"Explicația este că vor ieși numai persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală, care au imunitate, nu și persoanele testate care pot să se infecteze dacă ajung undeva și să ajungă la spital mult mai ușor decât cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală", a spus Raed Arafat.
Întrebat care este diferența, ținând cont că și persoanele vaccinate pot să se îmbolnăvească de COVID și să ajungă la spital, Arafat a răspuns:
"Mult mai puțin - citiți, vă rog, cifrele și vedeți că procentele sunt elocvente și arată foarte clar care este procentul celor care ajung în spital, care ajung la ATI și care și decedează fiind vaccinați și, am spus la un moment dat, înregistrați ca vaccinați.
Pentru că știm foarte bine cum sunt unii sunt cu certificatele, cum sunt obținute și cum este făcută vaccinarea"
Restricțiile oficiale care intră în vigoare de luni
Persoanele nevaccinate nu vor mai putea circula între 22.00 şi 05.00 (pentru 30 de zile).
Excepții fac: deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată la distanţă; achiziţionarea de medicamente; deplasarea; persoanelor din motive justificate (vaccinarea/îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie); deplasarea în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii cu avionul, trenul, autocare şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.
Restaurantele, cafenelele și terasele vor funcţiona în intervalul 05.00 - 21.00, iar magazinele vor fi deschise în intervalul 05.00 - 21.00.
Muzeele, bibliotecile, cinematografe, librării, săli de spectacole/concerte, sli de sport/fitness jocuri de noroc piscine interioare locuri de joacă pentru copii, târguri, bâlciuri, talciocuri, vor funcționa de la 05.00 până la 21.00, cu capacitate de 30%.
Farmaciile, benzinăriile, livrările la domiciliu, transportul rutier de mărfuri şi persoane pot să îşi desfăşoare activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
Barurile, cluburile și discotecile se închid pentru 30 de zile.
Se interzic nunţile, botezurile, mesele festive.
Se interzic cursurile de instruire, workshop-urile, conferinţele, precum şi concertele şi spectacolele organizate în alte spaţii deschise sau închise cu excepţia celor special destinate care aparţin instituţiilor de spectacole şi/sau concerte.
Competiţiile sportive vor fi organizate fără spectatori, timp de 30 de zile.
Mitingurile sau demonstraţiile se vor desfășura cu cel mult 100 de persoane (pentru VACCINAŢI sau TRECUŢI PRIN BOALĂ ).
Slujbele se vor desfăşura în interior sau exteriorul bisericii cu asigurarea de 2mp pentru fiecare persoană şi purtarea măştii.
Activităţile recreative se vor desfășura cu cel mult 10 persoane, dacă nu sunt din aceeaşi familie, doar pentru VACCINAŢI sau TRECUŢI PRIN BOALĂ.
Timp de 30 de zile, persoanele vaccinate sau trecute prin boală, care se află în a 15-a și a 180-a zi vor avea acces în mall, centre comerciale, hotel, restaurant, cafenele sau altor unităţi de alimentaţie publică în care se pot consuma alimente, băuturi. Copiii sub 12 ani vor putea intra dacă sunt însoţiţi de un adult vaccinat sau trecut prin boală.
Nevaccinații vor putea participa la slujbe religioase, în magazine alimentare (dispuse în afara centrelor comerciale) și vor putea merge la târguri, bâlciuri, talciocuri.
Programul de lucru, atât la stat, cât și la privat, va fi organizat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi (acolo unde specificul permite). Unde nu poate fi impusă telemunca, programul va fi organizat în ture.
Accesul în instituţiile publice va fi permis doar pentru vaccinați, testați și trecuți prin boală.
Excepție fac: situaţii de urgenţă (certificat de deces, certificat de naştere,etc) - on-line sau în spaţii deschise, la ghişee dispuse direct în exteriorul clăririlor; copiii mai mici sau cu vârstă de 12 ani dacă sunt însoţiţi de un adult vaccinat sau trecut prin boală.
Accesul în birouri private va fi permis doar pentru vaccinați, testați și trecuți prin boală (la firme cu cel puţin 50 de persoane simultan).
Excepție fac: copiii mai mici sau cu vârstă de 12 ani dacă sunt însoţiţi de un adult vaccinat sau trecut prin boală.
Certificatul verde va fi obligatoriu la muncă, atât la stat, cât şi la privat (pentru companiile, instituţiile care au cel puţin 50 de persoane).
Vacanţă de 2 săptămâni pentru elevi, se suspendă after schoolurile timp de 2 săptămâni.
Universităţile vor trece în on-line în următoarele 2 săptămâni.
Masca devine obligatorie în toate spaţiile publice închise şi deschise, la loc de muncă și în transportul în comun.
Excepție fac: copiii mai mici de 5 ani, persoanele singure în birou, prezentatori TV şi invitaţi, cu condiţa respectării distanţei de 3 metri; reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia distanţei de 3 metri între persoane; persoane care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc); activităţi sportive.
Vezi aici Hotărârea CNSU nr. 91 din 22. 10.2021 privind noile restricții
Președintele va anunța noile restricții în această seară. Cel mai probabil ele vor fi cuprinse într-un proiect legislativ, pentru că Guvernul are puteri limitate.
Proiectul ar urma sa fie votat in Parlament în procedură de urgență.
Cseke Attila: De luni, certificatul verde obligatoriu pentru toate activitățile și în aproape toate instituțiile. ”Îmi asum certificatul verde în Sănătate”
Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a declarat, joi, că certificatul verde va fi obligatoriul în aproape toate activitățile curente și la intrarea în orice instituție privată. Ministrul a reafirmat că își asumă obligativitatea prezentării certificatului verde în Sănătate.
„Eu am propus și îmi asum certificatul verde în Sănătate. E un mesaj care trebuie dat în mod evident. Acolo sunt texte foarte clare de sancțiuni, de la 50.000 de lei în sus, pentru conducătorul unității care permite accesul unui angajat fără certificat verde, că despre asta vorbim”, a spus Cseke Attila, joi seara, la Digi 24, citat de Mediafax.
Ministrul anunțat că în 30 de zile, cel care nu prezintă certificatul verde va rămâne fără contract de muncă.
„Avem puncte de vedere de parcă România ar fi singura țară care face... de parcă am fi inventat noi roata acum. Această măsură este în vigoare, chiar într-o formă mai dură, în foarte multe țări din Europa care astăzi au ridicat restricțiile sau se gândesc la asta și nu se uită la asemenea imagini. Nu suntem noi care am înnebunit și vrem să introducem această măsură”, a spus Cseke Attila.
În ceea ce privește certificatul verde, acesta va fi obligatoriu, începând de luni, „în afară de magazinele alimentare și de farmacii (...), în toate celelalte instituții și în instituții publice pentru toți vizitatorii care se duc în administrația publică centrală și locală. Și în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajați, pentru cei care sunt vizitatori”.
Cseke Attila susține că, pentru angajați, Guvernul nu poate propune, însă va face obiectul unei legi care să treacă prin Parlament, fiind vorba despre dreptul constituțional la muncă.
Ministrul Sănătății a mai spus că în privința evenimentelor private, precum nunți, botezuri și orice fel de alte evenimente, de luni „va fi o interdicție totală”.
„Aici și cei care sunt vaccinați sau au certificatul verde vor fi supuși la această măsură pentru că realitatea ne-a arătat că nu am reușit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunți botezuri, onomastică, orice altceva, că e spațiu închis sau deschis. Restaurantele, cafenelele pot să rămână deschise pentru vaccinați. La partea de spații cultuale, în mod sigur doar pentru cei care au certificat verde și este în discuție să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine (vineri - n.r.)”, a mai spus Cseke Attila, potrivit Mediafax.