Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel. Ziua 19 | Israelul spune că mai mult de jumătate dintre ostatici au naționalitate străină

Război în Israel. Ziua 19 | Israelul spune că mai mult de jumătate dintre ostatici au naționalitate străină

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 21:10 25 Oct 2023 Modificat la 23:10 25 Oct 2023

  • OMS îndeamnă Hamas să elibereze toţi ostaticii
  • Netanyahu: Israelul pregătește intrarea terestră în Gaza
  • Israelul spune că mai mult de jumătate dintre ostaticii Hamas au naționalitate străină
  • WSJ: Invazia israeliană în Gaza, amânată la cererea SUA
  • Protest la Tel Aviv pentru eliberarea ostaticilor capturați de Hamas
  • Oficial SUA: "Egiptul e pregătit să preia străinii din Gaza, dar Hamas îi împiedică să iasă"
  • Hamas anunță că a lansat spre Israel o rachetă cu raza de acțiune de peste 200 de kilometri
  • Ministerul Sănătății din Gaza: Peste 6500 de oameni uciși în enclavă, de la începutul războiului
  • Premierul Qatarului speră să anunțe în curând "rezultate" în privința ostaticilor deținuți de Hamas
  • Erdogan: Hamas nu e organizație teroristă. Sunt mujahedini care își apără pământurile
  • Israelul refuză vize pentru reprezentanții ONU
  • Liderii Hezbollah, Hamas și Jihadului Islamic, întâlnire secretă la Beirut
  • Statele Unite se pregătesc de evacuarea în masă a cetățenilor americani din Orientul Mijlociu
  • Siria a lansat rachete spre Israel! Bombardamente de ambele părți
  • ONU afirmă că niciun camion cu ajutoare nu a intrat marți în Gaza
  • Atac cu rachete asupra unei baze militare din Irak, unde sunt staționate forțe internaționale
  • IDF anunță că a eliminat trei comandanți militari ai Hamas în ultimele ore

Update 23:10 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut Hamas miercuri, în a 19-a zi a războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană, să furnizeze dovezi că ostaticii pe care îi deţine sunt în viaţă şi să îi elibereze pe toţi "din motive umanitare şi de sănătate", transmite AFP.

"Este urgent ca cei care au capturat ostatici să demonstreze că aceştia sunt în viaţă şi beneficiază de îngrijiri şi să îi elibereze pe toţi cei care au fost capturaţi, din motive umanitare şi de sănătate", a spus într-un comunicat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Update 21:40 Soția și cei doi copii, băiat și fată, ai corespondentului de război pentru ziarul arab Al Jazeera, Wael Al-Dahdouh, au murit în urma unui bombardament pe teritoriul Fâșiei Gaza, potrivit The Times of Israel.

Al Jazeera a confirmat informația conform căreia soția, fiul și fiica jurnalistului au murit în urma unei bombe căzute în tabăra de refugiați, Nuseirat.

Update 21:25 Israelul pregătește intrarea terestră în Gaza, a declarat miercuri prim-ministrul Benjamin Netanyahu într-o declarație televizată.

Premierul israelian a refuzat să ofere detalii despre momentul intrării.

Update 21:10 Mai mult de jumătate din cei aproximativ 220 de ostatici deținuți de gruparea palestiniană Hamas au pașapoarte străine din 25 de țări diferite, inclusiv 54 de cetățeni thailandezi, a declarat miercuri guvernul israelian, citat de Reuters.

Oferind cifre actualizate, guvernul a mai spus că 328 de persoane din 40 de țări au fost confirmate ca fiind moarte sau dispărute după atacul surpriză din 7 octombrie al luptătorilor Hamas asupra sudului Israelului. În total, se estimează că aproximativ 1.400 de persoane au fost ucise în atac.

Israelul a declarat că 138 dintre ostatici aveau pașapoarte străine, inclusiv 15 argentinieni, 12 germani, 12 americani, șase francezi și șase ruși.

Se crede că mulți dintre ei aveau dublă cetățenie israeliană, însă unii, precum thailandezii și cei cinci ostatici nepalezi, aproape sigur nu aveau. De asemenea, au mai existat un ostatic chinez, unul din Sri Lanka, doi din Tanzania și doi din Filipine.

Update 20:00 Premierul Benjamin Netanyahu se adresează națiunii israeliene în cursul serii de astăzi, relatează presa internațională.

Times of Israel precizează că, în cursul acestei seri, cabinetul de război israelian se reunește la sediul Forțelor Armate de la baza militară Kirya din Tel Aviv.

Ședința cabinetului de război israelian va fi urmată de o reuniune completă a guvernului.

Este posibil ca declarația lui Netanyahu să aibă legătură cu invazia totală în Gaza, anunțată de mai multe zile de armata israeliană, dar temporizată, până în prezent de demersurile liderilor internaționali, care au vizitat statul evreu de la atacul Hamas, din 7 octombrie.

Statele Unite au fost cel mai puternic factor de presiune asupra Israelului în amânarea invaziei, interesele Washingtonului fiind, în primul rând, de a evita escaladarea conflictului declanșat de Hamas la nivelul unui război regional sau global.

The Wall Street Journal a relatat, miercuri, că SUA au cerut o amânare a invaziei pentru a putea desfășura sisteme anti-rachetă menite să apere trupele americane desfășurate în mai multe țări din regiune - Irak, Siria, Kuweit, Emiratele Arabe și Arabia Saudită.

Update 19:00 Invazia terestră "totală" a armatei israeliene în Gaza se amână, deocamdată, ca urmare a cererii formulate în acest sens de SUA.

Informația este publicată de The Wall Street Journal, WSJ, care citează în acest sens oficiali americani și israelieni.

Washington-ul a cerut amânarea pentru a-și putea pregăti apărarea anti-aeriană menită să protejeze trupele americane din regiune, relatează WSJ.

Pentagonul "se grăbește" să desfășoare aproape o duzină de sisteme defensive anti-rachetă în regiune, inclusiv pentru protecția trupelor sale amplasate în Irak, Siria, Kuweit, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

"Oficialii americani i-au convins până în prezent pe israelieni să se abțină (de la invazie) până când aceste piese de armament vor putea fi amplasate, chiar la sfârșitul acestei săptămâni", scrie WSJ.

De la atacul mortal al Hamas, soldat cu 1400 de morți în Israel la data de 7 octombrie, statul evreu și-a anunțat intenția de a distruge definitiv această grupare islamistă, inclusiv printr-o ofensivă "totală" în Fâșia Gaza.

Deocamdată, armata israeliană bombardează masiv enclava palestiniană, unde bilanțul deceselor comunicat, miercuri, de Ministerul local al Sănătății a depășit 6500 de morți.

Update 17:32 Un protest tăcut a avut loc, miercuri, în Tel Aviv: mai multe persoane cu fotografii ale ostaticilor Hamas s-au adunat în centrul orașului.

"Sunt rude sau apropiați ai celor răpiți de Hamas sau, pur și simplu, cetățeni obișnuiți din Tel Aviv. Ei vor ca autoritățile țării lor să-și asume ca prioritate zero eliberarea captivilor. 

Dacă îi întrebi care ar trebui să fie pasul următor în acest conflict declanșat prin atacul de la 7 octombrie, toată luma spune că trebuie o invazie totală în Gaza. Însă nu înainte ca ostaticii să fie eliberați.

Ostaticii sunt de toate felurile și vârstele, de la copii de câteva luni, până la persoane de 60 - 70 de ani. Acești oameni trăiau în kibbutz-urile din vecinătatea Fâșiei Gaza, la momentul atacului masiv lansat de Hamas", a relatat din Tel Aviv corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

Estimările armatei israeliene arată că sunt 220 de oameni captivi în mâinile islamiștilor din Gaza. Patru ostatici - două femei din SUA și două din Israel - au fost eliberați la începutul acestei săptămâni.

În prezent, Israel și SUA negociază cu Hamas prin intermediul autorităților din Qatar pentru eliberarea mai multor ostatici.

Update 16:45 Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, a declarat pentru CNN că prezența militanților Hamas la punctul de trecere a frontierei de la Rafah împiedică plecarea cetățemnilor străini din Gaza.

"Au fost momente când Hamas nu a avut pe nimeni acolo, dar alteori am văzut militanți cu arme, împiedicând oamenii să se apropie de punctul de trecere. Așadar, există o problemă în ceea ce privește trecerea oamenilor din Gaza în 'teritoriul nimănui', de unde ar putea intra pe teritoriul egiptean, pentru a fi procesați și admiși în această țară", a explicat el.

"Egiptenii spun că sunt pregătiți să accepte cetățeni străini, cetățeni americani, dacă pot ajunge în teritoriul lor pentru a fi procesați", a continuat oficialul american, adăugând că SUA continuă să colaboreze cu Egipt, Israel și Națiunile Unite în această chestiune.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt a refuzat să comenteze stadiul negocierilor privind ostaticii Hamas. La aceste negocieri intermediate de Qatar participă Statele Unite, Israel, Egiptul și gruparea islamistă din Gaza.

Update 15:43 Gruparea Hamas anunțat, miercuri, că a lansat o rachetă în orașul Eilat, din sudul Israelului.

Acest oraș se află la 220 de kilometri distanță de Fâșia Gaza.

Tirul semnalat de Hamas ar reprezenta atacul balistic efectuat la cea mai mare distanță, de la începutul războiului declanșat de gruparea islamistă prin atacul de la 7 octombrie.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a confirmat că "a fost detectată o lansare din Gaza către regiunea Eilat".

Conform oficialului israelian, racheta a căzut într-o zonă deschisă și nu au fost raportate raportat pagube sau victime.

Update 14:33 Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a publicat o actualizare a bilanțului victimelor, și transmite, miercuri, că 6546 de palestinieni au fost uciși de loviturile aeriene israeliene începând cu 7 octombrie.

Bilanțul include 2704 copii. Potrivit sursei citate, în ultimele 24 de ore au fost ucise 756 de persoane.

Presa internațională notează că aceste date nu pot fi verificate în mod independent.

În paralel, reprezentanța palestiniană a Organizației Mondiale a Sănătății a transmis că, începând din 7 octombrie, a documentat "171 de atacuri asupra centrelor de asistență medicală în teritoriile palestiniene ocupate".

Conform organizației citate, în aceste atacuri au murit 493 de persoane, "inclusiv 16 lucrători din domeniul sănătății, aflați la datorie".

Update 14:00 Qatarul speră să se ajungă în curând la un progres în negocierile pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

O declarație în acest sens a fost făcută, miercuri, de premierul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, relatează CNN.

"Dacă vom reuși să ne înțelegem, cred că vom vedea un progres, sperăm, în curând. Negocierile sunt în curs de desfășurare", a spus Al Thani în cadrul unei conferințe de presă cu ministrul turc de Externe, Hakan Fidan.

Qatar și Egipt sunt mediatori între Israel, SUA și Hamas pentru eliberarea ostaticilor deținuți de gruparea militantă, după atacul masiv din 7 octombrie. 

Patru femei - două din SUA și două din Israel - au fost eliberate de Hamas în ultimele zile.

Update 13:00 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut o declarație care poziționează țara sa pe o traiectorie de conflict cel puțin diplomatic cu Israelul.

Vorbind la o reuniune a grupului parlamentar al formațiunii sale de guvernământ, AKP, Erdogan a afirmat că "Hamas nu este o organizație teroristă, ei sunt un grup de mujahedini (apărători ai Islamului, n.r.) care își apără pământurile".

Times of Israel notează că declarația lui Erdogan a fost întâmpinată cu ovații.

Sursa citată mai adaugă că liderul de la Ankara a comunicat, cu aceeași ocazie, că își anulează planurile de a vizita Israelul "din cauza războiului inuman".

Retorica pro-Hamas și anti-Israel a lui Erdogan a fost întărită de ministrul său de Externe, Hakan Fidan.

Aflat în Qatar, la discuții cu omologul local Abdulrahman Al-Thani, Fidan a acuzat Israelul de "crime împotriva umanității" în urma campaniei de bombardamente din Gaza.

Update 12:00 Israelul a anunțat, miercuri, că i-a refuzat viza reprezentantului Organizației Națiunilor Unite pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, ca urmare a comentariilor făcute de secretarul general Antonio Guterres. 

"Din cauza remarcilor sale, vom refuza să eliberăm vize reprezentanților ONU. Am refuzat deja o viză pentru subsecretarul general pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths. A venit timpul să le dăm o lecție", a declarat la postul de radio armatei israeliene ambasadorul acestei țări la ONU.

De asemenea, ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a anunțat că și-a anulat o întâlnire cu secretarul general al ONU.

Reacțiile israeliene vin după ce Antonio Guterres a spus, marți, că atacul Hamas din 7 octombrie, asupra Israelului, nu a venit din neant. Potrivit lui Guterres, atacul a urmat unei perioade de "56 de ani de ocupație sufocantă" a poporului palestinian de către statul evreu.

Reprezentantul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a cerut imediat demisia secretarului general.

Update 11:00. Liderii grupări militante Hezbollah, Hamas și Jihadul Islamic s-au întâlnit pentru a discuta despre cum să „obțină o victorie reală" în Gaza.

Șeful grupului militant libanez Hezbollah, Hassan Nasrallah, s-a întâlnit cu șeful Jihadului Islamic palestinian, Ziyad al-Nakhalah, și cu liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Aruri.

Postul de televiziune Al-Manar, deținut de Hezbollah, a relatat că Nasrallah și liderii militanților au evaluat pașii pe care trebuie să îi facă o „axă a rezistenței" pentru a „obține o victorie reală" în Gaza.

Hezbollah este o grupare din Liban susținută de Iran. Jihadul Islamic Palestinian este a doua organizație militantă ca mărime din Gaza, după Hamas.

Update 10:00. Un înalt lider Hamas afirmă că ostaticii vor fi eliberați dacă Israelul nu va mai lovi ținte asociate cu gruparea teroristă în Fâșia Gaza. Într-un interviu acordat Sky News, liderul grupării Khaled Meshaal a refuzat să se refere la civilii capturați de Hamas ca fiind "ostatici" și a afirmat că Israelul a ucis cel puțin 22 dintre cei capturați în loviturile aeriene asupra Fâșiei Gaza. Dintre cei care ar fi murit, el a spus că mulți erau israelieni, dar nu a precizat din ce țări provin restul. 

Update 08:20. Statele Unite se pregătesc de evacuarea în masă a cetățenilor americani din Orientul Mijlociu, susţin surse de la Pentagon citate de Washington Post. Peste 700.000 de oameni ar urma să fie scoşi din zonele de conflict. Operaţiunea ar putea implica avioane ale Forțelor Aeriene dar şi navele de război ale Marinei, care au ajuns în regiune luna aceasta.

Update 07:20. Israelul este atacat din toate părțile. Teroriștii Hamas au încercat să se infiltreze printr-un tunel maritim care ieșea din largul coastei nordice a Fâșiei Gaza. Trupele de apărare au reușit însă să elimine echipa de jihadiști și au bombardat complexul militar din care se presupune că ar fi venit scafandrii. 

Mai mult decât atât, Israelul a fost atacat noaptea trecută și din Siria. Mai multe rachete au căzut în câmp deschis, anunță reprezentanții forțelor armate ale Israelului.  

Update 06:57 Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte câteva au fost rănite într-un raid aerian israelian la Jenin, potrivit agenției de presă Wafa a Autorității Palestiniene. Armata a declarat că atacul a vizat bărbați înarmați palestinieni care trăgeau asupra soldaților israelieni și aruncau cu explozibili.

Update 06:47 Israelul a bombardat peste 400 de ţinte din Gaza. Potrivit ministrului palestinian al Sănătăţii, aproximativ 700 de oameni şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore. Forțele de Apărare ale Israelului le-au cerut din nou palestinienilor să fugă în sudul Fâşiei Gaza şi le-au promis compensaţii celor care oferă informaţii despre ostaticii luaţi de Hamas.

Ministrul israelian al Apărării spune că războiul este încă în faza incipientă.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat marți unei audiențe a trupelor israeliene că Israelul trebuie să distrugă Hamas și a avertizat că războiul este încă în fazele sale incipiente.

"Pregătiți-vă pentru sarcinile care vor veni, războiul abia începe. Și, din păcate, va trebui să plătim un preț", a spus Gallant.

"Pregătiți-vă bine, fiți pregătiți - fizic și mental, cu echipament și mijloace.

Vom ajunge pe teren și vom distruge Hamas. Literal. Altfel, nu am putea exista aici", a adăugat el, potrivit CNN.

În urmă cu câteva zile, ministrul israelian al Apărării spune că războiul împotriva Hamas va avea trei faze.

"7 octombrie este ziua în care a început procesul de distrugere a Hamas”, a spus Gallant.

El a adăugat că războiul va fi împărțit în trei faze, prima dintre acestea fiind "o campanie militară de luptă și ulterior de manevre tactice, al cărei scop va fi asasinarea agenților și deteriorarea infrastructurii” Hamas.

După aceea, a spus Gallant, luptele vor continua "la o intensitate mai mică”.

Etapa finală a campaniei va include "crearea unui nou regim de securitate în Fâșia Gaza, înlăturarea responsabilității Israelului pentru viața în Fâșie și crearea unei noi realități de securitate pentru cetățenii Israelului”, a spus ministrul apărării.

În prezent, a spus Gallant, armata israeliană se află încă în prima etapă de utilizare a puterii aeriene și a atacurilor de la distanță asupra Hamas, care va include ulterior și o invazie terestră, potrivit Jerusalem Post.

Război în Israel, 24 octombrie 2023 | SUA, Israel, Qatar și Hamas, în negocieri pentru eliberarea mai multor ostatici

Război în Israel, 23 octombrie 2023 | Hamas anunță eliberarea a altor doi ostatici din motive umanitare

Război în Israel, 22 octombrie 2023 | Un nou convoi umanitar a intrat în Fâșia Gaza. 17 cisterne, lăsate să treacă

Război în Israel, 21 octombrie 2023 | Granița dintre Gaza și Egipt s-a deschis. Camioanele cu ajutoare umanitare pentru cei 2,4 milioane de oameni rămași fără apă

Război în Israel, 20 octombrie 2023 | Israelul a terminat planul de război pentru invazia în Fâşia Gaza 

Etichete: Război în Israel
Citește mai multe din Război în Israel
» Citește mai multe din Război în Israel
TOP articole