Bugetul ar fi trebuit să fie gata în urmă cu trei luni de zile și pus în dezbatere publică. În ordonanța austeritășii obținută în exclusivitate tot de Antena 3, sunt prevăzute tăieri de venituri, eliminări de subvenţii şi îngheţări de salarii.
Pensionarii sunt cei care încasează cea mai dură lovitură de la Cabinetul Cîţu.
Ședința cu scântei a izbucnit în momentul în care miniștrii USR-PLUS au primit draftul legii bugetului pe 2021. Nemulțumiți că li s-au acordat mai puțini bani decât se discutase în coaliție, aceștia l-au amenințat pe premierul Florin Cîțu că nu vor vota proiectul.
Bugetul Casei de Sănătate a fost redus cu 8 miliarde de lei
”Reporter: Miniștrii USR și UDMR au primit, o parte dintre ei, proiectul de buget pentru anul acesta și sunt nemulțumiți. Cum de s-au cerut mai mulți bani și nu ați putut să dați?
Florin Cîțu: Bineînțeles că s-au cerut bani peste tot, dar asta este o altă discuție și nu au fost și nu am auzit despre discuții că nu s-ar vota bugetul. În primul rând, știți foarte bine procedura, în Guvern se aprobă bugetul, se votează în Parlamentul României, nu în Guvern, dar nu am avut aceste discuții cu nimeni. Da, toți miniștrii vor mai mulți bani!”.
Potrivit unor surse, Ministerul Economiei a cerut 6,5 miliarde de lei. Din aceștia, peste 5 miliarde de lei sunt alocați pentru firme. Iar un miliard de euro va merge către HORECA, deși ministrul Claudiu Năsui a cerut mult mai mult pentru susținerea patronilor de restaurante, adică 2,5 miliarde de lei.
În plus, bugetul Casei Naționale de Sănătate ar fi fost diminuat cu peste 8 miliarde de ei. Casa Națională de Sănătate se află în subordinea lui Vlad Voiculescu și este condusă de un apropiat al acestuia. Ministerul Sănătății primește 11 miliarde de lei.
Măsuri de austeritate pentru români
Și de la ministerul condus de Cristian Ghinea s-ar fi redus o parte dintre alocările bugetare, la fel ca și la Ministerul transporturilor, condus de Cătălin Drulă.
În încercarea de a face rost de bani, Executivul a pregătit o serie de măsuri de austeritate Cea mai mare lovitură au primit-o pensionarii.
”Reporter: În programul de guvernare scria că punctul de pensie va crește cu 8%. Nu știați atunci de situația în care vom ajunge acum? De ce înghețați pensiile?
Florin Cîțu: Discuția a fost în programul electoral, cred că în programul de guvernare din Parlament nu scrie nimic despre punctul de pensie.
Reporter: De ce înghețați pensiile?
Florin Cîțu: Dar nu înghețăm... Repet! Punctul de pensie în 2021 este 1.442 de lei, mai mare decât a fost anul trecut, 1.280 sau 1.300 de lei. Deci nu îngheață nimeni pensiile!”.
Asta în condițiile în care aproape 1 milion de pensionari trăiesc cu 800 de lei pe lună. Pensiile suplimentare puteau fi eliminate din Guvern printr-o simplă ordonanță de urgență. Însă cei aflați la putere au ales calea cea mai lungă.
”Am înaintat proiectul de lege pentru desființarea pensiilor speciale încă din legislatura trecută. De asemenea, ca să fiu corect, există un proiect de lege înaintat și de partenerii noștri de la USR PLUS. Iar legislatura trecută, când PSD a avut majoritate parlamentară, aceste 2 proiecte de lege au fost ținute în sertare”, a declarat Ludovic Orban.
Guvernul Cîțu a tăiat și sporul de 30% primit de angajații prefecturilor pe perioada pandemiei. Totodată voucherele de vacanță pe acest an au fost suspendate. Nici studenții nu vor mai călători gratuit cu trenul. Guvernul a decis să revină la varianta anterioară, când aceștia plăteau doar jumătate din prețul biletului.
Prin ordonanța austerității, care ar putea fi adoptată cel mai probabil la începutul săptămânii următoare, statul va economisi trei miliarde de lei.