Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 87. Israelul anunţă că trece la o nouă fază a războiului din Fâșia Gaza

Război în Israel, ziua 87. Israelul anunţă că trece la o nouă fază a războiului din Fâșia Gaza

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 22:50 01 Ian 2024 Modificat la 22:52 01 Ian 2024

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • A treia etapă a războiului va dura „cel puțin șase luni” și va implica „misiuni intense de îndepărtare” a teroriștilor
  • Forțele britanice, pregătite să acționeze împotriva rebelilor Houthi, spune secretarul Apărării
  • Israelul anchetează masacrul comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas
  • Ploaie de rachete asupra Israelului chiar la trecerea dintre ani
  • Ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich, a cerut duminică întoarcerea coloniștilor evrei în Fâșia Gaza după război
  • Hamas şi Israel, la un pas de acord pentru eliberarea a 40 de ostatici
  • Israelul susține că va permite navelor să ducă ajutoare în Fâșia Gaza
  • Benjamin Netanyahu: "Războiul în Fâșia Gaza este de o mortalitate fără precedent"
  • IDF continuă să atace în Fâșia Gaza și în ultima zi din an
  • IDF anunță că a cucerit cartierul general al Hamas din Gaza
  • Cantități impresionante de armament, folosite de teroriștii Hamas, descoperite de IDF în clădiri civile

Update 22:50 - Unul din şase militari israelieni ucişi de la începerea ofensivei terestre a Israelului în Fâşia Gaza fie a fost omorât accidental, fie de către propriii săi camarazi, au anunţat luni Forţele de Apărare ale Israelului (IDF), confirmând astfel relatări apărute în presă, informează dpa.

Bilanţul total este de 29 de militari care şi-au pierdut viaţa, dintre care 18 au fost ucişi de către camarazii lor, în aşa-numitul "foc amical" (friendly fire).

Update 18:20 - Războiul din Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza va continua pe tot parcursul anului 2024, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a consemnat luni AFP.

Armata "trebuie să planifice în avans întrucât vom fi solicitaţi pentru misiuni şi lupte suplimentare pe tot parcursul acestui an", a anunţat duminică seara pentru presă Daniel Hagari.

Update 15:00. Șeful militar al Israelului, Herzi Halevi, le-a vorbit soldaților. El a fost citat de Reuters spunând: 

 ”Din primele momente ale acestui război, am spus că va dura mult. Oare vom putea în cele din urmă să spunem că nu mai există dușmani în jurul Israelului? Cred că este prea optimist. Dar vom oferi o situație de securitate diferită, sigură și, pe cât posibil, stabilă”, a spus el.

Israelul a anunțat 174 de soldați, mulți dintre ei rezerviști, ca fiind uciși în luptele din Gaza și la granița cu Liban. 

Update 13:30. A treia etapă a războiului va dura „cel puțin șase luni” și va implica „misiuni intense de îndepărtare” a teroriștilor. 

De la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în care gruparea militantă a ucis 1.140 de persoane și a capturat până la alți 250 de ostatici, oficialii israelieni au spus că intenționează să ducă războiul în Gaza în trei etape, scrie The Guardian

Prima etapă a constat în bombardarea intensă pentru a ”curăța” rutele de acces pentru forțele terestre și a încuraja civilii să evacueze.  

A doua etapă a fost invazia care a început la 27 octombrie. 

Iar un oficial a declarat pentru Reuters că armata trece acum la a treia etapă, deoarece tancurile și soldații israelieni au invadat o mare parte din Fâșia Gaza. 

 „Acest lucru va dura cel puțin șase luni și va implica misiuni intense de îndepărtare a teroriștilor. Nimeni nu vorbește despre ”porumbeii păcii” zburați din Shajaia”, a spus oficialul, referindu-se la un district din Gaza devastat de lupte. 

Update 12:00. Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat că Marea Britanie este „dispusă să ia măsuri directe” împotriva rebelilor Houthi care atacă navele din Marea Roșie.

Secretarul Apărării, Grant Shapps, a declarat că forțele britanice sunt pregătite să acționeze împotriva rebelilor Houthi care vizează navele de marfă din Marea Roșie, relatează BBC, citat de Mediafax

Acesta a declarat că Marea Britanie este „dispusă să ia măsuri directe” pentru a proteja această cale de transport maritim cheie.

Subliniind modul în care o navă de război britanică a doborât o presupusă dronă de atac în Marea Roșie în decembrie, Shapps a declarat că "nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare".

Houthis au vizat navele străine încă de la începutul războiului dintre Israel și Hamas. Gruparea rebelă susținută de Iran și-a declarat sprijinul pentru Hamas și a arătat că vizează navele care călătoresc spre Israel, lansând peste 100 de atacuri cu drone și rachete.

Potrivit sursei citate, navele de război americane și britanice au doborât aceste rachete și drone, cu costuri uriașe, iar acum îi avertizează pe Houthis să înceteze sau riscă represalii.

Dacă Marea Roșie nu va fi protejată, a arătat Shapps, „riscă să-i încurajeze pe cei care caută să amenințe în alte părți, inclusiv în Marea Chinei de Sud și în Crimeea”.

SUA au lansat în decembrie o operațiune internațională pentru a proteja navele din zonă. S-au alăturat țări precum Marea Britanie, Canada, Franța, Bahrain, Norvegia și Spania.

Duminică, marina americană a anunțat că a distrus „bărci mici” houthi ale căror echipaje au încercat să urce la bordul unei nave container în Marea Roșie.

Update 11:00. Israelul anchetează masacrul comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas şi alte grupări afiliate la 7 octombrie 2023, care, potrivit publicației americane The Wall Street Journal, ar putea duce la unul dintre cele mai importante proceduri judiciare în perioada postconflict, transmite luni dpa. 

Anchetatori israelieni reconstituie în prezent evenimentele din 7 octombrie, pornind de la cele circa 200.000 de fotografii şi înregistrări video existente, precum şi de la cele 2.000 de declarații ale martorilor, cu scopul de a iniția proceduri judiciare împotriva celor responsabili, a relatat duminică The Wall Street Journal, citat de Agerpres.  

Până în prezent, Israelul a identificat circa 800 de civili uciși la 7 octombrie, între care 37 de minori până în 17 ani, dintre care șase aveau vârste până în cinci ani, potrivit publicației citate. Conform șefului centrului de medicină legală din Israel, imagini ale computerului tomograf au indicat semne de tortură şi execuții. 

Probele criminalistice oferite ziarului american de oficiali israelieni au arătat, printre altele, că unele dintre victime au fost arse de vii.

Roi Sheindorf, fost procuror general adjunct, a declarat pentru cotidianul american că Israelul nu s-a mai confruntat cu astfel de delicte și nici cu o anchetă de asemenea proporții. 

Hamas a negat că militanții săi au ucis copii şi că au violat femei, a menționat The Wall Street Journal. 

Ziarul american a informat că a investigat unele dintre probe şi totodată a realizat interviuri cu primii oficiali care au intervenit, cu supraviețuitori, familii ale victimelor şi experți criminaliști pentru a documenta un atac pe care șeful poliției israeliene l-a descris ca fiind fără precedent în cruzimea sa și sistematic. 

Update 10:00. Armata israeliană îşi ajustează desfășurarea de trupe anticipând un război de durată în Fâșia Gaza şi permite unora dintre rezerviștii săi să se întoarcă temporar la viața civilă, transmite luni dpa, citat de Agerpres

"Obiectivele războiului presupun lupte prelungite şi ne pregătim în consecință", a declarat duminică seară purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari.

"Plănuim cu ințelepciune gestionarea forțelor care operează în teren, analizăm sistemul de rezerviști, economia, împrospătarea forțelor şi continuarea proceselor de pregătire pentru luptă din IDF", a adăugat el.

O parte dintre rezerviști "se vor întoarce la familiile lor şi la locurile lor de muncă" în această săptămână, a anunțat Hagari, măsură care, a explicat el, va aduce beneficii economiei Israelului şi le va permite rezerviștilor "să-şi recapete forțele pentru viitoarele activități" în noul an.

Luptele vor continua și va fi în continuare nevoie de rezerviști. În plus, pregătirea ofițerilor superiori va continua, a precizat purtătorul de cuvânt al IDF.

După experientele avute în luptele din Fâşia Gaza, ofițerii vor primi pregătire suplimentară pentru a întări rândurile comandanților, a explicat Hagari.

Update 09:00. Hamas a atacat Israelul chiar când ceasul a bătut miezul nopții, relatează agenția France Presse citată de The Guardian

Sirenele de alertă aeriană au sunat în Israel la începutul anului 2024, unii petrecăreți fiind nevoiți să se adăpostească.  

”Tuturor ne era frică, inima bătea cu putere”, a declarat Gabriel Zemelman, un tânăr de 26 de ani. ”Este terifiant. Viața îți trece prin fața ochilor, este o nebunie”.  

Brigada Ezzedine al-Qassam a revendicat atacul într-un videoclip publicat pe rețelele sociale, spunând că au fost trase rachete M90 ca „răspuns la masacrele de civili” comise de Israel. 

Armata israeliană a confirmat atacul, fără a raporta inițial victime sau pagube. 

În Gaza, atacurile israeliene din timpul nopții au ucis cel puțin 24 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, atacuri raportate pe tot teritoriul, relatează AFP. 

Update 08:00. Ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich, a cerut duminică întoarcerea coloniștilor evrei în Fâșia Gaza după război, spunând că populația palestiniană de pe acest teritoriu ar trebui "încurajată" să emigreze în alte țări, transmite AFP. 

"Pentru a avea securitate, trebuie să controlăm teritoriul și pentru a controla militar teritoriul pe termen lung avem nevoie de o prezență civilă", a declarat Smotrich într-un interviu la postul de radio al armatei ca răspuns la o întrebare despre oportunitatea restabilirii coloniilor israeliene în Fâşia Gaza, scrie Agerpres

În 2005, Israelul şi-a evacuat armata şi aproximativ 8.000 de coloniști din acest teritoriu palestinian ocupat din 1967 ca parte a planului de retragere unilaterală al prim-ministrului de atunci, Ariel Sharon. 

Smotrich, șeful partidului "Sionismul religios", care face parte din coaliția de guvernământ, a mai spus că Israelul ar trebui să "încurajeze" populația din Fâşia Gaza să părăsească teritoriul şi să se îndrepte spre alte zone."Dacă acționăm într-un mod corect strategic şi încurajăm emigrația, dacă în Gaza vor fi 100.000 sau 200.000 de arabi și nu două milioane, întregul discurs de a doua zi după (război) va fi complet diferit", a spus el. 

"Vom ajuta la reabilitarea acestor refugiaţi în alte ţări într-un mod adecvat şi uman, cu cooperarea comunității internaționale și a țărilor arabe din jurul nostru", a adăugat el. 

Reacţionând la aceste declaraţii, Hamas a considerat că ele reprezintă "un apel de a muta două milioane de palestinieni" din Fâşia Gaza."Este o crimă de război care se adaugă la agresiunea criminală în curs, care nu are egal în istoria modernă", a spus mișcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza.

"Poporul nostru va rămâne ferm şi neclintit în faţa tuturor încercărilor de a-l îndepărta de pe pământurile sale, până la eliberarea completă", a adăugat Hamas într-un comunicat. 

Bezalel Smotrich a negat existenţa unui popor palestinian în timpul unei vizite private la Paris, în luna martie."Nu există palestinieni pentru că nu există popor palestinian", a spus el. 

Hamas şi Israel, la un pas de acord pentru eliberarea a 40 de ostatici

Cabinetul premierului Netanyahu s-a reunit, ieri, în ultima zi din 2023, la Tel Aviv, la o zi după un miting uriaş în care israelienii au cerut eliberarea ostaticilor aflați în mâinile Hamas, încă din 7 octombrie. Între timp, situaţia civililor din Gaza este tragică.

Totodată, reprezentanţii guvernului israelian şi Hamas sunt la un pas de un nou acord în urma căruia 40 de ostatici să fie eliberaţi.

De asemenea, Israelul este pregătit să permită navelor să livreze imediat ajutoare către Fâșia Gaza, ca parte a unui coridor maritim propus din Cipru, a arătat, ieri, ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, potrivit Reuters.

În cadrul acordului sugerat pentru prima dată de Nicosia, în noiembrie, încărcăturile ar fi supuse unei inspecții de securitate în portul cipriot Larnaca înainte de a fi transportate în Gaza, aflată la 370 km distanță, mai degrabă decât prin Egipt sau prin Israel.

În cazul în care planul va fi pus în aplicare, acesta ar marca prima relaxare a blocadei navale israeliene impuse în Gaza în 2007, după ce militanții islamiști Hamas au preluat controlul zonei palestiniene, relevă sursa citată.

Acest lucru ar putea să contribuie la îndeplinirea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU din 22 decembrie care solicită extinderea mecanismelor de ajutor umanitar, relatează sursa citată.

"Poate începe imediat", a declarat ministrul de externe Eli Cohen la postul de radio 103 FM din Tel Aviv, întrebat despre coridorul mediteranean.

El a precizat că Marea Britanie, Franța, Grecia și Olanda se numără printre țările care dispun de nave capabile să ajungă la țărmul Fâșiei Gaza, care nu are un port de mare adâncime.

Război în Israel, 31 decembrie 2023 | Hamas şi Israel, la un pas de acord pentru eliberarea a 40 de ostatici

Război în Israel, 30 decembrie 2023 | Situație disperată în Gaza. Șeful OMS, îngrijorat cu privire la răspândirea bolilor infecțioase

Război în Israel, 29 decembrie 2023 | O agenție ONU susține că un convoi umanitar a fost atacat de soldații israelieni în Gaza

Război în Israel, 28 decembrie 2023 | IDF, în centrul unui nou scandal, după apariția unui clip cu bărbați și copii palestinieni, dezbrăcați și duși în lenjerie intimă pe stadionul din Gaza

Război în Israel, 27 decembrie 2023 | Șeful statului major al IDF: "Războiul contra Hamas va continua multe luni!"

Etichete: Război în Israel
Citește mai multe din Război în Israel
» Citește mai multe din Război în Israel
TOP articole