și-a pierdut un ochi în primul an de război, dar care, la fel ca mulți răniți, este încă considerat apt pentru serviciu și nu poate fi demobilizat, recunoaște că recrutarea actuală este dezastruoasă.

El spune că, în timp ce soldatul ideal ar avea între 27 și 30 de ani, candidatul mediu are în jur de 45 sau 50 de ani, provine din pătura săracă a populației și are adesea o stare de sănătate precară.

„Medicii îi trec ca fiind apți. Când ajung în unități, comandanții văd oameni obosiți, cu o sănătate precară, unii cu boli cronice”, a spus el.

Soluția, susține el, nu este de a amenința oamenii de peste hotare, ci de a le permite oamenilor să își aleagă unitățile alături de care să participe la război.

Război în Ucraina, 28 aprilie 2024 | Un hotel din Nikolaiev a fost lovit de o dronă lansată de ruși 

Război în Ucraina, 27 aprilie 2024 | Ucraina anunță că a doborât 21 din cele 34 de rachete lansate de Rusia în timpul nopții

Război în Ucraina, 26 aprilie 2024 | Ucraina retrage tancurile americane Abrams de pe linia frontului

Război în Ucraina, 25 aprilie 2024 | Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS

Război în Ucraina, 24 aprilie 2024 | Volodimir Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni "transferaţi forţat" în Rusia

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole