Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 686. NATO anunță că va continua să ajute Ucraina

Război în Ucraina, ziua 686. NATO anunță că va continua să ajute Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 20:45 10 Ian 2024 Modificat la 23:04 10 Ian 2024

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • UE a ajuns la un acord parțial privind noul pachet de sprijin pentru Ucraina
  • Ucraina lansează un serviciu chatbot pentru rudele militarilor ruși dispăruți 
  • NATO anunță că va continua să ajute Ucraina
  • Volodimir Zelenski cere sisteme moderne de apărare aeriană
  • Zeci de elevi au fost evacuați din orașul rus Belgorod
  • Sistemul de apărare antiaeriană promis de Canada nu a fost încă livrat Ucrainei
  • Guvernul finlandez va menține închise punctele de trecere de la granița sa cu Rusia dincolo de 15 ianuarie
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit miercuri în Lituania, la începutul unui turneu în trei state baltice
  • Majoritatea rușilor continuă să susțină războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, potrivit unui sondaj publicat pe 9 ianuarie de către Centrul Național de Cercetare a Opiniei (NORC) al Universității din Chicago
  • Mii de petiții au fost depuse de ucraineni, de obicei rude sau prieteni ai soldaților care au căzut pe front
  • Volodimir Zelenski a mulţumit României pentru sprijinul acordat după izbucnirea războiului
  • Rusia a pierdut 366.790 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022
  • Comandamentul Forțelor Terestre ale Ucrainei, Volodymyr Fityo, a comentat despre o nouă ofensivă asupra Harkovului
  • Ucraina a comandat roboți ShaBlya pentru apărare
  • Premierul belgian îi promite lui Zelenski să sporească sprijinul pentru Ucraina
  • Raportul Statului Major General: Situație dificilă în estul și sudul Ucrainei
  • Zelenski a discutat cu președintele polonez despre blocada de la frontieră și "garanții de securitate"
  • Președintele României și Zelenski au discutat despre prioritățile pentru 2024
  • Peste 1.000 de sate și orașe din Ucraina au rămas fără electricitate din cauza condițiilor de iarnă

Update 23:00 Ambasadorii UE au aprobat un „mandat parțial de negociere” cu privire la propunerea de a înființa Facilitatea pentru Ucraina, un nou instrument menit să sprijine eforturile de redresare și reformă ale Kievului, a anunțat Consiliul UE pe 10 ianuarie, citat de Kyiv Independent. Facilitatea este menită să adune 50 de miliarde de euro din finanțarea pe termen lung a UE într-un singur instrument, asigurând un sprijin stabil pentru perioada 2024-2027.

Liderii UE nu au reușit până acum să aprobe finanțarea, întrucât Ungaria s-a opus în această chestiune în timpul unui summit din decembrie. Consiliul European este programat să se reunească și să discute problema pe 1 februarie.

Guvernul ucrainean și-a prezentat planul spre aprobare de către Comisia Europeană la sfârșitul lunii decembrie 2023. Un alt pilon prevedeă că UE se angajează să ofere ajutor financiar sub formă de „garanții bugetare și un amestec de granturi și împrumuturi de la instituții publice și private”.

Update 22:40 Ucraina lansează un serviciu chatbot pentru rudele militarilor ruși dispăruți 

Kievul a anunțat că înființează un serviciu chatbot care va permite rușilor care au rude soldați dispăruți în Ucraina să verifice dacă s-a confirmat că aceștia au fost uciși sau sunt prizonieri de război. Ucraina înființează un serviciu chatbot care le va permite rușilor care au rude soldați dispăruți în Ucraina să verifice dacă s-a confirmat că aceștia au fost uciși sau sunt prizonieri de război, au anunțat miercuri oficialii de la Kiev, potrivit Reuters.

Kievul speră că această măsură va pune presiune asupra Moscovei, la 22 de luni de la invazia Ucrainei, pe măsură ce tot mai mulți ruși de acasă caută răspunsuri despre soarta soldaților dispăruți.

"Cetățenii ruși se pot adresa oficial acestui proiect pentru a obține informații obiective despre rudele lor care le sunt ascunse de către regimul de guvernare din Federația Rusă", a declarat Andriy Iusov, purtător de cuvânt al agenției militare de informații GUR din Ucraina, care se ocupă de negocierile pentru schimbul de prizonieri, relevă sursa citată. Ucraina și Rusia au efectuat schimburi de prizonieri pe tot parcursul războiului. Cel mai mare dintre acestea a avut loc săptămâna trecută, când 230 de prizonieri ucraineni - majoritatea soldați, dar și șase civili - au fost înapoiați Kievului în schimbul a 248 de soldați ruși.

Update 20:15 NATO anunță că va continua să ajute Ucraina

NATO va continua să ofere Ucrainei ajutor militar, economic și umanitar. Este vorba despre un ajutor major, se arată într-un comunicat al alianței. Anunțul apare în condițiile în care ucrainenii se tem că livrarea ajutorului ar putea încetini din cauza atenției îndreptate către conflictul din Gaza.

„Aliații au precizat că vor continua să ofere Ucrainei asistență militară, economică și umanitară majoră, iar mulți Aliați au subliniat planuri de a oferi capacități suplimentare de miliarde de euro în 2024”, se arată în declarația NATO citată de Sky News.

Membrii alianței cumpără aproximativ 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot pentru a-și reaproviziona proviziile. Asta în timp ce Ucraina este aprovizionată constant cu arme occidentale.

Update 19:45 Volodimir Zelenski cere sisteme moderne de apărare aeriană

Ucrainei nu are în prezent capacitatea de a-și produce propriul sistem modern de apărare aeriană, lucru de care are nevoie disperată pentru a-și proteja cetățenii de atacurile rusești, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski la o conferință de presă comună cu președintele lituanian Gitanas Nauseda la Vilnius, pe 10 ianuarie, potrivit Kyiv Independent. Zelenski a amintit de atacurile de amploare asupra Ucrainei de la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii, care au lovit „infrastructura civilă, oamenii, grădinițele”.

Potrivit lui Zelenski, Rusia a folosit 500 de rachete și drone în această serie de lovituri. Deși forțele de apărare aeriană au reușit să doboare în medie aproximativ 70% dintre ele, „din păcate, am pierdut oameni”.

Update 18:20 

Update 17:00 Zeci de elevi au fost evacuați din orașul rus Belgorod

Zeci de elevi au fost evacuați miercuri din orașul rusesc de frontieră Belgorod, după o serie de atacuri mortale cu obuze ucrainene, a declarat guvernatorul regiunii, scrie The Kyiv Independent. Aproximativ 300 de locuitori au părăsit deja Belgorodul, cea mai mare evacuare dintr-un oraș rusesc important de când Moscova a lansat ostilitățile împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Primul grup de copii a părăsit Belgorodul pentru regiunea vecină Voronej, care se află mai departe de graniță, a declarat guvernatorul, Viaceslav Gladkov, pe Telegram.

Update 16:00 Sistemul de apărare antiaeriană promis de Canada nu a fost încă livrat Ucrainei

Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat în ianuarie 2023 că țara sa va achiziționa un sistem național avansat de rachete sol-aer (NASAMS), fabricat în SUA, pentru Ucraina, dar acesta nu a fost încă livrat, a relatat presa canadiană, citată de The Kyiv Independent.

Sistemul, în valoare de 406 milioane de dolari, ar urma să „ajute Ucraina să își consolideze sistemele de apărare aeriană împotriva atacurilor aeriene distructive asupra siturilor militare, a infrastructurii civile critice și a centrelor de populație”, anunţa atunci ministerul canadian al Apărării. Confruntându-se cu o creștere a atacurilor rusești care coincide cu debutul iernii, Ucraina a încercat să își consolideze apărarea aeriană.

Update 14:30. Guvernul finlandez va menține închise punctele de trecere de la granița sa cu Rusia dincolo de 15 ianuarie, a informat miercuri cotidianul Iltalehti, citând surse guvernamentale, relatează Reuters.

Ministerul finlandez de Interne, care se ocupă de securitatea frontierei, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Finlanda a închis la sfârșitul anului trecut granița cu Rusia pentru a împiedica un număr tot mai mare de solicitanți de azil să intre în țara nordică și a spus că Moscova a orchestrat această criză, acuzație pe care Kremlinul o neagă.

Update 13:30. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit miercuri în Lituania, la începutul unui turneu în trei state baltice, pentru a discuta despre războiul dintre țara sa și Rusia și despre planurile Kievului de a adera la NATO și la Uniunea Europeană.

Anunțându-și vizita pe X, Zelenski a declarat că va merge în Letonia și Estonia în zilele următoare. Toate cele trei state baltice sunt membre ale UE și ale alianței militare NATO, relatează Reuters.

"Securitatea, integrarea UE și NATO, cooperarea în domeniul războiului electronic și al dronelor, precum și coordonarea în continuare a sprijinului european se află pe ordinea de zi", a declarat Zelenski.

Zelenski și președintele lituanian Gitanas Nauseda urmează să poarte discuții.

Liderul ucrainean va ține un discurs public.

"Președinții vor discuta despre războiul din Ucraina, despre sprijinul acordat Ucrainei și despre integrarea acesteia în Uniunea Europeană și în NATO", a precizat biroul lui Nauseda într-o declarație.

Având în vedere că perspectivele unui război prelungit sunt din ce în ce mai mari, Ucraina a făcut apel la aliații săi occidentali pentru mai multă asistență financiară și militară.

Update 12:30. Majoritatea rușilor (63%) continuă să susțină războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, potrivit unui sondaj publicat pe 9 ianuarie de către Centrul Național de Cercetare a Opiniei (NORC) al Universității din Chicago.

După cum se raportează în Kyiv Independent, sondajul a constatat că 64% dintre ruși au văzut războiul împotriva Ucrainei ca fiind simptomatic al unei „lupte a civilizațiilor între Rusia și Occident”. Publicația a menționat că cifra reprezintă o ușoară scădere față de un sondaj realizat în noiembrie trecut de organizația independentă de sondaje rusă, The Levada Center, în care 75% dintre respondenți au declarat că susțin războiul.

Update 11:30. Mii de petiții au fost depuse de ucraineni, de obicei rude sau prieteni ai soldaților care au căzut pe front, prin care i se cere președintelui Volodimir Zelenski să onoreze fiecare soldat căzut la datorie cu titlul de ”Erou al Ucrainei”, scrie Reuters.

După ce fratele ei mai mic a fost ucis în noiembrie în luptele cu forțele rusești din estul Ucrainei, Anna Birzul a fost extrem de îndurerată. Apoi a trecut la acțiune, scriind o petiție prin care îi cere președintelui Volodimir Zelenski să îi acorde lui Bohdan Krotov, în vârstă de 29 de ani, cea mai înaltă distincție militară, cea de Erou al Ucrainei.

”L-am înmormântat pe 26, iar pe 27 deja o scrisesem”, a declarat o Birzul în lacrimi, la mormântul lui Krotov într-un cimitir din Kiev.

Petiția lui Birzul este una dintre cele cel puțin 2.000 de petiții depuse, de obicei de către o rudă sau un prieten, de la invazia Rusiei din 20 februarie 2022, prin care i se cere lui Zelenski să onoreze fiecare soldat căzut la datorie cu acest premiu.

Update 11:15. Volodimir Zelenski a mulţumit României pentru sprijinul acordat după izbucnirea războiului.

”Mulţumesc României pentru nivelul de cooperare atins”, a transmis Volodimir Zelenski.

În discursul său, preşedintele Ucrainei a precizat că a avut o discuţie cu omologul său român. Cei doi şefi de stat au vorbit despre situaţia de securitate din Ucraina şi din regiunea Mării Neagre.

Update 10:30. Rusia a pierdut 366.790 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a informat pe 10 ianuarie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Update 09:30. Comandamentul Forțelor Terestre ale Ucrainei, Volodymyr Fityo, a comentat despre o nouă ofensivă asupra Harkovului, iar acesta consideră că forțele ruse ar trebui să efectueze pregături pentru o astfel de manevră, scrie agenția Unian. 

Update 08:30. Ucraina a comandat roboți ShaBlya pentru apărare. ShaBlya” este un sistem automat pentru mitraliere prin care sunt salvate viețile soldaților, a transmis viceprim-ministrul - ministrul transformării digitale Mykhailo Fedorov pe pagina sa de Facebook, scrie agenția Unian.

"Ei (rușii) au atacat un centru de artă al comunității locale. Au fost avariate case particulare și linii de transmisie a energiei electrice. Toate serviciile necesare lucrează la fața locului”, a precizat administrația militară a regiunii Sumî.

Informațiile privind victimele sunt în curs de actualizare.

Situația operațională din estul și sudul Ucrainei rămâne dificilă: armata rusă folosește în mod activ avioane tactice și drone FPV, desfășurând operațiuni de asalt cu sprijinul vehiculelor blindate.Potrivit raportului, 64 de confruntări de luptă au avut loc pe linia frontului în ultimele 24 de ore.

În total, rușii au lansat un atac cu rachete și 29 de lovituri aeriene, trăgând de 17 ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate.

Atacurile rusești s-au soldat cu victime și răniți în rândul civililor. Clădiri rezidențiale și de apartamente private, precum și alte infrastructuri civile, au fost distruse și avariate.

Război în Ucraina, 9 ianuarie 2024 | Rușii lovesc Hersonul, au loc explozii în diferite districte | O unitate medicală a fost avariată

Război în Ucraina, 8 ianuarie 2024 | Atac cu rachete în mai multe orașe ucrainene. Cel puțin patru morți și peste 30 de răniți, anunță Kievul

Război în Ucraina, 7 ianuarie 2024 | Şefa diplomaţiei japoneze face o vizită în Ucraina

Război în Ucraina, 6 ianuarie 2024 | Aviaţia ucraineană a distrus un centru de comandă al ruşilor de la baza aeriană din Crimeea

Război în Ucraina, 5 ianuarie 2024 | Ucraina anunţă că a doborât 21 dintre cele 29 de drone lansate de Rusia în şase regiuni în sud şi centru

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole