Antena 3 CNN Actualitate Social Ramona Țole (Centrul European pentru Prevenirea Adicțiilor): "Reglementarea unui domeniu nu este o scuză pentru dezinformare"

Ramona Țole (Centrul European pentru Prevenirea Adicțiilor): "Reglementarea unui domeniu nu este o scuză pentru dezinformare"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 13:45 31 Mai 2023 Modificat la 13:45 31 Mai 2023

"Depresia este o boală tot mai răspândită în rândul adolescenților și poate duce la adevărate drame, cum este și cea a tânărului de 19 ani din Vâlcea care a recurs la un gest extrem. Nici societatea, nici cei din jur, nimeni nu a reușit să îl ajute la timp, tocmai pentru că vorbim despre o boală de cele mai multe ori ascunsă în comportamente pe care avem tendința să le punem pe seama vârstei sau anturajului", declară Ramona Țole, director programe CEPA România.

Reacția reprezentantei CEPA vine ca urmare a faptului că, săptămâna trecută, presa a relatat cazul tânărului din Vâlcea care s-a incendiat în plină stradă. Ea atrage atenția că reacția imediată a celor care au tratat acest subiect a fost să găsească “un vinovat” și anume jocurile de noroc, fără să vorbească cineva despre adevărata suferință a tânărului și mai ales despre fenomenul depresiei în rândul adolescenților.

“Suprinzător a fost modul accelerat în care s-au rostogolit în presă, pe rețelele de socializare, chiar și în discursurile parlamentarilor niște speculații cu privire la motivul pentru care tânărul ar fi recurs la acel gest. Nimeni nu a spus nimic despre drumul pe care-l parcurge un tânăr până la a ajunge la decizia finală de a renunța la viață. Nimeni nu a spus nimic despre cum să învățăm să vedem strigătele de ajutor ale tinerilor. Nimeni nu a spus nimic despre programele de sănătate publică dedicate tinerilor sau despre necesitatea unor ore de dezvoltare personală în școli. S-au mulțumit să arate cu degetul spre un vinovat”, a adăugat Ramona Țole.

Ea a arătat că situația este cu atât mai gravă cu câte toate informațiile și “vinovatul” pe care-l identificaseră opinia publică, presa, politicienii, s-a dovedit a nu fi real.

“Dincolo de aspectul uman și de prudența pe care ar trebui să o arătăm atunci când discutăm despre astfel de subiecte, mai grav este că niște politicieni, adică fix cei care trebuie să găsească soluții pentru tineri, au ales să dezinformeze, să ascundă sub preș adevăratele probleme și să promoveze, în tușe groase și în cascadă, informații false, dezinformări care nu ajută nici la identifcarea problemelor cu care se confruntă adolescenții, nici la tratarea lor”, conchide Ramona Țole.

CEPA România susține orice demers care vine în ajutorul tinerilor și acordă sprijinul său oricărui proiect de sănătate publică menit să rezolve în mod real problemele cu care se confruntă adolescenții, cerând, în schimb, politicienilor să nu folosească dezinformarea drept scuză pentru a reglementa un domeniu sau pentru a-și promova propria agendă electorală.

Articol susţinut şi semnat de Centrul European pentru Prevenirea Adicţiilor.

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole