Raed Arafat, întemeietorul SMURD-ului din România, a răspuns criticilor din raportul Corpului de Control al premierului în cazul Colectiv.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că nota de apreciere a oamenilor care au fost pe teren la tragedia din club Colectiv a fost peste 9.
„A fost o notă acceptabilă pentru cei care au lucrat acolo și care puteau să critice și să spună că nu a avut asta și asta și nu li s-a dat posibilitatea să salveze o viața. Aceasta este nota pe care și-au dat-o ei, nu au dat-o doctorului Arafat, nu au dat-o departamentului, au dat-o lor în timpul intervenției, într-un mod neutru și anonim”, a spus Raed Arafat, luni seară, la „Sinteza Zilei”.
Raed Arafat, apărat de străini
Pentru întâia dată de la producerea tragediei, fondatorul SMURD, Raed Arafat, a prezentat, la Antena 3, propriile concluzii.
Raed Arafat a afirmat că la tragedia din clubul Colectiv au fost mobilizate 61 de ambulanțe și 3 mașini de multiple victime.
Arafat a povestit că într-o oră și 40-50 de minute toți pacienții erau în spitale.
Vă amintim că într-un prim punct din raportul Corpului de control se spune că acţiunea din Colectiv a fost mare parte necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, aspect cauzat în principal de: lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie, baza materială deficitară.
Vor fi aduse actualizări raportului Corpului de Control al Guvernului
Doctorul Arafat a dezvăluit informații cruciale în înţelegerea evenimentelor!
„În mod normal, după finalizarea unui raport se discută. Faza asta nu s-a făcut. Am avut astăzi (luni- n.red.), la Guvern, o discuție pozitivă și am dezbătut mai multe aspecte. La acest raport se vor adăuga anumite aspecte”, a spus Raed Arafat.
Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) consideră că afirmaţii din raport precum cele potrivit cărora intervenţia a fost „sub medie”, că sistemul de urgenţă trebuie reformat radical sau că se fac „improvizaţii” în intervenţii sunt neargumentate şi inacceptabile pentru un document de o asemenea importanţă.
„Raportul a ieșit fără punctul nostru de vedere(…). Era normal o discuție și să fie dat publicității raportul final”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.
Arafat: Raportul trebuia dat publicităţii când era definitivat
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă susţin că în raport există date care nu corespund cu informaţiile de la nivelul departamentului pentru situaţii de urgenţă.
Totodată, în raport sunt trecute recomandări care nu corespund cu actele normative existente, susţin reprezentanţii DSU.
Mai mult, multe părţi din raport necesită clarificări în ceea ce priveşte sensul şi raţionamentul care a stat la baza întocmirii acestuia.
Prima reacție a lui Raed Arafat, după raportul Guvernului în cazul Colectiv
„Nu înțelegem cum s-a scos concluzia că a fost o intervenție în mare parte necoordonată. Când ai o procedură, ea e pentru situațiile care se repetă. De exemplu, procedura pentru incendiu sau plan de acțiune pentru incendiu. Când ai o situație cum a fost la Colectiv, orice procedură nu va încăpea situația asta. Dacă te aștepți să fie respectată o procedură, să nu iasă din ea, să nu facă „improvizații”...Dacă acuzăm orice lucru care iese din procedură ca fiind o improvizație, în viitor închidem creierul și blocăm decizia la nivelul comenzii”, a opinat doctorul Raed Arafat.
Întrebat dacă s-au salvat vieți prin improvizații, Raed Arafat a declarat: „dacă acolo nu se modifica procedura, am fi avut în prima noapte cel puțin câteva zeci de persoane decedate”.
Arafat: Improvizaţia este de fapt o adaptare care salvează vieţi
Raed Arafat: Tehnica avută la intervenția din clubul Colectiv a fost una funcțională, cu echipamente funcționale de nivelul anilor noștri. Nu sunt vechituri
„Într-o intervenție sunt de multe ori situații care nu se realizează cum ne-am aștepta noi să se realizeze, dar nu intră în capitolul neglijență, intră în capitolul „trebuie făcut mai bine” și atunci devin lecții învățate. Dacă toate devin critici și se iau măsuri, mi-e teamă că după încă 1-2 intervenții nu o să mai fie cineva care să coordoneze sau să intervină”, a spus doctorul Raed Arafat.
Câți pot mobiliza ce puteam noi mobiliza?
„Mi-e teamă de o intervenție de genul unui cutremur, care este un dezastru real. Lumea nu va avea încredere în ce spun autoritățile. Asta ar fi foarte grav (...). Nu e cazul în România, la acest moment, să spunem că sistemul de urgență este varză, este prost, nu este pregătit. Câți pot mobiliza ce puteam noi mobiliza?”, a punctat Raed Arafat.
Arafat: O ţară ca România, cu atâtea riscuri, rămâne vulnerabilă dacă nu ne ocupăm de ce trebuie
„Sunt oameni care încearcă să influențeze premierul, să influențeze opinia publică, să arate că sistemul nu e așa de bun. Hai să-l reformăm! Se încearcă foarte mult în ultima perioadă acreditarea ideii că doctorul Arafat a depășit nivelul său de competență, lucru care pot să-l contrazic fără nicio problemă(…). Se încearcă spargerea acestui sistem”, a concluzionat doctorul Arafat.
Dr. Arafat: Cred că pe unii îi deranjează ce am realizat
Cine are dreptate cu privire la intervenția de la clubul Colectiv? Doctorul Raed Arafat sau cei care au scris raportul Corpului de Control al Guvernului?
Vezi AICI ediția integrală a emisiunii „Sinteza zilei cu Mihai Gâdea”.