Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 56. Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a transmis că Hamas va primi "cea mai cruntă bătaie"

Război în Israel, ziua 56. Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a transmis că Hamas va primi "cea mai cruntă bătaie"

Redacția Antena 3 CNN
18 minute de citit Publicat la 22:00 01 Dec 2023 Modificat la 22:39 01 Dec 2023

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Armata israeliană ar fi știut de planul Hamas cu mai mult de un an înainte de sângerosul atac terorist
  • Israelul folosește inteligenţa artificială pentru a selecta ţintele bombardamentelor din Gaza
  • SUA nu vor mai da vize coloniștilor israelieni implicați în atacuri asupra palestinienilor în Cisiordania
  • Palestinienii eliberați din închisorile israeliene acuză că au fost abuzați, loviți și amenințați
  • Secretarul general al ONU ''regretă profund'' reluarea ostilităţilor în Fâşia Gaza
  • Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a transmis că Hamas va primi "cea mai cruntă bătaie"
  • Qatarul cere comunităţii internaţionale să acţioneze rapid pentru a pune capăt violenţelor din Gaza
  • Armata israeliană a distribuit o hartă cu zonele sigure de evacuare pentru locuitorii din Gaza
  • Iranul condamnă Israelul pentru reluarea luptelor în Fâșia Gaza
  • Netanyahu declară că Hamas nu a eliberat toate femeile ostatice, aşa cum se convenise
  • Israelul reia luptele în Gaza, după șapte zile de armistițiu
  • Armata israeliană a interceptat o țintă din Liban
  • Benjamin Netanyahu, după întâlnirea cu secretarul de stat al SUA: "Am jurat să eliminăm Hamas, nimic nu ne va opri"
  • Alți doi ostatici israelieni au fost eliberați de Hamas, au anunțat Forțele de Apărare israeliene
  • Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele palestinian Abbas la Ramallah
  • Hamas revendică atentatul soldat cu trei morți din Ierusalim

Update 22:00 Armata israeliană aflase de planul Hamas de a lansa un atac pe teritoriul israelian cu mai mult de un an înainte de sângerosul atac terorist din 7 octombrie, potrivit de New York Times, citat de The Guardian.

Oficialii israelieni au obținut un plan de luptă de aproximativ 40 de pagini al Hamas, cu numele de cod „Zidul Ierihonului”, care „a conturat, punct cu punct, exact tipul” de atac care a dus la peste 1.200 de oameni uciși în Israel în timpul devastatoarelor atacuri Hamas , a scris New York Times.

Hamas a urmat planul cu o precizie șocantă.

Update 20:45 Armata israeliană (IDF) şi-a consolidat de mult timp reputaţia că are pricepere tehnică şi a făcut anterior afirmaţii îndrăzneţe, dar neverificabile, cu privire la utilizarea noilor tehnologii. După războiul de 11 zile din Gaza din mai 2021, oficialii au declarat că Israelul a purtat "primul său război cu inteligenţă artificială" folosind învăţarea automată şi calculul avansat, relatează The Guardian.

Ultimul război Israel-Hamas a oferit o oportunitate fără precedent pentru IDF de a utiliza astfel de instrumente într-un teatru de operaţiuni mult mai larg şi, în special, de a desfăşura o platformă AI de creare de ţinte numită "Evanghelia", care a accelerat semnificativ linia de producţie letală de ţinte pe care oficialii au comparat-o cu o "fabrică".

The Guardian dezvăluie noi detalii despre "Evanghelie" şi despre rolul său central în războiul Israelului din Gaza, după ce a realizat interviuri cu surse din serviciile de informaţii şi a coroborat declaraţii mai puţin observate ale armatei şi ale oficialilor pensionaţi.

Armata israeliană nu a făcut niciun secret din intensitatea bombardamentelor sale asupra Fâşiei Gaza. În primele zile ale ofensivei, şeful forţelor sale aeriene a vorbit despre lovituri aeriene neîncetate, "24 de ore din 24". Forţele sale, a spus el, loveau doar ţinte militare, dar a adăugat: "Nu suntem chirurgi".

O scurtă declaraţie de pe site-ul IDF menţionează că foloseşte un sistem bazat pe inteligenţă artificială numit Habsora (Evanghelia) în războiul împotriva Hamas pentru a "contura ţinte într-un ritm rapid".

IDF a precizat că "prin extragerea rapidă şi automată a informaţiilor", "Evanghelia" a produs recomandări de ţinte pentru cercetătorii săi "cu scopul de a obţine o potrivire completă între recomandarea maşinii şi identificarea efectuată de o persoană". Practic, sistemul de inteligenţă artificială este folosit pentru a produce recomandări automate pentru atacarea unor ţinte, cum ar fi locuinţele private ale unor persoane suspectate că ar fi agenţi ai Hamas sau ai Jihadului Islamic.

Update 19:30 Israelul a informat mai multe state arabe că dorește să creeze o zonă tampon pe partea palestiniană a graniței Fâșiei Gaza pentru a preveni viitoare atacuri, ca parte a propunerilor pentru enclavă după încheierea războiului, au declarat surse egiptene și regionale, citate de Reuters.

Update 18:30 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken l-a notificat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, joi, că administrația Biden se pregătește să anunțe o serie de interdicții de acordare a vizelor împotriva coloniștilor israelieni implicați în atacuri asupra palestinienilor din Cisiordania, a declarat un oficial israelian pentru The Times of Israel.

Un oficial american a confirmat planul pentru AFP.

Anunțul va include probabil doar numărul de coloniști interziși din SUA, mai degrabă decât numele lor, spune oficialul israelian, explicând că SUA speră că anonimatul va servi ca un factor de descurajare împotriva celor care iau în considerare să vizeze palestinienii care nu vor ști dacă au fost sau nu pe lista neagră, scrie sursa citată.

Interdicția vizelor ar putea fi impusă încă de săptămâna viitoare, spune oficialul israelian.

Mai mulți coloniști israelieni au fost filmați joi seară, în satul palestinian As-Sawiya, din nordul Cisiordaniei, și spărgând geamurile cu pietre și bâte. Este cel mai recent dintre atacurile coloniștilor violenți, care au crescut semnificativ de la izbucnirea războiului Israel-Hamas.

Update 17:30 Palestinieni eliberați din închisorile israeliene afirmă că gardienii au comis abuzuri și pedepse colective în săptămânile următoare atacurilor Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. Aceștia au descris cum au fost loviți cu bastoane, au fost atacați de câini și li s-au confiscat hainele, mâncarea și păturile.

O deținută a declarat că a fost amenințată cu violul și că gardienii au folosit de două ori gaze lacrimogene împotriva deținuților în celule.

BBC a stat de vorbă cu șase persoane, toate afirmând că au fost bătute înainte de a fi eliberate din închisoare.

Societatea Palestiniană a Prizonierilor susține că unii gardieni ar fi urinat pe deținuții încătușați. De asemenea, se afirmă că șase prizonieri au murit în detenția israeliană în ultimele șapte săptămâni. Israelul afirmă că toți prizonierii sunt deținuți conform legii.

Update 16:20 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că "regretă profund" reluarea operaţiunilor militare în Fâşia Gaza, după mai multe zile de încetare a focului, într-un mesaj postat vineri pe X (ex-Twitter), relatează AFP.

"Sper în continuare că va fi posibil să se reînnoiască pauza care a fost instaurată. Reluarea ostilităţilor nu face decât să arate cât de important este să existe o adevărată încetare a focului umanitară", a adăugat Guterres, la câteva ore după reluarea bombardamentelor armatei israeliene asupra Fâşiei Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Hamas că a "încălcat acordul" care a dus la o încetare a focului umanitară de mai multe zile.

Aceasta a permis eliberarea mai multor zeci de ostatici deţinuţi în Fâşia Gaza de la sângerosul atac al Hamas în Israel în 7 octombrie.

Acordul prevedea de asemenea eliberarea unor deţinuţi palestinieni în Israel şi o creştere semnificativă a ajutoarelor umanitare care să intre în Gaza.

La rândul său, UNICEF i-a denunţat pe "cei au decis că uciderea de copii poate fi reluată".

"Inacţiunea este, în esenţă, o undă verde dată pentru uciderea copiilor", a afirmat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, jurnaliştilor la Geneva printr-o legătură video din Gaza.

"Este iresponsabil să se creadă că noi atacuri asupra populaţiei din Gaza pot duce la altceva decât la un măcel", a adăugat el.

"Este profund tulburător să auzi cum unii au putut ignora moartea tragică a acestor copii, iar acum par să fie mulţumiţi de reluarea ororilor- a atacurilor", a acuzat purtătorul de cuvânt citat, care se află în Gaza de mai multe zile.

"A accepta sacrificiul copiilor în Gaza înseamnă că umanitatea este cea care îi abandonează", a continuat el.

Update 15:40 Hamas va primi "cea mai cruntă bătaie", a promis, vineri, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, după reluarea ostilităţilor în Fâşia Gaza, la expirarea încetării focului între Israel şi gruparea islamistă palestiniană, potrivit France Presse.

"Hamas va primi cea mai cruntă bătaie", a afirmat Eylon Levy într-o declaraţie făcută presei, acuzând Hamas că nu a furnizat o nouă listă cu ostatici înainte de a fi eliberaţi la schimb deţinuţi palestinieni şi că a tras o rachetă asupra teritoriului israelian înainte de expirarea acordului de încetare a focului, prevăzută pentru ora locală 07:00 (05:00 GMT).

După acordul de încetare a focului din 24 noiembrie, prelungit de atunci până în această vineri la 07:00, Hamas şi Israel au făcut schimb în fiecare zi de ostatici, răpiţi în cursul atacului sângeros al Hamas în teritoriul israelian din 7 octombrie, pentru deţinuţi palestinieni aflaţi în închisori israeliene.

Din cele 240 de persoane răpite de Hamas şi duse în Gaza, 110 au fost eliberate, între care 80 de femei şi minori israelieni sau cu dublă cetăţenie. În schimb, Israelul a eliberat 240 de deţinuţi.

Încă târziu în cursul nopţii de joi spre vineri, beligeranţii au continuat să negocieze o nouă prelungire a acordului de încetare a focului, potrivit medierii Qatarului, fără succes. Hamas şi Israel îşi atribuie reciproc responsabilitatea pentru acest eşec, recunoscând în special că nu s-au înţeles asupra listei cu ostatici.

"Din nefericire, Hamas a decis să pună capăt încetării focului, refuzând să elibereze toate femeile răpite", a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului israelian.

La rândul său Hamas a indicat într-un comunicat că ar fi "propus un schimb de prizonieri şi persoane vârstnice" printre ostatici, precum şi returnarea către Israel a corpurilor unor ostatici israelieni "care şi-au pierdut viaţa în bombardamentele" israeliene în Gaza.

Israelul, susţine Hamas, "care luase deja decizia să-şi reia agresiunea, nu a răspuns", potrivit Agerpres.

Update 14:50 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că "regretă profund" reluarea operaţiunilor militare în Fâşia Gaza, după mai multe zile de încetare a focului, într-un mesaj postat vineri pe X (ex-Twitter), relatează AFP.

"Sper în continuare că va fi posibil să se reînnoiască pauza care a fost instaurată. Reluarea ostilităţilor nu face decât să arate cât de important este să existe o adevărată încetare a focului umanitară", a adăugat Guterres, la câteva ore după reluarea bombardamentelor armatei israeliene asupra Fâşiei Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Hamas că a "încălcat acordul" care a dus la o încetare a focului umanitară de mai multe zile.

Aceasta a permis eliberarea mai multor zeci de ostatici deţinuţi în Fâşia Gaza de la sângerosul atac al Hamas în Israel în 7 octombrie.

Acordul prevedea de asemenea eliberarea unor deţinuţi palestinieni în Israel şi o creştere semnificativă a ajutoarelor umanitare care să intre în Gaza.

La rândul său, UNICEF i-a denunţat pe "cei au decis că uciderea de copii poate fi reluată".

"Inacţiunea este, în esenţă, o undă verde dată pentru uciderea copiilor", a afirmat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, jurnaliştilor la Geneva printr-o legătură video din Gaza.

"Este iresponsabil să se creadă că noi atacuri asupra populaţiei din Gaza pot duce la altceva decât la un măcel", a adăugat el.

"Este profund tulburător să auzi cum unii au putut ignora moartea tragică a acestor copii, iar acum par să fie mulţumiţi de reluarea ororilor- a atacurilor", a acuzat purtătorul de cuvânt citat, care se află în Gaza de mai multe zile.

"A accepta sacrificiul copiilor în Gaza înseamnă că umanitatea este cea care îi abandonează", a continuat el, potrivit Agerpres.

Update 13:40 Qatarul, principalul mediator între Israel şi Hamas, a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze rapid pentru a pune capăt violenţelor în Fâşia Gaza după reluarea bombardamentelor israeliene vineri în acest teritoriu, relatează France Presse.

"Bombardamentele în Fâşia Gaza în primele ore care au urmat sfârşitului pauzei complică eforturile de mediere şi exacerbează catastrofa umanitară", a subliniat Ministerul de Externe al Qatarului într-un comunicat.

Diplomaţia qatareză a cerut comunităţii internaţionale să "acţioneze rapid pentru a pune capăt violenţei", condamnând operaţiunile care iau "civilii drept ţintă, practică pedepsele colective şi tentativele de deplasare forţată a cetăţenilor în Fâşia Gaza asediată".

MAE qatarez a confirmat de altfel că negocierile "continuă cu scopul revenirii la o pauză" umanitară. Qatarul rămâne "hotărât, împreună cu partenerii săi, să continue eforturile" pentru a se ajunge la aceasta şi "nu va ezita să facă tot ce este necesar pentru revenirea calmului", adaugă ministerul în comunicatul său.

Anterior, o sursă informată cu privire la negocieri informase despre continuarea acestora pentru a se reveni la o încetare a focului.

Aflat în vigoare timp de şapte zile, acordul de încetare a focului a expirat vineri dimineaţa, iar armata israeliană a declarat că şi-a reluat operaţiunile militare, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Hamas că "a încălcat acordul" şi "a lansat rachete".

Această pauză a permis eliberarea a zeci de ostatici deţinuţi în Gaza şi a unui număr mai mare de trei ori de palestinieni deţinuţi de Israel, precum şi intrarea ajutoarelor umanitare în teritoriul palestinian.

Armata israeliană a estimat că circa 240 de persoane au fost luate ostatice în duse în Fâşia Gaza în cursul atacului din 7 octombrie. Acest atac a făcut 1.200 de morţi în Israel, în majoritate civili, potrivit autorităţilor.

Drept represalii, Israelul a promis "anihilarea" Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007, bombardând teritoriul palestinian şi lansând în 27 octombrie o ofensivă terestră care a durat până la începutul încetării focului în 24 noiembrie.

Potrivit guvernului Hamas, peste 15.000 de persoane, între care cel puţin 6.150 de copii şi tineri sub 18 ani, ar fi pierit în bombardamentele israeliene, potrivit Agerpres.

Update 12:00 Armata israeliană a anunțat vineri că, odată cu reluarea luptelor, a făcut o hartă pentru a-i sfătui pe locuitorii din Gaza cu privire la zonele sigure pentru evacuarea lor. Un videoclip în limba arabă a fost publicat pe rețelele de socializare, iar harta a fost distribuită în Gaza, relevă, Reuters.

Armata israeliană a anunțat vineri că, odată cu reluarea luptelor, a făcut o hartă pentru a-i sfătui pe locuitorii din Gaza cu privire la zonele sigure pentru evacuarea lor. Un videoclip în limba arabă a fost publicat pe rețelele de socializare, iar harta a fost distribuită de armată în Gaza, relevă Reuters.

„Aceasta împarte teritoriul Fâșiei Gaza în funcție de zone recognoscibile pentru a permite locuitorilor să se orienteze și să înțeleagă instrucțiunile și să se evacueze din anumite locuri pentru siguranța lor, dacă este necesar”, se arată în anunțul armatei.

Joi, secretarul de stat american Antony Blinken, aflat la a treia sa vizită în Orientul Mijlociu de la începutul războiului, în 7 octombrie, i-a spus premierului Benjamin Netanyahu că în campania israeliană din sudul Fâșiei Gaza nu trebuie să se repete pierderile masive de vieți omenești și strămutările de populație civilă înregistrate în timpul ofensivei din nord.

Blinken a declarat că a prezentat pași clari pentru Israel pentru a minimiza numărul victimelor civile, dar nu a spus dacă a fost asigurat că pașii vor fi urmați.

Israelul a reluat vineri operațiunile de luptă împotriva Hamas în Gaza, după ce a acuzat gruparea militantă palestiniană că a lansat rachete asupra Israelului și că nu a respectat acordul de eliberare a tuturor femeilor ținute ostatice, încălcând astfel armistițiul temporar.

O pauză de o săptămână a permis schimbul a zeci de ostatici deținuți în Gaza cu sute de prizonieri palestinieni și a facilitat intrarea ajutorului umanitar în fâșia de coastă.

O mare parte din Gaza, o enclavă de 2,3 milioane de locuitori, a fost transformată în pustiu în urma unei ofensive israeliene ca represalii la un atac al Hamas din 7 octombrie, în care Israelul afirmă că 1200 de persoane au fost ucise și aproximativ 240 au fost luate ostatice.

Autoritățile din Gaza spun că bombardamentele israeliene au ucis până acum peste 15.000 de persoane în enclava condusă de Hamas, potrivit Mediafax.

Update 11:00 Iranul a atribuit, vineri, Israelului şi SUA responsabilitatea pentru reluarea luptelor în Fâşia Gaza, relatează France Presse.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Nasser Kanani, a declarat printr-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X că, "după ce au ucis peste 15.000 de palestinieni, vampirii sionişti au lansat un nou ciclu ucigător cu sprijinul continuu al guvernului american".

El a subliniat că "reluarea agresiunii militare" s-a produs "înainte de plecarea secretarului de stat american (Antony) Blinken" din Israel.

"Este evident că responsabilitatea politică şi juridică pentru masacrareai poporului palestinian este cea a criminalilor regimului sionist, dar şi a guvernului american şi a câtorva guverne care susţin acest regim de apartheid", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene.

Iranul, care nu întreţine relaţii diplomatice cu Israelul, susţine Hamas, în special după atacul sângeros lansat în 7 octombrie de către gruparea palestiniană în sudul teritoriului israelian.

Acordul de încetare a focului, intrat în vigoare în 24 noiembrie în Fâşia Gaza, a expirat vineri, iar armata israeliană şi-a reluat raidurile aeriene şi tirurile de artilerie, în timp ce Hamas a reînceput să lanseze rachete spre Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Hamas de "încălcarea acordului" de încetare a focului, potrivit Agerpres.

Update 10:00 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, vineri, că Hamas nu a acceptat să elibereze alţi ostatici, încălcând termenii unui acord temporar de încetare a focului şi că Israelul rămâne angajat să-şi atingă obiectivele în războiul împotriva grupării islamiste palestiniene, în timp ce luptele s-au reluat în Fâşia Gaza, în pofida presiunilor internaţionale pentru o încetare a focului, potrivit Reuters şi EFE.

Hamas nu a eliberat toate femeile ostatice aşa cum se convenise şi a lansat rachete asupra Israelului, a declarat biroul lui Netanyahu.

"Odată cu reluarea luptelor, subliniem: guvernul israelian se angajează să-şi atingă obiectivele în război - să elibereze ostaticii, să elimine Hamas şi să se asigure că Fâşia Gaza nu va mai reprezenta niciodată o ameninţare pentru locuitorii Israelului", a declarat acesta.

Armata israeliană a trimis mesaje pe telefoanele locuitorilor din unele cartiere ale oraşului Gaza, precum şi celor din localităţile de la graniţa cu Israelul în sud, cerându-le "să plece imediat" pentru că urmează să efectueze "atacuri militare dure", transmite AFP.

Schimbul de focuri a fost reluat vineri dimineaţa devreme la 05:00 GMT, după un armistiţiu de şapte zile care a dus la eliberarea a 105 ostatici luaţi de gruparea islamistă în schimbul eliberării a 240 de deţinuţi palestinieni, toţi femei şi minori.

Autorităţile israeliene au restabilit interdicţia redeschiderii şcolilor fără un adăpost conform normelor de protecţie.

Cu puţin timp înainte de ora locală 06:00 (04:00 GMT), sirenele antiaeriene s-au declanşat în oraşele israeliene din apropierea Fâşiei Gaza, printre care Sderot, Holit, Nir Itzhak şi Nahal Oz.

La rândul său, armata israeliană a reluat bombardamentele în întreaga Fâşie, de la Gaza City şi Jabalia, în nordul enclavei, până la Khan Younis şi Rafah, în extremitatea sudică a enclavei.

În plus, miliţienii Hamas se confruntă cu forţe terestre israeliene pe drumul Salah Al Din, pe unde are loc evacuarea persoanelor strămutate din nordul spre sudul Fâşiei Gaza.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, a avertizat aseară - înainte ca armistiţiul să fie întrerupt - că Israelul este pregătit să reia luptele.

Şase palestinieni au fost ucişi vineri dimineaţă într-un raid aerian israelian asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, a declarat pentru AFP Ashraf al-Qidreh, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii Hamas. Doi copii au fost ucişi în raidurile aeriene asupra oraşului Gaza, a declarat agenţiei franceze de presă Fadel Nadm, medic la spitalul Ahli Arab.


Semn al unei situaţii fragile, Hamas, considerată drept organizaţie teroristă de SUA, Uniunea Europeană şi Israel, a revendicat joi responsabilitatea pentru un atentat sângeros la Ierusalim care a costat viaţa a patru israelieni.

Principalul partener al Israelului, SUA au avertizat joi seara statul israelian împotriva reluării luptelor dacă nu are un plan concret pentru a preveni moartea civililor şi strămutarea în masă a locuitorilor în Fâşia Gaza, potrivit Agerpres.

Update 08:00 Armata israeliană a declarat că a reluat, vineri, luptele împotriva Hamas în Gaza, după ce a acuzat gruparea militantă palestiniană că a încălcat armistițiul temporar de șapte zile prin atacuri spre teritoriul israelian, relatează Reuters.

Pauza de șapte zile, care a început la 24 noiembrie și a fost prelungită de două ori, a permis schimbul a zeci de ostatici deținuți în Gaza cu sute de prizonieri palestinieni și a facilitat intrarea ajutorului umanitar în fâșia de coastă distrusă.

Cu o oră înainte ca armistițiul să se încheie, vineri dimineața, la ora 7 (0500 GMT), Israelul a declarat că a interceptat o rachetă trasă din Gaza.

Alte sirene care avertizau asupra rachetelor au sunat din nou în zonele israeliene din apropierea Gaza cu câteva minute înainte de termenul limită, a declarat armata israeliană.

Mass-media palestiniene au raportat lovituri aeriene și de artilerie israeliene în întreaga enclavă după expirarea armistițiului.

Nu a existat niciun comentariu din partea Hamas și nici nu a fost revendicată responsabilitatea pentru aceste atacuri.

Qatarul și Egiptul au depus eforturi intense pentru a prelungi armistițiul, după ce joi a avut loc schimbul ultimului lot de opt ostatici și 30 de prizonieri palestinieni.

Israelul stabilise anterior eliberarea a 10 ostatici pe zi ca fiind minimul pe care l-ar accepta pentru a întrerupe asaltul terestru și bombardamentele.

„Suntem pregătiți pentru toate posibilitățile.... Fără asta, ne întoarcem la luptă”, a declarat Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, la CNN, înainte de expirarea armistițiului.

Israelul a jurat să anihileze Hamas, care conduce Gaza, ca răspuns la ravagiile comise de gruparea militantă la 7 octombrie, când, potrivit Israelului, bărbați înarmați au ucis 1 200 de persoane și au luat 240 de ostatici.

Israelul a ripostat cu bombardamente intense și o invazie terestră. Autoritățile sanitare palestiniene, considerate de încredere de către Națiunile Unite, afirmă că s-a confirmat că peste 15.000 de locuitori din Gaza au fost uciși, potrivit Mediafax.

În urma împușcăturilor de joi din Ierusalim, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a promis să înarmeze mai mulți civili.

"Guvernul condus de mine va continua să extindă distribuția de arme către cetățeni. Aceasta este o măsură care se dovedește de nenumărate ori în războiul împotriva terorismului criminal", a declarat premierul statului Israel.

Cuvintele sale vin la scurt timp după ce ministrul ultranaționalist de extremă dreapta al Securității Naționale, Ben-Gvir, a făcut remarci similare, promițând să continue să înarmeze civilii.

Anterior, viceprimarul orașului, Fleur Hassan-Nahoum a declarat că civilii i-au împușcat pe atacatori după ce aceștia au ucis trei persoane.

Război în Israel, 30 noiembrie 2023 | Benjamin Netanyahu, după întâlnirea cu secretarul de stat al SUA: "Am jurat să eliminăm Hamas, nimic nu ne va opri"

Război în Israel, 29 noiembrie 2023 | Israelul examinează posibilitatea de prelungire a armistițiului cu Hamas, care expiră joi dimineață

Război în Israel, 28 noiembrie 2023 | Hamas și armata israeliană au deschis focul în nordul Fâșiei Gaza, la o zi după ce armistițiul a fost prelungit

Război în Israel, 27 noiembrie 2023 | Israel și Hamas au ajuns la un acord pentru prelungirea armistițiului cu încă două zile, anunță Qatar

Război în Israel, 26 noiembrie 2023 | Teroriştii Hamas au eliberat încă un grup de ostatici | 17 cetăţeni israelieni şi străini

Etichete: Război în Israel
Citește mai multe din Război în Israel
» Citește mai multe din Război în Israel
TOP articole