Antena 3 CNN Actualitate Justiție Răsturnare de situație privind dosarul Microsoft. Decizia luată de Parchetul General

Răsturnare de situație privind dosarul Microsoft. Decizia luată de Parchetul General

2 minute de citit Publicat la 16:52 05 Feb 2018 Modificat la 16:52 05 Feb 2018

Parchetul General a anunţat luni că efectuează o analiză jurisprudenţială şi doctrinară asupra îndeplinirii condiţiilor legale de promovare a unui recurs în interesul legii privind instituţia prescripţiei răspunderii penale. 

Anunţul vine după decizia de clasare dispusă de DNA în dosarul Microsoft. 

"Cu referire la aspectele invocate în mass-media privind soluţia de clasare dispusă în cauza cunoscută generic sub denumirea 'dosarul Microsoft', instrumentată de către Direcţia Naţională Anticorupţie, Biroul de informare şi relaţii publice face următoarele precizări: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează o analiză jurisprudenţială şi doctrinară asupra îndeplinirii condiţiilor legale de promovare a unui recurs în interesul legii privind instituţia prescripţiei răspunderii penale", se arată într-un comunicat al Parchetului General, transmis AGERPRES. 

Recent, DNA a dispus clasarea unei părţi din dosarul Microsoft, care îi privea pe foştii miniştri Dan Nica, Silvia Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu, cercetaţi pentru abuz în serviciu. Dosarul a fost clasat deoarece faptele de care erau acuzaţi foştii miniştrii s-au prescris. 

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat motivele pentru care s-a dispus clasarea dosarului. 

"Pentru o parte dintre foştii miniştri care au fost investigaţi a intervenit prescripţia răspunderii penale. Modul în care s-a calculat termenul de prescripţie a fost diferit datorită practicii judiciare. Astfel, procurorul de caz care a investigat iniţial acest dosar a calculat termenul de prescripţie în funcţie de data la care s-au făcut plăţile. Am avut plăţi în 2005, în 2009, în baza unui contract încheiat în 2004. Ulterior, atunci când dosarul a fost preluat de un alt procuror, care a întocmit trei rechizitorii şi a dispus măsuri preventive faţă de alte persoane, aceste măsuri preventive au fost contestate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care în 2017 a stabilit că, în situaţia în care avem o infracţiune care se prelungeşte în timp, cum este şi în cazul nostru, termenul de prescripţie se calculează de la data încheierii contractului, adică anul 2004. Acest lucru nu poate fi imputat procurorului de caz. Avem o practică judiciară care a fost o perioadă neunitară, dar care s-a cristalizat în 2017", afirma Kovesi, într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune. 

Ea a recunoscut că se poate imputa procurorului de caz faptul că a început urmărirea penală pentru foştii miniştri după ce faptele s-au prescris. 

Procurorul general Augustin Lazăr a sesizat, în septembrie 2017, Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea de abateri disciplinare de către Mihaiela Moraru Iorga, procurorul care a instrumentat dosarul Microsoft.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole