Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:
- Antony Blinken: Apropierea arabă de Israel "cea mai bună cale de a izola Iranul"
- Premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmă că acuzaţiile de la CIJ contra Israelului sunt minciuni şi ipocrizie
- Universitatea Harvard, dată în judecată de studenţii evrei pentru propagarea antisemitismului în campus
- Imagini CNN din tunelurile capturate de Hamas în Fâşia Gaza
- Armata israeliană a arestat alţi 28 de palestinieni în timpul raidurilor militare în Cisiordania
- Africa de Sud acuză Israelul de "acte de genocid sistemice"
- Hamas: Curtea nu trebuie să se aplece urechea la regulile dictate de SUA
- Ministru sud-african: Niciun atac pe teritoriul unui stat nu poate justifica genocidul
- Atac asupra unui petrolier grecesc în Golful Oman, la câteva ore după ce ONU i-a somat pe rebelii Houthi să pună capăt agresiunilor asupra navelor comerciale
- IDF anunță lichidarea mai multor agenți Hamas în timpul operațiunii de neutralizare a unei celule teroriste în Gaza
- Curtea Internațională de Justiție începe audierile în dosarul în care Israelul este acuzat de genocid
- Mărturia cutremurătoare a unui medic care a tratat copii în spitalele din Gaza: "Nimic nu m-a pregătit pentru aşa ceva"
- IDF anunță că trupele continuă să lupte împotriva Hamas în zona Khan Younis din sudul Gazei și Maghazi în centrul Fâșiei, cu lovituri efectuate împotriva a peste 150 de ținte aparținând grupării teroriste în ultima zi
- Germania va furniza un ajutor financiar armatei libaneze
- Secretarul de stat american Antony Blinken respinge acuzațiile de genocid formulate de Africa de Sud împotriva Israelului
- Israel: "Hamas nu mai controlează mari părți din Gaza"
- OMS anulează încă o misiune de ajutor în Gaza din cauza problemelor de securitate
- Medic canadian, avertisment sumbru: "Gaza nu mai are provizii medicale esențiale"
Update 22:00 Antony Blinken: Apropierea arabă de Israel "cea mai bună cale de a izola Iranul"
O apropiere între Israel şi ţările arabe, dintre care cele mai multe nu recunosc Israelul, este modalitatea de a izola Iranul şi grupările aliate cu Teheranul, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken după întâlnirea cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi la Cairo.
"Există o cale care aduce nevoile şi dorinţele de integrare ale Israelului", a declarat Blinten reporterilor la încheierea unui turneu regional. "Dacă vă luaţi angajamentul necesar pentru securitate şi mergeţi pe calea unui stat palestinian, aceasta este cea mai bună modalitate de a izola Iranul şi intermediarii", a adăugat el.
Update 21:00 Premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmă că acuzaţiile de la CIJ contra Israelului sunt minciuni şi ipocrizie
''Luptăm contra teroriştilor, luptăm contra minciunilor. Astăzi am văzut o lume cu susul în jos. Israelul este acuzat de genocid în timp ce el luptă împotriva genocidului'', a spus Netanyahu.
''Israelul luptă contra teroriştilor care au comis crime împotriva umanităţii: ei au măcelărit, au violat, au incendiat, au dezmembrat, au decapitat - copii, femei, bătrâni, femei şi bărbaţi tineri'', a afirmat el.
''Ipocrizia Africii de Sud este strigătoare la cer. Unde era Africa de Sud atunci când milioane de oameni erau ucişi sau smulşi din casele lor în Siria şi Yemen, de către cine? De partenerii Hamasului'', a adăugat şeful guvernului israelian.
El a reafirmat că Israelul îşi menţine dreptul de a se apăra până când va realiza ''victoria totală''. Africa de Sud a acuzat joi Israelul, în timpul audierilor la Curtea Internaţională de Justiţie, de ''acte de genocid sistematice'' comise în Fâşia Gaza.
Partea sud-africană susţine că Israelul a încălcat Convenţia ONU privind Genocidul.Potrivit reprezentantului Africii de Sud, Adila Hassim, Israelul comite un val de violenţe fără precedent pentru a distruge vieţile palestinienilor. Hassim a descris actele de violenţă ale armatei israeliene, precum atacurile cu bombă şi blocarea ajutorului umanitar, drept ''acte de genocid''
Update 20:00. Universitatea Harvard, dată în judecată de studenţii evrei pentru propagarea antisemitismului în campus
Într-o plângere depusă miercuri noaptea la tribunalul federal din Boston, studenţii au acuzat conducerea Harvard că şi-a aplicat "selectiv" politicile pentru a evita protejarea studenţilor evrei de hărţuire, ignorând cererile lor de protest şi angajând profesori care susţin violenţa antievreiască şi răspândesc propaganda antisemită.
Studenţii au făcut acest demers după ce preşedinta universităţii Claudine Gay a demisionat săptămâna trecută, în urma unor critici ferme pentru răspunsul ei la antisemitismul din campus după atacurile lansate de Hamas la 7 octombrie 2023 asupra Israelului.
Plângerea urmăreşte căi de atac, inclusiv o ordonanţă care interzice Harvard să încalce o lege federală a drepturilor civile care interzice discriminarea. Alte instituţii, între care Universitatea din New York şi Universitatea din California, Berkeley se confruntă cu procese similare. În instituţii academice din întreaga lume au avut loc dispute legate de libertatea de exprimare şi dreptul de a protesta de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza, în urmă cu trei luni.
Conducerea Harvard nu a răspuns imediat unei solicitări pentru comentarii.
Update 19:00 Imagini CNN din tunelurile capturate de Hamas în Fâşia Gaza
Mare parte din războiul dintre Israel și Hamas se desfășoară încă sub pământ. CNN a obținut în exclusivitate acces şi a putut pătrunde adânc în tunelurile capturate de Hamas.Echipa CNN a filmat în Gaza sub escorta forțelor de apărare israeliene în permanență. Ca o condiție pentru ca jurnaliștii să se alăture forțelor de apărare israeliene, instituțiile media trebuie să trimită imaginile filmate în Gaza armatei israeliene pentru o analiză de securitate.CNN nu a transmis reportajul final către IDF și a păstrat controlul editorial. Nic Robertson, corespondent CNN, ne arată acum unde erau ținuți ostaticii în subteran
Update 18:00. Armata israeliană a arestat alţi 28 de palestinieni în timpul raidurilor militare în Cisiordania
"Arestările au fost marcate de abuzuri, bătăi severe şi ameninţări împotriva deţinuţilor şi a familiilor acestora, precum şi de acte larg răspândite de sabotaj şi distrugere a caselor cetăţenilor”.
Noile arestări ridică la 5.810 numărul palestinienilor arestaţi de Israel în Cisiordania începând cu 7 octombrie. Datele publicate de cele două grupuri luna trecută au raportat că cel puţin 8.800 de palestinieni, inclusiv 80 de femei, au fost deţinuţi în închisorile israeliene.
Update 17:00. Africa de Sud acuză Israelul de "acte de genocid sistemice"
Africa de Sud a acuzat joi Israelul, în timpul audierilor la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, de ''acte de genocid sistematice'' comise în Fâşia Gaza, informează DPA.
Partea sud-africană susţine că Israelul a încălcat Convenţia ONU privind Genocidul. Potrivit reprezentantului Africii de Sud, Adila Hassim, Israelul comite un val de violenţe fără precedent pentru a distruge vieţile palestinienilor. Hassim a descris actele de violenţă ale armatei israeliene, precum atacurile cu bombă şi blocarea ajutorului umanitar, drept ''acte de genocid''.
De asemenea, Africa de Sud a adus în sprijinul acuzaţiilor sale declaraţii făcute de miniştri şi alte oficialităţi din Israel care s-au referit la palestinieni cu cuvintele ''animale umane'' şi care au spus că Israelul nu ''va cruţa pe nimeni''.
Acuzarea cere protecţie juridică pentru vieţile palestinienilor, solicitându-le judecătorilor CIJ să dispună încetarea acţiunii militare. Africa de Sud a condamnat atacul Hamas comis pe 7 octombrie împotriva Israelului, dar ministrul justiţiei sud-african Ronald Lamola a subliniat că ''niciun atac armat nu poate oferi vreo justificare pentru încălcarea Convenţiei'' ONU privind Genocidul. El s-a referit la o politică de ''apartheid contra palestinienilor în ultimii 76 de ani''.
Israelul îşi va prezenta argumentele vineri în faţa judecătorilor. Curtea intenţionează să îşi anunţe decizia cu privire la apelul urgent în câteva săptămâni. Principalul caz, reprezentat de acuzaţia de genocid, ar putea dura mai mulţi ani.
Update 16:00. Hamas: Curtea nu trebuie să se aplece urechea la regulile dictate de SUA
Un apel la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) „de a nu se înclina” la regulile „dictate” de Statele Unite a fost lansat de Hamas în ziua primei audieri de la Haga privind cererea prezentată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru genocid.
"Solicităm Curţii Internaţionale de Justiţie să nu cedeze dictatelor şi presiunilor administraţiei americane, care este complice şi responsabilă pentru continuarea războiului genocid care continuă să se poarte împotriva poporului palestinian din Fâşia Gaza”, a spus reprezentantul Hamas, Osama Hamdan, conform celor publicate pe Telegram de Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa armată a grupării palestiniene.
Update 14:30 Ministrul sud-african al justiției, Ronald Lamola, s-a adresat Curții Internaționale de Justiție de la Haga, unde se judecă acuzațiile de genocid formulate de Africa de Sud la adresa Israelului, în urma războiului anti-Hamas din Gaza.
"În Fâșia Gaza, cel puțin din 2004, Israelul continuă să exercite controlul asupra spațiului aerian, apelor teritoriale, trecerilor terestre, apei, electricității și infrastructurii civile", a subliniat acest demnitar sud-african.
El a insistat că "Africa de Sud a condamnat fără echivoc atacurile împotriva civililor efectuate de către Hamas și de alte grupări, precum și luarea de ostatici la 7 octombrie 2023".
Dar, a adăugat Ronald Lamola, "niciun atac armat pe teritoriul unui stat, indiferent cât de grav... chiar și un atac care implică crime atroce, nu poate oferi vreo justificare sau apărare pentru încălcări ale convenției ONU privind genocidul".
Update 12:30 Un atac asupra petrolierului Saint Nikolas, produs în largul coastei Omanului, este fost semnalat de presa internațională la doar câteva ore după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție de condamnare a atacurilor rebelilor Houthi din Yemen.
Nu este clar dacă responsabili pentru atac sunt rebelii Houthi sau agresiunea este acțiunea directă a Iranului, care-i susține pe acești insurgenți, relatează The Guardian.
Organizația britanică pentru comerț maritim, UKMTO, a relatat pe contul său de pe o rețea de socializare că 4 sau 5 bărbați mascați, purtând uniforme de tip militar și măști, au urcat la bordul navei, aflate la 50 de mile marine est de portul Sohar.
Firma de securitate maritimă Ambrey precizează că nava atacată a fost anchetată în trecut pentru că transporta petrol iranian supus sancțiunilor internaționale.
Petrolierul Saint Nikolas se îndrepta în direcția portului iranian Bandar-e-Jask.
Un purtător de cuvânt al administratorilor greci ai navei a menționat că s-a pierdut contactul cu nava și cu echipajul de 19 persoane, în mare parte filipinezi.
De la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, rebelii Houthi au organizat peste 25 de atacuri asupra vaselor maritime comerciale, afirmând că atacurile se concentrează asupra navelor legate de Israel, ca acte de solidaritate pentru a forța statul evreu să pună capăt războiului în Gaza.
Update 10:30 Forțele de apărare israeliene, IDF, au anunțat, joi, că au ucis mai mulți militanți islamiști în Gaza, în timp ce lichidau o presupusă celulă teroristă.
Trei agenți Hamas cu puști de asalt au fost uciși de aviația israeliană în timp ce ieșeau dintr-un puț de tunel din Al-Maghazi, în centrul enclavei, conform IDF.
De asemenea, în orașul Khan Younis alți trei militanți au fost lichidați într-un atac aerian, în timp ce ieșeau dintr-un complex de arme, încă patru combatanți islamiști fiind omorâți în apropiere, într-o poziție din care au fost trase rachete antitanc asupra trupelor israeliene.
În plus, lunetiștii israelieni au ucis opt militanți care se îndreptau spre o școală folosită pentru activități teroriste, a adăugat sursa citată.
În paralel, autoritățile palestiniene au anunțat că peste 23.000 de persoane au fost ucise în Gaza de la 7 octombrie, dintre care aproximativ două treimi sunt femei și copii.
CNN precizează că nu poate confirma independent aceste cifre.
Update 09:30 ONU cere rebelilor Houthi să înceteze atacurile în Marea Roșie iar SUA îi avertizează pe insurgenții susținuți de Iran
Consiliul de Securitate al ONU a aprobat, miercuri, o rezoluție prin care le cere rebelilor Houthi din Yemen să înceteze atacurile asupra navelor din Marea Roșie, în timp ce Statele Unite au avertizat că militanții susținuți de Iran vor suporta consecințele acțiunilor lor.
"Am spus clar: vor exista consecințe. Nu am de gând anunț sau să anticipez nimic din ceea ce s-ar putea întâmpla", a declarat, miercuri, în Bahrain, secretarul de stat american Antony Blinken.
Avertismentul său vine în condițiile în care Houthis nu dau semne de renunțare, iar potențialul unei extinderi regionale a războiului crește.
Update 08:30 Curtea Internațională de Justiție, CIJ, începe astăzi o audiere de două zile, în cadrul unei proceduri inițiate de Africa de Sud, care acuză Israelul de genocid împotriva palestinienilor din Gaza.
Este un demers în urma căruia instanța internațională ar putea să ordone o suspendare de urgență a campaniei militare israeliene în enclavă.
Africa de Sud urmează să își prezinte argumentele orale joi, iar Israelul a doua zi.
Într-un dosar de 84 de pagini depus la CIJ, Africa de Sud a susținut că Israelul comite genocid, provocând vătămări psihice și corporale grave, evacuări forțate, foamete generalizată și crearea unor condiții "calculate pentru a duce la distrugerea fizică" a populației din Gaza.
De asemenea, dosarul face trimitere la "incitările la genocid" din declarațiile publice ale oficialilor israelieni.
Update 00:01 Liderii iordanian, egiptean şi palestinian îndeamnă la "menținerea presiunii" pentru a opri războiul din Gaza
Într-un comunicat la finalul unei reuniuni la Aqaba, în sudul Iordaniei, cei trei lideri au subliniat "necesitatea de a continua să se facă presiune pentru a pune capăt agresiunii israeliene împotriva Fâșiei Gaza și pentru a proteja civilii fără apărare", informează AFP.
De asemenea, ei au afirmat că este foarte important "să se asigure livrările de urgență și de ajutor umanitar în Gaza de o manieră permanentă și suficientă, pentru a atenua situația umanitară tragică" din teritoriul palestinian.
Potrivit comunicatului, ei au atenționat împotriva "tentativelor de a reocupa părți din Gaza sau de a stabili acolo zone de securitate" de către Israel.
Războiul a fost declanșat de atacul din 7 octombrie al mișcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian, atac care s-a soldat cu circa 1.140 de morți, majoritatea civili.
Drept represalii, Israelul a jurat că va "distruge" Hamas și a lansat o ofensivă în Gaza, care a făcut cel puțin 23.357 de morți, majoritatea femei, adolescenți şi copii, potrivit bilanțului de miercuri al Ministerului Sănătății din enclava condusă de gruparea islamistă.
Război în Israel, 10 ianuarie 2024 | Antony Blinken: Palestinienilor din Gaza trebuie să li se permită să revină la casele lor de îndată ce este posibil
Război în Israel, 9 ianuarie 2024 | Zeci de victime la spitalul Al Aqsa din Gaza, după ultimele atacuri israeliene
Război în Israel, 8 ianuarie 2024 | Blinken: "Declarațiile miniștrilor israelieni care cer relocarea palestinienilor din Gaza sunt iresponsabile"
Război în Israel, 7 ianuarie 2024 | Regele Iordaniei îi cere secretarului de stat american să facă presiuni asupra Israelului
Război în Israel, 6 ianuarie 2024 | Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se întâlnește cu Erdogan în Turcia