Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat statul Israel:
- Hamas difuzează primul video cu ostaticii luaţi din Israel
- Israelul va înarma mai mulţi civili pentru a apăra oraşele
- Hamas cere 6.000 de ostatici palestinieni în schimbul celor 199 israelieni
- Antony Blinken și Benjamin Netanyahu s-au adăpostit într-un buncăr din Tel Aviv, în timpul unei alerte aeriene
- Benjamin Netanyahu și Vladimir Putin au vorbit la telefon în această seara despre atacurile Hamas
- 4.000 de persoane au fost rănite în Israel de la începutul războiului, pe 7 octombrie
- Focuri de armă au fost trase la granița Israelului cu Liban
- Netanyahu: Lumea trebuie să se unească împotriva Hamas, cum a făcut-o cu ISIS și naziștii
- Gaza. Persoane necunoscute au luat dintr-un depozit ONU camioane cu combustibil și medicamente
- Iran: Hamas ar putea fi gata să elibereze ostatici dacă Israelul oprește atacurile aeriene
- Erdogan a discutat cu președintele Iranului. Putin a discutat cu președintele Siriei. Biden își anulează o deplasare pentru a urmări din Washington războiul dintre Israel și Hamas
- Oficial militar israelian: "Iranul a tras asupra nordului Israelului cu sprijinul Iranului"
- Egiptul acuză Israelul pentru faptul că granița cu Gaza a rămas închisă la Rafah
- Surse israeliene: aripa armată a Hamas lansează rachete spre aeroportul Ben Gurion
- DSU vine în sprijinul cetățenilor ucraineni evacuați din Israel
- IDF anunță că forțele sale au arestat sute de militanți Hamas în Cisiordania
- Israelul își evacuează cetățenii din apropierea graniței cu Libanul
- După ce a negat "acordul de încetare a focului", Israelul infirmă și deschiderea punctului de frontieră Rafah
- Minister palestinian: cinci lucrători umanitari au fost uciși într-o lovitură israeliană, la est de Gază
- Israelul infirmă un acord de încetare a focului
- 240 de români așteaptă să poată pleca din Gaza în Egipt
- Antony Blinken anunță deschiderea frontierei egiptene prin punctul de la Rafah pentru refugiații din Gaza
- Manifestațiile pro Gaza cuprind întreaga lume. Zeci de mii de oameni în stradă la Londra, Washington și Sydney
- Consilierul pentru Securitate Națională al Casei Albe avertizează asupra riscului de escaladare a războiului dintre Israel și Hamas
- Armata israeliană: Comandantul Districtului de Sud al Securității Naționale Hamas a fost ucis
- Președintele Egiptului: Răspunsul Israelului în Gaza este o „pedeapsă colectivă”
- Blinken: Israelul trebuie să ia măsuri de precauție pentru a evita rănirea civililor
- Israelul spune că nu este interesat de un război cu Hezbollah
- Israelul reia alimentarea cu apă în sudul Fâșiei Gazei
- Forțele Aeriene israeliene lovesc "agresiv" Fâșia Gaza pentru a elimina cât mai multe amenințări înainte de ofensiva terestră
- Iran şi Hamas au discutat, la Doha, despre întărirea rezistenței lor împotriva Israelului
Update 23:30 Hamas difuzează primul video cu ostaticii luaţi din Irael
Hamas a publicat primele imagini cu ostaticii din Israel. Din primele informaţii, imaginile prezintă o tânără de cetățenie franceză care primește îngrijiri medicale şi cere să fie adusă acasă.
"Bună, eu sunt Mia Shem, am 21 ani, sunt din Shoham, acum mă aflu în Gaza. M-am întors sâmbătă dimineața din zona Sderot, am fost la petrecere, am fost rănită foarte grav la mână, m-au dus în Gaza, m-au operat aici la spital timp de 3 ore.
Au grijă de mine, mă tratează, îmi dau medicamente, totul este în regulă, am doar rugămintea să fiu adusă înapoi acasă cât de repede posibil la familia mea, la părinții mei, la frații mei. Vă rog să ne scoateți de aici cât de repede posibil", este mesajul transmis de tănără în primul video publicat de Hamas cu ostaticii din Israel.
Update 23:00 Hamas cere 6.000 de ostatici palestinieni în schimbul celor 199 israelieni
Hamas vrea să primească 6.000 de palestinieni înapoi, atât prizonieri de război, cât și condamnați în închisorile israeliene, informează, luni, Sky News. Israel a confirmat că până acum sunt 199 de prizonieri, cetățeni ai Țării Sfinte, pe teritoriul Fâșiei Gaza.
Pentru a-i primi înapoi, șeful biroului Hamas din diaspora, Khaled Meshaal, vrea ca Israelul să elibereze 6.000 de palestinieni. Hamas a afirmat că printre ostaticii pe care i-a luat se află ofițeri de rang înalt din Divizia Gaza a Forțelor de Apărare Israeliene. Kahled Meshaal, șeful biroului Hamas din diaspora, a adăugat că există 6.000 de prizonieri în închisorile israeliene pe care doresc să îi elibereze în schimbul eliberării ostaticilor.
Update 22:30 Israelul va înarma mai mulţi civili pentru a apăra oraşele
Şeful poliţiei Kobi Shabtai şi ministrul Securităţii Naţionale Itamar Ben Gvir "au decis să extindă unităţile de intervenţie de urgenţă care operează sub auspiciile poliţiei în toate oraşele", potrivit unui comunicat de presă comun.
Cele "347 de unităţi noi" vor fi formate din "13.200 de civili voluntari în rândurile poliţiei, care vor fi înrolaţi şi vor primi puşti şi echipamente de protecţie", potrivit acestei surse.
Localităţile de la graniţele Israelului au de mulţi ani astfel de unităţi, formate din veterani de armată care primesc arme şi pregătire şi acţionează în caz de atacuri sau situaţii de urgenţă în coordonare cu armata sau poliţia.
Israelul este în război de când Hamas a lansat un atac fără precedent pe 7 octombrie împotriva oraşelor israeliene din apropierea graniţei cu Fâşia Gaza, controlată de mişcarea islamistă palestiniană. Atacul şi luptele care au urmat s-au soldat cu peste 1.400 de morţi în Israel, în principal civili.
Israelul a promis că va distruge Hamas şi a răspuns printr-o campanie intensivă de bombardamente asupra Fâşiei Gaza, care a ucis aproximativ 2.750 de persoane, potrivit autorităţilor locale.
Update 21:41. Blinken și Netanyahu s-au adăpostit într-un buncăr din Tel Aviv
Antony Blinken și Benjamin Netanyahu s-au adăpostit, luni, într-un buncăr, în timpul unei alerte aeriene, potrivit Bloomberg.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu și secretarul de stat SUA Antony Blinken s-au adăpostit pentru scurt timp într-un buncăr în timp ce sirenele au avertizat un atac cu rachete în Tel Aviv Blinken și Netanyahu s-au întâlnit cu înalți oficiali israelieni când sirenele au pornit în apropierea biroului premierului pentru a avertiza despre un atac cu rachete.
Personalul Departamentului de Stat și reporterii care însoțeau delegația au fost, de asemenea, dirijați pe o scară care i-au dus în adâncul clădirii până când sirenele s-au oprit și ordinul de adăpost a fost ridicat.
Antony Blinken a făcut un turneu fulger prin șase țări arabe, cu scopul de a preveni declanșarea unui conflict regional mai amplu și se află pentru a doua oară în Israel, în decurs de patru zile. Vizitele par să fi avut un oarecare succes. Un acord încheiat la Cairo ar putea să le permită cetățenilor străini să iasă din Gaza prin punctul de trecere Rafah în schimbul intrării în Fâșie a ajutorului umanitar.
SUA au subliniat sprijinul deplin acordat Israelului în urma atacurilor Hamas, dar în ultimele zile au îndemnat liderii israelieni să dea dovadă de reținere în timp ce se pregătesc să lanseze o ofensivă terestră.
Update 19:52: Premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele rus Vladimir Putin au vorbit la telefon în această seara despre atacurile Hamas
Potrivit unui oficial de rang înalt, convorbirea dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele rus Vladimir Putin a reprezentat prima dată când cei doi lideri au vorbit de la atacurile surprinzătoare ale Hamas asupra civililor israelieni din 7 octombrie, care au determinat Israelul să declare război împotriva grupării teroriste cu sediul în Gaza, notează Reuters.
Netanyahu și Putin au vorbit înainte ca președintele rus să se întâlnească săptămâna aceasta cu liderii chinezi la Beijing, într-o vizită care subliniază sprijinul acordat de China Moscovei în timpul războiului din Ucraina.
Rusia și China au forjat o alianță informală împotriva Statelor Unite și a altor națiuni democratice, care este acum complicată de războiul dintre Israel și Hamas. China a încercat să echilibreze legăturile sale cu Israelul cu relațiile sale economice cu Iranul și Siria, care sunt puternic susținute de Rusia.
Vizita lui Putin este, de asemenea, o demonstrație de sprijin pentru Inițiativa "Belt and Road" (BRI), semnată de președintele chinez Xi Jinping, pentru a construi infrastructură și a extinde influența Chinei peste hotare.
Update 18:50: 4.000 de persoane au fost rănite în Israel de la începutul războiului, pe 7 octombrie
Ministerul Sănătății anunță, într-o actualizare, că peste 4.000 de persoane au fost rănite în Israel de la începutul războiului, pe 7 octombrie. Ministerul precizează că numărul total de răniți de la începutul atacului Hamas împotriva sudului Israelului se ridică la 4.121. În prezent, există 344 de răniți încă spitalizați, dintre care 82 în stare gravă, 178 în stare moderată și 81 în stare ușoară.
Update 17:54 Focuri de armă au fost trase la granița Israelului cu Liban, a anunțat armata israeliană, citată de Sky News.
Forțele israeliene care operează de-a lungul graniței cu Libanul au fost atacate, au spus reprezentanții armatei israeliene (IDF).
Armata israeliană a răspuns cu „foc de artilerie către sursa atacului”, au adăugat cei de la IDF.
Luptele de-a lungul graniței s-au intensificat în ultimele zile, militanții Hezbollah trăgând duminică cu rachete și o rachetă antitanc. Israelul a răspuns cu lovituri aeriene și bombardamente.
Există îngrijorări că organizația Hezbollah, susținută de Iran, s-ar putea alătura războiului împotriva Israelului.
Update 17:35 - Benjamin Netanyahu, premierul Israrlului, a ținut un discurs, luni, în Knesset, Parlamentul unicameral israelian, și a transmis că întreaga lume ar trebui să fie alături de Israel împotriva Hamas, așa cum a fost împotriva ISIS, dar și a naziștilor, potrivit The Guardian.
Prim-ministrul israelian aduce în vedere că Hamas, alături de gruparea teroristă Hezbollah și Iranul, vor să arunce Orientul Mijlociu într-un „abis al haosului”.
„Există multe întrebări legate de dezastrul care s-a abătut asupra noastră acum 10 zile. Vom investiga fiecare aspect în detaliu. Națiunea este unită spre un singur obiectiv, victoria. Vom triumfa pentru că este vorba despre însăși existența noastră în această regiune, care este plină de forțe întunecate. Hamas face parte din axa răului formată din Iran și Hezbollah. Acestea urmăresc să arunce Orientul Mijlociu într-un abis al haosului”, a spus Netanyahu.
Netanyahu mai spune că Hamas este noua versiune a nazismului și că statul Israel va face eforturi de recuperare a ostaticilor.
„Acum, mulți din întreaga lume înțeleg cu cine se confruntă Israelul. Ei înțeleg că Hamas reprezintă o nouă versiune a nazismului. Așa cum lumea s-a unit pentru a învinge naziștii și ISIS, tot așa trebuie să se unească pentru a învinge Hamas. Nu vom renunța la eforturile noastre de a ne aduce frații și surorile înapoi”, a spus Netanyahu, adresându-se în Knesset.
Update 17:15 - Unul dintre bodyguarzii cântăreței Taylor Swift și-a părăsit jobul din SUA pentru a lupta alături de armata din Israel împotriva Hamas, a anunțat presa israeliană preluată de Sky News.
Una dintre gărzile de corp ale lui Taylor Swift pentru turneul Eras și-a părăsit slujba din SUA pentru a merge, în Israel. Se pare că bărbatul s-a alăturat unei unități militare.
„Am o viață destul de grozavă în SUA, un job de vis, prieteni grozavi și o casă confortabilă. Nu am fost obligat să vin aici, dar nu am putut să stau pe loc în timp ce familiile erau sacrificate și arse de vii în casele lor. Nu stați fără să faceți ceva, nu vă poziționați pe partea greșită a istoriei”, a declarat bărbatul, care a preferat să rămână anonim.
Potrivit unei informații de pe patforma X, bărbatul avea o slujbă plătită cu aproximativ 500.000 de dolari/an.
Update 16:30 - Persoane necunoscute au luat dintr-un depozit ONU din Gaza importante cantități de combustibil și medicamente. Acestea au fost încărcate în mai multe camioane.
Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutorare și Lucrări (UNRWA) spune că oamenii din camioane au pretins că sunt oficiali locali din domeniul sănătății, potrivit Sky News.
Camerele de securitate care monitorizau în mod normal intrarea și ieșirea în sediul UNRWA au fost avariate în urma exploziilor din ultimele zile. De aceea, nu se știe cine erau bărbații din camioane.
„Combustibilul UNRWA și alte tipuri de materiale sunt păstrate în scopuri strict umanitare, iar orice utilizare a unor astfel de bunuri în orice alte scopuri este condamnată ferm”, a transmis agenția ONU.
Sediul UNRWA a fost evacuat vineri seara. Dispariția are loc în timp ce combustibilul se găsește din ce în ce mai greu în Gaza. Administratorii spitalelor au avertizat luni că proviziile lor ar putea fi epuizate în câteva ore.
Update 16:10 - Hamas ar putea fi gata să elibereze ostatici dacă Israelul oprește atacurile aeriene din Gaza, a anunțat Ministerul de Externe al Iranului, citat de Sky News.
Hamas ar putea fi gata să elibereze aproape 200 de ostatici dacă Israelul își va opri atacurile aeriene asupra Gaza, a anunțat Ministerul de Externe al Iranului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, oficialii Hamas „s-au declarat gata să ia măsurile necesare pentru a elibera cetățenii și civilii deținuți de grupurile rezistente, dar ideea lor a fost că astfel de măsuri necesită pregătiri care sunt imposibile sub bombardamentul zilnic efectuat de către sioniști împotriva diferitelor părți ale Gazei”.
Cu toate acestea, gruparea militantă nu a confirmat că a făcut o astfel de ofertă. Iranul este principalul sponsor al Hamas care a luat 199 de ostatici în urma incursiunii din Israel.
Anterior, Israelul a anunțat că nu va ridica asediul asupra Gaza până când ostaticii vor fi eliberați.
Update 15:00 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său iranian, Ebrahim Raisi, au discutat luni, telefonic, posibilele măsuri pentru a pune capăt luptelor dintre forțele israeliene și gruparea Hamas.
Biroul lui Erdogan a comunicat că liderul turc i-a spus lui Raisi că Ankara face demersuri pentru ca ajutorul umanitar să ajungă în Gaza.
Președintele turc a făcut apel la reținere de partea iraniană, pentru a evita exacerbarea situației, precizează sursa citată.
În paralel, președintele Vladimir Putin și președintele sirian Bashar al-Assad au vorbit la telefon despre criza declanșată de Hamas.
Agenția rusă de stat TASS notează că al-Assad caracterizat convorbirea drept o discuție cu "un prieten de la Moscova".
Cei doi s-au pronunțat în favoarea livrării imediate de ajutoare în Gaza, potrivit biroul liderului sirian. Assad și Putin au cerut, de asemenea, încetarea bombardamentelor asupra Gaza și a strămutării forțate a locuitorilor de acolo.
Reuters transmite, în acest context tensionat, că președintele american Joe Biden și-a anulat o călătorie planificată în Colorado, preferând să rămână la Washington DC pentru a se concentra pe întâlnirile privind securitatea națională.
Update 13:16 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit luni în Israel.
Este a doua vizită a sa la Tel Aviv, de când Hamas a lansat atacul asupra comunităților din sudul statului evreu, ucigând 1.300 de israelieni și luând 199 de ostatici în captivitate în Gaza.
Șeful diplomației americane are pe agendă întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu președintele Isaac Herzog, dar și cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, și cu liderul, opoziției Yair Lapid, potrivit unui oficial din SUA citat de CNN.
În ultimele zile, Blinken s-a aflat într-un scurt turneu în alte țări din regiune, având întâlniri la nivel înalt în Arabia Saudită, Egipt și Iordania.
Secretarul de stat american a anunțat că punctul de trecere de la Rafah, între Fâșia Gaza și Egipt, va fi redeschis luni, după discuțiile purtate cu președintele egiptean Abdel Fatah el-Sisi.
Însă, potrivit presei internaționale, acest lucru nu s-a întâmplat până la ora acestei actualizări.
Israelul a negat că s-a fi ajuns la o înțelegere privind punctul de la Rafa sau încetarea focului în sudul Gaza.
Egiptul, la rândul său, a făcut Israelul responsabil pentru că nu s-a ajuns la un acord în acest sens.
Update 13:06 Ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, a acuzat, luni, guvernul israelian pentru faptul că "nu a adoptat încă o poziție care să permită deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rafah".
El a susținul că țara sa a intenționat să mențină deschis punctul de trecere.
Punctul de la Rafah este controlat de autoritățile de la Cairo.
Anterior, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a negat că țara sa ar fi ajuns la un acord de încetare a focului în sudul Fâșiei Gaza și a infirmat știrile privind deschidere graniței cu Egipt la Rafah.
Presa internațională notează că, în această dimineață, la frontiera dintre Egipt și Gaza au circulat camioane cu combustibil sub pavilion ONU, dar punctul de trecere a rămas închis.
De asemenea, mai multe persoane și familii, despre care se crede că au dublă cetățenie, erau încă adunate la Rafah, luni după-amiază.
Update 12:12 Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, IDF, a declarat că Hezbollah a efectuat atacuri asupra nordului Israelului cu sprijinul Iranului, pentru a distrage atenția soldaților statului evreu de la frontul de sud.
"Dacă Hezbollah încearcă să ne testeze, răspunsul va fi mortal. Lucrăm în deplină coordonare cu Statele Unite, iar acest lucru se va reflecta în acțiunile noastre", a avertizat purtătorul de cuvânt al FDI, Daniel Hagari
Update 12:04 Forțele de Aprăare Israeliene, IDF, anunță că au confirmat faptul că militanții Hamas dețin 199 de ostatici în Gaza.
Ostaticii au fost capturați sâmbătă, 7 octombrie, când combatanții mișcării islamiste au spart gardul israelian de la granița din sudul statului evreu și au atacat un festival de muzică și mai multe așezări, ucigând peste 1.300 de israelieni.
Cel puțin 291 de soldați israelieni au fost uciși până acum în conflict, portivit IDF, care a reiterat declarația biroului primului ministru, potrivit căreia nu există o încetare temporară a focului în sudul Fâșiei Gaza.
În enclava palestiniană, Ministerul Sănătății a transmis că cel puțin 2.750 de oameni au fost uciși și alți 9.700 au fost răniți în loviturile aeriene israeliene efectuate în replică la atacul Hamas.
Update 11:39 Cea de a doua acțiune de evacuare a cetățenilor ucraineni din Israel, s-a realizat cu succes, în această dimineața.
Aeronava care a transportat 155 de cetățeni ucraineni a aterizat pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca. Cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Avram Iancu" al județului Cluj, echipele medicale SMURD, vor asigura asistență medicală de specialitate acestora.
De asemenea, ISU Cluj va asigura și transfer de la aeroport spre oraș.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor evacuați, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) urmează să pună la dispoziția ucrainenilor hrană și spații temporare de cazare și să-i sprijine pe cei care doresc ulterior să părăsească România și nu au posibilități financiare.
Întreaga misiune umanitară s-a desfășurat sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, DSU.
Update 11:29 Surse israeliene anunță că Brigăzile Al-Qassam - aripa armată a Hamas - bombardează aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv cu un baraj de rachete, relatează Antena 3 CNN.
Tirurile vin ca răspuns la bombardamentele israeliene în Gaza.
Update 11:20 Forțele de Apărare ale Israelului, IDF, afirmă că au arestat 360 de palestinieni căutați în Cisiordania, dintre care 210 afiliați la Hamas, de la începutul războiului declanșat de gruparea islamistă din Fâșia Gaza, la data de 7 octombrie.
Numai noaptea trecută au fost arestați 20 de membri Hamas, potrivit armatei.
Forțele de apărare israeliene mai precizează că au confiscat, de asemenea, arme și echipamente militare de la unul dintre deținuți, în satul Kafr Qallil, în cursul nopții.
În ultimele zile au avut loc mai multe ciocniri între forțele IDF și palestinieni din Cisiordania, precum și mai multe tentative de atacuri teroriste.
Potrivit Ministerului Sănătății condus de Autoritatea Palestinienă, cel puțin 58 de palestinieni din Cisiordania au fost uciși de forțele israeliene începând cu 7 octombrie.
Update 11:13 Armata israeliană a anunțat un plan de evacuare a comunităților din nordul Israelului, în apropierea graniței cu Libanul.
Locuitorii din 28 de comunități care se află la mai puțin de 2 kilometri de graniță vor fi mutați în case finanțate de stat, au declarat Forțele de Apărare ale Israelului, IDF.
Un civil israelian a fost ucis, duminică, într-un atac cu rachete al grupării pro-iranienen Hezbollah asupra unuia dintre satele de lângă graniță, potrivit IDF.
În replică, Israelul a efectuat lovituri pe timp de noapte în Liban, vizând infrastructura militară a Hezbollah.
Update 10:54 Biroul prim-ministrului israelian a negat, luni, că ar exista aranjamente pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt.
"În acest moment, nu există nici o încetare a focului și nici (demersuri de livrare de) asistență umanitară în Fâșia Gaza în schimbul ieșirii străinilor (din enclavă)", a declarat biroul lui Benjamin Netanyahu pentru CNN, luni, în jurul orei locale 9:45.
La rândul său, organizația islamistă Hamas a emis o declarație în care a precizat că nu a primit confirmarea Egiptului cu privire la posibila deschidere a punctului de la Rafah.
Presa internațională a transmis informația că trecerea de la Rafah se va deschide luni, la ora 9, pentru o perioadă limitată, în urma discuțiilor purtate duminică de secretarul american de stat Antony Blinken cu președintele egiptean Abdel Fatah el-Sisi.
CNN notează că o echipă umanitară a ONU așteaptă pe partea egipteană a frontierei, în speranța că va primi undă verde pentru a livra ajutoare în Gaza.
Într-o actualizare a situației, Agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) a precizat că a trimis o echipă în Egipt pentru a se pregăti în vederea posibilei deschideri a unui coridor umanitar, pentru a livra ajutoare în fâșie.
Update 10:45 Un raid aerian lansat de Israel a ucis cinci lucrători umanitari în Gaza.
Anunțul a fost făcut, luni, de Ministerul palestinian de Interne.
Cinci salvatori din echipele de protecție civilă au fost uciși în urma unui atac aerian israelian "direct", potrivit sursei citate.
Alte câteva persoane sunt rănite, dintre care două sunt în stare critică, a precizat ministerul palestinian, adăugând că lovitura aeriană a atins sediul apărării civile din cartierul Al-Tuffah, la est de orașul Gaza.
Update 10:00 O informație transmisă de Reuters luni, în jurul orei 9 dimineața, privind o încetare a focului în sudul Fâșiei Gaza, a fost rapid infirmată de Israel.
Reuters a citat inițial două surse egiptene din domeniul securității, la adăpostul anonimatului.
Potrivit acestora, SUA și Egipt ar fi convenit cu Israelul o încetarea focului în sudul Gaza, în același timp cu redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rafah.
Reuters a revenit ulterior cu o reacție de la biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, care neagă un acord de încetare a focului în sudul enclavei.
"În acest moment nu există o încetare a focului pentru ajutorul umanitar în Fâșia Gaza și pentru ieșirea străinilor", se spune în declarația de la biroul lui Netanyahu.
De asemenea, organizația islamistă Hamas a comunicat că nu are informații despre "o încetare a focului" din motive umanitare.
Redeschiderea trecerii de la Rafah a fost anunțată în prealabil de secretarul de stat american Antony Blinken, după convorbiri cu președintele egiptean Abdel Fatah el-Sisi.
Update 09:21 240 de români din Fâșia Gaza au solicitat sa fie scoși din enclava palestiniană.
90% dintre ei s-au deplasat la granița cu Egiptul, în punctul de trecere Rafah, arată surse guvernamentale citate de Antena 3 CNN.
Ei speră că, atunci când se deschide punctul de trecere, vor putea merge în Egipt.
Românii din Gaza au creat un grup pe Whatsapp iar Ministerul de Externe de la București ține legătura cu ei.
Dacă reușesc să plece din Gaza, ei urmează să fie îmbarcați în autocare și duși la aeroport, pentru a fi repatriați, potrivit surselor citate de Antena 3 CNN.
Update 08:05 Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Gaza va fi deschis pentru refugiații palestinieni din enclavă.
Anunțul a fost făcut de secretarul de stat american, Antony Blinken, după întâlnirea cu președintele egiptean.
Totodată, va fi permisă şi trecerea spre enclava palestiniană a ajutorului umanitar. Conform Jerusalem Post, citat de Antena 3 CNN, deschiderea punctului de frontieră ar trebui să aibă loc astăzi, la ora 9, ora României.
350 de români sunt acum în Fâșia Gaza, iar 200 dintre aceștia au cerut ajutorul Ministerului Afacerilor Externe pentru a fi repatriați.
Secretarul de Stat american a mai anunțat că Administrația de la Casa Albă a numit un ambasador pentru coordonarea efortului umanitar al Statelor Unite cu ONU şi țările din regiune.
Acesta se va afla astăzi chiar la granița dintre Egipt şi Gaza, pentru a pune la punct toate detaliile cu privire la deschiderea frontierei.
"În ceea ce privește Rafah, am avut o conversație foarte bună cu președintele (Abdel Fatah) el-Sisi. Și noi, şi Egiptul am pus în mișcare un consistent sprijin material pentru oamenii din Gaza, iar punctul de trecere de la Rafah va fi deschis. Împreună cu Națiunile Unite, cu Egiptul, cu Israelul şi cu alții, vom pune în aplicare mecanismul prin care să obținem asistență și să o aducem oamenilor care au nevoie de ea.
Este exact ceea ce ambasadorul Satterfield își va asuma, după ce tocmai a fost numit de președinte. El va fi pe teren pentru a rezolva toate detaliile practice, astfel încât să putem merge mai departe", a precizat secretarul de stat american.
Presa internațională a relatat că SUA fac presiuni pentru temporizarea intervenției terestre a Israelului în Gaza până la deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor din enclavă.
Update 07:56 Manifestațiile în favoarea palestinienilor au luat amploare în toată lumea. Cele mai mari proteste pro Gaza și anti-război au avut loc în Londra, unde 50.000 de oameni au ieșit în stradă.
Scene similare au fost consemnate din Statele Unite până în Australia.
"Poporul palestinian nu este doar musulman. Suntem creștini, suntem evrei și musulmani și trăim împreună de generații întregi. De aceea ne aflăm astăzi aici și de aceea fiul meu este aici, pentru că este important să nu ne uităm istoria", a spus o femeie participantă la mitingul din Washington D.C.
"Trebuie să condamnăm ambele părți. Nu doar o singură parte. De aceea mă aflu aici", a declarat, la rândul său, un bărbat cu steagul palestinian la gât, participant la manifestația din Sydney.
Update 07:30 În acest context tensionat, care precede invazia terestră în Fâșia Gaza, consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat spune ca exista riscul escaladării la alt nivel al războiului dintre Israel și Hamas.
"Există riscul escaladării acestui conflict, al deschiderii unui al doilea front în nord şi, bineînțeles, al unei implicări a Iranului. Este un risc la care am fost foarte atenți de la început. Acesta este motivul pentru care președintele (Joe Biden) a reacționat atât de rapid şi decisiv pentru a trimite un portavion în estul Mediteranei, pentru a trimite avioane în Golf, deoarece vrut să transmită un mesaj foarte clar de descurajare oricărui stat sau oricărui actor care ar încerca să exploateze această situație", a arătat oficialul american.
Președintele SUA însuși a spus că "reocuparea fâșiei Gaza" de către Israel ar fi "o mare greșeală".
El s-a pronunțat, pe de altă parte, în favorarea unei intervenții israeliene care să distrugă gruparea Hamas.
Update 07:00 Președintele Joe Biden a declarat că ar fi o mare greșeală ca Israelul "să reocupe" Fâșia Gaza.
El a adăugat că statul evreu "trebuie să reacționeze" și să atace Hamas, după atacurile teroriste din data de șapte octombrie, soldate cu 1.400 de morți în Israel.
Contra-loviturile efectuate de atunci de Israel în enclava palestiniană au ucis 2.600 de persoane.
În interviul înregistrat vineri de CBS și difuzat duminică, Biden a comparat atacurile Hamas cu Holocaustul, dar a avertizat asupra consecințelor ocupării Gaza de către Israel.
"Cred că ar fi o mare greșeală. Ceea ce s-a întâmplat în Gaza, din punctul meu de vedere, este (consecința faptului) că Hamas și elementele extreme ale Hamas nu reprezintă întregul popor palestinian. Și cred că ar fi o greșeală ca Israelul să ocupe Gaza din nou", a spus el.
Pe de altă parte, intervenția pentru a-i elimina pe extremiștii Hamas în sud și pe cei din Hezbollah în nord este "o cerință necesară", crede președintele american.
El a fost întrebat dacă ar trebui să aibă loc o încetare a focului.
"Israelul se îndreaptă împotriva unui grup de oameni care s-au implicat într-o barbarie ce are consecințe la fel de mari ca și Holocaustul. Așa că eu cred că Israelul trebuie să reacționeze, să se ducă după Hamas", a răspuns el.
În timp ce s-a pronunțat pentru eliminarea completă a Hamas, Biden a atras atenția că "trebuie să existe o Autoritate Palestiniană și o cale către un stat palestinian".