Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- 1 mort și 2 răniți în atacul rusesc asupra Kramatorsk
- Apărarea antiaeriană a doborât o rachetă rusească în regiunea Mikolaiv
- Odobescu cere predictivilitate în privința asistenței financiare și militare a UE pentru Ucraina
- Armata rusă a bombardat centrul Hersonului
- Polonia va oferi un nou pachet de apărare Ucrainei, anunță Zelenski
- Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni
- Incendii și avarii la infrastructura energetică din Harkov în urma atacurilor ruse
- Zelenski introduce în Rada un proiect de lege privind cetățenia multiplă
- Şeful serviciilor secrete ucrainene, Kirilo Budanov: nu există nicio dovadă că Prigojin este mort
- Volodimir Zelenski anunță noi priorități pentru Ucraina: "Sarcinile noastre sunt clare"
- Șeful spionajului ucrainean, despre contraofensiva ucraineană: "Nu totul este bine”
- Tranșeele din Ucraina, împânzite de șoareci și șobolani
- Un mort și un rănit în urma unui atac cu rachete reusești în regiunea Donețk
- Rușii au bombardat de 95 de ori regiunea Zaporojie, în ultimele 24 de ore
- Atac ucrainean cu rachete în Crimeea. Podul Kerci a fost închis temporar
- Incendiu la un terminal de gaz din Sankt Petersburg
Update 22:20 1 mort și 2 răniți în atacul rusesc asupra Kramatorsk
O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în atacul cu rachetă al Rusiei luni dimineață asupra Kramatorsk din regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul regional Vadym Filashkin.
Forțele ruse au tras o rachetă Iskander în orașul de est, distrugând șapte clădiri de apartamente, trei întreprinderi și trei facilități de infrastructură socială, a declarat Filashkin pe Facebook. „Răniții au primit asistența medicală necesară și nu necesită tratament spitalicesc”, a adăugat guvernatorul regiunii.
Update 21:30 Apărarea antiaeriană a doborât o rachetă rusească în regiunea Mikolaiv
Forțele de apărare aeriană ucrainene au distrus luni seară o rachetă aeriană ghidată Kh-59 lansată de un avion de luptă rus Su-34 în regiunea Mikolaiv, au anunțat forțele aeriene ucrainene, citate de Pravda. „La 22 ianuarie 2024, forțele și mijloacele de apărare aeriană ale Comandamentului Aerien „Sudic” au distrus o rachetă aeriană ghidată Kh-59 trasă de un avion de luptă rusesc Su-34 în regiunea Mikolaiv”, au transmis forțele aeriene ucrainene.
Update 20:45 Ministrul de externe Luminița Odobescu a subliniat, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, desfășurată luni, necesitatea predictibilității asistenței financiare și militare a UE pentru Ucraina. Luminița Odobescu a participat luni la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Bruxelles.
Agenda reuniunii a inclus agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu. Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a prezentat, prin videoconferință, situația din teren și evoluțiile interne recente. Luminița Odobescu a subliniat importanța menținerii subiectului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei ca temă prioritară pe agenda UE și a reiterat sprijinul multidimensional pentru Ucraina, pentru atât timp cât va fi nevoie.
„De asemenea, ministrul Luminița Odobescu a subliniat necesitatea predictibilității asistenței financiare și militare a UE pentru Ucraina, în linie cu deciziile Consiliului European din decembrie 2023. Ministrul român a mai evidențiat necesitatea parcurgerii pașilor necesari pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE atât cu Ucraina, cât și cu R. Moldova. Ministrul român de externe a exprimat sprijinul pentru Formula de Pace a Ucrainei, cu accent pe continuarea eforturilor diplomatice pentru a crește mobilizarea susținerii partenerilor globali. A menționat inițierea, la 14 ianuarie 2024, a negocierilor diplomatice în vederea agreării unui cadru bilateral de cooperare în domeniul securității, în implementarea Declarației Comune G7 de sprijin pentru Ucraina (12 iulie 2023). A precizat că este necesară continuarea presiunii asupra Rusiei, prin sancțiuni și o comunicare strategică care să combată dezinformarea propagată de aceasta, inclusiv din perspectiva apropierii marcării a doi ani de la debutul războiului, la 24 februarie 2022”, se arată într-un comunicat al MAE.
Update 19:20 Armata rusă a bombardat centrul Hersonului
Trupele ruse au bombardat luni seară centrul orașului Herson. În urma atacului, un bărbat de 43 de ani a fost rănit ușor, au anunțat autoritățile ucrainene. Potrivit Kievului, rușii de pe malul stâng ocupat temporar au tras de mai multe ori în timpul zilei în cartierele rezidențiale din mijlocul orașului și cartierul Dnipro din Herson.
Update 17:20 Polonia va oferi un nou pachet de apărare Ucrainei, anunță Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Polonia oferă Ucrainei un nou pachet de apărare. Anunțul a fost făcut în urma unei întâlniri cu premierul polonez Donald Tusk, care a sosit în Ucraina într-o vizită de lucru.
"Există un nou pachet de apărare polonez. Apreciem o astfel de asistență constantă. Există o nouă formă a interacțiunii noastre de dragul unei cantități mai mari de achiziții de arme pentru nevoile ucrainene. Acesta este un împrumut polonez pentru Ucraina. Astăzi am discutat cu domnul prim-ministru posibilitățile unei viitoare producții comune de arme", a spus președintele Ucrainei.
Update 16:45 Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni
Update 16:00 Incendii și avarii la infrastructura energetică din Harkov în urma atacurilor ruse
Atacurile rusești din 22 ianuarie au declanșat un incendiu și au distrus echipamente la o instalație energetică aparținând operatorului local Kharkivoblenergo din regiunea Harkov, a informat Ministerul Energiei din Ucraina, citat de Kyiv Independent.
Ministerul Energiei nu a precizat amploarea pagubelor cauzate de atacuri și incendiul care a urmat și nici tipul de echipament care a fost distrus. Nu au fost raportate victime în urma atacului.
Anul trecut, Rusia a atacat constant infrastructura energetică a Ucrainei, provocând întreruperi la scară largă și daune rețelei. Rusia a continuat o strategie similară și în această iarnă, intensificându-și atacurile asupra instalațiilor energetice.
Update 15:00 Polonia este pregătită pentru producția comună de arme cu Ucraina, a declarat luni, premierul polonez Donald Tusk, potrivit Sky News.
Declarația a fost făcută la Kiev, acolo unde Tusk face o vizită oficială.
Premierul polonez s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, iar la finalul discuțiilor a spus că ambele țări sunt pregătite să termine negocierile privind investițiile pentru producerea în comun de muniție și arme.
Tusk a mai spus că Polonia și Ucraina au o viziune comună cu privire la problemele de frontieră care au împiedicat tranzitul mărfurilor.
Liderul polonez, care a revenit la putere în Polonia luna trecută, urmează să se întâlnească și cu premierul ucrainean Denys Shmyhal.
Update 14:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a introdus în Rada Supremă un proiect de lege privind cetățenia multiplă. De asemenea, a cerut să se elaboreze un plan de acțiune pentru „păstrarea identității naționale a ucrainenilor din Federația Rusă, inclusiv pe terenurile locuite istoric de ei”.
„Astăzi (luni - n.r.) introduc în Rada Supremă a Ucrainei un proiect de lege cheie care va permite adoptarea unor modificări cuprinzătoare ale legislației și introducerea instituției cetățeniei multiple. Și va permite tuturor etnicilor ucraineni și descendenților lor din diferite țări ale lumii să aibă cetățenia noastră. Bineînțeles, cu excepția cetățenilor țării agresoare”, a declarat președintele ucrainean într-un discurs video cu ocazia Zilei Unității, citat de Interfax Ukraine
Potrivit lui, „toți cei care, în perioadele diferitelor valuri de emigrație, au fost forțați să părăsească țara natală, regăsindu-se în Europa, Statele Unite, Canada, țările asiatice, America Latină. Toți cei care ne ajută, în ciuda sutelor de mii de kilometri de țara lor natală. Voluntarii străini, cei care s-au ridicat pentru apărarea Ucrainei. Toți cei care luptă pentru libertatea Ucrainei ca patrie. Iar decizia corespunzătoare este unul dintre elementele unei astfel de libertăți, una dintre posibilitățile de realizare a unui astfel de drept. Dreptul de a fi ucrainean”.
Zelenski a mai spus că a semnat un decret privind teritoriile din Federația Rusă locuite istoric de ucraineni. „Aceasta este întoarcerea adevărului despre trecutul istoric de dragul viitorului ucrainean”, a spus el.
Astfel de terenuri includ teritorii din teritoriul Krasnodar, regiunile Belgorod, Bryansk, Voronezh, Kursk și Rostov.
Potrivit lui Zelenski, „în fiecare an, la 22 ianuarie, am menționat întotdeauna două lecții cheie ale acelor vremuri. Două indicii pentru toate generațiile națiunii ucrainene. Pentru a-ți câștiga propria statalitate, trebuie să lupți. Pentru a o proteja, trebuie să vă uniți. Și a venit ziua în care am reușit să dovedim acest lucru”.
Update 10:50 Soldații de pe frontul din Ucraina se confruntă cu o nouă amenințare care i-a scos deja din luptă pe mai mulți dintre ei.
Este vorba despre un dușman care a fost creat, practic, de război și pentru înfrângerea căruia luptătorii au ajuns să apeleze la rugăciuni, pentru că nicio altă metodă nu și-a dovedit eficacitatea.
CNN relatează că linia de 1000 de kilometri a frontului ruso-ucrainean a fost infestată de șobolani și șoareci ce răspândesc boli cu simptome care-i incapacitează pe soldați: cei infectați de contactul cu rozătoarele vomită și au sângerări oculare.
Un fenomen similar s-a manifestat în tranșeele Primului Război Mondial, amintește sursa citată.
O femeie-combatant în armata ucraineană, având indicativul "Kira", a povestit pentru CNN cum batalionul ei a căzut victimă, toamna trecută, unei epidemii de rozătoare în timp ce lupta regiunea Zaporojie din sudul țării.
"Imaginați-vă că mergeți la culcare, iar noaptea începe cu un șoarece care se strecoară în pantaloni sau în pulover, sau care vă mestecă vârfurile degetelor, sau vă mușcă mâna. Dormi două sau trei ore, în funcție de cât de norocos ești", a declarat Kira.
Ea a estimat că în adăpostul ei pentru patru soldați erau, la un moment dat, în jur de 1.000 de șoareci.
"Nu șoarecii erau cei care ne vizitau, ci noi eram oaspeții lor", a continuat femeia. Ea mărturisește că, împreună cu camarazii săi, au încercat totul pentru a scăpa de șobolanii din adăpost: otravă, amoniac și chiar rugăciuni. Însă rozătoarele nu se dădeau duse, iar soldații au apelat la alte metode.
"Aveam o pisică pe nume Busia, care mânca șoareci. Însă erau atât de mulți, încât a refuzat să-i mai vâneze. O pisică poate să prindă unul sau doi șoareci, dar dacă sunt 70 de șoareci, este nerealist", a detaliat Kira.
Probleme similare se manifestă și în tabăra rusă, doar că presa internațională nu a putut consemna realitățile de acolo prin discuții cu soldații. Însă videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare de ucraineni și ruși demonstrează amploarea infestărilor de ambele părți ale liniei frontului.
Update 9:00 Rusia a acuzat Ucraina pentru bombardamentele din Donețk, soldate, conform surselor locale, cu cel puțin 27 de morți, și a spus că vina aparține și Occidentului, care a înarmat Kievul.
Ministerul rus de Externe a condamnat atacul, pe care l-a numit "un act terorist barbar împotriva populației civile din Rusia".
"Regimul neo-nazist de la Kiev, susținut de Statele Unite ale Americii şi de sateliții săi, a comis din nou un act de terorism barbar împotriva populației civile din Rusia.
Partea rusă condamnă categoric acest atac perfid împotriva populației civile", se spune într-un comunicat al MAE de la Moscova, care mai adaugă că "Occidentul este complice la actele criminale ale regimului Zelenski, ce a demonstrat încă o dată inumanitate şi ură față de oameni nevinovați".
Loviturile au vizat o piață de la periferia orașului Donețk.
Atacul a fost lansat, potrivit surselor rusești, duminică, la ora locală zece dimineața, când piața era plină de oameni.
Tirurile și-ar fi avut originea în Avdiivka și s-ar fi folosit armament occidental, conform acelorași surse.
Inițial au fost raportați 25 de oameni uciși, însă bilanțul a fost actualizat la 27 de Denis Pușilin, șeful impus de la Moscova în regiunea ucraineană ocupată.
Alte câteva zeci de persoane au fost rănite.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu s-a referit explicit la atacul din Donețk în discursul său nocturn.
El a spus însă că, într-o singură zi, Rusia a bombardat peste 100 de orașe și sate din nouă regiuni din Ucraina, iar atacurile din regiunea Donețk au fost 'deosebit de severe'.
Doneţk este una din cele patru regiuni pe care Rusia le-a anexat în septembrie 2022 printr-un decret semnat de președintele Vladimir Putin, în urma unor referendumuri denunțate drept "farse" de statele occidentale.
După atacul din Donețk, armata rusă a replicat cu aproape 100 de lovituri de artilerie în Zaporojie.
Update 8:00 Informaţiile despre dizolvarea Grupului Wagner nu sunt adevărate, iar declaraţia despre moartea liderului grupului, Evgheni Prigojin, nu poate fi verificată, spune şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov.
Informaţiile despre dizolvarea Grupului Wagner nu sunt adevărate, iar declaraţia despre moartea liderului grupului, Evgheni Prigojin, nu poate fi verificată: a declarat şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, pentru Financial Times, după cum a relatat UNIAN.
„Wagner există”, a spus Budanov, respingând informaţiile potrivit cărora grupul a fost desfiinţat.
Serviciul de informaţii militar numărul 1 de la Kiev a comentat apoi vestea morţii liderului Grupului Wagner într-un accident de avion în august 2023.
„În ceea ce priveşte Prigojin, nu aş dori să trag concluzii în grabă”, a spus el. Kremlinul neagă orice implicare în accident şi spune că testele ADN au confirmat moartea lui Prigojin. Cu toate acestea, trupul său nu a fost niciodată văzut în public.
„Nu spun că nu e mort sau că e mort. Spun că nu există dovezi că ar fi mort”, susţine oficialul.
Update 00:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenki, a declarat în discursul său de duminică noapte că a stabilit noi priorități și sarcini clare pentru țara sa, în următoarele săptămâni, în ceea ce privește pachetele de ajutor din partea partenerilor externi, cooperarea politică și măsurile de asigurare a sustenabilității financiare a țării.
"Noi am definit deja prioritățile noastre ucrainene pentru următoarele săptămâni. Sarcinile noastre sunt clare – atât în ceea ce privește pachetele care vor consolida poziția noastră pe front, cât și în ceea ce privește cooperarea politică cu partenerii și ceea ce este necesar pentru stabilitatea financiară a Ucrainei.
O prioritate specială o reprezintă Uniunea Europeană și relațiile cu cei mai apropiați vecini ai noștri. Pregătim mai multă interacțiune și o nouă comunicare, noi negocieri importante”, a spus liderul de la Kiev.
Doar duminică, a precizat Zelenski în discurs, "sălbaticii ruși au bombardat peste o sută de orașe, localități și satele noastre ucrainene din nouă regiuni”.
Război în Ucraina, 21 ianuarie 2024 | Război în Ucraina, ziua 697. Președintele Volodimir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump să vină la Kiev
Război în Ucraina, 20 ianuarie 2024 | Guvernul de la Kiev alocă o sumă record pentru construcția de fortificații: peste 428 de milioane de euro
Război în Ucraina, 19 ianuarie 2024 | Biden spune majoritatea congresmenilor SUA susțin ajutorul pentru Ucraina
Război în Ucraina, 18 ianuarie 2024 | Parlamentul ucrainean așteaptă o nouă versiune a legii mobilizării la începutul lunii februarie
Război în Ucraina, 17 ianuarie 2024 | Dmitro Kuleba, la Davos: "În 2024, prioritatea este să alungăm Rusia de pe cer"