Antena 3 CNN Externe Mapamond Rămași fără Dior și Chanel, rușii sunt ispitiți cu haine aduse din Coreea de Nord. Cum arată moda de la Phenian ajunsă la Moscova

Rămași fără Dior și Chanel, rușii sunt ispitiți cu haine aduse din Coreea de Nord. Cum arată moda de la Phenian ajunsă la Moscova

D.C.
3 minute de citit Publicat la 18:55 29 Aug 2024 Modificat la 10:25 30 Aug 2024

Reclame care promovează haine din Coreea de Nord, cu prețuri foarte accesibile, au fost difuzate la televiziunea de stat din Rusia weekend-ul trecut, acestea dezvăluind o afacere de import despre care  un expert spune că este o încălcare flagrantă a sancțiunilor internaționale împotriva industriei textile din Coreea de Nord.

„Senzaţie! Pentru prima dată, haine și pantofi nord-coreeni de înaltă calitate, în Rusia”, anunța o reclamă difuzată duminică de postul de stat Russia 1, care prezenta imagini cu pantofi, paltoane și geci.

[GAL layout="5"]

Prin urmare, după ce mai multe branduri de lux din Occident și-au suspendat toate operațiunile comerciale în Rusia odată cu declanșarea războiului din Ucraina, rușii își pot cumpăra acum haine produse în Coreea de Nord.

În anunț se spunea că toate articolele au prețuri accesibile și invita clienții să se grăbească și să profite de reducerile masive dintr-un magazin din orașul siberian Neryungri, din regiunea Yakutia, campania de reduceri derulându-se în perioada 26-31 august, potrivit NK News.

În reclamă se mai menționa că această campanie de vânzare era organizată de antreprenorul Yevgeniy Skibin, fiind anunțat și un număr de telefon la care potențialii clienți puteau să sune pentru  a pune întrebări despre îmbrăcămintea nord-coreeană.

Katsu Furukawa, fost membru al Grupului de Experți al ONU, a declarat pentru sursa citată că  Rezoluțiile 2397 și 2375 ale Consiliului de Securitate al ONU interzic în mod explicit Coreei de Nord să-și exporte textilele și îmbrăcămintea în alte țări.

Expertul a subliniat că Rusia, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a susținut rezoluțiile, recunoscând că „importul de textile din Coreea de Nord contribuie la programele de arme nucleare și rachete balistice ale acesteia din urmă”.

Furukawa spune că și postul de televiziune Russia 1 încalcă, de asemenea, sancțiunile internaționale, întrucât promovează produse interzise de ONU.

Expertul a mai subliniat că cel puțin unul dintre produsele din reclamă pare identic cu o haină produsă de firma bielorusă Algranda și solicită o anchetă în acest sens. Furukawa a sugerat că o investigație ar trebui să determine dacă Algranda produce astfel de articole în Coreea de Nord sau dacă folosește muncitori nord-coreeni în procesul de fabricație, dar nu a exclus posibilitatea ca agenții de publicitate să folosească imagini cu produsele Algranda fără permisiunea companiei.

Chris Monday, cercetător la Universitatea Dongseo, Coreea de Sud, a declarat pentru NK News că vânzarea acestor articole fabricate în Coreea de Nord este o propagandă pentru Phenian.

„Desigur, pentru cea mai mare parte a lumii, acestea sunt oferte modeste, dar pentru Coreea de Nord este o mare schimbare. Pentru Rusia este un pic umilitor și este în mod clar o concesie pentru a  menține fluxul de arme”, a spus el.

„Este un alt semn că Phenian-ul se confruntă cu o transformare fără precedent datorită noii sale relații cu Rusia”, a mai menționat cercetătorul.

Apariția reclamelor la haine din Coreea de Nord la televiziunea rusă are loc la două luni după ce câteva zeci de companii nord-coreene au organizat un târg la Vladivostok.

La acea vreme, experții erau foarte rezervați cu privire la perspectivele mărfurilor nord-coreene în Rusia, în special a articolelor de îmbrăcăminte, care nu sunt deloc în pas cu tendințele actuale de care rușii țin cont.

NK News a aflat că mai multe companii din Coreea de Sud, inclusiv cele care produc articole de igienă și farmaceutice, au solicitat să-și înregistreze mărcile comerciale la autoritățile ruse, probabil în încercarea de a-și vinde mărfurile în țară.

Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, a vizat, de asemenea, o cooperare cu Coreea de Nord, ministrul său de externe efectuând o vizită la Phenian la sfârșitul lunii iulie pentru a discuta despre exporturile de produse alimentare în Coreea de Nord și importurile de cosmetice nord-coreene.

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole