Antena 3 CNN Război în Israel Hamas revendică tirurile cu rachete către Israel din Liban

Hamas revendică tirurile cu rachete către Israel din Liban

Redacția Antena 3 CNN
14 minute de citit Publicat la 22:30 10 Oct 2023 Modificat la 18:07 12 Oct 2023

Ultimele informații din războiul în care Hamas a atacat statul Israel:

  • Hamas revendică tirurile cu rachete către Israel din Liban
  • Armata israeliană susţine că a ucis înalţi oficiali ai Hamas în Gaza
  • Armata israeliană: Peste 1.000 de persoane au fost ucise de militanții palestinieni
  • Hamas îi cheamă pe palestinienii din Cisiordania și pe arabii din Ierusalim să se răscoale împotriva Israelului
  • Echipa Antena 3 CNN s-a adăpostit într-un buncăr alături de civili israelieni în timpul unui bombardament al Hamas
  • Egiptul închide granița cu Gaza
  • Hamas nu face schimb de prizonieri
  • Armata israeliană anunţă că cel puţin 123 de soldaţi au căzut în luptele cu Hamas
  • Corespondent Antena 3 CNN: "Străzi pustii și resturi de bombardamente pe străzile orașelor din Israel. Sute de tancuri așteaptă semnalul de începere a ofensivei terestre"
  • Ayatollahul Ali Khamenei neagă implicarea Iranului în războiul declanșat de Hamas prin atacul din Israel
  • Franța nu sprijină suspendarea ajutorului financiar european pentru palestinieni
  • Serghei Lavrov: "Crearea unui stat palestinian, cea mai credibilă soluție a conflictului!"
  • Recep Tayyip Erdogan se oferă să medieze conflictul din Israel. Radu Tudor: "Nu este credibil!"
  • Zelenski: Rusia e interesată să declanșeze un război în Orientul Mijlociu
  • Corespondent Antena 3 CNN: Invazia israeliană în Gaza începe, cel mai probabil, astăzi
  • 100 de familii, informate că rudele lor sunt în mâinile Hamas
  • Armata israeliană a recuperat 1.500 de cadavre ale luptătorilor Hamas
  • Forțele israeliene au atacat peste 200 de ținte în Gaza, în timpul nopții
  • 596 de cetățeni români s-au întors din Israel în noaptea de luni spre marți

Update 23:05 - Șeful agenției de ajutor umanitar a Națiunilor Unite a cerut marți eliberarea imediată a tuturor persoanelor care au fost luate ostatice în războiul dintre Israel și militanții palestinieni Hamas, scrie Reuters.

"Mesajul meu către toate părțile este fără echivoc: Legile războiului trebuie să fie respectate", a declarat Martin Griffiths, șeful serviciului umanitar al ONU.

"Cei ținuți în captivitate trebuie să fie tratați cu omenie. Ostaticii trebuie să fie eliberați fără întârziere", a adăugat acesta.

Update 22:30 - Braţul armat al Hamas, Brigăzile Al-Qassam, a revendicat marţi într-un comunicat tirurile de rachete din sudul Libanului către Israel, relatează AFP.

Braţul armat al mişcării islamiste palestiniene a lansat o "lovitură cu rachetă" asupra regiunii de vest a Galileii, în Israel, se arată în comunicat, adăugând că mişcarea palestiniană "şi-a făcut datoria".

Salve de rachete au fost trase marţi dinspre sudul Libanului spre Israel, a transmis agenţia oficială libaneză ANI, după care armata israeliană a anunţat că a ripostat.

Israelul este vizat de tiruri din sudul Libanului pentru a treia zi la rând, în paralel cu războiul care îl opune de sâmbătă mişcării islamiste palestiniene Hamas ce controlează Fâşia Gaza.

Update 20:20 - Armata israeliană a declarat marţi că loviturile asupra Fâşiei Gaza au ucis mai mulţi înalţi oficiali ai grupării islamiste palestiniene Hamas, informează agenţia DPA.

Printre cei care ar fi fost ucişi în atacurile israeliene se numără şi ministrul Hamas al economiei Jawad Abu Shamala. Israelul îl acuză pe Shamala că gestionează fonduri pentru militanţii Hamas şi operaţiunile Hamas împotriva Israelului.

Armata israeliană a anunţat de asemenea că a ucis un alt lider-cheie al Hamas, care ar fi fost implicat în planificarea numeroaselor atacuri teroriste împotriva Israelului.

Ambii membri Hamas au fost ucişi în timpul nopţii, a precizat armata israeliană.

Update 18:00 - Generalul de brigadă Dan Goldfus a confirmat un raport potrivit căruia 1.000 de persoane au fost ucise de militanții palestinieni de la atacul de sâmbătă, scrie The Guardian.

Comandantul IDF Dan Goldfus a declarat jurnaliștilor, în cadrul unui briefing, că „ultimele patru zile au fost zile foarte grele pentru noi”, adăugând că forțele sale se confruntă cu „un inamic crud și vicios”.

„Din nefericire, au reușit de data aceasta să ucidă peste 1.000 de persoane, peste 1.000 de oameni. Este pur și simplu... nu vă puteți imagina”.

El nu a oferit detalii despre naționalitățile celor decedați și nici în ce proporție aceștia au fost civili sau militari.

Update 17:00 - Echipa Antena 3 CNN a fost la un pas să fie lovită de o rachetă în Israel.

"Sunt lovituri puternice venite asupra Sderot, chiar în apropierea locului în care ne aflăm. Nu ştim exact ce a fost lovit. Suntem împreună cu trupe ale poliţiei, câţiva soldaţi în buncăr şi alţi câţiva jurnalişti.

O rachetă a explodat undeva chiar deasupra locului în care ne aflăm, cel mai probabil interceptată de sistemul antiaerian israelian", a spus Laurenţiu Rădulescu, trimis special al Antena 3 CNN în Israel.

Update 16:45 - Vladimir Putin critică politica SUA în primele comentarii privind escaladarea conflictului israeliano-palestinian.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut primele sale comentarii cu privire la escaladarea conflictului israeliano-palestinian, încadrându-l drept un "exemplu clar" al eșecului politicii SUA.

În cadrul unei întrevederi la Kremlin, marți, cu prim-ministrul Republicii Irak, Mohammed Shia al-Sudani, care se află într-o vizită oficială la Moscova, Putin a abordat escaladarea crizei din Orientul Mijlociu.

"Observăm o escaladare bruscă a situației din Orientul Mijlociu. Cred că mulți vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar al eșecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu, care a încercat să monopolizeze orice înțelegere [între israelieni și palestinieni]", a declarat Putin.

Update 16:00 - Timp de luni de zile până la atacul fără precedent de sâmbătă, Hamas a indus în eroare Israelul, făcându-l să creadă că nu dorește o luptă sau o confruntare, păcălind în schimb Israelul să creadă că ar putea fi liniștit prin stimulente economice și permise de muncă pentru cetățenii din Gaza, arată Reuters într-un raport detaliat, citând surse anonime.

Update 15:12 Gruparea teroristă Hamas cheamă la mitinguri masive în Cisiordania, Ierusalim și în întreaga lume arabă și musulmană.

Un apel Hamas, citat de publicația Times of Israel, spune că mitingurile ar urma să aibă loc vineri, în sprijinul luptei împotriva Israelului.

Gruparea a salutat "realizările" ramurii sale armate, Izzedine al-Qassam, răspunzătoare pentru atacul de sâmbătă, din sudul statului evreu.

Totodată, Hamas a făcut apel la tinerii palestinieni din Cisiordania "să se ridice la luptă" împotriva coloniștilor și soldaților israelieni.

Mesajul Hamas se adresează și arabilor israelieni, cărora li se spune să se adune la complexul Al-Aqsa din Ierusalim.

Hamas i-a vizat și pe palestinienii din diaspora, precum și pe "oamenii liberi ai națiunii arabe și islamice din întreaga lume", cerându-le acestora să se adune în "cel mai apropiat punct de Ierusalim", în semn de solidaritatea cu gruparea și pentru a opri "planurile israeliene de iudaizare a Ierusalimului".

Update 14:41 Gruparea Hamas "nu este deschisă" la un schimb de prizonieri cât timp luptele armate continuă, relatează presa internațională.

O declarație în acest sens a fost făcută de un lider Hamas, Ismail Haniyeh.

Haniyeh a spus că "toate părțile" au fost informate cu privire la decizia grupării și că prețul devastărilor din Gaza va fi plătit de "ocupația colonială"

Anterior, presa internațională a relatat, pe surse, despre demersurile făcute de Qatar privind un potențial schimb de ostatici israelieni în schimbul militanților palestinieni încarcerați în Israel.

Update 14:35 Echipa Antena 3 CNN, aflată în Israel, s-a adăpostit într-un buncăr antiaerian din orașul Ashdod, în timpul unui bombardament cu rachete lansat de palestinieni din Gaza.

"Oamenii pe care îi vedeți se adăpostesc aici în speranța că nu vor fi răniți de rachete. Se aud loviturile tirurilor lansate, probabil, spre Ashkelon. Este prima impresie (...)

Se pare că această alarmă s-a terminat cu bine. Oamenii se îndreaptă spre locuințele lor", a relatat, de la fața locului, corespondentul Antena 3 CNN, Laurennțiu Rădulescu.

Update 13.42 Egiptul a închis punctele de trecere a frontierei cu Fâșia Gaza și Israel în Peninsula Sinai, inclusiv două care servesc drept porți de intrare pentru călători în orașele Rafah și Taba, au declarat astăzi egipteni de securitate.

Oficialii au spus că autoritățile au intensificat, de asemenea, patrulele de-a lungul granițelor Egiptului cu Gaza pentru a preveni orice infiltrare a militanților în Israel, conform thenationalnews.com.

Trupele desfășurate în zonă au fost plasate în alertă maximă și au primit permisiunea de a folosi forța împotriva mișcărilor suspecte de orice fel.

Update 13:26 Cel puțin 123 de soldați israelieni au fost uciși în atacurile lansate de Hamas sâmbătă dimineața în sudul statului evreu.

Bilanțul provizoriu a fost comunicat de purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, IDF, contraamiralul Daniel Hagari.

Cei 123 de morți sunt incluși în bilanțul general de peste 900 de persoane ucise de teroriști în Israel, raportat anterior de armată.

Hagari a adăugat că familiile a 50 de ostatici israelieni au fost contactate de forțele de securitate.

Hamas a afirmat că deține peste 100 de prizonieri, inclusiv ofițeri ai armatei israeliene.

Între timp, militarii masați la frontiera cu Fâșia Gaza așteaptă ordinul de invazie terestră, după cum a relalat corespondentul Antena 3 CNN aflat în Israel, Laurențiu Rădulescu.

Update 12:46 "Suntem în Ashdod, la aproximativ 15 km de mers cu mașina față de ceea ce am putea numi linia frontului, față de granița cu Fâșia Gaza. De acolo se aud lovituri puternice, de artilerie, venite de pe navele israeliene aflate pe mare, dar și din avioanele care lovesc în continuare țintele Hamas aflate în interiorul fâșiei. 
La rândul său, orașul Ashdod este plin de semnele bombardamentelor venite în ultimele 48 de ore dinspre Gaza.

Acesta este doar unul dintre cele câteva zeci de autoturisme care au fost avariate pe o stradă din oraș, în această dimineață, după ce o rachetă lansată din Gaza de Hamas a lovit aici. În mașină se aflau un bărbat cu copilul, iar în spate se afla o trotinetă. Ei au ieșit din mașină, pentru că alarmele aeriene începuseră să sune, după care această zonă a fost lovită.

Așa arată marile orașe din Israel, așa este și în Tel Aviv, la fel arată și Beer Sheva, oraș aflat undeva la aproximativ 80 de km de fâșia Gaza. Israelul este în război, iar oamenii trebuie să aibă alimente și apă pentru 72 de ore. Este un mesaj cât se poate de clar, fără a alarma pe cineva, spun autoritățile. Un mesaj care a venit în cursul serii trecute, iar apoi a fost retras tocmai pentru că armata nu a dorit ca oamenii să fie panicați.

Însă oamenii nu ies din case, școlile sunt închise. Singurii oameni pe care îi mai vedem sunt cei care fie merg la o farmacie, fie merg la un hipermarket pentru a se aproviziona. La la 15 km sunt tancurile israelienilor. Sunt zeci, dacă nu sute, de tancuri care au fost desfășurate pe tot ceea ce înseamnă granița cu Fâșia Gaza. Se așteaptă doar ordinul final pentru o intervenție terestră", a transmis din Ashdod corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

Update 12:31 Ayatollahul Ali Khamenei, liderul religios suprem al Iranului, a negat, marți, că țara sa se află în spatele atacului masiv de sâmbătă lansat de gruparea Hamas asupra Israelului.

Khamenei a reafirmat, în același timp, sprijinul Teheranului pentru ceea ce el a numit "Palestina".

"Susținătorii regimului sionist și alții au făcut să circule zvonuri în ultimele zile că Iranul islamic se află în spatele acestei acțiuni. Ele sunt false", a declarat el.

"Desigur, apărăm Palestina (...) sărutăm frunțile şi mâinile inițiatorilor (acestui atac) şi ale tinerilor palestinieni curajoși, dar cei care spun că opera palestinienilor a fost declanșată de non-palestinieni nu cunosc națiunea palestiniană şi fac o greșeala", a adăugat ayatollahul.

"Bineînțeles, întreaga lume musulmană este obligată să-i sprijine pe palestinieni", a mai spus el, estimând că Israelul "a suferit un eșec ireparabil în domeniile militar și de informații" după atacul grupării islamiste.

Update 12:20 Franța anunță că nu este în favoarea suspendării ajutorului de care beneficiază direct poporul palestinian.

Anunțul a fost făcut marți de Ministerul francez de Externe.

Precizarea vine după ce un oficial al Comisiei Europene a comunicat că ajutorul financiar din partea Uniunii Europene către palestinieni va fi suspendat în urma atacului Hamas.

Ulterior, executivul blocului comunitar a reveni și a anunțat o "revizuire urgentă a asistenței UE pentru Palestina", proces care nu va afecta asistența umanitară și de protecție civilă.

Franța a oferit un sprijin în valoare de 95 de milioane de euro / 100 de milioane de dolari palestinienilor în 2022, ajutorul vizând alimentarea cu apă, serviciile de sănătate, securitatea alimentară și educația.

Parisul a confirmat oficial moartea a doi cetățeni ai săi în atacul Hamas din Israel, iar un parlamentar din Hexagon a anunțat, marți, că un al treilea cetățean francez a fost ucis acolo, în timp ce alți 14 sunt dați dispăruți.

Update 12:07 Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a promis că Rusia și Liga Arabă vor conlucra cu țările care doresc o "pace durabilă în Orientul Mijlociu", pentru a opri vărsarea de sânge în Israel și Gaza.

Declarația a fost făcută cu ocazia vizitei la Moscova a secretarului general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit.

"Nu putem fi de acord cu cei care spun că securitatea nu poate fi asigurată decât prin combaterea terorismului. Distrugerea teroriștilor este o strategie care a fost deja aplicată de Israel, dar nu a rezolvat niciodată problema de bază. Crearea unui stat palestinian constituie cea mai credibilă soluție a conflictului", a spus Lavrov.

"Problema palestiniană nu mai poate aștepta", a adăugat el.

Update 11:52 Turcia este pregătită să acționeze ca mediator pentru a pune capăt conflictului dintre Israel şi Palestina dacă cele două părți fac o astfel de propunere, inclusiv schimburi de ostatici, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan într-o conferință de presă, după o reuniune a cabinetului de la Ankara.

"Credem că nu va exista pace în regiune fără o Palestină independentă şi suverană", a spus acesta, luni. 

Analistul militar Radu Tudor este de părere că Erdogan este un intermediar al dialogului destul de greu de acceptat, pentru că Turcia, din păcate, a găzduit lideri ai Hamas în ultimii ani.

"Orientarea extremistă a președintelui Erdogan îl face extrem de subiectiv în această poveste.", a precizat Radu Tudor la Antena 3 CNN. 

Update 11:38 "Potrivit informațiilor disponibile, Rusia este interesată în a declanșa un război în Orientul Mijlociu, astfel încât o nouă sursă de durere şi suferință să poată submina unitatea lumii, să crească dezacordul şi contradicțiile şi astfel să ajute Rusia să distrugă libertatea în Europa.

Îi vedem pe propagandiștii ruși exultând. Vedem prietenii iranieni ai Moscovei sprijinind public pe cei care au atacat Israelul. Şi toate acestea reprezintă o amenințare mai mare decât realizează lumea acum.

Războaiele mondiale din trecut au început cu agresiuni locale. Știm cum să contracarăm această amenințare. Pregătim pașii potriviți. Și, cel mai important, apărăm nevoie de maximă unitate în lume", a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, înaintea vizitei pe care o efectuează, marți, la București.

Update 10:55  "Este o invazie iminentă, care va începe, cel mai probabil, în cursul zilei de astăzi. Noi ne îndreptăm spre câteva locuri din oraș, bombardate de militanți Hamas cu rachete, din Gaza, în ultimele 48 de ore.

Armata israeliană a anunțat că a lovit acolo, în fâșie, ținte importante, în care s-ar fi aflat lideri Hamas.

Este posibil, însă, ca aceștia să fi fugit în Liban, înainte de atac. Loviturile au fost auzite până în Tel Aviv", a relatat din Ashdod corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

Update 10:00 Circa 100 de familii vor primi vizita ofițerilor israelieni pentru a fi informate că membrii lor sunt ținuți ostatici de Hamas, în Gaza.

Informația este difuzată de cotidianul Times of Israel.

"Forțele de Apărare (IDF) trimit marți ofițeri să informeze peste 100 de familii israeliene că rudele lor sunt în Gaza, în mâinile Hamas", a relatat sursa citată.

Gilad Erdan, ambasador ONU, a declarat că numărul estimat de prizonieri israelieni căzuți în mâinile Hamas este între 100 și 150, notează CNN.

Update 09:30 Armata israeliană a comunicat, marți dimineață, că a recuperat aproximativ 1.500 de cadavre ale combatanților Hamas, în urma atacului lansat sâmbătă dimineață de gruparea islamistă în sudul statului evreu.

"Aproximativ 1.500 de cadavre de luptători ai Hamas au fost găsite în Israel, în jurul Fâșiei Gaza", a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Până recent, sursa citată a menționat că aproximativ o mie de luptători palestinieni s-ar fi infiltrat în sudul Israelului.

În cea de-a patra zi de ostilități, armata a recâștigat "mai mult sau mai puțin" controlul asupra gardului de la granița cu Gaza, dar mai pot avea loc infiltrări, a adăugat colonelul Hecht.

" Știm că de noaptea trecută nimeni nu a intrat în Israel din Gaza", a subliniat acest oficial militar.

El a mai precizat că militarii aproape că au finalizat evacuarea celor 24 de localități din apropierea graniței.

Update 09:00 Peste 900 de israelieni au murit de când a început atacul grupării Hamas asupra Israelului, iar 140 dintre ei sunt copii. De asemenea, alţi peste 3.700 de israelieni au fost răniţi. Trimisului special Antena 3 CNN în Israel, Laurenţiu Rădulescu, a stat de vorbă cu o româncă din Tel Aviv.

"Eu prima oară am ieșit din casă ieri dimineață, ca să fac cumpărături la supermarket, că n-am mai avut nimic. Dar de sâmbătă dimineață n-am ieșit din casă și asta e cazul aici. Dacă vă uitați la noi, n-aveți mașini pe stradă, n-aveți oameni pe stradă.", povestește românca Miriam Rosman. 

Update 08:30 Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat că în noaptea de luni spre marți au lovit cu aviația peste 200 de ținte Hamas, în fâșia Gaza.

"În ultimele ore, avioanele de război și navele Forțelor de Apărare Israeliene au atacat numeroase ținte ale organizațiilor teroriste din întreaga fâșie Gaza. Zeci de avioane de luptă au atacat peste 200 de ținte în cartierele Rimal și Khan Yunis, în timpul nopții", a comunicat IDF pe Telegram.

În urma atacului, au fost distruse 790 de locații și au fost avariate grav alte 5.330, a informat Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, marți dimineața.

Urmare a blocadei și a loviturilor israeliene, 400.000 de palestinieni au rămas fără apă.

Update 07:30 596 de cetățeni români s-au întors în România venind din Israel, în noaptea de luni spre marți, a anunțat Ministerul român de Externe, MAE.

Ei au fost repatriați cu două curse Tarom și două curse operate de două companii aeriene private, în urma demersurilor Celulei de Criză a MAE.

Ministerul mai anunță că echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah și echipa din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE rămân în continuare pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport.

Cetățenii români care se află pe teritoriul israelian se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv pentru a-și anunța prezența în regiune, a precizat MAE.

Etichete: Război în Israel
Citește mai multe din Război în Israel
» Citește mai multe din Război în Israel
TOP articole