Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 41 | Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant: "Armata a trecut la o nouă fază a operaţiunii terestre în Gaza"

Război în Israel, ziua 41 | Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant: "Armata a trecut la o nouă fază a operaţiunii terestre în Gaza"

Război în Israel, ziua 41 | Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a afirmat joi că Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au făcut "descoperiri semnificative” în spitalul Al-Shifa, pe măsură ce armata trece la "următoarea fază” a operațiunii terestre din Gaza, scrie The Times of Israel.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Liderul opoziției israeliene spune că a venit timpul pentru înlocuirea premierului Benjamin Netanyahu
  • Fâșia Gaza devine un "cimitir de copii”, pentru că spitalele se transformă în "zone de război”, avertizează un medic
  • Armata israeliană a evacuat partea de vest a orașului Gaza, trecând la "următoarea fază” a operațiunii terestre​​​​​
  • Hamas revendică responsabilitatea pentru atacul din Cisiordania în care a fost ucis un soldat israelian
  • ONU respinge "zonele securizate" fără acordul tuturor părţilor
  • Hamas ar fi solicitat un acord pentru eliberarea a 50 de ostatici | Sorin Learschi: "Succesele israelienilor sunt concrete"
  • Israelul anunță cucerirea unui punct vital al Hamas în Gaza 
  • Joe Biden avertizează că războiul din Orientul Mijlociu nu se va încheia decât atunci când va exista "o soluție reală" cu două state
  • IDF anunță că a preluat controlul portului din Gaza City
  • Armata israeliană semnalează că va lansa o ofensivă în sudul Fâșiei Gaza. Localnicii, avertizați să se pună la adăpost
  • Atac terorist la un punct de trecere din Israel în Cisiordania: trei bărbați au venit cu o mașină și au deschis focul
  • IDF: Casa șefului politic suprem al Hamas a fost bombardată de aviația israeliană
  • Biden acuză Hamas de crime de război, după operațiunea israeliană la spitalul Al-Shifa din Gaza
  • Armata israeliană afirmă că a găsit muniţie, arme şi echipamente militare în spitalul Al-Shifa
  • Șefa UNICEF, rănită într-un accident de mașină, în timp ce se deplasa spre Fâșia Gaza
  • Un grup de bolnavi de cancer din Fâşia Gaza va fi transferat în Turcia
  • Armata israeliană s-ar fi retras din spitalul Al-Shifa
  • Premierul spaniol cere Israelului să înceteze ''uciderea oarbă a palestinienilor'' în Gaza
  • Premierul Benjamin Netanyahu către soldații de la Zikim: "Nu există loc în Gaza la care să nu putem ajunge"
  • Ofensiva din Gaza nu va înceta până când gruparea Hamas nu va fi distrusă, anunţă ministrul apărării israelian

Update 22:30: Liderul opoziției israeliene spune că a venit timpul pentru înlocuirea premierului Benjamin Netanyahu

Liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, a declarat joi că a venit timpul pentru înlocuirea premierului Benjamin Netanyahu și că ar exista un sprijin larg pentru formarea unui guvern de uniune, care să fie totuși condus de partidul de dreapta Likud al lui Netanyahu, relatează Reuters.

Yair Lapid, politician de centru care a ocupat pentru scurt timp funcția de prim-ministru anul trecut, a precizat că el crede că o majoritate largă a celor 120 de legiuitori din Knesset (parlamentul israelian) ar fi de acord cu o astfel de coaliție.

Update 21:30. Fâșia Gaza devine un "cimitir de copii”, pentru că spitalele se transformă în "zone de război”, avertizează un medic

Neurologul pediatru Dr. Omar Abdel-Mannan, co-fondator al organizației "Gaza Medic Voices”, spune că a vorbit cu medicii care încă se află acolo și a avertizat asupra condițiilor dezastruoase de la Spitalul Al-Shifa, după ce trupele israeliene au făcut ieri un raid asupra unității.

Complexul medical asediat este plin de sute de pacienți, inclusiv 39 de nou-născuți, și a funcționat în ultimele zile fără electricitate și cu provizii medicale din ce în ce mai puține. Dr. Abdel-Mannan a declarat că i s-a spus că șase bebeluși au murit până acum la Spitalul Al-Shifa, cea mai mare unitate medicală din Gaza.

Update 20:30  Armata israeliană a evacuat partea de vest a orașului Gaza, trecând la "următoarea fază” a operațiunii terestre

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a afirmat joi că Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au făcut "descoperiri semnificative” în spitalul Al-Shifa, pe măsură ce armata trece la "următoarea fază” a operațiunii terestre din Gaza, scrie The Times of Israel.

El nu a dat detalii despre descoperirile din interiorul celui mai mare spital din Fâșie. "Operațiunea continuă și se desfășoară într-o manieră precisă, țintită, dar foarte, foarte hotărâtă”, a spus Gallant, el în timpul unei vizite la centrul de comandă al Diviziei 36.

El a precizat că IDF au finalizat capturarea părții de vest a orașului Gaza și că armata a curățat zona luptătorii și echipamente Hamas. "Următoarea fază a început”, a mai spu Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

Update 19:30: Hamas revendică responsabilitatea pentru atacul din Cisiordania în care a fost ucis un soldat israelian

Aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, a revendicat joi responsabilitatea pentru un atac comis de trei atacatori la un baraj rutier care separă Ierusalimul de Cisiordania ocupată, în care a fost ucis cel puțin un soldat israelian.

Atacul a fost comis "pentru a răzbuna sângele martirilor din Gaza”, se arată în comunicatul semnat „Brigăzile Qassam-Cisiordania”, în cea de-a 41-a zi a războiului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza, potrivit AFP.

Update 18:27. ONU respinge "zonele securizate" fără acordul tuturor părţilor

Şefii principalelor agenţii ale ONU au afirmat joi că ei refuză să participe la crearea de "zone securizate" în Fâşia Gaza fără acordul tuturor părţilor, informează AFP.

"Nicio 'zonă securizată' nu este cu adevărat sigură atunci când este declarată în mod unilateral sau impusă prin prezenţa forţelor armate", au subliniat ei, într-o declaraţie semnată de 11 înalţi responsabili ai ONU, printre care şeful agenţiei ONU pentru afaceri umanitare Martin Griffiths, şeful Programului Alimentar Mondial (PAM), Cindy McCain, şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Declaraţia a fost de asemenea semnată de câteva mari ONG-uri, inclusiv de CARE International şi Save the Children.

"În calitate de responsabili umanitari", scriu ei, poziţia noastră este clară: noi nu vom participa la crearea niciunei 'zone securizate' în Gaza dacă nu va exista acordul tuturor părţilor, dacă nu vor fi puse în aplicare condiţii fundamentale pentru a garanta securitatea şi alte nevoi esenţiale şi dacă nu va exista un mecanism pentru a superviza punerea lui în aplicare".
 

Update 17:10: Hamas ar fi solicitat un acord pentru eliberarea a 50 de ostatici | Sorin Learschi: "Succesele israelienilor sunt concrete"

Potrivit jurnaliștilor de la Washington Post, Hamas dorește o pauză de mai multe zile în luptă, ajutor umanitar sporit și libertate pentru un număr necunoscut de palestinieni din închisorile israeliene, în schimbul eliberării a cel puțin 50 de femei și copii care sunt în momentul de față ținuți ostatici în Gaza.

Întrebat dacă poate exista un asemenea acord între Israel şi Hamas, Sorin Learschi contraamiral de flotilă a spus: 

"Da, bănuiesc că foarte multe dintre discuțiile care s-au purtat de-a lungul timpului, cu influențe externe decisive, au început să capete, să zic, o formă. Este un început de discuții, un semn foarte important că Hamas u a ajuns undeva la limita resurselor și nu prea mai are soluții.

Iar din ce s-a prezentat anterior, legat de, să spunem, clădirea parlamentului Hamas-ului este un gest simbolic cu mare impact. Așteptăm să vedem ce se întâmplă în lumea arabă, ca reacție la această lovitură.

Zi de zi vedem noi comandanți din structurile Hamas, care sunt, să spunem, lichidați. Succesele israelienilor sunt concrete, dar în același timp se poartă discuții la nivelul cancelariilor diferitelor țări pentru o soluție, să spunem permanentă, iar discuțiile acestea au niște jucători în spate, cei mari.

Iar întâlnirea dintre președintele Biden și președintele Chinei a deschis o nouă poartă pentru cooperarea viitoare, ținând cont și de faptul că partea militară a fost reconectată, ceea ce era foarte important în acest moment. Există schimburi de informații, există soluții comune și sper ca într-un timp foarte scurt să avem și rezultate concrete pe teren", a spus Sorin Learschi, contraamiral de flotilă, la Antena 3 CNN. 

Update 16:18. Israelul anunță cucerirea unui punct vital al Hamas în Gaza 

Forțele armate ale Israelului (IDF) au prezentat joi, 16 noiembrie, imagini din timpul unei misiuni care a vizat anihilarea unui centru important al Hamas în Gaza.

IDF a câștigat controlul operațional asupra portului Gaza, despre care oficialii de la Tel Aviv afirmă că era operat în scopuri militare de Hamas.

"Deghizat în zonă civilă, portul a fost folosit de Hamas ca o unitate de antrenament pentru forțele lor de comando navale pentru a planifica și executa atacuri teroriste.

În timpul operațiunii, condusă de militari ai Brigăzii Corpului 188 Blindat și Flotilei 13, au fost distruse numeroase intrări în tuneluri teroriste și infrastructuri teroriste", se arată într-un comunicat al IDF. 

Update 15:00 Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că singurul răspuns la conflictul dintre Israel și gruparea Hamas este "o soluție reală cu două state".

El a reiterat avertismentul adresat Israelului, că ocuparea Fâșiei Gaza ar fi o "mare greșeală".

Biden a precizat că i-a transmis această poziție premierului israelian Benjamin Netanyahu.

"Le-am spus clar israelienilor, lui Bibi (Netanyahu) și cabinetului său de război că eu cred că singurul răspuns aici este o soluție reală cu două state", a afirmat el, într-un briefing de presă după dialogul bilateral cu președintele chinez Xi Jinping.

"Nu vă pot spune cât va dura, dar vă pot spune că nu cred că se va termina până când nu va exista o soluție cu două state", a adăugat președintele.

Update 14:00 Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat, joi, că au preluat "controlul operațional" al portului din orașul Gaza.

Portul adăpostește în principal navele de pescuit din enclava palestiniană, însă IDF susține că această facilitate a folosită drept centru de antrenament pentru combatanții Hamas.

IDF mai precizează că în timpul operațiunii au fost distruse zece puțuri către tunelurile organizației islamiste.

CNN menționează nu poate verifica în mod independent afirmațiile IDF.

Update 13:00 Forțele israeliene au lansat în cursul nopții fluturași în zona orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, cerându-le rezidenților din patru localități să își evacueze casele și să se îndrepte spre adăposturi.

Avertismentul îi vizează pe localnicii din Bani Shuhaila, Khuzaa, Abassan și Qarara, unde trăiau peste 100.000 de persoane, înainte ca sudul enclavei să fie copleșit de persoane strămutate din zona nordică.

"Pentru siguranța dumneavoastră, trebuie să vă evacuați imediat locurile de reședință și să vă îndreptați către adăposturile cunoscute. Oricine se află în apropierea teroriștilor sau a instalațiilor acestora își pune viața în pericol, iar fiecare casă folosită de teroriști va fi vizată", scrie pe fluturașii aruncați de IDF.

În urmă cu câteva săptămâni, pliante similare au fost lansate deasupra nordului Fâșiei Gaza, înainte de ofensiva terestră.

Joi dimineață, Ministerul de Interne din Gaza, condus de Hamas, a comunicat că "elicopterele israeliene au efectuat tiruri asupra caselor cetățenilor, la est de Khan Younis".

BBC mai notează că mii de persoane strămutate se află în prezent în tabere improvizate, spitale și școli din Khan Younis.

Conform sursei citate, numărul palestienilor din acest mare oraș din Gaza a urcat de la 400.000 de locuitori la peste un milion, în cursul operațiunii militare israeliene lansate după atacul Hamas din 7 octombrie.

Update 11:00 Un atac terorist la un punct de control în Cisiordania, la sud de Ierusalim, a fost comis de trei indivizi înarmați, care au venit într-o mașină și au deschis focul, anunță, joi, poliția israeliană.

Cei trei au fost uciși de forțele israeliene la fața locului.

Membri ai poliției de frontieră și ai IDF efectuează căutări în zonă.

La locul atentatului sunt prezenți și geniști, iar drumul care leagă Ierusalimul de coloniile din sudul Cisiordaniei a fost închis, relatează Times of Israel.

Serviciul israelian de urgență David Adom a anunțat că patru persoane rănite au fost transportate la spital.

Update 09:30 Forțele israeliene anunță că au atacat și lovit casa din Gaza a șefului Biroului Politic al grupării Hamas, Ismail Haniyeh.

Haniyeh este liderul politic cel mai proeminent al Hamas, în vreme ce un alt lider, Yahya Sinwar, pe care Israelul a anunțat că vrea să-l elimine, conduce Brigăzile al-Qassam, aripa armată a grupării.

Despre Haniyeh se știe că trăiește în exil, în Qatar.

Într-o postare pe rețeaua X, IDF precizează că avioanele de vânătoare au bombardat, în noaptea de miercuri spre joi, casa lui Haniyeh din enclava palestiniană.

Potrivit IDF, locuința acestuia era folosită ca "infrastructură teroristă" și "loc de întâlnire pentru oficiali de rang înalt ai organizației".

Update 08:30 Președintele SUA, Joe Biden, a acuzat Hamas de "crime de război", în urma operațiunii militare israeliene în zona și în interiorul spitalului Al-Shifa din Gaza.

SUA și Israelul susțin că Hamas a amenajat sub spital un centru de comandă, acuzație negată de gruparea islamistă și de oficialii spitalului.

CNN menționează nu poate verifica afirmațiile niciuneia dintre părți.

Condițiile de la Al-Shifa, care a rămas fără combustibil și nu mai este considerat operațional, s-au deteriorat rapid în ultimele zile, pe fondul luptelor intense.

Presa internațională a relatat, citând surse din interiorul unității medicale, că în curtea spitalului a fost săpată o groapă comună în care au fost înhumate circa 200 de cadavre.

Update 00:01 Armata israeliană a anunţat miercuri că a găsit "muniţie, arme şi echipamente militare" ale Hamas în spitalul Al-Shifa din Gaza, unde a efectuat în cursul zilei o "operaţiune ţintită", susţinând că gruparea islamistă palestiniană îl foloseşte drept centru strategic şi dispune de o infrastructură de tuneluri sub clădiri, relatează Reuters şi AFP.

"Avem dovada că spitalul era folosit în scopuri militare şi teroriste, contrar legilor internaţionale", a declarat presei purtătorul de cuvânt militar Daniel Hagari.

Simultan, armata israeliană a difuzat un video despre care afirmă că arată unele din materialele descoperite într-o clădire neprecizată din cadrul vastului complex spitalicesc, inclusiv arme automate, grenade şi muniţie.

Ministerul sănătăţii al Hamas a afirmat în schimb că armata israeliană "nu a găsit nici arme, nici echipamente" militare la spitalul respectiv, precizând că "nu autorizează" prezenţa armelor în facilităţile sale.

Mişcarea islamistă a respins anunţul israelian ca fiind "minciuni şi propagandă ieftină".

Potrivit unui jurnalist colaborator al AFP, soldaţii şi tancurile israeliene s-au retras miercuri seara din spitalul Al-Shifa şi s-au poziţionat în jurul complexului medical respectiv.

Situat în vestul oraşului Gaza, nu departe de Marea Mediterană, spitalul Al-Shifa a fost în ultimele zile unul din obiectivele luptelor între armata israeliană şi forţele palestiniene, fiind deosebit de important pentru Israel, care a promis că va "nimici" gruparea Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, după atacul sângeros al acesteia din 7 octombrie, urmat de ample represalii israeliene.

Conform ONU, în spital se află circa 2.300 de oameni - pacienţi, personal medical şi civili palestinieni strămutaţi.

Armata israeliană nu a menţionat miercuri dacă au fost găsite eventuale intrări în tuneluri din spital, purtătorul de cuvânt citat afirmând că cercetările vor continua "într-un mod precis şi în conformitate cu informaţiile, pentru a obţine noi detalii şi a descoperi mai multe dotări".

Luni, soldaţi israelieni au pătruns în spitalul pediatric Rantissi, difuzând ulterior un video cu armele despre care au spus că erau depozitate de Hamas în subsolul clădirii.

Război în Israel, 15 noiembrie 2023 Șefa UNICEF, rănită într-un accident de mașină, în timp ce se deplasa spre Fâșia Gaza

Război în Israel, 14 noiembrie 2023 România trimite ajutoare în Gaza cu un avion al Comisiei Europene

Război în Israel, 13 noiembrie 2023 Agenția ONU pentru palestinieni anunță că nu mai are combustibil pentru spitalele din Gaza

Război în Israel, 12 noiembrie 2023 Mesajul Papei pentru cei implicați în războiul din Israel: "Destul, fraților, destul!"

Război în Israel, 11 noiembrie 2023 | IDF, anunţ de ultimă oră: Hamas a pierdut controlul asupra Fâşiei Gaza

Subiecte în articol: Război în Israel
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?