Antena 3 CNN Externe Raidul israelian prin care au fost eliberați cei patru ostatici a provocat moartea a 274 de persoane într-o tabără de refugiați în Palestina

Raidul israelian prin care au fost eliberați cei patru ostatici a provocat moartea a 274 de persoane într-o tabără de refugiați în Palestina

IDF: A fost o misiune complexă, cu risc ridicat

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Raidul israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat prin care IDF a reușit să elșibereze patru ostatici capturați de Hamas, s-a soldat cu moartea a 274 de persoane, inclusiv copii, acuză oficialitățile din Gaza. 

Ministerul Sănătății din Gaza a publicat numele a 86 de persoane din cei 274 de oameni despre care susține că au fost uciși de trupele statului evreu.

Operațiunea militară, care a avut loc sâmbătă, timp de două ore, a dus la eliberarea următorilor cetățeni israelieni:

  • Noa Argamani, în vârstă de 26 de ani
  • Almog Meir Jan, în vârstă de 22 de ani
  • Andrei Kozlov, în vârstă de 27 de ani
  • Shlomi Ziv, în vârstă de 41 de ani

Ei fuseseră răpiți de gherilele Hamas de la festivalul de muzică Nova în timpul raidurilor din 7 octombrie 2023.

Cei patru au fost readuși în Israel, potrivit BBC.

Șeful diplomației UE vorbește de un "masacru al civililor" la Nuseirat

Armata israeliană a comunicat propriul său bilanț în urma operațiunii de salvare a ostaticilor și susține că mai puțin de 100 de persoane au fost ucise în timpul acestei intervenții la Nuseirat.

Întoarcerea ostaticilor la familiile lor a fost sărbătorită în Israel. Mai mulți  lideri politici internaționali, inclusiv președintele american Joe Biden, au salutat vestea eliberării lor.

Alți lideri au insistat asupra costului în vieți omenești al operațiunii israeliene. Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat "în termenii cei mai fermi" această acțiune.

"Relatările din Gaza despre un alt masacru al civililor sunt îngrozitoare", a scris Borrell pe rețeaua X.

Armata israeliană: O misiune complexă, cu risc ridicat

Insistând asupra faptului că au fost "mai puțin de 100 de victime", purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că intervenția de la Nuseirat  a fost o "misiune complexă cu risc ridicat, bazată pe informații precise".

Ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant, a spus, la rândul său, că forțele speciale ale statului evreu s-au aflat sub foc intens atunci când au salvat ostaticii. Un ofițer al forțelor speciale a fost rănit și a murit ulterior la spital, notează BBC în relatarea sa.

Sursa citată menționează, de asemenea, apariția pe rețele sociale a mai multor videoclipuri ce par să susțină varianta unui număr mare de victime civile în raidul de la Nuseirat.

Într-unul din clipuri, imagini surprinse la spitalul al-Aqsa arată numeroase persoane cu răni grave, întinse pe jos, numărul mare de răniți lăsând foarte puțin spațiu pentru a permite deplasarea medicilor printre pacienți. Alte înregistrări arată mașini și ambulanțe care aduc noi victime la spital.

[GAL layout="3"]

Localnic din Gaza: ar trebui să scăpăm de cei ce ne conduc din hotelurile din Qatar

BBC îl citează pe directorul spitalului al-Awda din Nuseirat, potrivit căruia numărul morților aduși la spital a crescut pe tot parcursul zilei de sâmbătă. 

BBC îl nominalizează, de asemenea, pe Hassan Omar, un localnic de 37 de ani din Gaza, care a dat glas unei rare revolte împotriva Hamas.

"Pentru fiecare ostatic israelian ar fi putut elibera 80 de prizonieri palestinieni, fără vărsare de sânge. Asta este de un milion de ori mai bine decât să pierzi 100 de oameni. Mesajul meu pentru Hamas este că oprirea pierderilor face parte din joc. Ar trebui să scăpăm de cei care ne conduc din hotelurile din Qatar", a spus el, într-o aparentă referire la liderul politic al grupării, Ismail Haniyeh.

Haniyeh însuși a reacționat după raidul israelian de la Nueseirat, afirmând că "Israelul nu poate impune Hamas alegerile sale" și că gruparea palestiniană nu va accepta un acord de încetare a focului decât dacă acesta va asigura "securitatea palestinienilor".

Foto mini-galerie: imagini de la operațiunea de căutare și salvare după raidul israelian din Nuseirat

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile