Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 673. Ucraina poate produce mai mult armament decât poate comanda Ministerul Apărării | Politician: ”Nu mai vrem să fim victime ale circumstanțelor, ca în cazul SUA”

Război în Ucraina, ziua 673. Ucraina poate produce mai mult armament decât poate comanda Ministerul Apărării | Politician: ”Nu mai vrem să fim victime ale circumstanțelor, ca în cazul SUA”

Război în Ucraina, ziua 673. Producția internă de armament din Ucraina s-a dezvoltat până în punctul în care este capabilă să producă chiar mai mult decât poate comanda Ministerul ucrainean al Apărării pe baza bugetului pentru 2024.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia a ascuns adevăratul număr al deceselor din inundațiile după explozia barajului hidrocentralei Hahovka din regiunea Herson
  • Cel puțin doi oameni au fost răniți, după ce armata rusă a lovit clădiri rezidențiale din Herson
  • Volodimir Zelenski și Viktor Orban ar putea să se întâlnească, în urma faptului că Ungaria a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina
  • Germania blochează active rusești în valoare de peste 4 miliarde de euro
  • Serviciul de informații al Apărării din Ucraina cu privire la previziunile privind intrarea Ucrainei în Crimeea în 2023: Informația este, de asemenea, o armă
  • Serghei Lavrov spune că Occidentul a eșuat în încercarea de a înfrânge strategic Rusia
  • Americanii au epuizat fondurile pentru Ucraina. Alte ajutoare, doar cu acordul Congresului
  • Sursă ucraineană: O navă care se îndrepta către Dunăre a lovit o mină din Marea Neagră
  • Trupele ruse au recucerit pozițiile din Zaporojie pe care ucrainenii le-au capturat în timpul contraofensivei de vară
  • Ucraina a primit peste 38 de miliarde de euro ajutor internaţional în 2023
  • Forțele ucrainene au doborât șapte drone lansate de ruși
  • Ministrul ucrainean al economiei a declarat că Ucraina are nevoie de ajutor urgent în 2024

Update 22:13 Rusia a ascuns adevăratul număr al deceselor din inundațiile după explozia barajului hidrocentralei Hahovka din regiunea Herson, care a avut loc în luna iunie a acestui an.

Rusia, care nu a răspuns la întrebările pentru acest articol, a declarat că 59 de persoane s-au înecat pe teritoriul pe care îl controlează, aproximativ 408 kilometri pătrați (160 de mile pătrate) de zone inundate.

Dar numai în orașul Oleshky, ocupat de Rusia, despre care oficialii militari ucraineni estimează că avea o populație de 16.000 de locuitori în momentul inundațiilor, numărul acestora este de cel puțin câteva sute, susține o investigație Asociated Press.

O cifră exactă a morților - în Oleshky, cel mai populat oraș din zona ocupată înainte de război, și nu numai - s-ar putea să nu fie cunoscută niciodată, chiar dacă forțele ucrainene recuceresc teritoriul și sunt capabile să investigheze la fața locului.

Update 21:15 Armata rusă a lovit clădiri rezidențiale din orașul Herson în seara zilei de 28 decembrie. Există informații cu privire la rănirea a două persoane.

”Centrul orașului Herson a fost atacat din nou cu artileria rusă. Ocupanții lovesc clădirile rezidențiale. Unele locuri de atac sunt în flăcări. Până în prezent, există informații despre două persoane rănite. Una dintre ele este o femeie în vârstă de 92 de ani. A fost diagnosticată cu otrăvire cu produse de combustie", a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson.

Update 20:30 Șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, a declarat joi că Ucraina pregătește o întâlnire între președintele țării și premierul Ungariei, Viktor Orban.

"Lucrăm la organizarea unei întâlniri între cei doi lideri în viitorul apropiat", a menţionat Iermak într-un mesaj postat pe reţeaua socială X după ce a avut o discuţie telefonică cu ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

Recent, Ungaria a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina, iar relațiile dintre cele două țări sunt tensionate.

Update 18:15 La începutul lunii decembrie, active rusești în valoare de 4,1 miliarde de euro erau blocate în Germania.

Potrivit reprezentantului serviciului de presă al Ministerului Federal de Finanțe din Germania, este vorba de "bani înghețați, resurse economice ale persoanelor fizice, bani blocați de banca centrală rusă".

La rândul său, Christian Wagner, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, a reiterat că este important să ne amintim că sancțiunile sunt foarte diverse, multe dintre ele au efecte indirecte, așa că nu trebuie subestimate.

De asemenea, el a menționat că recent a fost aprobat cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a dat asigurări că "vor exista și alte pachete, că sistemul va fi extins și dezvoltat, iar deficiențele și oportunitățile de eludare a sancțiunilor vor fi identificate și blocate".

Update 16:18 Andrii Iusov, reprezentant al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, a remarcat că informația este, de asemenea, o armă, comentând declarația potrivit căreia armata ucraineană va intra anul acesta în Crimeea ocupată.

"Informațiile de la oficiali, de la conducerea militară și politică, sunt, de asemenea, un instrument de influență. Este difuzată atunci când este necesar și obține rezultatul potrivit. În ceea ce privește declarațiile specifice, acestea au fost adevărate. Ucrainenii au fost în Crimeea în acest an și în această vară”, a declarat Iusov într-un interviu pentru Suspilne, o televiziune publică ucraineană.

Oficialul a precizat că, în urma atacurilor asupra sediilor militare rusești din peninsulă, rușii încearcă să schimbe, să mute și să ascundă infrastructura militară.

Update 15:15 Serghei Lavrov spune că Occidentul a eșuat în încercarea de a înfrânge strategic Rusia.

Rusia este hotărâtă să își atingă obiectivele în operațiunile sale militare din Ucraina, a declarat joi ministrul de externe Serghei Lavrov, adăugând că strategia Occidentului de a provoca o înfrângere strategică a țării sale a "eșuat complet", informează Reuters.

Țările G7 intenționează să discute o "formulă de pace" propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski asupra căreia au căzut de acord în cadrul unui "summit secret" desfășurat în urmă cu aproximativ 10 zile, a declarat Lavrov într-un interviu acordat presei de stat ruse.

Update 14:10 Americanii au epuizat fondurile pentru Ucraina. Alte ajutoare, doar cu acordul Congresului.

Casa Albă a aprobat o nouă tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 250 de milioane de dolari. Este ultima tranșă deoarece alte ajutoare au nevoie de aprobarea Congresului.

Săptămâna trecută, administraţia Biden a declarat că mai are de anunţat încă un pachet de securitate pentru Ucraina în acest an, dar acesta ar fi ultimul pe care SUA l-ar putea oferi fără aprobarea Congresului.

Oficialii din departamentul ce se ocupă de livrări au declarat într-o scrisoare adresată Congresului că "odată ce aceste fonduri vor fi angajate, Departamentul va fi epuizat fondurile de care dispunem pentru asistenţa de securitate pentru Ucraina".

Acest pachet marchează limita capacităţii SUA de a furniza arme Ucrainei fără fonduri suplimentare din partea Congresului.

Administraţia Biden a cerut Congresului un pachet suplimentar care să includă un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Însă pachetul este în prezent blocat, deoarece politicienii americani încearcă să găsească un compromis.

"Este imperativ ca Congresul să acţioneze rapid, cât mai curând posibil, pentru a promova interesele noastre de securitate naţională ajutând Ucraina să se apere şi să-şi asigure viitorul", a declarat Blinken.

Ucraina a avertizat că efortul de război şi finanţele sale publice sunt în pericol dacă nu va fi acordat un ajutor occidental suplimentar.

Pachetul de cheltuieli de urgenţă care ar fi oferit 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi 14 miliarde de dolari pentru Israel a fost respinsă în Senat la începutul acestei luni, toţi republicanii votând împotrivă.

O vizită ulterioară a preşedintelui ucrainean Zelenski nu a reuşit să-i convingă pe legislatori.

În anunţul de miercuri, armele vor fi scoase din stocurile existente ale Pentagonului, o mişcare care nu are nevoie de aprobarea Congresului.

La începutul acestei luni, un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro al UE pentru Ucraina a fost blocat de Ungaria.

Ucraina se confruntă cu un deficit bugetar de 43 de miliarde de dolari, iar oficialii spun că ar putea fi nevoiţi să amâne salariile şi pensiile angajaţilor guvernamentali dacă nu vine în curând un nou ajutor din partea Occidentului.

Update 13:00 Sursă ucraineană: O navă care se îndrepta către Dunăre a lovit o mină din Marea Neagră.

O navă sub pavilion Panama care se îndrepta către un port de pe Dunăre pentru a transporta cereale a lovit o mină în Marea Neagră, a anunțat joi armata ucraineană.

La bordul navei a izbucnit un incendiu.

"O navă civilă sub pavilion Panama a explodat o mină inamică în Marea Neagră... Nava și-a pierdut cursul și controlul, iar pe puntea superioară a izbucnit un incendiu", a anunțat comandamentul militar din sudul Ucrainei pe Telegram.

O persoană a fost spitalizată, iar o alta a primit ajutor medical la bord. La fața locului au fost trimise remorchere, a adăugat armata care nu a spus când a avut loc incidentul.

Incidentul s-a produs în zona utilizată de navele comerciale pentru a evita blocada porturilor ucrainene instituită de ruși pe Marea Neagră.

Update 12:15 Trupele ruse au recucerit pozițiile din Zaporojie pe care ucrainenii le-au capturat în timpul contraofensivei de vară.

Forțele rusești au avansat recent în vestul regiunii Zaporojie și au recucerit pozițiile pe care forțele ucrainene le-au capturat în timpul contraofensivei din vara anului 2023, probabil după ce trupele Kievului s-au retras pe poziții mai ușor de apărat în apropiere de Robotîe pe timpul iernii, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului.

Imaginile geolocalizate publicate la 14 și 27 decembrie indică faptul că forțele rusești au avansat recent la vest de Verbove (9 km est de Robotîne).

Comandantul grupului de forțe ucrainene Tavriisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskîi, a declarat într-un interviu acordat BBC publicat miercuri că liderii Rusiei doresc să cucerească Avdiivka cel puțin, dar au un obiectiv mai ambițios de a captura toate regiunile Donețk și Lugansk și de a recuceri teritoriul pe care forțele rusești l-au pierdut în regiunea Zaprorojie în timpul contraofensivei ucrainene.

Capturarea de către ucraineni a pozițiilor din apropiere în august 2023 a fost semnificativă din punct de vedere tactic, deoarece ar fi putut permite forțelor ucrainene să înceapă să opereze dincolo de cele mai dense câmpuri de mine rusești și de straturile defensive rusești ulterioare, consideră analiștii de la ISW.

Pentru moment, think-tank-ul american nu crede că recucerirea acestor poziții de către forțele rusești este deosebit de semnificativă.

Avansurile recente ale Rusiei în vestul regiunii Zaporojie susțin totuși evaluarea ISW potrivit căreia actualul război pozițional din Ucraina nu este un impas stabil, deoarece echilibrul actual poate fi înclinat în ambele direcții prin decizii luate în Occident sau în Rusia, iar câștigurile limitate ale Moscovei ar putea deveni semnificative mai ales dacă Occidentul întrerupe ajutorul militar acordat Ucrainei, mai punctează ISW.

Update 11:00 Ucraina a primit peste 38 de miliarde de euro (42 miliarde de dolari) ajutor internaţional în 2023, în contextul războiului în curs împotriva invadatorilor ruşi, informează dpa.

"Acest ajutor ne-a permis să finanţăm toate cheltuielile necesare”, a declarat ministrul ucrainean al finanţelor, Serhii Marcenko, pentru Forbes.

Majoritatea banilor au mers către apărarea împotriva forţelor Kremlinului, însă o parte au fost de asemenea folosiţi pentru a finanţa refugiaţii interni, pensiile şi salariile de stat.

Potrivit lui Serhii Marcenko, anul 2023 a fost mai stabil financiar decât 2022, însă fiecare zi de război costă 120 de milioane de euro.

Rusia şi-a lansat invazia în februarie anul trecut, iar Ucraina a primit de atunci sprijin occidental substanţial, sub formă de echipamente şi informaţii militare.

În ceea ce priveşte anul ce urmează, ministrul ucrainean a spus: „Sunt mai puţin îngrijorat de 2024 decât sunt de 2025”.

Acest lucru este cauzat în special de incertitudinile privind viitorul sprijin din partea Uniunii Europene şi SUA în 2025, în contextul alegerilor ce vor avea loc în 2024 atât în UE, cât şi în SUA.

Pentru anul 2024, Marcenko a afirmat că Ucraina are nevoie de circa 33 de miliarde de euro din străinătate. 

Update 09:00 Forțele ucrainene au doborât șapte drone lansate de ruși.

Forțele aeriene ucrainene anunță că în noaptea de miercuri spre joi au doborât șapte drone lansate de ruși.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât șapte din opt drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopții, au anunțat joi reprezentanții forțelor aeriene, potrivit Reuters.

Dronele au fost doborâte în trei regiuni din centrul și sudul țării, au mai anunțat ucrainenii pe Telegram.

Ei nu au oferit amânunte despre drona care nu a fost doborâtă și nu se știe dacă a ajuns la țintă.

Update 08:10 Ministrul ucrainean al economiei a declarat pentru Financial Times că Ucraina are nevoie de ajutor urgent în 2024.

Toate veniturile țării vecine se duc pe apărare, așa că oficialii de la Kiev se bazează pe ajutor extern pentru alte nevoi, de la pensii, la ajutoare sociale.

"Priviți acolo, este bannerul victoriei. Bannerul Diviziei 150 Brest. Priviți-o, Mariinka noastră.”

Televiziunea rusă de stat a transmis imagini din Mariinka.

Localitatea ucraineană din regiunea Donețk, capturată cu greu de militarii Moscovei, a ajuns un oraș fantomă, asemenea Bahmutului. Rusia speră că această cucerire o va ajuta să sporească presiunea asupra forțelor ucrainene care apără localitatea fortificată Avdiivka.

Valeri Zalujnîi, Șeful Statului Major al Ucrainei: "Mariinka a rezistat aproape doi ani, în timpul unor lupte duse stradă cu stradă, casă cu casă. Forțele noastre au pregătit o linie defensivă în afara orașului, care, pot să spun, a fost șters de pe pământ.”

Într-o intervenție publică neobișnuită, prima de acest fel de la începutul războiului, șeful Statului Major al armatei ucrainene a criticat birourile de recrutare și a apărat două proiecte de lege pentru îmbunătăţirea procesului de mobilizare.

Unul prevede scăderea vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani, iar celălalt - măsuri împotriva celor care încearcă să evite recrutarea. În plus, Valeri Zalujnîi a recunoscut că a greșit crezând că Rusia va opri ostilitățile, forțată de numărul mare de ruși morți de front.

Valeri Zalujnîi, Șeful Statului Major al Ucrainei: "Am crezut că volumul de pierderi pe care le-am provocat inamicului l-ar putea opri, pentru că orice altă ţară ar face-o, dar nu este cazul Federaţiei Ruse. Nu știu câți soldați trebuie să mai moară ca să oprim războiul. Dar trebuie să continuăm să provocăm pierderi inamicului până la sfârșitul conflictului.”

În timp ce Rusia își întărește parteneriatul cu India pentru producția de armament, Kievul privește cu îngrijorare spre Occident.

La Washington și Bruxelles sunt blocate două pachete financiare consistente pentru Ucraina.

Uniunea Europeană plănuiește o schemă de ajutor în valoare de 20 de miliarde de euro, sub forma unor împrumuturi, care pot fi acordate ... în ciuda opoziției Ungariei.

Update 00:00”Am semnat contracte privind muniția; vom avea toate proiectilele pe care le putem avea. În ceea ce privește echipamentele blindate, suntem capabili să producem și mai mult. Cu toate acestea, nu îl putem produce "din nimic" - trebuie să fie finanțat și cumpărat de Ministerul Apărării de la Ukroboronprom (industria de apărare ucraineană - n.r.), deoarece Ukroboronprom investește bani în piese de schimb, producție, resurse de muncă etc.", a declarat Yehor Cherniev, șef adjunct al Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații a  Parlamentului Ucrainei și șef permanent al delegației Ucrainei la Adunarea Parlamentară a NATO.

Cerniev a spus că se pune problema cum să se echilibreze economia, care, pe de o parte, trebuie să asigure PIB-ul și, prin urmare, să finanțeze armata prin plata impozitelor, dar, pe de altă parte, trebuie să se orienteze cât mai mult spre producția militară și să renunțe la fabricarea de produse interne, potrivit publicației Ukrainskaia Pravda.

"Trebuie să găsim un echilibru corect aici, astfel încât să nu pierdem economia care alimentează în prezent armata noastră, dar, în același timp, să implicăm resursele din complexul militar-industrial care să aprovizioneze forțele noastre armate la capacitate maximă, poate nu complet fără asistență deocamdată, dar totuși destul de independent, astfel încât să nu ne simțim dependenți de partenerii noștri de pe câmpul de luptă, să nu fim victime ale circumstanțelor, ca în cazul SUA în momentul de față, când așteptăm pasiv decizia lor”, mai spune acesta.

Război în Ucraina, 27 decembrie 2023 | Înfrângere pentru Ucraina. Orașul Mariinka nu mai există

Război în Ucraina, 26 decembrie 2023 | Rușii pierd până la 400 de persoane pe zi lângă Avdiivka. ”S-au predat nu doar cu bucurie, ci aproape fără luptă”

Război în Ucraina, 25 decembrie 2023 | ”Întunericul va pierde în cele din urmă”, spune Zelenski în mesajul de Crăciun

Război în Ucraina, 24 decembrie 2023 | "Nu voi fi acasă de Crăciun". Soldații ucraineni şi-au adaptat cântecele de sărbători | Primul an când Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie şi nu 7 ianuarie

Război în Ucraina, 23 decembrie 2023 | Ucraina susține că a doborât trei avioane de vânătoare-bombardament rusești

Subiecte în articol: Război Ucraina
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?