Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel. Ziua 13 | Secretarul general al ONU cere încetarea imediată a focului în Gaza

Război în Israel. Ziua 13 | Secretarul general al ONU cere încetarea imediată a focului în Gaza

Război în Israel. Ziua 13. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere încetarea imediată a focului în Gaza pentru a permite acordarea ajutorului umanitar.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

  • România trimite ajutoare în Fâșia Gaza
  • Ministrul german al Apărării promite sprijinul deplin al Germaniei pentru Israel
  • Secretarul general al ONU cere încetarea imediată a focului în Gaza
  • Sirenele sistemului de alarmă aeriană au pornit joi la granița Israelului cu Libanul
  • Surse: un înalt lider Hamas a fost ucis în timpul unui atac aerian israelian
  • O lovitură israeliană a distrus un bloc întreg din orașul Khan Younis și a ucis 13 oameni (surse din Gaza)
  • Două baze militare americane din Siria au fost atacate cu drone
  • Cel puțin 306 soldați israelieni, uciși de la începutul războiului declanșat de Hamas
  • Corespondent BBC: Invazia începe după ce se încheie vizitele liderilor internaționali în Israel
  • Teroriști Hamas rămași după atacul din 7 octombrie s-ar putea afla încă în Israel, avertizează IDF
  • Ostatici luați de Hamas în atacul din 7 octombrie, găsiți morți de autoritățile israeliene
  • Premierul britanic Rishi Sunak a sosit în Israel
  • Văduva co-fondatorului Hamas, ucisă într-un atac lansat de Israel
  • IDF anunță că l-a ucis pe Rafat Abu Hilal, liderul celei de-a treia organizații teroriste din Gaza
  • Biden: Egiptul a fost de acord să deschidă punctul de trecere a frontierei cu Gaza și să permită trecerea a 20 de camioane care transportă ajutoare umanitare.

Update 23:30 - O navă de război americană a doborât trei rachete şi mai multe drone în nordul Mării Roşii, a anunţat joi Pentagonul, adăugând că acestea se îndreptau potenţial spre ţinte din Israel.

"Nu putem spune cu certitudine ce vizau aceste rachete şi drone, dar ele au fost lansate din Yemen, îndreptându-se spre nord, peste Marea Roşie, potenţial spre ţinte din Israel", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, într-o conferinţă de presă.

Distrugătorul USS Carney se afla joi în nordul Mării Roşii când a doborât proiectilele. Nu au existat răniţi.

Update 22:00 - Statele Unite sunt în discuții cu Israelul, ONU și Egiptul pentru a stabili zone sigure în interiorul Gaza "unde civili nevinovați pot fi la adăpost", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat spune că SUA lucrează în continuare pentru a asigura evacuarea cetățenilor americani care doresc să părăsească Gaza.

Update 21:45 - România alocă produse alimentare și articole de cazarmament pentru populația civilă din Fâșia Gaza.

DSU anunță că "având în vedere situația de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat și o criză umanitară în Fâșia Gaza, statul român a întreprins măsuri de monitorizare continue, pentru a oferi sprijin populației civile afectate".

Update 20:50 - Ministrul german al Apărării a promis joi sprijinul neclintit al Berlinului pentru Israel în lupta sa împotriva Hamas după atacul sângeros al grupării militante palestiniene, relatează Reuters.

"Nu există nicio îndoială, dragă Yoav, orice putem face pentru a vă susţine, cu sprijin material, vom face aceasta", a declarat Boris Pistorius, în cursul unei vizite la Tel Aviv.

Update 20:25 - Joi seară, în capitala Franţei, simpatizanţii palestinienilor au ieşit la protest.

Sunt manifestaţii pro-Palestina pe străzile din Paris.

Update 20:00 - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere încetarea imediată a focului în Gaza pentru a permite acordarea ajutorului umanitar.

Solicitarea a fost făcută joi, potrivit Reuters.

"Gaza are nevoie de ajutor la scară largă și în mod susținut", a declarat Guterres în timpul unei conferințe de presă care a avut loc la Cairo, în compania ministrului egiptean de externe Sameh Shoukry.

Antonio Guterres a făcut apel la Hamas să elibereze ostaticii pe care i-a capturat la 7 octombrie și la Israel să acorde acces nerestricționat în Gaza.

Update 19:00 - Cinci camioane cu provizii medicale sunt pregătite de plecare la granița dintre Gaza și Egipt, a anunțat, joi, Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Reuters.

OMS a salutat decizia Israelului de a nu bloca intrarea ajutoarelor în teritoriul palestinian.

Update 18:45 O alertă cu bombă a fost anunțată joi la aeroportul din Strasbourg. În interior se aflau mai mulți europarlamentari, inclusiv din România.

Imediat după apariția amenințării aeroportul a fost evacuat, iar cursele au fost suspendate.

Update 17:40 - Sirenele sistemului de alarmă aeriană au pornit joi la granița Israelului cu Libanul. Armata israeliană a anunțat că cel puțin șase rachete au fost lansate din țara vecină.

Cinci proiectile au căzut în zone deschise, iar unul a fost interceptat cu succes de sistemul de apărare aeriană al armatei, au spus militarii.

Nu există informații privind persoane rănite. Armata cercetează zonele din care s-a tras și va lovi țintele inamice.

Update 16:30 - Un înalt lider Hamas a fost ucis în timpul unui atac aerian israelian, au anunțat surse apropiate organizației palestiniene, citate de Reuters. Anunțul a fost făcut joi.

Sursa apropiată Hamas susține că este vorba despre Jehad Mheisen, șeful forțelor naționale de securitate din cadrul organizației.

În timpul atacului aerian israelian au murit și membri ai familiei sale.

Se pare că atacul aerian a vizat casa liderului Hamas.

Update 14:50 Un întreg bloc din orașul Khan Younis din Fâșia Gaza a fost distrus, joi, de lovituri aeriene ale armatei israeliene.

Informația provinde de la medicul Mohammad Zaqout, directorul centrului medical Al-Nasser din Khan Younis. 

Zaqout a declarat telefonic pentru CNN că "un întreg bloc a fost vizat și distrus de lovituri aeriene ale Israelului în această dimineață, fiind ucise 13 persoane, în timp ce alți 25 de oameni sunt dați dispăruți sub dărâmături"

Zaqout a adăugat că salvatorii intervin pentru a ajunge la cei dispăruți.

Orașul Khan Younis se află în sudul Fâșiei Gaza.

Mulți palestinieni au fugit în sudul enclavei la începutul acestei săptămâni, după ce Israelul a cerut evacurarea zonei de nord.

Update 14:11 Încă un cetățean cu dublă cetățenie, româno-israeliană, a fost dat dispărut în Israel, anunță Ministerul român al Afacerilor Externe, MAE.

"Autoritățile israeliene au informat cu privire la dispariția unei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel", precizează MAE.

Potrivit sursei citate, până la acest moment, Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa nu au recepționat solicitări de sprijin consular privind dispariția sau decesul altor cetățeni români în Statul Israel.

Cele două reprezentanțe diplomatice mențin în permanență contactul cu autoritățile israeliene.

Până la acest moment, potrivit informațiilor transmise de către autoritățile israeliene, patru persoane cu dublă cetățenie, română și israeliană, au decedat în urma războiului declanșat de Hamas, în timp ce alte două persoane sunt notificate ca dispărute.

Update 13:06  Două baze militare americane din Siria au fost atacate cu drone.

Anunțul a fost făcut, joi, de postul de televiziune Al Mayadeen din Liban, aliniat cu Iranul, finanțator al gherilelor Hezbollah.

Potrivit sursei citate, un atac cu drone a vizat baza Al-Tanf, în apropiere de granițele Siriei cu Irak și Iordania. Un alt atac, tot cu aparate fără pilot, a fost lansat asupra bazei Conoco, situată în nordul regiunii Deir al-Zor.

Postul libanez nu a furnizat alte detalii și nu a existat, momentan, o confirmare oficială a atacurilor, notează Reuters.

SUA au 2.500 de militari în Irak și aproximativ 900 în Siria, în misiuni de consiliere a forțelor locale împotriva Statului Islamic, ISIS, precizează Antena 3 CNN.

Update 12:31 Într-o actualizare comunicată joi, armata israeliană anunță că cel puțin 306 dintre soldații săi au fost uciși de la atacul lansat de Hamas la 7 octombrie.

Miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că peste 1.400 de israelieni au fost uciși, în total, de Hamas.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, Daniel Hagari, a menționat că nu poate exclude posibilitatea ca militanții palestinieni să se afle încă pe teritoriul israelian, după atacul inițial al Hamas.

Update 12:20 Corespondentul BBC Jeremy Bowen a pus cap la cap evoluțiile din ultimele zile din Orientul Mijlociu și a indicat când ar urma să înceapă operațiunea de distrugere, la sol, a grupării Hamas din enclava palestiniană.

"Este interesant faptul că în această seară Joe Biden urmează să țină un discurs din Biroul Oval. El va sintetiza o cerere către Congres, în vederea alocării de mai mulți bani pentru Israel și, de asemenea, de mai multe fonduri pentru Ucraina.

Și puteți vedea modul în care evenimentele și vizitele se îmbină. Aliații vin aici, în Israel: SUA, Germania, Marea Britanie, și, de asemenea, un membru al Consiliului de Securitate ONU.

Am văzut trupele și tancurile la graniță aici, de unde relatez. Acumularea de forțe este prezentă. În ultimele zile, rezerviștilor israelieni li s-a acordat timp liber pentru a-și reface forțele, pentru a-și vedea familiile.

Așadar, odată ce se vor încheia aceste vizite - în care israelienii explică liderilor internaționali ce planuri au - mă aștept ca Israelul să continue cu o invazie terestră în Gaza", a conchis jurnalistul britanic.

Update 11:20 Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata israeliană nu poate exclude posibilitatea ca pe teritoriul țării să se afle, încă, teroriști palestinieni rămași după infiltrarea și atacul masiv din 7 octombrie.

"Nu am terminat încă de scanat (zona de la frontiera cu Gaza)", a afirmat Hagari.

El a menționat că, miercuri seară, militarii israelieni au găsit și capturat un "terorist epuizat", care încerca să se întoarcă în Gaza.

IDF nu a raprotat noi infiltrări în Israel, în ultimele zile.

Update 10:39 Ministrul israelian al Afacerilor Externe a anunțat că doi dintre ostaticii luați de Hamas la 7 octombrie au fost găsiți morți.

Este vorba despre Carmela Dan, în vârstă de 80 de ani, și despre nepoata sa de 12 ani, Noya Dan (foto următoare), care au fost capturate de islamiști în kibuțul Nir Oz.

Autoritățile israeliene nu au precizat unde au fost găsite cele două cadavre.

"Cu durere, vă anunțăm că Noya și bunica sa, Carmela, au fost descoperite ieri, moarte. Le mulțumim tuturor celor care au spus povestea lor, pentru a ne ajuta să le aducem acasă", se spune într-un mesaj al autorităților israeliene pe rețeaua X, citat de BBC.

Forțele de Apărare, IDF, au anunțat 203 familii israeliene că rudele lor se află în captivitate după ce au fost răpite de Hamas.

Update 10:00 Premierul britanic Rishi Sunak a sosit la Tel Aviv. El urmează să se întâlnească cu omologul său, Benjamin Netanyahu, și cu președintele israelian Isaac Herzog.

Este de așteptat ca Sunak să ceară - la fel ca și președintele american Joe Biden - deblocarea accessului convoaielor umanitare pentru Gaza prin punctul de trecere cu Egiptul de la Rafah și sprijin pentru evacuarea britanicilor din enclavă.

Cel puțin șapte cetățeni britanici au fost uciși în războiul declanșat de Hamas împotriva Israelului, în timp ce alți nouă sunt dați dispăruți.

"Înainte de orice, sunt aici pentru a-mi exprima solidaritatea cu poporul israelian. Ați suferit un act de terorism îngrozitor și vreau să știți că Regatul Unit și cu mine vă suntem alături", a spus Rishi Sunak la sosirea în Israel.

Update 09:00 Jamila al-Shanti, văduva co-fondatorului organizației islamiste Hamas, care controlează Gaza, a fost ucisă într-un atac aerian israelian.

Informația provine de la surse media din Gaza, asociate cu Hamas.

Relatările nu oferă detalii cu privire la locul în care a fost ucisă Jamila al-Shanti.

Ea a devenit în 2021 prima femeie aleasă în Biroul Politic al Hamas, cel mai înalt organism decizional al organizației teroriste.

Soțul său, Abdel Aziz al-Rantisi, a fost ucis în 2004 într-o lovitură aeriană a armatei israelienei, în timpul celei de-a doua Intifade, notează Times of Israel.

Update 08:00 Armata israeliană a anunțat, în urmă cu puțin timp, că l-a ucis pe Rafat Abu Hilal, șeful aripii militare a grupării teroriste "Comitetele de Rezistență Populară".

Este al treilea grup terorist, ca mărime, din Fâșia Gaza, după Hamas și Jihadul Islamic Palestinian.

Avioanele israeliene de război au efectuat, în timpul nopții de miercuri spre joi, mai multe raiduri asupra orașului Rafah din sudul enclavei.

Raidurile s-au bazat pe informațiile primite de la serviciul secret israelian Shin Bet.

Rafat Abu Hilal a murit în urma atacurilor aeriene. În plus, Forțele Armate ale Israelului au comunicat că au atacat şi distrus mai multe ținte ale Hamas în ultimele 24 de ore, inclusiv sedii operaționale, puțuri de acces în tuneluri, infrastructură de informații şi locuri în care se aflau lansatoare de rachete antitanc.

Update 07:00 Președintele Joe Biden va încerca să obțină sprijin pentru Israel și Ucraina din partea unui Congres care încă nu este în totalitate funcțional, după ultimul eșec al republicanilor de a desemna un lider al Camerei Reprezentanților.

Biden va susține astăzi un discurs în Biroul Oval, la ora locală 20 (ora 3 dimineața, vineri, în România).

Demersul președintelui vine înaintea unei solicitări a Casei Albe către legislativul american peste 100 de miliarde de dolari pentru a oferi ajutor și resurse pentru Israel, Ucraina, Taiwan și securizarea graniței SUA cu Mexicul.

Este de așteptat ca Biden să argumenteze că sprijinirea Israelului și a Ucrainei este o chestiune de securitate națională pentru Statele Unite, într-un moment în care lumea se află într-un punct critic.

"El va argumenta că prețul inacțiunii și al unei eventuale retrageri este mult mai mare", afirmă un oficial citat de CNN.

Opinia publică din SUA, nehotărâtă în privința unui nou sprijin pentru Israel. Susținerea pentru Ucraina s-a prăbușit

Opinia publică americană nu pare să se fi cristalizat în sensul unei susțineri masive pentru Israel, după experiența de aproape doi ani în ceea ce privește sprijinul militar și financiar pentru Ucraina.

Într-un sondaj recent realizat de CNN, aproape toți respondenții au simpatizat cu poporul israelian în urma atacului masiv lansate de Hamas de 7 octombrie.

Însă nu a existat un consens clar cu privire la nivelul corect de implicare a SUA. O treime (35%) au declarat că SUA oferă o cantitate corectă de asistență, în timp ce  alți 36% nu erau siguri dacă nivelul de asistență americană este cel adecvat.

SUA oferă de mult timp asistență de securitate statului evreu, care primește aproximativ 4 miliarde de dolari anual în cadrul unui memorandum pe 10 ani. Noua solicitare formulată de Biden ar urma să adauge miliarde de dolari la sprijinul deja existent.

Un alt sondaj CNN, din august, arată că suportul public pentru Ucraina a scăzut semnificativ în SUA: 55% dintre respondenți au declarat că legislativul de la Washington nu ar trebui să aprobe mai multe fonduri pentru a ajuta Ucraina. Și diviziunea partizană s-a adâncit: aproape trei sferturi dintre republicani s-au opus unei finanțări suplimentare pentru Ucraina, în timp ce 62% dintre democrați au susținut-o.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Casa Albă și Congresul au oferit peste 75 de miliarde de dolari în finanțare pentru Kiev, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială.

Subiecte în articol: Război în Israel
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion