Ultimele informații din războiul în care Hamas a atacat statul Israel:
- Secretarul general al ONU cere ca proviziile esențiale să fie permise în Gaza
- Șeful NATO se așteaptă la un răspuns proporțional din partea Israelului în urma atacului Hamas
- Israelienii aflați în localitățile de lângă frontiera cu Gaza, vor avea dreptul să poarte arme
- Cel puțjn 22 de americani, uciși în Israel în urma atacului Hamas
- Dezinformarea pe platformele Meta a crescut după războiul declanșat de Hamas
- Jerusalem Post: Israelienii din nordul țării, trimiși în adăposturi de o alertă de atac cu drone și rachete
- Purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu: "Hamas a decapitat copii în kibuțul Kfar Aza"
- Armata israeliană examinează o inflitrare dinspre Liban în spațiul său aerian
- Regele Charles al III-lea condamnă "actele barbare de terorism" din Israel, la patru zile de la masacrul comis de Hamas
- O rachetă Hamas lovit spitalul Barzilai din Ashkelon
- Premierul israelian Netanyahu anunță formarea unui guvern de război cu liderul opoziției
- Putin: "Acuzațiile că Iranul ar fi implicat în atacul Hamas sunt nefondate"
- Germania a evacuat copii de școală din Israel
- SUA trimit un al doilea portavion lângă Israel
- Fâșia Gaza a rămas fără curent electric
- Hamas: 1055 de morți în Gaza, de când Israelul a început bombardamentele
- Erdogan: Israelul nu se comportă "ca un stat" în Fâşia Gaza
- Echipa Antena 3 CNN, sprint de 15 secunde spre adăpost în timpul unui bombardament în Sderot, Israel
- Israelian din Sderot: "La televizor au spus că nu e un conflict local, că e ceva mai amplu, la nivel mondial"
- Israel confirmă distrugerea Universității Islamice din Gaza
- Grupul de atac al portavionului Gerald Ford a ajuns în estul Mării Mediterane
Update 23:00 Efectele atacului Hamas. Polonia nu va deschide secția de votare din Israel
Polonia nu va deschide secția de votare din Israel ca urmare a atacurilor Hamas de pe teritoriul israelian, au anunțat oficialii polonezi.
Polonia intenționează să anuleze votarea la Tel Aviv pentru alegerile parlamentare din 15 octombrie din cauza luptelor dintre Israel și Hamas, a anunțat, miercuri, Ministerul polonez de Externe, potrivit Reuters.
"Pentru siguranța cetățenilor noștri, ținând cont de faptul că statul Israel se află într-o stare de război și de consecințele rezultate din amenințări și restricții la adunările în vigoare... a fost necesar să recunoaștem aceste riscuri și să le răspundem în mod adecvat ", scrie în declarația ministerului polonez.
La începutul săptămânii, Ministrul de externe, Zbigniew Rau, a declarat că 1.145 de cetățeni polonezi s-au înregistrat pentru a vota în Israel.
Update 21:45 Secretarul general al ONU cere ca proviziile esențiale să fie permise în Gaza.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca proviziile esențiale de alimente, combustibil și apă să poată ajunge la civilii din Gaza sub bombardamentul și blocada israeliană.
"Aprovizionarea esențială pentru salvarea vieților, inclusiv combustibil, alimente și apă, trebuie să fie permisă în Gaza.
Avem nevoie de acces umanitar rapid și nestingherit acum”, a spus el.
"Vreau să mulțumesc Egiptului pentru angajamentul său constructiv de a facilita accesul umanitar prin trecerea Rafah și de a face aeroportul El Arish disponibil pentru asistență critică”.
Update 21:30 Șeful NATO se așteaptă la un răspuns proporțional din partea Israelului în urma atacului Hamas.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, susține că se așteaptă la un răspuns proporțional din partea Israelului în urma atacului Hamas de sâmbătă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că Israelul are dreptul să se apere împotriva atacurilor.
Liderul NATO se așteaptă ca răspunsul la asaltul Hamas din weekend să fie proporțional.
"Mă aștept ca, desigur, răspunsul Israelului să fie proporțional și este important, dacă acest conflict continuă, să se facă tot posibilul pentru a preveni pierderea de vieți în rândul civililor", a transmis Jens Stoltenberg.
Update 20:45 Israelienii aflați în localitățile de lângă frontiera cu Gaza, vor avea dreptul să poarte arme
Israelienii aflați în localitățile Israelului de lângă frontiera cu Fâșia Gaza vor avea dreptul să poarte arme, a anunțat ministrul Securității Naționale, Itamr Ben-Givr, potrivit Sky News.
Orice persoană dintr-un oraș din sudul Israelului, aflat la mai puțin de 4 kilometri de Fâșia Gaza, va avea voie să poarte arme.
Este cazul cetățenilor din Sderot, iar măsura a fost luată ca răspuns la atacurile lansate de Hamas, a explicat Itamr Ben-Givr.
Aproximativ 10.000 de cereri de licență pentru a purta o armă de foc au fost depuse începând de sâmbătă, a mai spus ministrul.
„Azi, fiecare rezident din Sderot poate primi o licență pentru a purta o armă", a precizat Ben-Gvir, adăugând că regula va fi extinsă și în alte orașe.
Update 20:07 Cel puțin 22 de cetățeni americani au murit în Israel, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
"Transmitem cele mai profunde condoleanțe victimelor și familiilor tuturor celor afectați", a spus acest oficial.
Marți, președintele Joe Biden anunțase că cel puțin 14 cetățeni americani au murit în urma atacului lansat de Hamas.
Pe de altă parte, Administrația de la Washington nu știe încă nimic despre starea cetățenilor săi luați ostatici de gruparea islamistă, conform declarației unui oficial american pentru CNN.
Statele Unite sunt la curent cu faptul că aproximativ 20 de americani sunt dați dispăruți, a declarat, marți, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.
El a precizat că guvernul SUA nu știe câți dintre aceștia au fost luați ostatici de Hamas.
Update 20:00 Comisarul Uniunii Europene pentru piața internă, Thierry Breton, i-a trimis o scrisoare directorului general al Meta, Mark Zuckerberg, în care afirmă că pe platformele sociale ale acestei companii a avut loc o "explozie de conținut ilegal și dezinformare".
El i-a cerut lui Zuckerberg să asigure respectarea reglementărilor legale, să acționeze împotriva conținutului ilegal și să implementeze măsuri de atenuare proporționale și eficiente.
"Vă invit de urgență să vă asigurați că sistemele dvs. sunt eficiente. Mă aștept, de asemenea, să fiți în contact cu autoritățile relevante de aplicare a legii și cu Europol și să vă asigurați că răspundeți prompt la orice solicitare", a adăugat el.
Breton l-a îndemnat pe Zuckerberg să răspundă la solicitările sale în termen de 24 de ore, reamintindu-i că pot fi aplicate sancțiuni dacă nu se conformează.
Update 19:44 Bebeluși și copii mici au fost găsiți decapitați în kibuțul Kfar Aza, în sudul Israelului.
O declarație în acest sens a fost făcută de Tal Heinrich, un purtător de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu, citat de CNN.
Declarația acestui reprezentant al prim-ministrului vine după ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat marți pentru CNN că militanții Hamas au comis un masacru în Kfar Aza.
Potrivit IDF, "femei, copii și bătrâni au fost măcelăriți într-un mod ce amintește de ISIS".
Miercuri, Hamas a negat aceste relatări și a respins ideea că vizează copii în atacurile sale.
"Mișcarea de Rezistență Islamică Palestiniană Hamas respinge cu fermitate afirmațiile false promovate de unele mass-media occidentale, potrivit cărora luptătorii palestinieni pentru libertate ucid copii și vizează civili", a postat Hamas pe canalul său Telegram.
Update 19:38 Israelienii din întreaga țară au primit ordin să se adăpostească, pe fondul unui atac de amploare care a implicat drone venite din direcția frontierei de nord, miercuri seara.
Informația este transmisă de Jerusalem Post, în actualizarea sa live a evenimentelor declanșate de atacul de sâmbătă al Hamas.
Potrivit sursei citate, la scurt timp după ce a început atacul aerian în nord, au venit informații despre teroriști aflați pe parapante care ar fi aterizat în nordul Israelului.
De asemenea, au fost emise alerte de atac cu rachete în tot nordul Israelului.
Update 18:36 Forțele Israeliene de Apărare, IDF, anunță că au primit un raport privind o "infiltrare suspectă din Liban în spațiul aerian israelian".
IDF nu a oferit detalii suplimentare și nu a fost clar dacă infiltrarea a implicat avioane, drone, planoare, baloane sau militari.
Evoluția survine în timp ce sirenele care avertizează asupra tirurilor de rachete au fost activate în cea mai mare parte a nordului Israelului.
Locuitorii din apropiere de granița cu Libanul au primit ordin să se adăpostească în adăposturi antiaeriene.
Update 17:46 Monarhul britanic se numără printre ultimele personalități politice internaționale care au condamnat acțiunile Hamas.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Palatului Buckingham, Regele Charles este "consternat de actele barbare de terorism din Israel și le condamnă".
"Aceasta este o situație care îl preocupă extrem de mult pe Majestatea Sa și a cerut să fie ținut la curent în mod constant. Gândurile și rugăciunile sale se îndreaptă către toți cei care suferă, în special către cei care au pierdut persoane dragi, dar și către cei implicați activ în evenimentele în desfășurare", precizează sursa citată.
Update 17:40 O rachetă lansată din Gaza a lovit, miercuri, un spital din orașul Ashkelon, situat în sudul Israelului.
Radiodifuzorul public israelian a transmis că spitalul Barzilai a suferit o lovitură directă.
Nu au fost raportate victime pe moment, însă construcția a suferit avarii.
Update 17:11 Premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul Partidului Unității Naționale, de opoziție, Benny Gantz, au anunțat miercuri după-amiază formarea unui cabinet de urgență însărcinat cu gestionarea războiului.
Gantz, fost ministru al Apărării, se va alătura lui Netanyahu și actualului ministru al Apărării, Yoav Gallant, în acest cabinet.
"Guvernul de război" nu va adopta niciun act și nu va lua nicio decizie care să nu se refere la desfășurarea războiului, se arată în declarația comună.
Update 16:53 Germania a evacuat, miercuri, elevi din 17 clase școlare din Israel.
Informația a fost comunicată de ministrul german de externe, Annalena Baerbock.
Evacuarea elevilor a fost o prioritate, sprijinirea părinților ai căror copii se aflau acolo fiind "cel mai important lucru", a spus ministrul german.
Copiii au fost evacuați cu autobuze în Iordania și au fost aduși acasă cu avioane civile care au decolat din Amman.
Update 16:37 Președintele rus Vladimir Putin a declarat că ceea ce se întâmplă în Israel este "îngrozitor" și a cerut ambelor părți să reducă la minimum numărul de morți în rândul civililor.
Vorbind la o conferință la Moscova, Putin - pe numele căruia Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru crime de război în Ucraina - a acuzat, de asemenea, SUA că alimentează tensiunile.
"Nu înțeleg de ce Statele Unite aduc grupuri de portavioane (în regiune)", a spus el, referindu-se la prezența în Mediterana a grupului de atac al portavionului USS Gerald Ford.
Liderul rus a mai susținut că interpretările conform cărora Iranul ar fi fost implicat în atacul de sâmbătă al Hamas sunt nefondate.
Iranul este un susținător militar al războiului Rusiei în Ucraina, furnizând Moscovei dronele kamikaze Shahed.
De asemenea, Iranul a sărbătorit atacul asupra Israelului, dar liderul său suprem a negat că Teheranul ar fi fost implicat.
În context, BBC amintește că Iranul a fost unul dintre principalii sponsori ai Hamas timp de mulți ani, furnizând grupării asistență financiară și arme.
Update 16:05 Statele Unite urmează să desfășoare un al doilea portavion în apropierea Israelului
Conform publicației The Wall Street Journal (WSJ), portavionul USS Dwight D. Eisenhower și navele care îl însoțesc erau programate încă de acum câteva luni să plece spre Orientul Mijlociu.
Se așteaptă ca acest grup naval să ajungă în apele Mediteranei în aproximativ două săptămâni, au declarat oficialii americani citați de WSJ.
Această intensificare a efortului militar american este menită să descurajeze puterile regionale să se implice în războiul dintre Hamas și Israel.
Miercuri, SUA au confirmat că portavionul USS Gerald R. Ford și navele din grupul său de atac - dintre care unele au capacități nucleare - au ajuns în estul Mării Mediterane.
Update 15:41 În Fâșia Gaza a fost întreruptă alimentarea cu electricitate, după ce singura sa centrală electrică a rămas fără combustibil.
Asta înseamnă că locuitorii de acolo nu se mai pot baza decât pe propriile generatoare individuale, și asta, în cazul în care au combustibil pentru a le pune în funcțiune.
De la atacul Hamas de la sfârșitul săptămânii, Israelul a impus o blocadă asupra enclavei, sistând aprovizionarea cu energie electrică, combustibil, alimente, bunuri și apă.
Update 15:21 Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a anunțat că 1.055 de persoane au fost ucise în enclavă și alte 5.184 au fost rănite, de când Israelul a început atacurile aeriene, ca urmare a atacului masiv de sâmbătă al grupării islamiste.
Informații distribuite anterior de această instituție spuneau că 260 de copii și 230 de femei se numără printre cei uciși. De asemenea, șase membri ai personalului medical și opt jurnaliști au murit în urma bombardamentelor.
Agenția ONU pentru refugiați palestinieni a declarat că nouă membri ai personalului său au fost uciși în Gaza, începând de sâmbătă.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a comunicat propriile date, conform cărora șapte jurnaliști au murit în Gaza în intervalul menționat.
Update 14:40 Israelul nu se comportă "ca un stat" în Fâşia Gaza, unde armata israeliană a lansat noi raiduri miercuri drept ripostă la atacul sângeros al Hamas, a declarat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.
"Israelul nu trebuie să uite că, dacă se comportă ca o organizaţie, mai degrabă decât ca un stat, va sfârşi prin a fi tratat ca atare", a declarat şeful statului turc, denunţând "metodele ruşinoase" ale armatei israeliene.
"Bombardarea localităţilor civile, uciderea civililor, blocarea ajutorului umanitar şi încercarea de a prezenta acest lucru ca pe nişte reuşite nu poate fi decât un reflex al unei organizaţii şi nu ale unui stat", a insistat preşedintele turc, care utilizează în mod curent termenul "organizaţie" pentru a desemna Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificată drept teroristă de Ankara şi de aliaţii săi occidentali.
"Credem că războiul trebuie să aibă o etică şi că cele două părţi trebuie să o respecte. Din nefericire, acest principiu este grav încălcat în Israel şi în Gaza", a mai spus el, denunţând "uciderea civililor pe teritoriul israelian", precum şi "masacrul orb al nevinovaţilor din Gaza supuşi unor bombardamente constante".
Update 13:40 Echipa Antena 3 CNN în Israel, formată din corespondentul Laurențiu Rădulescu și cameramanul Costi Pahonțu, a fost nevoită să se adăpostească de mai multe ori din calea rachetelor Hamas chiar în timpul transmisiilor în direct.
"Este alarmă de atac aerian. Ne aflăm în Ashkelon. Avem 15 secunde să ne adăpostim. Încercăm să ajungem cât mai repede într-un adăpost. Se aud lovituri afară. Nu știm dacă este vorba despre rachete care lovesc sau despre Iron Dome, care le interceptează. Așa arată iadul, războiul de acolo. Vreau să vedem și ce spun localnicii care încearcă să scape cu viață", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.
"În primul rând, s-au antrenat în Iran. Să ne fie clar: în Iran, în Liban. Adică ei au făcut o partidă între ei. Am auzit ieri la televiziune mai multe idei care au greutate, că nu este ceva numai de aici, punctual, ci este ceva mondial. Este mult mai amplu decât credem noi. Nu de rușinea pe care ne-au făcut-o, că au trecut gardul cu tractorul și așa mai departe. Astea sunt lucruri minore, însă faptul că au omorât femei, copii și bătrâni, că i-au răpit în Gaza... Eu sunt de aproape 10 ani aici, nu mi-a fost teamă până acum. Au mai fost situații, dar nu ca aceasta. Când am văzut ce s-a întâmplat, că au intrat peste oameni în case, au omorât copii, au omorât bătrâni, i-au luat prizonieri... acum ne e teamă să ieșim, ne e teamă să mergem la magazin, ne e teamă să mergem la serviciu, deci nu se poate trăi așa", a declarat un bărbat în vârstă din Ashkelon corespondentului Antena 3 CNN.
"Ne aflăm la 3-4 kilometri de granița cu Gaza. Peste linia de cale ferată se aud lovituri de artilerie executate de tancurile israeliene în Gaza. Locul din care transmitem poate fi numit, fără exagerare, un loc al terorii. Aici au acționat teroriștii Hamas după ce au trecut granița", continuă relatarea în direct a corespondentului Antena 3 CNN.
Momentul este întrerupt de șuierul unei rachete, iar echipa Antena 3 CNN aleargă, din nou, spre un refugiu.
"În urmă cu puțin timp, am surprins câteva rachete trase din Gaza spre Israel, care au lovit la câteva zeci de metri de o locuință. Acum, ne aflăm pe o autostradă a morții, pe care se află numeroase autoturisme distruse, arse, în care se aflau civili la momentul atacului lansat de Hamas. Doar în această zonă, teroriștii au ucis zeci de oameni. Sderot, un oraș cu aproximativ 80.000 de locuitori, a fost între timp evacuat aproape în totalitate. Autoritățile au lansat un apel în urmă cu 48 de ore, în acest sens. La Ashkelon, oraș aflat la circa 15 minute de Fâșia Gaza, situația este asemănătoare. Autoritățile le cer oamenilor să evacueze. Unii o fac, alții preferă să rămână. Acest oraș a fost luat la țintă de multe rachete Hamas în cursul serii trecute", a transmis Laurențiu Rădulescu.
Update 12:51 Forțele aeriene israeliene confirmă atacul asupra Universității Islamice din Gaza
Ieri seară am relatat că o parte a Universității Islamice din orașul Gaza a fost distrusă de lovituri aeriene israeliene.
Forțele aeriene israeliene, IAF, au confirmat atacul asupra Universității Islamice din Gaza, după ce presa internațională a relatat că părți ale acestei construcții au fost distruse în lovituri lansate, ieri noapte, de aviația statului evreu.
Într-o postare pe X (Twitter), IAF spune că a atacat universitatea pentru că "servește drept centru major de pregătire pentru tehnicienii Hamas" și este "un punct important de putere politică și militară" .
De asemenea, IAF susține că Hamas a folosit această locație pentru a produce arme.
Update 12:21 Portavionul americanm Gerald R. Ford și grupul său de atac format din crucișătoare și distrugătoare au ajuns în estul Mării Mediterane.
Comandamentul Central al SUA a confirmat sosirea lui portavionului, mișcarea fiind o dovadă a sprijinului ferm al Administrației americane pentru Israel.
Prezența grupului de atac la o distanță operațională de conflictul reaprins între Israel și Hamas reprezintă, totodată, un avertisment pentru actorii locali interesați să speculeze și să provace escaladarea actualului conflict, notează presa internațională.
Update 12:04 Papa Francisc a cerut eliberarea imediată a ostaticilor luați de Hamas în atacul lor masiv asupra orașelor israeliene și își exprimă îngrijorarea față de asediul Gazei.
„Cer ca ostaticii să fie eliberați imediat”, a spus șeful Bisericii Catolice din întreaga lume, în vârstă de 86 de ani, la finalul audienței sale săptămânale la Vatican.
„Este dreptul celor care sunt atacați să se apere, dar sunt foarte îngrijorat de asediul total în care trăiesc palestinienii în Gaza, unde au fost și multe victime nevinovate.
Terorismul și extremismul nu ajută la găsirea unei soluții la conflictul dintre israelieni și palestinieni, ci alimentează ura, violența, răzbunarea și nu fac decât să sufere ambele părți.
Orientul Mijlociu nu are nevoie de război, ci de pace, o pace construită pe dreptate, dialog și curajul fraternității”, a mai spus Suveranul Pontif.
Update 12:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri Occidentul să se ralieze poporului israelian așa cum a făcut-o în jurul Ucrainei după invazia Rusiei și să le arate că nu sunt "singuri".
"Recomandarea mea pentru lideri este să meargă în Israel și să sprijine oamenii, doar oamenii, nu vorbesc despre nicio instituție, doar să sprijine oamenii care au fost supuși unor atacuri teroriste", a declarat el în cadrul unei vizite la sediul NATO, potrivit france24.
De altfel, oamenii din Ucraina și-au exprimat solidaritatea cu israelienii în urma atacului Hamas asupra Israelului. La Kiev, pe mai multe panouri publicitare, apare steagul israelian, în semn că recentele atrocități comise de luptătorii Hamas le-au amintit ucrainenilor de masacrul de la Bucea, care a avut loc la începutul invaziei rusești.
Update 11:30 Generalul de brigadă Omer Tishler, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene israeliene, spune că avioanele de luptă lovesc Fâșia Gaza la o "scară fără precedent", potrivit Times of Israel.
"Atacăm Fâșia Gaza la o scară fără precedent, pentru că ceea ce s-a întâmplat aici este ceva ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Există aici un inamic care trage cu rachete, care atacă o populație civilă", spune Tishler într-o convorbire cu reporterii.
"Nu ne vom mai întoarce niciodată la asta", spune el.
Tishler spune că Forțele Aeriene nu vizează civili în Fâșia Gaza, dar că loviturile nu mai sunt "chirurgicale".
"Nu ne comportăm ca cealaltă parte, nu atacăm populația civilă. În spatele fiecărui atac se află o țintă", spune el.
Update 11:15 Imagini emoționante au fost surprinse în Israel, acolo unde oamenii au cântat împreună imnul, în timp ce donau sânge pentru victimele atacurilor teroriste.
Update 11:00 Un cetățean moldovean de 35 de ani, care muncea în Israel, a murit în atacurile teroriste, a anunțat miercuri Nicu Popescu, vicepremier la Chișinău și ministru al Afacerilor Externe.
„Cu profundă tristețe, am primit vestea despre trecerea în neființă a unui cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani, care muncea în Israel, în apropierea de Fâșia Gaza. El a devenit una dintre victimele atacului terorist desfășurat de către teroriștii care s-au infiltrat din Fâșie”, a scris miercuri Nicu Popescu pe Facebook.
Acesta a transmis condoleanțe familiei și a anunțat că Ministerul de Externe menține contactul cu familia concetățeanului decedat și va oferi toată asistența necesară.
Vicepremierul susține că Republica Moldova condamnă ferm atacurile teroriste brutale efectuate de Hamas: „Suntem alături de Israel și poporul său în această perioadă dificilă”.
Update 10:10 Alți 283 de români au revenit în țară din Israel, marți și în noaptea de marți spre miercuri, inclusiv prin Iordania, anunță Ministerul Afacerilor Externe.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, marți și în noaptea de marți spre miercuri, alți 283 de cetățeni români au revenit în siguranță în România, cu trei curse Tarom - două din Tel Aviv, Israel, și una din Amman, Iordania - precum și cu o cursă operate de o companie privată.
MAE precizează că echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah și echipa din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE rămân în continuare pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport.
MAE reamintește că cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi își pot anunța prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro și la numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum și cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi. MAE subliniază importanța utilizării acestor canale de către cetățenii români pentru centralizarea corectă a informațiilor și eficientizarea dialogului în vederea acordării asistenței consulare.
MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica „Alerte de călătorie" de pe pagina de internet a MAE.
Update 09:40 Forțele de Apărare Israeliene (FAI) au anunțat, miercuri, pe Telegram, că au distrus sistemele avansate de detectare aeriană ale Hamas, folosite pentru detectarea avioanelor deasupra Fâșiei Gaza.
FAI a comunicat că „de-a lungul anilor, Hamas a instalat o rețea de camere de înaltă calitate, ascunse în boilere solare în diferite locații din Fâșia Gaza, cu scopul de a urmări și monitoriza aeronavele israeliene”.
Tot Forțele de Apărare ale Israelului au transmis că acțiunea a durat câteva minute și au eliminat posibilitatea ca Hamas să mai atace avioanele israeliene.
Marți, în doar câteva minute în timpul unei acțiuni complexe, „Forțele Aeriene Israeliene au lovit toate zonele rețelei și au distrus capacitatea Hamas de a obține o imagine precisă a cerului și de a-și concentra eforturile asupra aeronavelor FAI”.
Update 09:00 Purtătorul de cuvânt al armatei Israelului, Jonathan Conricus, susține că 300.000 de soldați au fost mobilizați la frontiera cu Fâșia Gaza și se pregătesc de o invazie terestră, misiune primită din partea Guvernului Israelului.
"Am desfășurat 300.000 de soldați în apropierea Fâșiei Gaza- de fapt, am trimis - infanteria noastră, soldații noștri blindate, corpul nostru de artilerie și mulți alți soldați din rezerve - 300.000 de soldați - în diferite brigăzi și divizii, sunt acum aproape de Fâșia Gaza, pregătindu-se să execute misiunea care ne-a fost încredințată de guvernul israelian", a declarat el într-o înregistrare video postată pe X.
"Și aceasta este de a ne asigura că Hamas, la acest sfârșit de război, nu va avea nicio capacitate militară prin care să poată amenința sau ucide civili israelieni", a spus el.
Update 08:00 "Nu este un război, nu este un câmp de luptă. Este un masacru! Ce face Hamas este un masacru." Sunt cuvintele soldaţilor israelieni care au ajuns în oraşele bombardate de gruparea teroristă din Fâşia Gaza. Ei povestesc că au descoperit inclusiv bebeluşi ucişi alături de părinţii lor.
În total, peste 1.200 de israelieni şi-au pierdut viaţa în urma atacurilor Hamas, iar alţi peste 3 mii au fost răniţi în explozii. Şi încă nu se ştie nimic de cei peste 150 de oameni luaţi ostatici de terorişti şi duşi în Gaza.
Față de ultimul bilanț, numărul victimelor decedate a crescut cu 200. După patru zile de când Hamas a terorizat orașele din sudul Israelului, ucigând sute de persoane, soldații israelieni încă descoperă și colectează cadavrele celor decedați.
Peste noapte, alarmele şi bombardamentele au continuat. Mai multe rachete au fost lansate spre Israel din Siria.
La rândul lor, Forțele de Apărare ale Israelului au lovit 70 de ținte dintr-un cartier al orașului Gaza.
Cel mai recent bilanț palestinian, furnizat de autoritatea sanitară din Gaza, a ridicat la 900 numărul morților din enclavă începând de sâmbătă. Printre morți se numără 260 de copii și 230 de femei.
Estimările specialiștilor ONU arată că aproape 200.000 de palestinieni și-au pierdut casele.
„Strămutările au escaladat dramatic în Fâșia Gaza, ajungând la peste 187.500 de persoane, de sâmbătă. Majoritatea oamenilor se adăpostesc în școli”, a declarat Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al OCHA, într-o ședință de informare la Geneva, spunând că sunt așteptate noi cazuri pe măsură ce confruntările continuă.