Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 44 | Comisarul ONU Volker Turk: "Evenimentele îngrozitoare din Gaza din ultimele zile depăşesc orice înţelegere"

Război în Israel, ziua 44 | Comisarul ONU Volker Turk: "Evenimentele îngrozitoare din Gaza din ultimele zile depăşesc orice înţelegere"

Ioana Mircea
14 minute de citit Publicat la 22:00 19 Noi 2023 Modificat la 23:26 19 Noi 2023

ltimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Acordul Israel-Hamas privind ostaticii e tot mai aproape, în ciuda luptelor violente din Gaza
  • Armata israeliană spune că a descoperit un tunel de 55 de metri lungime sub spitalul Al Shifa
  • 31 de bebeluși prematuri au fost evacuați din spitalul Al Shifa
  • Comisarul ONU Volker Turk: Evenimentele îngrozitoare din Gaza din ultimele zile depăşesc orice înţelegere
  • Israel-Hamas Israelul afirmă că rebeli houthi din Yemen au deturnat o navă cargo în Marea Roşie
  • Franța va trimite noi provizii medicale și o navă-spital în Gaza
  • Trei din patru palestinieni au o opinie pozitivă despre Hamas, după atacul terorist din 7 octombrie (sondaj)
  • ONU estimează că 10.000 de oameni au fugit sâmbătă din nordul Fâşiei Gaza către sudul enclavei
  • Liderul Iranului cere statelor musulmane să rupă relaţiile politice cu Israelul ''măcar pentru o perioadă limitată"
  • Biden susține că Autoritatea Palestiniană ar trebui să guverneze Fâşia Gaza şi Cisiordania
  • Israelul și Hamas sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la o înțelegere mediată de SUA
  • Mahmoud Abbas îi cere lui Joe Biden ca Israelul "să pună capăt genocidului" în Fâşia Gaza
  • ONU: "Populația din Gaza, tot mai aproape de o foamete generalizată"

Update 22:00 Bărbați înarmați ai Hamas s-au luptat duminică cu forțele israeliene care încercau să pătrundă în cea mai mare tabără de refugiați din Gaza, dar, în ciuda luptelor, oficiali americani și israelieni au declarat că un acord pentru eliberarea unora dintre ostaticii reținuți este tot mai aproape.

Aproximativ 240 de ostatici au fost luați în timpul raidului mortal al Hamas în Israel la 7 octombrie, ceea ce a determinat Israelul să invadeze micul teritoriu palestinian pentru a elimina gruparea islamistă aflată la putere, după mai multe războaie neconcludente din 2007.

Tancurile și trupele israeliene au pătruns în Gaza la sfârșitul lunii trecute și de atunci au preluat controlul asupra unor zone mari din nordul, nord-vestul și estul orașului Gaza, potrivit armatei.

Dar Hamas și martorii locali spun că militanții duc un război de gherilă în zone din nordul dens urbanizat, inclusiv în părți din orașul Gaza și în taberele de refugiați Jabalia și Beach.

Chiar și în timp ce luptele făceau ravagii pe teren, ambasadorul Israelului în Statele Unite, Michael Herzog, a declarat într-un interviu acordat ABC că Israelul speră că un număr semnificativ de ostatici ar putea fi eliberat de Hamas „în zilele următoare”, scrie Reuters.

Reuters a relatat la 15 noiembrie că mediatorii din Qatar au încercat să ajungă la un acord între Israel și Hamas pentru a schimba 50 de ostatici în schimbul unei încetări a focului de trei zile care ar contribui la creșterea livrărilor de ajutoare de urgență către civilii din Gaza, citând un oficial informat despre discuții.

La momentul respectiv, oficialul a declarat că s-a ajuns la un acord asupra liniilor generale, dar că Israelul negocia încă detaliile.

Duminică, prim-ministrul Qatarului, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a declarat într-o conferință de presă la Doha că principalele obstacole în calea unui acord sunt acum „foarte minore”, fiind vorba în principal de probleme „practice și logistice” care trebuie depășite.

Un oficial de la Casa Albă a declarat, de asemenea, că negocierile „foarte complicate și foarte sensibile” fac progrese.

„Cred că suntem mai aproape decât am fost de ceva timp, poate mai aproape decât am fost de la începutul acestui proces, de a încheia acest acord”, a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate națională al Casei Albe, la NBC.

Update 20:30 Israelul a publicat duminică o înregistrare video cu ceea ce a descris ca fiind un tunel săpat de militanţii palestinieni sub cel mai mare spital din Fâşia Gaza, un punct central al misiunilor sale de căutare şi distrugere împotriva Hamas într-un război aflat acum în a şaptea săptămână, relatează Reuters.

Într-o actualizare a operaţiunilor desfăşurate în spitalul Al Shifa din oraşul Gaza, armata israeliană a declarat că inginerii săi au descoperit un tunel adânc de 10 metri şi care se întinde pe o distanţă de 55 de metri până la o uşă rezistentă la explozie.

''Acest tip de uşă este folosit de organizaţia teroristă Hamas pentru a împiedica forţele israeliene să pătrundă în centrele de comandă şi în instalaţiile subterane aparţinând Hamas'', se arată într-un comunicat militar însoţit de o înregistrare video în care se vede un pasaj îngust, cu acoperiş de beton boltit, care se termină cu o uşă gri.

Comunicatul nu precizează ce se afla dincolo de uşă. Tunelul a fost accesat printr-un puţ, descoperit într-o magazie din incinta complexului Shifa care conţinea muniţie.

Deşi recunoaşte că are o reţea de sute de kilometri de tuneluri secrete, buncăre şi puţuri de acces în întreaga enclavă palestiniană, Hamas a negat că acestea se află în infrastructura civilă, cum ar fi spitalele.

Update 19:20 Echipajele de ambulanță ale Semilunii Roșii palestiniene au evacuat duminică 31 de bebeluși prematuri de la spitalul Shifa, potrivit Reuters.

Cei 31 de bebeluși prematuri de la spitalul Shifa au fost evacuați de echipajele de ambulanță ale Semilunii Roșii palestiniene în coordonare cu Organizația Mondială a Sănătății și cu Biroul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, a anunțat grupul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Bebelușii au fost transferați în sudul Fâșiei Gaza „pentru a pregăti transferul lor la Spitalul Emirates din Rafah”, a adăugat grupul.

Mai târziu, Ashraf Al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza controlată de Hamas, a declarat într-o conferință de presă că bebelușii au fost mutați la Spitalul Tal Alsultan din Rafah și că vor fi trimiși luni la spitale egiptene împreună cu familiile lor.

Update 18:30 Evenimentele îngrozitoare din ultimele 48 de ore din Gaza "depăşesc orice înţelegere", a declarat duminică Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, care consideră că unele dintre acţiunile armatei israeliene ar putea constitui "crime de război", transmite France Presse.

''Uciderea atâtor oameni în şcoli transformate în adăposturi, sute de persoane care au fugit de la spitalul al-Shifa pentru a-şi salva viaţa, în timp ce alte mii de persoane continuă să fie strămutate în sudul Fâşiei Gaza, (acestea) sunt acţiuni care contravin protecţiilor de bază pe care dreptul internaţional trebuie să le ofere civililor", a avertizat el într-un comunicat.

Aceste declaraţii au loc într-un moment în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încearcă să evacueze ultimii pacienţi de la spitalul al-Shifa, cel mai mare din Fâşia Gaza, pe care îl consideră a fi devenit o "zonă a morţii".

Potrivit armatei israeliene, care a efectuat miercuri un raid asupra complexului spitalicesc, acesta găzduieşte o ascunzătoare a Hamas, amenajată într-o reţea de tuneluri. Mişcarea islamistă, care a preluat puterea în Gaza în 2007, neagă acest lucru.

De asemenea, Hamas a afirmat sâmbătă că loviturile israeliene asupra taberei de refugiaţi Jabalia, administrată de ONU, din nordul teritoriului, au ucis peste 80 de persoane, dintre care cel puţin 50 într-o şcoală care găzduieşte persoane strămutate.

De asemenea, Volker Turk a calificat drept "îngrozitoare" imaginile prezentate ca fiind consecinţele unei lovituri israeliene asupra şcolii al-Fakhoura, administrată de ONU în tabăra Jabalia, care "arată în mod clar un număr mare de femei, copii şi bărbaţi grav răniţi sau ucişi".

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a declarat că în Khan Yunis, în sudul Fâşiei Gaza, armata israeliană "arunca pliante în care le cerea localnicilor să meargă în 'adăposturi recunoscute' nespecificate, chiar dacă loviturile aveau loc în întreaga Fâşie Gaza".

''Indiferent de avertismente, Israelul este obligat să protejeze civilii oriunde s-ar afla", a spus el, amintind în special principiul proporţionalităţii din dreptul internaţional. ''Nerespectarea acestor reguli poate constitui o crimă de război", a declarat Turk.

Potrivit oficialului ONU, cel puţin alte trei şcoli care adăpostesc persoane strămutate au fost atacate în ultimele 48 de ore.

''Durerea, groaza şi frica de pe feţele copiilor, femeilor şi bărbaţilor sunt prea mult de suportat", a spus el. De câtă violenţă, vărsare de sânge şi mizerie va mai fi nevoie pentru ca oamenii să revină la raţiune? Câţi civili vor mai fi ucişi? Umanitatea trebuie să fie pe primul loc", a declarat Turk, subliniind necesitatea absolută a unei încetări a focului "acum".

Update 17:30 Israelul a anunţat că rebeli houthi din Yemen au deturnat nava cargo Galaxy Leader în Marea Roşie, dar a negat că vreunul dintre cetăţenii săi s-ar afla la bord. Oficialii israelieni au acuzat Iranul că s-ar afla în spatele acţiunii, transmite TPS.

Rebelii houthi, care au lansat o serie de rachete şi drone asupra Israelului începând cu 7 octombrie, au ameninţat, de asemenea, că vor ataca transportul maritim israelian.

"Condamnăm cu fermitate atacul iranian împotriva unei nave internaţionale. Nava, deţinută de o companie britanică şi operată de o companie japoneză, a fost deturnată la instrucţiunile iraniene de către miliţia houthi din Yemen", a transmis duminică biroul premierului israelian într-un comunicat.

"La bordul navei se află 25 de membri ai echipajului de diferite naţionalităţi, printre care: ucraineni, bulgari, filipinezi şi mexicani. Niciun israelian nu era prezent pe navă. Acesta este un alt act de terorism iranian care promovează agresiunea Iranului împotriva cetăţenilor lumii libere şi creează implicaţii internaţionale în ceea ce priveşte securitatea căilor maritime globale".

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au comunicat pe X, fostul Twitter, că nava a plecat din Turcia şi se îndrepta spre India cu un echipaj internaţional. "Nu este o navă israeliană", se arată în tweet.

Update 16:30 Franța va trimite mai multe provizii medicale și o a doua navă-spital în Gaza, a anunțat duminică biroul președintelui Emmanuel Macron într-un comunicat citat de Reuters.

Franța va trimite un avion cu peste 10 tone de provizii medicale la începutul săptămânii și va contribui la zborurile de ajutor medical ale Uniunii Europene pe 23 și 30 noiembrie.

Franța pregătește, de asemenea, o a doua navă-spital, portavionul-elicopter Dixmude, care va ajunge în Egipt în zilele următoare.

Un prim portavion elicopter francez - Tonnerre, care are aproximativ 60 de paturi și două blocuri operaționale - a fost deja desfășurat în regiune.

Franța va desfășura, de asemenea, avioane civile și militare pentru a evacua copiii bolnavi sau răniți din Gaza, se mai arată în comunicat.

La începutul acestei luni, avioanele franceze au livrat 54 de tone de ajutoare pentru Gaza via Egipt.

Update 15:30 Ceva mai mult de trei din patru palestinieni au o opinie pozitivă despre Hamas, potrivit unui sondaj de opinie realizat de firma de sondare Lumea arabă pentru cercetare şi dezvoltare (Arab World for Research and Development, AWRAD) după atacul terorist din 7 octombrie comis de gruparea islamistă palestiniană pe teritoriul Israelului, transmite agenţia de presă israeliană TPS.

Institutul de sondare, cu sediul la Ramallah, a chestionat 668 de adulţi palestinieni din sudul Fâşiei Gaza şi din Cisiordania, între 31 octombrie şi 7 noiembrie. AWRAD a informat că eşantionul reprezentativ a inclus persoane cu caracteristici socio-economice diferite şi a beneficiat de o reprezentare egală între femei şi bărbaţi, "distribuiţi în mod proporţional în Cisiordania şi Gaza". Marja de eroare este de +/-4%.

Rolul Hamas, văzut drept "foarte pozitiv" de 48,2% dintre respondenţi şi "oarecum pozitiv" de 27,8%

Sondajul palestinian - primul de acest fel după atacurile Hamas din 7 octombrie - a relevat că 48,2% dintre respondenţi caracterizează rolul Hamas drept "foarte pozitiv", în timp ce 27,8% consideră rolul grupării ca fiind "oarecum pozitiv". Aproape 80% dintre palestinienii chestionaţi privesc rolul Brigăzilor Al-Qassam, aripa armată a Hamas, drept pozitiv.

La întrebarea "cât de mult sprijiniţi operaţiunea militară din 7 octombrie realizată de rezistenţa palestiniană condusă de Hamas?", 59,3% dintre palestinienii chestionaţi au declarat că "sprijină în cel mai înalt grad" atacurile, iar 15,7% au afirmat că "sprijină oarecum" atacurile. Doar 12,7% dintre palestinieni şi-au exprimat dezaprobarea, iar 10,9% au răspuns că nici nu sprijină, nici nu se opun atacului.

Aproape toţi respondenţii (98%) au declarat că "evenimentele în desfăşurare" îi fac să se simtă "mândri de identitatea lor palestiniană", iar un procent egal au declarat că "nu vor uita şi nu vor ierta niciodată" statul israelian pentru operaţiunea sa militară în curs împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

Update 14:30 Circa 10.000 de oameni au fugit din nordul Fâşiei Gaza spre sud în cursul zilei de sâmbătă, potrivit Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), citat de dpa.

Această cifră se bazează pe estimările observatorilor ONU de pe teren, a transmis OCHA duminică devreme, menţionând că printre ei se numără şi minori neînsoţiţi.

Locuitorii din Gaza au dat curs instrucţiunilor forţelor armate israeliene (IDF) care le-au spus în mod repetat civililor să părăsească partea de nord a Fâşiei Gaza.

Israelul afirmă că Hamas dispune de centre de comandă şi de baze de lansări de rachete în spitale, şcoli şi clădiri rezidenţiale din nord.

OCHA a informat că refugiaţii le-au spus că au fost nevoiţi să treacă prin puncte de control israeliene dotate cu aparate de recunoaştere facială, ceea ce sugerează că Israelul se teme că printre refugiaţi se numără terorişti cunoscuţi.

Unele persoane au fost reţinute la punctele de control, potrivit unor relatări neconfirmate.

Update 13:00 Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut duminică statelor musulmane "să rupă relaţiile politice cu Israelul măcar pentru o perioadă de timp limitată", transmite Reuters, care citează agenţia de presă semioficială Tasnim.

Apelul intervine la câteva săptămâni după ce acelaşi ayatollah Khamenei a făcut apel la impunerea unui embargo islamic pe petrol şi alimente asupra Israelului.

În timpul unui summit comun al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică şi Ligii Arabe, desfăşurat la Riad, capitala Arabiei Saudite, la 11 noiembrie, statele musulmane nu au căzut de acord cu privire la impunerea unor sancţiuni comprehensive asupra Israelului, aşa cum o ceruse preşedintele Republicii Islamice Iran, Ebrahim Raisi.

Update 11:30 Preşedintele american Joe Biden a afirmat sâmbătă că Autoritatea Palestiniană ar trebui să guverneze în cele din urmă Fâşia Gaza şi Cisiordania, după războiul Israel-Hamas, transmite Reuters.

”Pe măsură ce ne străduim pentru pace, Gaza şi Cisiordania ar trebui reunite sub o singură structură de guvernare, în cele din urmă sub o Autoritate Palestiniană revitalizată, în timp ce lucrăm cu toţii către o soluţie cu două state”, a spus Biden într-un articol de opinie din Washington Post.

Preşedintele a arătat că ”Nu trebuie să existe nicio strămutare forţată a palestinienilor din Gaza, nicio reocupare, niciun asediu sau blocaj şi nicio reducere a teritoriului”, a spus Biden.

El a folosit editorialul pentru a încerca să răspundă la întrebarea ce vor Statele Unite pentru Gaza odată ce conflictul se va termina.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a contestat planul lui Biden ca Autoritatea Palestiniană să guverneze Gaza.

”Cred că Autoritatea Palestiniană în forma sa actuală nu este capabilă să accepte responsabilitatea pentru Gaza după ce ne-am luptat şi am făcut toate acestea, pentru a le transmite lor”, a spus el la o conferinţă de presă la Tel Aviv.

Update 10:30 Israelul și Hamas sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la o înțelegere mediată de SUA.

În urma acordului, ar urma să fie eliberaţi zeci de copii şi femei ținuți ostatici în Gaza, în schimbul unei pauze luptelor, de cinci zile. Eliberarea, care ar putea începe în următoarele câteva zile, ar putea duce la prima pauză susținută în conflictul din Gaza.

Un set detaliat de șase pagini de condiții scrise ar cere tuturor părților implicate în conflict să înghețe operațiunile de luptă timp de cel puțin cinci zile, în timp ce un număr inițial de 50 sau mai mulți ostatici sunt eliberați în loturi mai mici, la fiecare 24 de ore.

Nu a fost imediat clar câte dintre cele 239 de persoane despre care se crede că se află în captivitate în Gaza vor fi eliberate în cadrul acordului. Oprirea luptelor este, de asemenea, menită să permită o creștere semnificativă a cantității de asistență umanitară, inclusiv combustibil, care să intre în enclava asediată, dinspre Egipt.

Update 09:30 Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, i-a cerut sâmbătă preşedintelui SUA, Joe Biden, să intervină "imediat" pentru "oprirea actualului genocid israelian asupra poporului palestinian", transmite EFE.

Într-o alocuţiune televizată, Abbas - citat de agenţia oficială palestiniană WAFA - l-a îndemnat pe Biden, având în vedere poziţia sa internaţională şi influenţa sa importantă asupra Israelului, să intervină imediat pentru a opri "agresiunea israeliană".

Abbas, liderul Fatah, partidul de guvernământ din Cisiordania, dar care a fost expulzat din Gaza în 2007, l-a îndemnat pe Biden să facă presiuni pentru "ca să intre ajutorul umanitar foarte necesar pentru Gaza, să oprească atacurile continue ale forţelor de ocupaţie israeliene şi să pună capăt terorismului coloniştilor împotriva poporului palestinian din Cisiordania şi Ierusalim".

Aceste evenimente, a declarat liderul palestinian, "prefigurează o explozie iminentă a situaţiei".

Abbas a subliniat că poporul palestinian "merită să trăiască în patria sa cu libertate şi demnitate" şi a promis că (palestinienii) vor rămâne "hotărâţi pe pământul lor până când îşi vor obţine drepturile legitime la independenţă şi statalitate, cu Ierusalimul drept capitală".

Update 08:00 Reprezentanții Programului Alimentar Mondial al ONU avertizează că întreaga populație din Gaza, adică peste 2 milioane de oameni, dintre care aproximativ jumătate sunt copii, ar putea muri oricând de foame.

Oficialii ONU spun că după șapte săptămâni de război alimentele și apa sunt aproape inexistente, iar unii locuitori sunt forțați să supraviețuiască doar cu o singură masă pe zi.

"Sistemele alimentare se prăbușesc și, bineînțeles, ajutorul umanitar care se scurge în Gaza nu compensează în niciun fel oprirea sectorului comercial. Oamenii recurg la tot ce pot. Sunt rezistenți, dar cât timp poți continua să fii rezistent după săptămâni întregi de foame? Familiile dau prioritate copiilor. Singura opțiune pe care oamenii o au, dacă sunt norocoși, sunt conservele", spune Abeer Etefa, purtător de cuvânt Programul Alimentar Mondial ONU.

Personalul medical de la spitalul Al-Shifa din Gaza a fost forțat să părăsească cel mai mare spital din Fâșia Gaza pe jos, cu pacienți grav bolnavi, inclusiv bebeluși prematuri, potrivit Medical Aid for Palestinians.

"Printre cei care urmează să fie evacuați se numără și bebelușii prematuri supraviețuitori care au fost scoși forțat din incubatoare din cauza refuzului Israelului de a folosi combustibilul pentru generatoare.

Ultimele informații primite de MAP au indicat că patru au murit și 35 au rămas în viață. Viețile lor sunt în pericol iminent”, se arată într-o postarea MAP.

Război în Israel, 18 noiembrie 2023 "Mutarea pacienților de la spitalul Al-Shifa, foarte problematică”

Război în Israel, 17 noiembrie 2023 Imagini exclusive CNN din tunelurile de sub spitalul Al-Shifa

Război în Israel, 16 noiembrie 2023 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant: "Armata a trecut la o nouă fază a operaţiunii terestre în Gaza"

Război în Israel, 15 noiembrie 2023 Șefa UNICEF, rănită într-un accident de mașină, în timp ce se deplasa spre Fâșia Gaza

Război în Israel, 14 noiembrie 2023 România trimite ajutoare în Gaza cu un avion al Comisiei Europene

Etichete: Război în Israel
Citește mai multe din Război în Israel
» Citește mai multe din Război în Israel
TOP articole