Antena 3 CNN Life Sănătate Rafila anunță că toate IML-urile vor avea aparatură pentru testarea șoferilor. Ce conțin medicamentele care dau rezultat fals pozitiv

Rafila anunță că toate IML-urile vor avea aparatură pentru testarea șoferilor. Ce conțin medicamentele care dau rezultat fals pozitiv

de Andreea Ştefan    |   

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit miercuri seară în emisiunea În fața națiunii de la Antena 3 CNN despre testarea șoferilor cu aparatul Drugtest. Acesta a spus că medicamentele care conțin codeină sunt cele care dau un rezultat fals pozitiv.

Echipa Antena 3 CNN a descoperit că nici măcar testele INML nu sunt toate sigure. Pot fi fals pozitive sau fals negative, pentru că sunt folosite testele cantitative și nu calitative, unele rapide, care să fie gata în 72 de ore, iar unele dintre ele nu sunt nici măcar acreditate.

„A fost o ordonanță de urgență, dacă vă aduceți aminte, cu două etape. Una în care Ministerul Sănătății a fost mai puțin implicat. Noi am avut câteva comentarii la acel act normativ, venite din partea institutelor de medicină legală și ulterior a trebuit corectată acea ordonanță printr-o altă ordonanță de urgență. A doua oară am lucrat foarte bine.

Noi avem o rețea națională, avem câteva institute de medicină legală regionale, plus Institutul Național de Medicină Legală din București, iar județele care nu au Institut de medicină legală au serviciul de medicină legală, care ține de Spitalul Județean de Urgență din județul respectiv. Serviciile sunt în subordinea spitalelor, iar Institutele de medicină legală, în subordinea Ministerului Sănătății. Aceste instituții, în momentul de față, am încercat să vedem unde au echipamente care să răspundă necesităților pentru testare”, a explicat Rafila.

Ministrul Sănătății a afirmat că, până la finalul acestui an, toate institutele regionale şi serviciile judeţene de medicină legală vor beneficia de aparatură pentru testarea şoferilor suspectaţi că au consumat substanţe psihoactive înainte de a urca la volan.

„Testarea are doi paşi: o testare calitativă, care spune: da sau nu, este sau nu este drog, şi o testare mai laborioasă, care poate să depăşească 72 de ore, e vorba despre testarea cantitativă. Şi atunci, nu se pune problema că testele nu sunt bune, orice test poate să dea şi un rezultat fals-pozitiv, dar asta e o probabilitate destul de mică”, a mai explicat, miercuri seară, în emisiunea În fața națiunii de la Antena 3 CNN, ministrul Sănătăţii. 

Alexandru Rafila a precizat că, până la finalul acestui an, vor exista, în toate cele 42 de institute de medicină legală şi servicii de medicină legală din teritoriu aparate pentru „o testare unitară la nivelul întregii ţări”.

Ce conțin medicamentele care dau rezultat fals pozitiv la Drugtest

Medicul a explicat şi care sunt medicamentele care pot da rezultate pozitive la testele rapide pentru depistarea drogurilor. 

„Nu e vorba de Paracetamol sau de Antinevralgic sau de Aspirină, e vorba de medicamentele care conţin codeină. Codeina este un derivat de morfină, ca să înţelegem de ce discutăm de un astfel de preparat. Există diverse combinaţii care conţin codeina. Există două liste: o listă de substanţe interzise (...) şi care pot să altereze capacitatea de a conduce vehicule şi cea de-a doua este listă de substanţe care se găsesc în mod obişnuit în diverse preparate farmaceutice şi e bine ca lumea să fie avertizată că acele substanţe ar putea să dea un test pozitiv. La Ibuprofen, când se face testul la IML, nu mai este testul pozitiv”, a mai explicat ministrul.

Rafila a arătat că nu medicii legişti, ci biochimiştii şi biologii din Serviciile de Medicină Legală realizează testele pentru depistarea drogurilor din probele biologice.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile