Sentința prin care frații Menendez au fost condamnați la închisoare pe viață pentru uciderea părinților lor va fi revizuită, după ce procurorii au admis probe conform cărora ei ar fi fost forțați să comită crima din cauza abuzurilor suferite. Lyle și Erik Menéndez ar putea fi eliberați după 35 de ani de închisoare.
Sentința, care i-a condamnat pe Lyle și Erik Menéndez la închisoare pe viață pentru uciderea premeditată a părinților lor în 1989, va fi revizuită. Parchetul din Los Angeles a luat în considerare noi probe solide cu privire la abuzurile sexuale pe care frații, în vârstă de 21 și 18 ani la momentul crimei, le-au suferit de la tatăl lor încă de la o vârstă fragedă, abuzuri despre care ştia şi mama lor și care i-au împins să acționeze.
O decizie importantă care deschide calea pentru eliberarea lor după 35 de ani de închisoare, relatează Ansa.
Cazul, care șocase opinia publică în urmă cu treizeci de ani, a revenit în centrul atenției cu un serial lansat pe Netflix în septembrie.
Procurorul de caz din Los Angeles, consideră că, "în lumina hărțuirii pe care au suferit-o", cei doi nu ar fi trebuit să fie judecați pentru omor cu premeditare, ci pentru omor de gradul doi, care presupune o pedeapsă de 50 de ani. "Având în vedere vârsta lor fragedă la momentul condamnării și că au împlinit deja 35 de ani, puteau deja să ceară eliberarea condiționată și să iasă", a declarat magistratul într-o conferință de presă. În primul rând din sala de judecată se aflau unchii și verii lui Menéndez care au militat pentru eliberarea lor.
Ultimul cuvânt îi revine acum judecătorului, care a stabilit audierea pentru 26 noiembrie. Lyle și EriK aveau 21 și 18 ani când i-au împușcat pe José și Kitty Menéndez, în centrul unuia dintre cele mai bogate și mai sigure cartiere din Los Angeles. Ei au fost arestați în anul următor.
În timpul procesului, unul dintre primele care au fost difuzate la televiziune, fraţii Menéndez nu au negat că și-au ucis părinții, dar au susținut că au acționat de teamă că tatăl și mama lor îi vor ucide, după ce i-au supus o viață întreagă la abuzuri fizice, sexuale și psihologice. Juriul nu a putut ajunge la un verdict unanim, iar procedurile au fost anulate. În cel de-al doilea proces, desfășurat în 1996 cu ușile închise, multe dintre dovezile privind abuzurile au fost excluse.
Anul trecut, avocații apărării au cerut revizuirea procesului, prezentând instanței mai multe probe importante cu privire la abuzurile sexuale suferite de cei doi fraţi.
Crima brutală de pe Elm Drive și procesele împotriva celor doi descendenți bogați au atras multă atenție în anii în care orașul a fost zguduit de revolte rasiale și de cazul la fel de mediatizat împotriva lui OJ Simpson. Serialul produs de Ryan Murphy pe Netflix a reaprins interesul în acest caz care acum ar putea avea alt deznodământ.