Unii experți sunt de părere că un astfel de atac nu este exclus iar oficialii de la Washington au luat în considerare posibilitate ca Rusia să utilizeze arme atomice în Ucraina încă de la începutul invaziei, în luna februarie.
"Noi luăm foarte în serios aceste amenințări şi le-am luat încă de la începutul războiului, pentru că Vladimir Putin a început de foarte devreme să folosească o retorică nucleară belicoasă. Nu am văzut nicio indicație că domnul Putin a luat o astfel de decizie. Noi monitorizăm situația cât putem de bine", spune John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice de la Casa Albă.
Deși până acum nu există dovezi clare că un atac nuclear, fie el limitat, ar fi pregătit de Rusia, oficialii din SUA nu pot să excludă această posibilitate.
Presiunea asupra lui Putin a crescut odată cu eșecurile de pe câmpul de luptă.
Secretarul american al Apărării: "Nu există niciun control asupra lui Putin"
Cel mai probabil, rușii ar putea folosi o armă nucleară tactică împotriva unor ținte militare ucrainene, nu asupra unui oraș sau a infrastructurii civile, cred unii experți.
"Omul care ia astfel de decizii, vreau să spun, este un singur om. Nu există mecanisme de control pentru domnul Putin. Așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, ar putea să ia din nou o astfel de decizie. Dar în acest moment nu văd nimic care să mă facă să cred că el a luat o astfel de decizie", declară, la rândul său, Lloyd Austin, secretarul de stat american al Apărării.
Unii oficiali americani evocă și varianta unui atac rusesc asupra statelor NATO care susțin guvernul de la Kiev.
Polonia, ținta posibilă a Rusiei, avertizează un senator american
"Cred că este foarte posibil ca el să ajungă să bombardeze unele centre de distribuire pe unde vin proviziile (militare) care ajung în Polonia. Sunt multe discuții despre armele nucleare, dar ceea ce mă neliniștește cel mai mult este un atac rusesc pe teritoriul NATO. Spre exemplu, lovirea unui aeroport din Polonia sau a unui alt punct de distribuire", a spus senatorul republican Marco Rubio.
Într-un discurs susținut săptămâna trecută, după decizia de a anexa ilegal patru regiuni ucrainene, Vladimir Putin a declarat că Rusia va folosi toate mijloacele pentru a apăra acele zone.
Foști oficiali americani de rang înalt - care nu mai au constrângerea funcției - nu au nicio îndoială că, în cazul unui atac nuclear rus în Ucraina sau al unui atac convențional asupra unui stat NATO, răspunsul SUA va fi devastator pentru Moscova și ar putea însemna, de pildă, distrugerea întregii prezențe militare a Rusiei în Ucraina și în Marea Neagră.