Raed Arafat a spus, într-o filmare postată pe pagina de Facebook, de ce consideră că medicina de urgență trebuie să fie parte din Ministerul de Interne.
"Primul echipaj de terapie intensivă mobilă a pornit la Târgu Mureș (...). În 1991 soluția găsită de noi a fost integrarea acestui echipaj la pompierii militari și să fie o colaborare cu militarii și Terapia Intensivă a Spitalului din Târgu Mureș", spune Arafat.
Acest echipaj a devenit „nucleul” în jurul căruia s-a dezvoltat conceptul de medicină de urgență prespitalicească.
"Implicarea Ministerului Afacerilor Interne în dezvoltarea sistemului medical de urgență datează încă din anul 1990. (...) Acest rol a fost unul foarte important. Fără MAI nu am fi văzut un sistem evoluat în medicina de urgență nici în ziua de astăzi. Pentru că pe parcursul anilor, implicareas MAI a fost una extrem de importantă și primordială pentru crearea premiselor de dezvoltare a unui sistem care nu a existat în România, nici în Europa de Est", a spus Arafat.
Raed Arafat amintește faptul că primele descarcerări le-au făcut pompierii, deși echipajele au fost cumpărate de Ministerul Sănătății.
"Nu aveau cum să le deservească. Nu aveau echipamentele tehnice, nu aveau nimic din ce trebuie. Plus că descarcerarea este o activitate complexă care în toată lumea este făcută de pompieri, pentru că acolo trebui să vii cu mașină de stingere, să protejezi locul unde faci descarcerarea. Îți trebuie mult personal. Cine făcea descarcerarea la Ambulanță? Ambulanțierul sau medicul? Nu avea cum să meargă", spune șeful DSU.
Ministerul de Interne a preluat mașinile de descarcerare de la Ministerul Sănătății.
De asemenea, Arafat amintește de faptul că din 2003 vorbim despre aviația de salvare în România post-decembristă, iar OUG din 2003 s-a lucrat integral în MAI și el însuși a lucrat la ea. MAI are un rol major în acestă intervenție, spune șeful DSU.
"Pe partea de aviație, primele elicoptere erau cumpărate de MS, dar MS nu avea piloți, nu avea personal aeronavigant și atunci aceste elicoptere se dădeau MAI care le opera și le operează, le asigură mentenanța, combustibili, piloți, totul. Pe partea medicală venea medicul și asistenta. Foarte multe ordine (...) au fost semnate de doi miniștri", mai spune Raed Arafat.
Arafat menționează că și legea sănătății în vigoare are mai multe referiri la Ministerul Afacerilor Interne, la IGSU, la IGAV.
Alexandru Rafila, detalii în scandalul cu Raed Arafat: "Nu e vorba să cedăm. Nu cred că domnul doctor este proprietarul medicinei de urgenţă din România"
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a oferit detalii în scandalul cu Raed Arafat. "Nu e vorba să cedăm. "Nu cred că domnul doctor Raed Arafat este proprietarul medicinei de urgenţă din România", spune acesta.
Ministerul de interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege care, de fapt, vizează reorganizarea instituției.
Potrivit acestui proiect de lege, asistența medicală de urgenţă ar fi coordonată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă condusă de Raed Arafat.
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila acuză că nu a fost informat despre acest proiect.
Întrebat dacă este gata să îi cedeze lui Arafat asistența medicală de urgenţă, Alexandru Rafila a precizat:
"Nu e vorba să cedăm. Nu cred că domnul doctor Raed Arafat este proprietarul medicinei de urgenţă din România, aşa cum nici eu nu sunt în vreun fel proprietarul sistemului de sănătate.
Discutăm de nişte atribuții care sunt definite în diverse acte normative, inclusiv în Codul Administrativ care reglementează domeniile prin care acționează fiecare minister din acestă ţară. Cred că este suficient să citim numele celor două ministere.
Lucrurile au fost construite pas cu pas, inclusiv referirea la o Ordonanță pe care a generat-o domnul doctor Arafat în 2014 când a plecat de la ministerul Sănătăţii în poziția de secretar de stat la MAI, când face referite la coordonarea medicinei de urgenţă, dar în situaţii de urgenţă.
Eu nu cred că situaţiile de urgenţă reprezintă o normalitate. Alea sunt situaţii excepționale. Este firesc ca undeva să existe o integrare a activităţilor.
Dacă starea de normalitate devine o stare de urgenţă atunci mi-am pus şi eu o serie de întrebări. Unde vrem să ajungem?
Există o confuzie deliberată care se lansează pe piaţă între medicina de urgenţă, care este o specialitate medicală, iar situaţia de urgenţă este cu totul altceva.
Medicina de urgenţă înseamnă că există un corp medical calificat format din medici de specialitate medicină de urgenţă şi asistenți medicali care lucrează în serviciile de ambulanță şi în unitățile de primiri urgențe.
Aceste două structuri sunt finanțate integral de ministerul Sănătăţii, iar coordonarea în momentul de faţă este abuzivă, nu este susținută de niciun act normativ.
În momentul de faţă se numește coordonare operațională, adică noi plătim şi DSU îi coordonează.
Nu vrem să luăm pompieri la ministerul Sănătăţii, nu vrem să facem descarcerări, nu avem nevoie de elicoptere sau să facem salvamont sau salvamari. Fiecare să se ocupe de ceea ce are ca şi obiect de activitate ", a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la emisiunea Subiectiv de la Antena 3, pe 29 aprilie.