Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 60. Armata israeliană a anunțat că a avansat în centrul orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza

Război în Israel, ziua 60. Armata israeliană a anunțat că a avansat în centrul orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza

Război în Israel, ziua 60. Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din Gaza.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Armata israeliană a prezentat metoda de operare a grupării Hamas pentru a transforma cartierele civile din Gaza în spaţii de teroare
  • Armata israeliană și agenția de securitate Shin Bet dezvăluie imagini cu comandanți de rang înalt ai Hamas
  • Situația din Fâșia Gaza este aproape ”apocaliptică”. ONU avertizează că oamenii nu mai au unde să fugă. Israelul cere noi evacuări
  • Armata israeliană a anunțat că a avansat în centrul orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza
  • Ministrul palestinian al Sănătății: aproape 16.000 de palestinieni, uciși în Gaza de la începutul războiului
  • IDF anunță că a înconjurat tabăra de la Jabalya
  • Armata israeliană anunță că a pierdut 72 de soldați de la începutul războiului declanșat de Hamas
  • Un atac lansat de Hamas a lovit o bază israeliană cu rachete capabile să transporte încărcături nucleare
  • Israelul ia în calcul inundarea tunelurilor Hamas cu apă din mare
  • Israelul a emis avertizări de călătorie pentru mai multe state europene
  • Anchetă în Israel: Investitori acuzaţi că ştiau de atacul din 7 octombrie
  • Israelul anunţă că şi-a îndeplinit obiectivele în nordul Gazei
  • Toate serviciile de telecomunicaţii din Fâşia Gaza sunt blocate
  • Israelul a ridicat nivelul de alertă de călătorie pentru multe state de pe toate continentele
  • Erdogan: "Netanyahu este un criminal de război"
  • Explozie la un spital din Gaza, soldată cu cel puțin zece morți. Hamas acuză Israelul
  • Deputat român: Am văzut locurile crimelor inimaginabile comise de Hamas. Gruparea trebuie eliminată complet
  • General israelian: operațiunile din nordul Fâșiei Gaza sunt aproape finalizate
  • DJ Jonathan Samerano, un tânăr luat ostatic de Hamas, a fost declarat mort de autoritățile din Israel
  • Iranul amenință Israelul, după ce a pierdut doi membri ai gărzilor revoluționare iraniene în Siria

Update 21:50 Armata israeliană a prezentat metoda de operare a grupării Hamas pentru a transforma cartierele civile din Gaza în spaţii de teroare

Update 21:00. Armata israeliană și agenția de securitate Shin Bet dezvăluie imagini cu comandanți de rang înalt ai Hamas

O imagine arată comandamentul superior al brigăzii Hamas din nordul Fâșiei Gaza stând într-o cameră îngustă în jurul unei mese cu mâncare, despre care se spune că a fost făcută în urmă cu câteva luni. Deși este decorată cu podele de gresie și prize de perete, se poate vedea un arc în spate care indică faptul că încăperea face parte din vasta rețea subterană a Hamas.

Potrivit armatei, cinci dintre cei din fotografie au fost uciși în lovituri aeriene israeliene de la începutul războiului, inclusiv Wael Rajab, comandantul adjunct al brigăzii Hamas din nordul Gaza.

Update 20:00: Situația din Fâșia Gaza este aproape ”apocaliptică”. ONU avertizează că oamenii nu mai au unde să fugă. Israelul cere noi evacuări

Armata Israelului își intensifică operațiunile în sudul Fâșiei Gaza, în timp ce Organizația Națiunilor Unite avertizează că situația este una aproape „apocaliptică” în regiunea devastată de război.

Oamenii, pur și simplu, nu mai au unde să fugă, în timp ce armata Israelului a cerut evacuarea principalului oraș din sudul Fâșiei Gaza, Khan Younis.  Până în prezent, aproape 1,9 milioane de oameni și-au părăsit casele și sunt considerate strămutate intern.   

Update 19:00 Forțele de Apărare ale Israelului anunță că trupele sale se află acum în centrul orașului Khan Younis, situat în partea de sud a Fâșiei Gaza.

Șeful Comandamentului de Sud al IDf, generalul-maior Yaron Finkelman, a descris operațiunile de marți drept "cea mai intensă zi de la începutul operațiunii terestre - în ceea ce privește teroriștii uciși, numărul de schimburi de focuri și utilizarea puterii de foc din teren și din aer".

"De la sfârșitul pauzei operaționale, avioanele Forțelor Aeriene israeliene au efectuat două runde de lovituri la care au participat zeci de aparate din toate escadrilele de luptă. Sute de muniții au fost utilizate în timpul loviturilor asupra tunelurilor, puțurilor operaționale și pozițiilor de lansare a rachetelor antitanc, pentru a sprijini mișcarea infanteriștilor", a adăugat Finkelman.

Relatări din Khan Younis și din Deir Al Balah, situat mai la nord, evocă lovituri israeliene intense și multe victime care au fost transportate la Spitalul Al-Aqsa. 

Update 17:00 Peste 15.900 de palestinieni, inclusiv 250 de lucrători în domeniul Sănătăţii, au fost ucişi în Gaza de la izbucnirea războiului Israel - Hamas, la 7 octombrie.

Anunțul a fost făcut, marţi, de Mai al-Kaila, ministrul Sănătăţii în cadrul Autorității Palestiniene din Cisiordania.

Această instituție își bazează statisticile pe datele Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

Ministrul palestinian a adăugat că peste 40.900 de persoane au fost rănite în enclavă, în urma atacurilor aviației israeliene.

În Cisiordania, unde violenţa s-a amplificat de la izbucnirea războiului din Gaza, 260 de palestinieni au fost ucişi şi alți 3.200 au fost răniţi începând cu 7 octombrie, a mai spus Mai al-Kaila.

Update 16:00 Trupele israeliene anunță că au finalizat încercuirea taberei de refugiați Jabalya din nordul Fâșiei Gaza.

Anunțul vine în contextul în care Forțele de Apărare israeliene, IDF, au comunicat că intenționează să finalizeze cât mai repede operațiunile împotriva militanților Hamas în nordul enclavei palestiniene, în paralel cu extinderea operațiunilor terestre în sudul acestui teritoriu.

Tabăra de la Jabalya, cea mai mare din Gaza, a fost țina a noi lovituri israeliene în ultimele zile, după ce vineri s-a încheiat un armistițiu de o săptămână, în timpul căruia au fost eliberați 105 ostatici din captivitatea Hamas - dintre care 81 de israelieni - și 240 de deținuți palestinieni.

Numărul ostaticilor despre care se crede că se mai află în Gaza se ridică acum la 138, potrivit unei declarații de marți a Biroului premierului israelian.

Update 15:00 Un bărbat palestinian în vârstă de 25 de ani a fost ucis de militarii israelieni în timpul unor noi confruntări în tabăra de refugiați Qalandia din Cisiordania. 

Anunțul a fost făcut, marți, de Ministerul palestinian al Sănătății.

În paralel, IDF a anunțat moartea a trei soldați israelieni în ultimele lupte din Gaza.

Bilanțul militarilor israelieni morți în urma războiului declanșat de Hamas prin atacul din 7 octombrie a ajuns la 72, potrivit sursei citate.

Update 14:00 Zeci de vehicule blindate israeliene operează în prezent sudul Fâșiei Gaza, după ce armata statului evreu a anunțat, duminică, extinderea operațiunilor terestre în toată enclava palestiniană.

CNN a analizat imagini furnizate de PlanetLabs, care arată vehiculele blindate la vest de autostrada Salah al-Din, principala rută care leagă extremitățile nordică și sudică din Gaza.

Tancurile erau poziționate la aproximativ șase kilometri nord de centrul orașului Khan Younis.

Urmele de pe sol vizibile în imagini arată că vehiculele blindate au mers, practic, în linie dreaptă de la granița dintre Israel și Gaza spre locul respectiv. 

Luni, CNN a geolocalizat o înregistrare video a postului Al Jazeera care arată un tanc al Forțelor de Apărare Israeliene în sudul Fâșiei Gaza.

Publicațiie The New York Times și Washington Post au publicat materiale cu informații similare despre operațiunile IDF în sudul Gaza, tot în urma analizei imaginilor din satelit.

Update 12:55 Un atac lansat de Hamas a lovit o bază israeliană unde s-ar afla rachete capabile să transporte încărcături nucleare.

Concluzia se regăsește într-o analiză vizuală realizată de publicația americană The New York Times.

Racheta cu care Hamas a lovit în zona bazei Sdot Micha din centrul Israelului a fost lansată în timpul atacului masiv efectuat de gruparea islamistă la 7 octombrie.

Conform NYT, explozia rachetei Hamas la Sdot Micha a declanșat un incendiu în apropierea depozitelor de armament.

Hans Kristensen, director al Proiectului privind informațiile de natură nucleară din cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani, a estimat că la baza vizată de Hamas există între 25 și 50 de lansatoare de rachete Jericho cu capacitate nucleară.

Cel mai probabil, focoasele nucleare ale rachetelor sunt păstrate într-o locație separată, departe de bază și, prin urmare, nu au fost amenințate în timpul atacului, a spus Kristensen.

Update 10:45. Israelul ia în calcul inundarea tunelurilor Hamas cu apă din mare

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au asamblat un sistem de pompe mari cu care ar putea să extragă apă din Marea Mediterană și să o transporte către tunelurile Hamas de sub Fâșia Gaza, inundându-le, relatează ziarul american The Wall Street Journal, citat de Jerusalem Post.

Cel puțin cinci pompe au fost asamblate luna trecută, la aproximativ un kilometru și jumătate nord de tabăra de refugiați Al-Shati.

Întregul proces poate dura câteva săptămâni, ceea ce ar permite luptătorilor Hamas să părăsească rețeaua de tuneluri, posibil luând și ostaticii cu ei, notează publicația citată.

De asemenea, una dintre preocupările majore legate de acest plan este impactul asupra mediului, având în vedere că ar fi vorba despre pomparea apei de mare în sol. Există temeri că aceasta va saliniza solul din Fâșia Gaza, făcând extrem de dificilă cultivarea acestuia.

Update 09:30. Israelul a emis avertizări de călătorie pentru mai multe state europene

Consiliul Național de Securitate al Israelului a ridicat nivelul de avertizare de călătorie pentru mai multe țări din Europa, printre care Franța, Marea Britanie și Germania, relatează publicația Haaretz.

Creșterea nivelului de avertizare la doi din cinci indică o „amenințare potențială” la adresa călătorilor israelieni în aceste țări. „Nu le spunem israelienilor să nu meargă în Europa, ci să fie mai atenți decât de obicei”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Consiliului de Securitate.

Turiștii au fost sfătuiți să „evite să expună semne israeliene și evreiești și să evite adunările”, dar nu li s-a interzis participarea la evenimentele de Hanukkah organizate în locuri sigure, a mai transmis instituția.

Update 08:20. Anchetă în Israel: Investitori acuzaţi că ştiau de atacul din 7 octombrie

Mai mulţi investitori israelieni ar fi știut de planul grupării teroriste Hamas de a ataca Israelul, pe 7 octombrie şi ar fi folosit informaţia pentru a face profituri uriaşe la Bursă. Acuzaţiile au fost lansate de doi profesori americani, de la Universităţile Columbia şi New York.

Ei au observat că vânzările de titluri israeliene, la Bursa de Valori din Tel Aviv, au crescut exponențial chiar înainte de atac.

Cu alte cuvinte, investitorii se așteaptau ca prețul titlurilor de stat să scadă, aşa că au vândut masiv, pentru a le răscumpăra, apoi, cu un preț mult mai mic, obţinând astfel profit.

Bursa de Valori din Tel Aviv a anunţat că autorităţile vor face investigaţii, dar poliţia din Israel nu a comentat, deocamdată, subiectul.

Update 07:10. Israelul anunţă că şi-a îndeplinit obiectivele în nordul Gazei

Armata israeliană susţine că şi-a indeplinit obiectivele in nordul Fâşiei Gaza si a anunţat oficial că isi va muta operaţiunile în sudul enclavei. Peste 2,4 milioane de civili sunt inghesuiţi în această regiune, fără posibilitatea de a ieşi de acolo în condiţiile în care Egiptul a inchis graniţa. ONU a lansat un nou apel către Israel pentru a nu înrăutăţi "situația umanitară catastrofală" din Gaza.

Luptele din Fâşia Gaza s-au reluat si mai intens după încetarea armistitţiului de o săptămână. Armata israeliană a anunţat că aproape şi-a atins obiectivul în nordul enclavei şi că în curând va distruge întreaga infrastructură Hamas de acolo

Trupele de apărare au ordonat evacuarea mai multor zone din sud, în special din jurul Khan Younis, al doilea cel mai mare oraş din Gaza.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din Gaza și să scutească civilii de mai multă suferință, potrivit Sky News.

"Secretarul general reiterează necesitatea unui flux neîngrădit și susținut de ajutor umanitar pentru a răspunde nevoilor populației din întreaga Fâșie.

Pentru oamenii cărora li s-a ordonat să fie evacuați, nu există niciun loc sigur unde să se ducă și foarte puține lucruri cu care să supraviețuiască”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Război în Israel, 4 decembrie 2023 | Toate telecomunicaţiile sunt blocate în Fâşia Gaza

Război în Israel, 3 decembrie 2023 | Israelul a ordonat mai multe evacuări în Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza

Război în Israel, 2 decembrie 2023 | Islamiştii palestinieni anunţă că nu vor mai face schimburi de prizonieri până la încheierea războiului

Război în Israel, 1 decembrie 2023 | Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a transmis că Hamas va primi "cea mai cruntă bătaie"

Război în Israel, 30 noiembrie 2023 | Benjamin Netanyahu, după întâlnirea cu secretarul de stat al SUA: "Am jurat să eliminăm Hamas, nimic nu ne va opri"

Subiecte în articol: razboi Israel
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă