"Între 2019 și 2020 am avut cea mai mare majorare a punctului de pensie. Anul acesta plătim pensiile majorate cu 14% la finalul anului trecut. (...) Noi, pe legislația legată de pensii încercăm să ne concentrăm pe două componente vitale: contributivitate și echitatea în sistemul de pensii", a explicat ministrul la Punctul de întâlnire.
Referitor la pensiile speciale, ministrul Turcan a explicat că s-au gândit la cinci variante de abordare a pensiilor speciale, iar una dintre ele este aceea în care toate pensiile speciale ar intra pe bază de contributivitate.
"Vorbim de șase categorii de beneficiari de pensii speciale, lăsând pensionarii din sistemul de apărare șo ordine publică. (...) Deci avem 9.500 de pensionari cu o pensie medie de 9.600 de lei, în condițiile în care avem cinci milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei și 2.700.000 de pensionari până în pensia media cu pensia minimă socială de 800 de lei.
Sunt cifre dramatice. (...) Pentru beneficiarii de pensii speciale, tocmai pentru că unii au niște constrângeri legate de incompatibilități, intrări în sistem sau condiții de muncă speciale, am pus la dispoziție cinci variante de abordare a pensiilor speciale. Cea mai dură, este aceea în care toate pensiile speciale ar intra pe bază de contributivitate. (...) Ar avea de suferit cei care sunt în Justiție pentru că diferența dintre factorul favorizant și contributivitate este un foarte mare, dar nu ar fi o diferență mare pentru cei din corpul aero-nautic sau diplomați.
Există și alte variante, (...) să luăm în calcul factorii speciali pentru anumite categorii. Aici avem o variantă în care ne concentrăm pe 15 ani de contributivitate minimă, iar pensia să se calculeze la cei 15 ani de contribuitivitate minimă, în condițiile în care pentru orice beneficiar de pensie publică în România, pentru a avea acces chiar și la pensia aceea amărâtă de 800 de lei, trebuie să ai cei 15 ani de contributivitate.